dolve.jpg
Eirik Dolve. Foto: Eirik Førde

Norge nummer seks i European Team CH

Norge ble nummer seks totalt i European Team Championship First League i finske Vaasa etter to seire og totalt elleve plasseringer topp tre i løpet av helgen.

Norge falt en plass på siste dag av European Team Championship og ble nummer seks med 272.5 poeng. Vi var da 33 poeng bak Sveits, som ble nummer tre og tok siste opprykksplass. Sverige vant førstedivisjon med 320.5 poeng, mens Finland havnet seks poeng bak på en andreplass. De tre beste lagene rykket opp til Super League.

Totalt ble det to seire til Norge i løpet av helgen, to andreplasser og syv tredjeplasser. På siste dag ble det ingen seire, men totalt fire plasseringer topp tre. Oppsummering av den siste dagen leser du her.

Dolve sikret andreplass

Eirik Dolve ble beste norske poengplukker på andre dag da han ble nummer to. Bergenseren gikk inn i stavkonkurransen på 5.10. Han kom seg over i første forsøk og gikk da rett i ledelsen. Også på neste høyde 5.30 kom utøveren fra Fana IL lekende lett over i første forsøk. Listen ble deretter flyttet opp til 5.45 og der måtte dessverre Dolve ha en lang pause før han fikk sitt første forsøk, som dessverre ble riv. Også i andre forsøk ble det riv og han flyttet da opp til 5.55. Her bommet han i tilløpet og løp gjennom. Dermed ble han stående med 5.30 og tok en andreplass, noe som var plusspoeng ut fra årsbeste.

- Det var ikke forholdene for å hoppe høyt i dag. Vinden skiftet veldig, sa Dolve etter konkurransen. Dette ble støttet opp av vindmåleren i lengde som viste både -9.3 og +3.2 i løpet av konkurransen.

- Jeg er fornøyd med å bli nummer to. Jeg var lettet da jeg kom over de første høydene og sikret godt med poeng, for jeg var litt usikker på forhånd. Har slitt med hamstringen i det siste og det slapp taket bare for et par dager siden.

Nå reiser Dolve rett videre til Tyskland og med den formen han viste før han fikk problemer med låret for noen uker siden er det lov å håpe på at VM-kravet på 5.70 ryker i løpet av sommeren. Dolve sin andreplass er forøvrig beste norske plassering i stav for menn i Europacupen siden Benjamin Jensens seier i 2005.

Svela i aksjon på 3000 meter

På 3000 meter gjorde Ali Kaya akkurat som på 5000 meter i går med å sette opp et voldsomt tempo fra start. Per Svela hang seg på i tredjeposisjon og var da bakerst i tetgruppen som passerte 1000 meter på 2.36. Da det var løpt tre runder måtte dessverre Gular-løperen gi en luke til tetduoen. Svela lå i ensom posisjon som nummer tre da 2000 meter ble passert og han ble også tredjemann i mål på 8.02.17 etter en sisterunde av godt Svela-kaliber. 

Per Svela. Foto: Eirik Førde

- Jeg prøvde å henge med teten, men etter 1000 meter kjente jeg løpet fra i går i beina. Da måtte jeg slippe for å komme meg i mål på høvelig vis.

Svela, som løp 5000 meter i går, kom seg absolutt i mål på høvelig vise og ble helgens poengplukker for Norge med totalt 18 poeng. En meget god debuthelg i Europacupen for rogalendingen.

Skagestad nummer tre i diskos

Sven Martin Skagestad, Norna-Salhus, var første nordmann i aksjon på siste dag. Han fikk opp 58.62 og gikk rett opp i klar ledelse i diskos. I andre omgang ble det dødt og Skagestad lå da som nummer to etter at svenske Daniel Ståhl kastet 66.41.

I tredje omgang fikk ikke Skagestad det helt til å stemme og han tråkket kastet dødt. I sitt fjerde og siste forsøk kastet Skagestad 61.35 og han endte som nummer tre. En fin konkurranse av bergenseren og han gjorde jobben med å sikre 10 poeng for Norge.

- Jeg er greit fornøyd og gjorde jobben for laget. Det er alltid litt nervepirrende når man må sikre poeng, så førstekastet var et rolig sikringskast. Dessverre var det veldig vått og det preget starten av konkurransen, var kommentarene til Skagestad etter konkurransen.

Akpana Assa med 6.28 og ti poeng

Nadia Akapana Assa åpnet med dødt i første omgang i lengde. I andre omgang fikk fjorårets EM-finalist opp 6.28 i vind -0.7 og spratt da rett til topps på resultatlisten, før hun senere ble skjøvet ned til andre av portugisiske Evelise Veiga. I tredje omgang ble det dødt på BUL-hopperen. Akpana Assa lå på tredjeplass etter tre omganger og var da sikret et fjerde hopp. Det ble dødt i siste omgang og da havnet sølvvinneren fra Junior-VM i 2014 på en tredjeplass i konkurransen.

Nadia Akpana Assa. Foto: Eirik Førde

Eikrem Engeset på sin andre distanse for helgen

På 5000 meter sprakk feltet raskt opp og Kristine Eikrem Engeset ble liggende i bakre del av feltet. Tjalve-løperen ble etterhvert løpende helt alene og kom i mål på en åttendeplass med tiden 16.27.40, årsbeste da det er hennes første løp på distansen i år. 

- Jeg er godt fornøyd med å løpe disse tidene ut fra de forutsetningene jeg har med så lite trening. Løp med magekramper hele veien og det er ikke så bra på en 5000 meter. Jeg kjente nok også løpet fra i går litt i beina, sa Eikrem Engeset etter løpet.

Kristine Eikrem Engeset. Foto: Eirik Førde

Alt i alt en meget godkjent helg av Eikrem Engeset som under gårsdagens 3000 meter hadde piggsko på beina for første gang på 10 måneder og stilte opp for Norge på en strålende måte i helgen.

Rønningen med plusspoeng i sitt femte løp i helgen

Tyrvings Helene Rønningen hadde en fin avslutning på 200 meter og ble nummer seks med 24.29 i vind -1.3. Hun sikret da plusspoeng da hun hadde dårligste årsbeste i feltet. 

Helene Rønningen. Foto: Eirik Førde

- Jeg hadde siktet meg inn på sjetteplassen og er fornøyd sånn sett. Skulle gjerne hatt en bedre tid, men det var litt vanskelige i disse forholdene, sa Rønningen som kjente det i beina etter fem løp på tre dager.

- Det er skikkelig gøy å stille for Norge, så det går fint med mange løp, lød ordene fra en som virkelig stiller opp for laget.

Wathne med nok et fint løp

Agathe Holtan Wathne hadde klart dårligst pers og årsbeste på 100 meter hekk, men ble nummer syv på 13.68. Tiden er hundredelet bak persen fra fredag og hennes nest beste løp noensinne. Wathne, som fikk endelig beskjed om at hun skulle delta på torsdag, gjorde en fin innsats for Norge i Vaasa.

- Blokken var litt uvandt og jeg fikk da en dårlig start frem til den første hekken. Etter det føler jeg at jeg løp bra frem til slutten. Jeg er godt fornøyd med løpet og er spesielt fornøyd med å ha hatt blant de beste reaksjonstidene i stevnet, sa bergenseren som løper for Sandnes.

Lagkapteinen slo til

Charlotte Lund Abrahamsen støtet fine 14.71 i første omgang i kule, hennes beste støt siden comebacket i fjor. Hun fikk forøvrig 14.57 i andre omgang og avsluttet med 13.94. Sandvin-utøveren ble da nummer syv i kule og sikret plusspoeng for Norge.

- Jeg er fornøyd. Følte egentlig at det første forsøket var under 14 meter, så var litt overrasket over lengden. Jeg terpet teknikk i morges og det beste støtet mitt var ikke perfekt, sa de siste års comeback-dronning i Norsk Friidrett.

Charlotte Lund Abrahamsen. Foto: Eirik Førde

Lund Abrahamsen ble forøvrig utnevnt til kaptein av sjef Håvard Tjørhom på fredagens lagmøte.

- Jeg synes vi står godt sammen som et lag her, var oppsummeringen av hva hun synes om den norske troppen.

Roth med fin 800 meter

Andreas Roth la seg fint fremst i feltet fra start av på 800 meter. Dessverre ble han litt innestengt da 200 meter gjenstod, han måtte stoppe litt opp og mistet da kontakten med de tre fremste løperne. Ull/Kisa-karen fikk til en fin oppløpsside og kom i mål som nummer fire på tiden 1.50.19.

- Utrolig irriterende å bli sperret inne på 600 meter. På forhånd håpet jeg på topp 3 og kom til å bli skuffet om jeg ikke kom topp 5, så fjerdeplass er greit, sa Roth da han var kommet i mål.

Andreas Roth. Foto: Eirik Førde

Norge nummer fem på siste øvelse

På mesterskapets avslutningsøvelse 4x400 meter for menn åpnet Carl Emil Kåshagen, Moelven IL, for Norge. Han overlot pinnen til Josh-Kevin Ramirez Talm, Norna-Salhus IL, som vekslet til Mauritz Kåshagen på en fjerdeplass. Han nærmet seg tetrioen, men det var en voksen luke Joachim Sandberg måtte tette på sisteetappen. Dette klarte Sandnes-karen og etter en sterk oppløpssiden løp han Norge inn som nummer tre i heatet på 3.09.07, som totalt sett var femte beste tid.

Joachim Sandberg. Foto: Eirik Førde

Fridriksson ikke helt fornøyd med Europacup-debuten

I spyd åpnet Gardar Johann Fridriksson med 60.37, før han la på til 65.54 i andre omgang. I tredje omgang ble det 63.38 og Fridriksson, som representerer Norna-Salhus IL, ble da nummer åtte i sin debut i Europacupen.

Gardar Johann Fridriksson. Foto: Eirik Førde

- Det var ikke helt planen å kaste 65 meter, så det skulle gjerne gått lengre, sa Fridriksson etter å ha kastet med store karer som Tero Pitkämäki for første gang.

Kårbø i spesialøvelsen

På 3000 meter hinder ble det satt opp et voldsomt tempo av tyrkernes utvalgte mann. To andre løpere hang seg på, mens Tom Erling Kårbø la seg godt fremme i hovedfeltet. Da to runder gjenstod lå Stord-løperen bakerst i det som var et tetfelt på seks mann. Da rykket ble satt inn med 500 meter igjen klarte ikke Kårbø å svare og han løp inn som nummer fem med tiden 8.45.87.

- Det var helt ok, men jeg hadde ikke det siste giret i dag. Jeg skulle gjerne hengt med tetgruppen fra start av, men ble innesperret i første sving. Jeg tror ikke gårsdagens løp hadde noen innvirkning, for jeg kjente meg grei, var analysen til Kårbø.

Karoline nummer syv

På 1500 meter gikk det forholdsvis rolig på førsterunden og Karoline Bjerkeli Grøvdal la seg inne til listen midt i feltet. Farten ble etterhvert økt og Bjerkeli Grøvdal hadde ikke beina til å yppe seg helt i teten. Tjalve-løperen ble nummer syv på distansen med tiden 4.18.24.

Karoline kjente at hun ikke hadde noe å svare med og at syren kom ganske kjapt. Det er absolutt ikke unaturlig da hun måtte stå over Bislett Games grunnet litt problemer med låret og fikk da flere dager uten løpetrening.

Matilde Roe i diskos

Matilde Roe åpnet sin diskoskonkurranse med 39.96. Deretter ble det 43.99 for utøveren som representerer IL Fri. Roe økte også i siste omgang, da til 48.41, og ble da nummer ti i sin Europacup-debut.

- Jeg er fornøyd med sistekastet. Ringen var bra, men teknikken stemmer ikke helt, lød ordene fra damen fra Trengereid.

Mögenburg over 1.75

Katarina Mögenburg rev dessverre i første forsøk på sin åpningshøyde 1.70. Hun kom seg greit over den høyden i andre forsøk. Også på neste høyde 1.75 ble det riv i første forsøk for Tyrving-hopperen, før hun kom seg over i andre forsøk. På 1.80 ble riv i første forsøk og andre forsøk og dermed var Mögenburg ute grunnet fire riv totalt. Hun endte da på en delt niendeplass og sikret 3,5 poeng til Norge.

- Det var vanskelige forhold og ganske kaldt. Kjedelig med de rivene på de første høydene når man bare har fire forsøk totalt.

Vestbø nummer 12 i tresteg

Jesper Vestbø åpnet sin trestegkonkurranse med 14.46. Han økte med 20 centimeter i andre omgang. I tredje omgang ble det 14.67 og Vestbø endte da som nummer 12 i sin Europacupdebut.

Jesper Vestbø. Foto: Eirik Førde

- Dette var horribelt. Jeg følte hoppene gikk bra, men fikk ikke opp lengden jeg ville ha. Kjedelig å dra til Finland for å hoppe på 14-tallet, sa Vestbø etter trestegkonkurransen som gikk under vanskelige forhold med kulde og skiftende vindforhold. Vestbø har fått en litt tråere start på sesongen enn forventet, men persen på 15.66 lever nok farlig utover sommeren.

Norge disket på 4x400 meter

Sara Dorthea Jensen gjorde en fin førsteetappe på 4x400 meter og Sørild-løperen ga pinnen til Hedda Hynne som begynte jakten på lagene foran. Hynne fikk virkelig opp farten mot slutten av etappen og plukket både Finland og Portugal. Vidars Line Kloster overtok ansvaret for stafettpinnen og hun dro forbi Portugal på bortre langside.

Amalie Iuel fikk pinnen snaue 20 meter bak Sveits og den rutinerte stafettløperen var oppe i rygg inn i siste sving. Iuel feide forbi i svingen og løp Norge inn til seier i heatet på 3.31.89, bare 16 hundredeler bak norsk rekord. Litt etter målgang fikk Norge DQ istedenfor tid på resultatlisten og endte da uten poeng i øvelsen.

Amalie Iuel. Foto: Eirik Førde

Iuel løp forøvrig under 51 på sin etappe og viste da at formen er god.

Øvrig informasjon

Første dag av ETCH inneholdt kun kvalifiseringsøvelser på 100 meter, 200 meter, 400 meter, 100/110 meter hekk og 400 meter, og du finner disse oppsummert her. Andre dag var første dag med poenggivende øvelser, oppsummering finner du her.

Her finner du fullstendig resultatliste.