Norges Friidrettsforbund setter utøvernes helse foran prestasjon, og praktiserer både helseattestordningen, som er en ordning som gjelder alle, pluss en ordning med helsesertifikat. Hvem som må ha helsesertifikat står lenger ned i saken. Nytt for 2023 er at helseattesten er digitalisert og at alle som deltar i Hovedmesterskapet må ha godkjent helseattest.
Helseattesten er et samarbeidsprosjekt mellom flere særforbund og Sunn Idrett. Gjennom denne attesten helseklareres alle utøvere som skal representere Norge internasjonalt.
Nytt for 2023 er at helseattesten er digitalisert og at alle som deltar i Hovedmesterskapet må ha godkjent helseattest.
Formålet med helseattesten bygger på at Norsk idrett setter utøvernes helse foran prestasjon, samt ønsker sunne og friske utøvere. Helseattesten skal avdekke om utøver har ernæringsmessige eller andre relevante medisinske utfordringer som bør tas tak i før det er aktuelt med internasjonal representasjon.
Praktisk er det opp til utøverne selv å administrere prosessen.
Utøvere som skal representere innendørs før dette må levere helseattest minimum 2 uker før uttak/deltagelse.
Det er utøver/foresatte sitt ansvar at helseattesten er levert i tide, og er godkjent.
Helseattesten består av to deler. Både egenerklæringsskjemaet og legeerklæringen må være utfylt, samt signert og sendt inn digitalt før innleveringsfristen.
Vurdering av attesten utføres av fysioterapeut/lege i forbundet når egenerklæring og legeundersøkelse er sendt inn. Om det trengs ytterligere informasjon eller attesten ikke er godkjent vil du bli kontaktet av helseattestteamet i NFIF.
Det er frivillig å gi fra seg helseopplysningene.
Ved signering av helseattesten legges det til grunn at utøver har avgitt helseopplysningene basert på et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke. Samtykket kan til enhver tid trekkes tilbake. Helseopplysningene vil da bli slettet. Er utøver under 16 år, skal foresatte med-signere (foresatte logger inn og fyller ut sammen med utøver).
Alle utøvere (gutter og jenter) som skal vurderes for representasjonsoppgaver i regi av NFIF må avgi helseopplysninger ved å sende inn helseattesten.
Flyten i den digitale ordningen:
For utøver:
Egenerklæringen:Legeundersøkelsen:
Lenke til infoskrivet for leger.
For legen:
Legeeklæringen:
Spørsmål om helseattestordningen eller hjelp til å finne opplysninger om helsehjelp kontakt Maren Stjernen - mobil 958 53 399.
NB: Dersom du ikke får sendt inn helseattesten digitalt kan den sendes på papir til:
Maren Stjernen
Helseavdelingen
Norges Idrettsforbund, Olympiatoppen
0840 Oslo
Vi opptatt av at jentene som representerer Norge på friidrettsbanen, i terrenget og på landeveien skal være gode forbilder og ha en god helse.
Derfor har vi i samarbeid med Olympiatoppen og Sunn Idrett innført en ordning med «helsesertifikat» for alle kvinnelige utøvere under 30 år som konkurrerer på landslagsnivå på mellom- og langdistanse samt kappgang (det vil si alle distanser fra 800 meter og oppover). Også kvinnelige utøvere som skal delta i løpsøvelser på 800 meter eller lengre i forøvelsene på Bislett Games skal ha gyldig helsesertifikat. Er du over 30 år trengs det imidlertid kun helseattest.
Sertifikatet utstedes på bakgrunn av en helsesjekk som utføres av på forhånd definerte helsearbeidere, og vil gjelde for et bestemt tidsrom.
Gyldigheten av sertifikatet vil kunne variere fra utøver til utøver avhengig av den enkeltes situasjon.
Det er uansett utøverens eget ansvar å sørge for at sertifikatet fornyes innen utløpsdato. Sertifikatet skal være gyldig ved uttaksdato.
Slik går du frem for å skaffe deg helsesertifikatet:
Book time lokalt/regionalt på følgende steder hos lege eller ernæringsfysiolog. Det er en egenandel per konsultasjon som må dekkes av utøveren.
Fyll ut egenerklæringsskjema digitalt i Helseboka før timen dersom du går til en av legene i nettverket (da trenger du ikke å gå til fastlegen i tillegg). Husk at helseattesten for 2023 skal sendes inn senest 1. mai, mens helsesertifikatet fornyer du før gyldigheten er utløpt. Klikk på uthevede navn under for å sende mail.
Les mer om bakgrunnen for ordningen her.
Artikler om RED-S (Relative Energy Deficiency in Sports) finner du her og her. Her kan du lese hva RED-S er. IOCs konsensus statement om RED-S finner du her.