Os.jpg
Enorm oppslutning og humøret på topp på sommerens friidrettsskole på Kuventræ. Foto: Andris Hamre, Midtsiden

Os’er av optimisme

Lenge lå friidretten i Os utenfor Bergen brakk. Så overtok kommunen det gamle, nedslitte anlegget, og plutselig opplever friidretten på stedet enorm vekst og interesse!

 

”Blir vi valgt kan jeg garantere at dere får en veldig motivert klubb å samarbeide med, både sportslig og administrativt.”

Med disse ord avsluttet Sverre Mowinckel-Nilsen sin søknad om å bli en av årets ti Satsingsklubber i regi av Norges Friidrettsforbund. Allerede i april var Mette Dale på oppstartingsmøte, og plutselig så man bokstavelig talt lyset i Os Turnforening Friidrettsgruppen!

- Jo, Mette gjorde en god jobb den kvelden, roser Mowinckel-Nilsen. Før møtet skortet det hverken på lyst eller kreativitet. Motivasjonen var på topp, men man visste rett og slett ikke hvilken ende man skulle begynne i. Så kom Mette Dale, og nå har det vært arrangert både Friidrettens Dag og Friidrettsskole på gode, gamle – man nå så nye – og snart fullverdige Kuventræ Idrettsanlegg.

Historien fortsetter under bildet

Friidretten i Os fikk sin nye flotte arena. Der blomstrer optimismen, og snart er anlegget forhåpentlig fullverdig.

Suksess på direkten

Slik presenterte lokalavisen, Midtsiden, friidrettsskolen, og vi gjengir ordene slik de fremkom på nynorsk:

”Onsdag, torsdag og fredag denne veka har Os Turn Friidrett arrangert historias første friidrettsskule på sentralidrettsanlegget på Kuventræ. Det kan ikkje omtalast som anna enn ein kjempesuksess.

– Vi har hatt med 75 ivrige deltakarar, 15 ungdommar som gruppeleiarar og tre trenarar. Ungane har fått forsøke seg på det meste friidretten har å by på. Dei har hoppa, løpt og kasta, fortel Bjørn Michelsen som saman med Åge Gulbrandsøy har tatt seg av det administrative og maten dei tre dagane.

Trøyte barn heim

Tilbakemeldingane frå foreldra er at dei har fått heim slitne og trøytte ungar etter ein dag på skulen.

– Det er ikkje så rart. For mange av dei er dette uvante ting å helde på med og aktivitetsnivået har vore høgt. Det at dei tek seg ut er bare heilt topp.

– Eg må òg nytta høve til å skryta uhemma av dei 15 ungdommane frå 13 til 18 som vi har hatt med oss. Dei har gjort ein kjempejobb med borna og har nok vore minst like slitne som borna etter endt dag.

500 torskenuggets

Kvar dag har ungane blitt servert lunsj, sponsa av Lerøy.

– Vi har vore så heldige at vi har fått startkitet frå Lerøy. Dermed har det blitt sjømat på ungane kvar dag. Onsdagen fekk dei testa røykalaks og sushi. I går gjekk steinbittkarbonadene ned på høgkant og i dag blei jammen meg 500 torskenuggets slukt.

– Også her har vi fått tilbakemeldingar frå foreldra at ungane kjem heim og fortel at maten har vore kjempegod. Det hadde vi kanskje ikkje trudd, men det viser seg at får ungane god og sunn mat, så ét dei godt.

Dusja av brannvesenet

Det har ikkje berre vore friidrett og mat det har gått i.

– I går var vi så heldige å få vitjing av brannvesenet med mannskapsvogn og tankbilen. Det blei eit kjekt avbrekk, kor ungane fekk slappa litt av. På slutten tok brannvesenet og spylte 10 000 liter vatn utover kastfeltet som trengde litt vatning. Det tok ikkje lang tid før ungane såg sitt snitt til å få seg ein dusj, ler Michelsen."

Historien fortsetter under bildet

Lokalavisen, Midtsiden, gjorde et stort nummer av fridrettsskolen tidligere i sommer. Foto: Andris Hamre

Friidretten ”øker mest”

- Jeg har rundt tre års fartstid i styret i Os Turnforening, forteller grenleder Mowinckel-Nilsen. Og som i så mange andre tilfeller, var det friidrettsaktive barn som sendte far hodestups inn i styret.

Da han gjorde sin entré, var det rundt 50 medlemmer. Nå, etter at det nye anlegget kom på plass, er det over 120 osinger som driver friidrett på Kuventræ!

Og snart skal klubbens egne talenter dyrkes frem i motsetning til tidligere år hvor klubben lå i skyggen av de store inne i Bergen og talentene dro dit hvor de fikk gode treningsmuligheter og trenere.

Vil du lese mer om historikken til klubb og anlegg, er det bare å følge denne linken til Magne Lundes velskrevne artikkel:

http://www.osturn.no/om-os-turnforening/kuventrae-idrettsanlegg/

Fikk nytt anlegg, men…

I fjor kunne friidretten i Os ta i bruk et flott og nytt anlegg. Allerede i september ble det arrangert stort åpningsstevne, men allerede da var det blitt påpekt en god del mangler ved det nye anlegget. For selv om det fremstår som ”fantastisk” med nytt klubbhus og redskapshus og alt tenkelig utstyr, var anlegget blitt konstruert slik at det, på grunn av høydeforskjellen, var umulig å hoppe lengde eller høyde i ”halvmånen” bak fotballmålene. Nå ble det laget ny lengdegrop utenfor stadion, men for å kunne arrangere høyde, måtte løpebanen rett og slett sperres.

- Det sier seg selv at en slik løsning er håpløs. Vi var tidlig i kontakt med Norges Friidrettsforbund, men dessverre har vi brukt mange timer på å få forståelse for problemene innen de kommunale organer, sier Sverre Mowinckel-Nilsen. Nå kan det virke som om også denne siden av saken blir løst.

- Vi er selvsagt Os kommune stor takk skyldig for det anlegget vi har fått og snart får fullført. Klubbene i Bergen har lenge ønsket at vi skulle påta oss ansvaret for flere stevner. Det kunne vi da også ha gjort for lenge siden, dersom anlegget hadde vært godt nok, presiserer styrelederen.

”Sjekker” TINEstafetten

Etter å ha arrangert Friidrettens Dag og senere også Friidrettsskolen, ser Os Turnforenings friidrettsgruppe store muligheter til å kunne ta opp den evige kampen om talentene med fotballen.

- Jo, det er mange som ønsker å begynne med friidrett her i kommunen, sier Mowinckel-Nilsen. Og ”her i kommunen” betyr en kommune, som ligger der som en forstad til Bergen og med et stadig voksende folketall. Pr. idag er dette folketallet på rundt 20.000. Nå er en ny motorvei fra Os og inn til Bergen under veis, og dermed burde det ligge an til ytterligere vekst både i Os kommune og friidretten på stedet.

Et arrangement som TINEstafetten har fremdeles til gode å bli arrangert på Kuventræ. Dette akter Satsingsklubben Os Turnforening Friidrett å gjøre noe med!

- Klart vi må sjekke om dette kan være et arrangement som passer for oss, og som kan gi oss enda flere talenter å jobbe med, kommer det fornøyd fra Sverre Mowinckel-Nilsen.

Ordene er en satsingsklubb verdig!

Dette er Satsingsklubb 2016

* Norges Friidrettsforbund har plukket ut ti av klubbene til utvillingsprosjekt, Satsingsklubb 2016.

 * I tur og orden presenteres disse klubbene på friidrett.no.

* Før klubbene kom med blant de ti heldige, hadde de levert sine fyldige søknader, som så ble gjennomgått og vurdert sentralt i Norges Friidrettsforbund.

* Bakgrunnen for Satsingsklubb 2016 er i korte trekk Norges Friidrettsforbunds klubbutviklingstiltak, en oppfølger av NECON-klubben, som var et prosjekt, som gikk over tre år.

* Programmet for de ti utvalgte klubbene startet med start- og oppfølgingsmøter for egenutvikling sammen med klubbveiledere fra Norges Friidrettsforbund. I tillegg vil de få tilbud om en pakke som blant annet inneholder gratis kurs arrangert i egen klubb.

* I løpet av prosjektet vil Norges Friidrettsforbund gi støtte til de fem beste utviklingstiltakene, som hver vil motta 10.000 kroner.

* Planen er at det også skal kåres ”Årets satsingsklubb” og at denne kåringen vil finne sted på Kompetansehelgen til vinteren.

* De ti klubbene får anledning til å reklamere for seg selv og prosjektet gjennom bruk av logoen ”Satsingsklubb 2016” på sine respektive hjemmesider.

* Det vil også bli lagt opp til at de ti skal kunne delta i et forum for erfaringsutveksling med de andre satsingsklubbene i forbindelse med et nasjonalt stevne.

Tidligere presentert i serien:

https://www.friidrett.no/nyheter/satssorild/