SatsSteinNy.jpg
Bildet ble tatt ved en helt annen anledning for over fire år siden, da Steinkjer Friidrettsklubb var en av de daværende ti NECON-klubbene. Nå er klubben en av Friidrettsforbundets ti Satsingsklubber 2016 og bildet er tilpasset deretter!

Steinkjer satser og søker nye veier

Den femte klubben vi presenterer i serien om Satsingsklubben 2016, er ung av år, men samtidig en av bærebjelkene i Norsk Friidrett og et fyrtårn i Nord-Trøndelag: Møt Steinkjer Friidrettsklubb!

- Ja, vi er i vekst, slår klubbleder Jannike Strugstad fast, før hun legger til:

- Men vi sliter litt når det gjelder de yngste aldersgruppene. Vi har vel en relativt stabil medlemsmasse, og vi har registrert en bra tilgang på nye medlemmer takket være samarbeidet med Steinkjer videregående og skolens friidrettslinje.

Vi skrev ”ung av år”, for selv om de eldre generasjoner føler at klubben alltid har vært der, er sannheten den at Steinkjer Friidrettsklubb opererer med 4. desember 1986 som stiftelsesdato. Derfor må det straks og med en gang legges til at klubben er en videreføring av tidligere Steinkjer idretts- & fotballklubb (SI&FK). I tillegg er klubben en overbygningsklubb for Beitstad idrettslag og Sør-Beitstad idrettslag.

For ti år siden opererte vår satsingsklubb med en medlemsmasse på 175. Det tallet kan garantert oppjusteres en god del.

Historien fortsetter under bildet

Fire ganger har det vært høytidelig åpning av et mesterskap i den flotte friidrettshallen i Steinkjer. Som regel er det friidrettspresident Svein Arne Hansen som har stilt opp og foretatt åpningen, her sammen med stevneleder Joar Nyborg.

Oppgangen kom med hallen

Som første by i landet, bygget Steinkjer flott og stort når det først skulle bygges friidrettshall. At man syd for fylkesgrensen hadde bygget hall med fire løpebaner, ble i seg selv en utfordring der nord for grensen. Steinkjer bygget det som da med rette ble omtalt som ”Norsk Friidretts storstue”. Seks løpebaner! Og på disse fire årene har det vært arrangert både nordisk landskamp og innendørs-NM i 2012, UM innendørs i 2013, NM innendørs i 2015 og nok et UM innendørs senest i år!

- Helt klart at vi har merket effekten av hallen. Den har ikke minst gitt oss bedre treningsforhold vinterstid. Dessuten har vi nå fått på plass en samarbeidsavtale med kommunen. Avtalen ble underskrevet så sent som 1. juli i år, og med den avtalen på plass, håper jeg vi kan sette igang enda flere tiltak, varsler Strugstad.

Av ”tiltak” nevner hun i fleng Athletixs for ungdom innendørs hvor det startes utendørs for så å trekke i hus når kulda setter inn, og ”åpen hall” for unger. En slags friidrettsskole, som skal være et gratistilbud til dem under 12 år, og med det enkleste opplegg som tenkes kan: ”Kom når du vil, vi stiller med klubbens egne instruktører!”

- Vi har dessuten tenkt å få til et samarbeide med Turnforeningen i Steinkjer, med ett spesifikt mål: En egen stavskole!

Det lyder som den søteste musikk, for friidrett og turn er alle andre idretters far og mor!

Historien fortsetter under bildene

Tara Marie Norum har vært en trofast og sikker leverandør av medaljer til hjemklubben sin, det være seg individuelt eller på lag. Under: NM-gull på hjemmebane i stafettmesterskapet for seks år siden, ble et av det mesterskapets høydepunkter. Fra venstre: Tara Marie Norum, Nina Brandt, Alisa Andersen og Torill Nyborg. Distansen var 4x400. Nederst: Steinkjer-friidretten hadde stor glede av Roald Frøskelands egenskaper på 800 meter. Her vinner han gull på hjemmebane i fjorårets innendørsmesterskap. Det er flere enn friidrett.no som savner Roald på banen og ønsker ham velkommen tilbake igjen!

Sliter litt sportslig

- Helgens NM på Askøy…

- Jeg må nok tilstå at jeg er litt skuffet over resultatene våre, men bak ligger forklaringen om at vi stilte med færre deltagere enn under fjorårets NM i Haugesund. Vi kan dessuten ikke regne med at utøverne våre har superfremgang hvert eneste år. Vi må regne med bølgedaler og at fremgang ikke er en konstant faktor, forklarer Jannike.

Derfor: De kommer knallsterk tilbake, Emily Rose Norum og hennes klubbkompiser! Kanskje allerede på Brandbu til helgen som kommer!

Steinkjer Friidrettsklubb har gjennom sine snart 30 årige historie samt tiden som SI&FK levert arrangementer, medaljer og landslagsdeltagere så det holder! Og en av idrettens egne naturlover er at det som går ned, alltid kommer opp igjen!

Historien fortsetter under bildene

Oddvar Røe var klubbens altmuligmann i en årrekke. Her med stafettpinnene foran NM for seks år siden. Under åpningen av sist vinters UM, bidro Emily Nyborg og Bjørn Arne Toldnes med vakkert innslag for å minnes Oddvar.

Mistet klubbens desiderte samlingspunkt

Den 11. desember i fjor ble en vendepunktenes dag for Steinkjer Friidrettsklubb. Det var den dagen klubbens administrative- så vel som sosiale midtpunkt og allviter, Oddvar Røe, gikk bort i en alder av 71. Plutselig var det ikke noen Oddvar å gå til for å få svar eller løsning. Desto mer samlende ble hans bortgang, noe som kom klart til syne allerede noen måneder senere, da klubben presterte et kjempegodt UM-arrangement og hvor dugnadsånden og Oddvars ånd lå helt opp til taket og bort i alle de innerste kroker.

Åpningen av UM ble i seg selv meget spesiell. Dette skrev lokalavisen:

”Mannen som satt som leder for Steinkjer Friidrettsklubb ble behørig minnet da ungdoms-NM ble åpnet i Steinkjerhallen fredag ettermiddag. Stevneleder Joar Nyborg fortalte om Oddvar Røes betydning for friidretten, før han satte over til Emily Nyborg og Bjørn Arne Toldnes, som leverte en flott framføring av DDEs vakre «Det fine vi hadd sammen». Der viste Emily, som er deltaker i helgas UM, at hun har flere talenter enn bare på friidrettsarenaen”.

Vil søke nye utfordringer

- Det tar tid å bygge opp den samme kompetanse, og det var mye derfor vi søkte om status som en av Satsingsklubbene 2016. Vi må kort sagt, bygge oss opp på nytt! Vi trenger en generell kompetanseheving og ikke minst trenger vi å spre kompetansen. Målet er fremdeles å søke arrangementer på et nasjonalt nivå. Vi har et bra menneskematerial, men Oddvars bortgang viste hvor sårbare vi var. Vi er avhengige av positive enkeltpersoner, dette å ta vervet som leder, er mitt bidrag, sier Jannike Strugstad.

Han savnes fortsatt, men arrangementet sist vinter ble gjennomført etter at klubben ba naboklubbene om bistand. Nå er en av målsetningene at atter nye styrekandidater skal finnes, engasjeres, læres opp og settes i sving.

- Det er mye å gjøre som leder av en klubb på Steinkjer Friidrettsklubbs størrelse, sier lederen, som kom til klubben av egen fri vilje, uten barn som drev friidrett og etter noen år i styret, gikk på som leder i februar.

I Oddvars ånd vil Steinkjer om ikke lenge søke nye arrangementer. Det huskes fremdeles det gode stafettmesterskapet for seks år siden, og alle innendørsmesterskap og landskampen har gitt verdifull erfaring til både organisatorer, dommere, funksjonærer og frivillige.

- Vi har diskutert saken og er alle enige om å være på banen igjen, men neste år blir for tidlig for oss. Jeg håper vi kan søke å bli tildelt et mesterskap i 2018, sier klubblederen.

Steinkjer Friidrettsklubb driftes på et budsjett på rundt regnet halvannen million kroner.

- Vi hadde et meget vellykket besøk av Henrik Carstens for snart fire måneder siden, og tilbakemeldingen hans var veldig positiv. Mange av utøverne våre var med, og vi fikk også forklart hvordan klubben nå satser på integrering av funksjonshemmede. Dette er iferd med å bli en av flaggsakene våre, og jeg føler og håper at de som blir inkludert, skal føle seg velkommen i klubben.

”Vi ønsker å være en ledende klubb i Trøndelag med gode utøvere og trenere, god rekruttering og dyktige administrative støttespillere. Vi ønsker både å være en eliteklubb og en klubb som satser på bredde. Vi ønsker også å utvikle oss som arrangørklubb” lød det i søknaden til Norges Friidrettsforbund om å bli en av de ti satsingsklubbene.

Vi har ennå ikke hørt det siste fra Steinkjer Friidrettsklubb!

PS:

Steinkjer har vært en trofast samarbeidspartner for Norsk Friidrett. Byen har vært arena for Hovedmesterskapet i 1978 og 2000, stafett-NM i 1992, 2005 og 2010, NM terrengløp kort løype i 1971, og NM mangekamp i 1959 og 1983. Og i hallen har det vært arrangert fire mesterskap og en landskamp siden 2012.

Historien fortsetter under bildet

Emily Rose Norum hadde en kjempesesong ifjor med sterk innsats i blant annet junior-EM i Eskilstuna hvor selveste europapresident Svein Arne Hansen var fremme og gratulerte.

Dette er Satsingsklubb 2016

* Norges Friidrettsforbund har plukket ut ti av klubbene til utvillingsprosjekt, Satsingsklubb 2016.

 * I tur og orden presenteres disse klubbene på friidrett.no.

* Før klubbene kom med blant de ti heldige, hadde de levert sine fyldige søknader, som så ble gjennomgått og vurdert sentralt i Norges Friidrettsforbund.

* Bakgrunnen for Satsingsklubb 2016 er i korte trekk Norges Friidrettsforbunds klubbutviklingstiltak, en oppfølger av NECON-klubben, som var et prosjekt, som gikk over tre år.

* Programmet for de ti utvalgte klubbene startet med start- og oppfølgingsmøter for egenutvikling sammen med klubbveiledere fra Norges Friidrettsforbund. I tillegg vil de få tilbud om en pakke som blant annet inneholder gratis kurs arrangert i egen klubb.

* I løpet av prosjektet vil Norges Friidrettsforbund gi støtte til de fem beste utviklingstiltakene, som hver vil motta 10.000 kroner.

* Planen er at det også skal kåres ”Årets satsingsklubb” og at denne kåringen vil finne sted på Kompetansehelgen til vinteren.

* De ti klubbene får anledning til å reklamere for seg selv og prosjektet gjennom bruk av logoen ”Satsingsklubb 2016” på sine respektive hjemmesider.

* Det vil også bli lagt opp til at de ti skal kunne delta i et forum for erfaringsutveksling med de andre satsingsklubbene i forbindelse med et nasjonalt stevne.

Dette er klubbene som hittil er presentert:

Sørild:

https://www.friidrett.no/nyheter/satssorild/

Os:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenos/

Skjalg:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenskjalg/

Gneist:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbengneist/