SatsUllKisa 0.jpg
”Familiebilde” med store deler av gjengen som loser alt fra Hovedmesterskapet til Ungdomslekene vel i havn på Jessheim Friidrettsstadion.

Ull/Kisa har det meste, trenger bare ”litt verktøy”

Som en av Norsk Friidretts mest synlige klubber, strålende talentutvikling, fast leverandør til representasjonslag og solid stevnearrangør, blir det desto mer interessant å se at Ullensaker/Kisa søkte status som satsingsklubb.

”Vi har et behov for å komme videre fra å være en "administrasjonsklubb". Aktiviteten er stor, ressursene er mange - behovet for å få riktig verktøy for en "sunn drift ”er absolutt tilstede”, het det i ansøkningen, som ble undertegnet av styreleder i Ullensaker/Kisa IL Friidrett, Bodil Anthi Svinø og som gjorde at allerede den 26. april i år troppet Norsk Friidretts ”sjefsstimulator”, Henrik Carstens, opp og møtte klubbledelsen for en prat. Da var Ullensaker/Kisa IL Friidrett blitt behørig presentert som en av de ti klubbene, som kom med i prosjektet Satsingsklubb 2016.

- Men, Bodil, ut fra alt det vi har sett og registrert med egne øyne og via kamera, blokk og kulepenn de senere årene; er ikke dere for lengst ”ferdig satset”?

Og selv om det like nedenfor oss på Jessheim Friidrettsstadion pågår de heftigste ungdomsleker i regi av klubben hennes, gir hun seg tid til atter å underbygge søknaden om status som en av satsingsklubbene:

- Du kan gjerne si at vi i styret bare administrerer. Vi lever bokstavelig talt fra dag til dag, og fant ut at det vi trenger i vår situasjon, er et verktøy som kan sette oss i stand til å ta vare på all kompetanse som ligger i denne fantastiske klubben.

Historien fortsetter under bildene

Dette er bildet friidrettsleder Bodil Anthi Svinø aldri kommer til å glemme: Ezinne og Jays tok hver og en av funksjonærene i hånden og takket for vel utført arbeid under NM for tre år siden. Da fikk mamma Agneta hakeslepp! Opprinnelig skulle Steinar Hoen dele ut medaljene etter 800 meteren i NM for tre år siden, men så gikk friidrettsleder Bodil inn og ordnet opp. Plutselig sto mor Roth ansikt til ansikt med sønnene på seierspallen! … og nederst er forhistorien: Thomas vinner foran broder Andreas og med Filip Ingebrigtsen inn til bronse.

 

Trenger et styringsverktøy

Med seg i så vel styre som resten av klubben har Bodil de mest kunnskapsrike personer. De står last og brast med henne og klubben.

- Jo da, vi er veldrevne, men allikevel trenger vi et styringsverktøy for å komme oss videre. Vi vil ha på plass en strategiplan og vi er ikke i mål. Ennå. Vi hadde det gode møtet med Henrik Carstens tidligere i år, i begynnelsen av oktober kommer Henrik tilbake til et styremøte, deretter skal vi ha et samlingsmøte for hele klubben senere i måneden. Vi må gjennomgå absolutt alt og alle sider i og rundt klubben fra styrenivå og nedover, erklærer Bodil mens de hissige startskuddene der nede på banen akkompagnerer ordene hennes.

Historien fortsetter under bildene

Markus Einan var en solid medaljeplukker under stafett-NM i Larvik ifjor. Her er to av herrelagene som gikk til topps, og nederst ankommer ankeretappens innehaver til klubbens første NM-gull for kvinner! Under: Thomas Roth representerte Norge under EM i Helsingfors for fire år siden. I årets junior-VM ivaretok Markus Einan de norske interessene på 1500 meteren. Og nederst hovedtrener Hans Jørgen Borgen fikk nok et høydepunkt å glede seg over.

Satser både i topp og i bredde

”Ull/Kisa Friidrett skal være en klubb for alle og kunne gi et godt tilbud til toppidrettsutøvere så vel som bredde. Vi tilstreber oss å kunne gi et tilbud innen de fleste grener, men det skal ikke legges skjul på at vi har tyngden knyttet til løpsøvelser. Hans Jørgen Borgen er hovedtrener for klubben.”

Bak disse linjene skjuler det seg en klubb med en av landets desidert beste gruppe mellomdistanseløpere, men de opererer i et meget tøft landskap hvor som regel mesteparten av motstand kommer fra familien Ingebrigtsen i Sandnes.

Allerede i 1962 kom Tove Dønnum Jensen hjem fra Hovedmesterskapet i Drammen med Kongepokalen i bagasjen. Tove vant NM-gullet i høyde i 1961, 1962 og 1963, senere har det meste kommet til å dreie seg om oppgjør på 400 meterovalen. Eller 200 meter under tak vinterstid.

I årets NM, på Askøy utenfor Bergen, fulgte Andreas Roth i hælene på Filip Ingebrigtsen helt til målstreken, slått med 48/100 av den regjerende europamesteren på 800 meter. Ikke mindre enn fire av de syv startende i den finalen var i Ull/Kisas farger! Og apropos NM, så tok Thomas Roth gull på 400 meter i 2012, året etter kopierte broder Andreas bedriften. Andreas tok gullet på 800 meter i 2015, året i forveien var det Thomas som gikk til topps. Som han gjorde det i 2012 og 2010.

Ta med en pen samling gullmedaljer og medaljer av de to andre valørene fra stafett-NM, ikke minst på 4x1500 meter, og bildet av suksessklubben er nesten komplett. Men bare nesten, for med til denne historien hører også damene som ifjor brøt en barriere og ble klubbens første kvinnelige løpere til å vinne NM-gull i stafett. Distansen var 4x800 meter. Trener Borgen strålte fornøyd og atter kunne vi bruke den gamle hedersetiketten ”Gull/Kisa”!

Historien fortsetter under bildene

Ullensaker/Kisa er hyppig arrangør av store stevner, som for eksempel 1500 meterfestivalen i fjor sommer, eller sist helgs Ungdomsleker.  Bak vår ferske europamester Filip Ingebrigtsen, kryr det av spurtende løpere fra Ullensaker/Kisa med fire av syv finalister under NM på Askøy i aksjon.

Må vinne forståelse

- Vi må få flere i klubben til å bli klar over hva vi jobber med, og vi må ikke minst vinne forståelse for at alle trenges her i klubben. Det er viktig at alle får mer og bedre innblikk i hva som skjer, presiserer Bodil Anthi Svinø.

- Det virker jo ikke som om dere har problemer med å få folk med når det skal arrangeres…

- Nei, absolutt ikke, parerer Bodil og minnes NM for tre år siden da godt over 300 personer stilte opp og tok mer enn ett tak.

- Under det mesterskapet hadde jeg alle tre dagene behagelig lav puls, for jeg visste at vi hadde forberedt oss godt. Pulsen føk først i været etter at kongepokalene var delt ut. Jeg snudde meg og så alle medlemmene våre oppstilt bli tatt i hånden med takk fra Ezinne Okparaebo og Jays. Da var pulsen himmelhøy, av stolthet, innrømmer Bodil:

- Det er dette som er Ull/Kisa! Vi har topp og bredde på banen, og vi har den fantastiske gjengen som står bak.

Det var store deler av den samme ”gjengen” som arrangerte Ungdomsmesterskapet nå siste helgen i august, og det er også de samme som står bak og tar mer enn ett tak når det trommes sammen til mesterskap og store konkurranser på Jessheim Friidrettsstadion.

- Apropos stadion…

- Nei, jeg tror ikke det er noen idag som vil tilbake til det gamle stadion. Her hvor vi er nå, har vi meget gode relasjoner til kommunen, som drifter anlegget, på samme måte som vi har de beste relasjoner til alle ”naboene” rundt oss, sier Bodil. Hun har ”vært her” i åtte år, hvorav seks av dem i styret!

Noen Ull/Kisa-tall

Her er noen av nøkkeltallene Bodil Anthi Svinø serverer om Ullensaker/Kisa IL Friidrett:

* 164 aktive utøvere

* 110-120 unike navn på skjema for dugnadsgjeng under Ungdomslekene

* 358 personer i klubbens medlemskartotek

* Budsjett 2016 på rundt regnet 2,3 millioner kroner

- Hvordan er sponsormarkedet her på Romerike?

- Tungt, men vi har satt ned en egen markedsgruppe, som skal jobbe med den saken, sier leder Bodil.

Dette er Satsingsklubb 2016

* Norges Friidrettsforbund har plukket ut ti av klubbene til utvillingsprosjekt, Satsingsklubb 2016.

 * I tur og orden presenteres disse klubbene på friidrett.no.

* Før klubbene kom med blant de ti heldige, hadde de levert sine fyldige søknader, som så ble gjennomgått og vurdert sentralt i Norges Friidrettsforbund.

* Bakgrunnen for Satsingsklubb 2016 er i korte trekk Norges Friidrettsforbunds klubbutviklingstiltak, en oppfølger av NECON-klubben, som var et prosjekt, som gikk over tre år.

* Programmet for de ti utvalgte klubbene startet med start- og oppfølgingsmøter for egenutvikling sammen med klubbveiledere fra Norges Friidrettsforbund. I tillegg vil de få tilbud om en pakke som blant annet inneholder gratis kurs arrangert i egen klubb.

* I løpet av prosjektet vil Norges Friidrettsforbund gi støtte til de fem beste utviklingstiltakene, som hver vil motta 10.000 kroner.

* Planen er at det også skal kåres ”Årets satsingsklubb” og at denne kåringen vil finne sted på Kompetansehelgen til vinteren.

* De ti klubbene får anledning til å reklamere for seg selv og prosjektet gjennom bruk av logoen ”Satsingsklubb 2016” på sine respektive hjemmesider.

* Det vil også bli lagt opp til at de ti skal kunne delta i et forum for erfaringsutveksling med de andre satsingsklubbene i forbindelse med et nasjonalt stevne.

Dette er Satsingsklubbene 2016 som hittil er presentert:

Sørild:

https://www.friidrett.no/nyheter/satssorild/

 Os:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenos/

 Skjalg:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenskjalg/

 Gneist:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbengneist/

 Steinkjer:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbensteinkjer/

 Høybråten og Stovner Friidrett:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenhsif/