quarcoo.jpg
Jonathan Quarcoo. Foto: Eirik Førde

Positiv norsk andre dag av European Team CH

Jonathan Quarcoo og Karsten Warholm løp Norge inn til to seire på andredag av European Team Championship. På tross av flere forfall henger Norge med i toppen med en femteplass etter god innsats av reservene.

Etter første poenggivende dag av European Team Championship ligger Norge som nummer fem totalt med 158 poeng. Det er fire poeng opp til Sverige som er på tredjeplass og 17 poeng bak leder Sveits.

Quarcoo slo til med seier 

- Jeg følte meg veldig sterk på oppvarmingen og synes det klaffet bra. Jeg var nærme persen i motvind, sa en strålende fornøyd Jonathan Quarcoo etter 100 meter.

Det hadde han all grunn til å være etter seier på distansen med 10.35 i vind -1.3. Orion-løperen slo da flere sterke løpere etter en strålende avslutning på løpet. Han var bare seks hundredeler bak sin pers og med perfekt medvind er det ikke utenkelig at han kan komme seg under 10.20.

Karsten med overlegen seier

Karsten Warholm åpnet som vanlig kanonsterkt og hadde også en sterk avslutning på løpet. Dimna-karen tok en overlegen seier på 400 meter hekk på sterke 48.46, som er mesterskapsrekord i Lag-EM, også inkludert Superligaen, og den nest beste tiden av en nordmann på distansen noensinne. Tiden er også den fjerde beste av en europeer i år, men 21 hundredeler bak Warholms norske rekord.

Karsten Warholm. Foto: Eirik Førde

- Jeg er superhappy. Tross litt sliten kropp klarte jeg å stå helt inn, var dommen fra den nye banerekordholderen i Vaasa.

Engeset veldig fornøyd med femteplass

Kristine Eikrem Engeset steppet inn på 3000 meter i morgentimene, da Camilla Ziesler ikke kom seg til Vaasa. Tjalve-løperen la seg bak i feltet fra start av i det som var hennes første løp denne sesongen. Engeset bet seg fast på halen av feltet da en etter en løper falt av. Da fire kvinner fikk en liten luke avanserte Engeset og tettet luken. 

Engeset hadde en god avslutning og ble nummer fem på tiden 9.16.35, snaue ti sekunder bak persen fra 2014. Meget fin løping i årsdebuten.

Kristine Eikrem Engeset. Foto: Eirik Førde

- Jeg er veldig fornøyd. Løp kynisk og følte jeg bare måtte tette lukene som kom, for jeg visste ikke hva som kom til å skje om jeg ikke gjorde det, sa Engeset som i utgangspunktet bare var tatt ut til å løpe 5000 meter.

Kiplesund med sterk tredjeplass

Ingar Kiplesund er stabiliteten selv i lengde. Trønderen åpnet med 7.59, før det ble 7.67, bare ni centimeter bak fjorårspersen. I tredje omgang hadde hopperen fra Trondheim Friidrett enormt med medvind og det ble dessverre dødt. I den fjerde og siste omgangen hoppet Kiplesund 7.74. Dette er årsbeste med en centimeter, bare to centimeter bak pers og hans nest beste konkurranse i gyldig vind noensinne. 

Ingar Kiplesund. Foto: Eirik Førde

Kiplesund gikk opp til andreplass etter det siste hoppet, men finnen Kristian Pulli svarte med 7.76 og dermed ble trønderen nummer tre. Uansett meget fin hopping da Kiplesund bare hadde syvende beste årsbeste i feltet og han er forøvrig nummer syv blant Europas U23-hoppere i år.

- Jeg er fornøyd, jeg hadde mange gode hopp og en god serie. Jeg slo mange hoppere som har hoppet bedre enn meg tidligere og det er bra med både det og årsbeste under litt vanskelige forhold.

Iuel nummer to med sin tredje best tid noensinne

Amalie Iuel åpnet sterkt på 400 meter hekk og ledet ut på oppløpet. Dessverre ble sveitsiske Petra Fontanive, med pers på 54.56, litt for sterk på oppløpet og tok seieren. Iuel ble nummer to på fine 55.68, som er 30 hundredeler bak hennes norske rekord og Tyrving-løperens tredje beste resultat på langhekken noensinne.

- Jeg er fornøyd, men skulle veldig gjerne vunnet, sa Iuel etter løpet.

- Det var utrolig gøy å konkurrere for Norge. Da jeg løp i svingen der de norske satt heiet de enormt og det var kjempegøy. 

Nettopp det å heie på lagkameratene var noe lagkaptein Charlotte Lund Abrahamsen fokuserte på under fredagens lagmøte og de norske utøverne lot seg virkelig høre.

Borge nummer fire i spyd

Sigrid Borge åpnet med et, for henne, ordinært spydkast på 49.60. I andre omgang økte hun til 54.66 under vanskelige forhold i Finland. På det tredje kastet ble det 50.93 og Borge avsluttet med 50.37 og ble dermed nummer fire i konkurransen.

Sigrid Borge. Foto: Eirik Førde

- Jeg er ikke fornøyd med lengden. Spydet gikk litt for mye rett opp og under de vindforholdene som var i dag stoppet det opp og gikk rett ned. Det var vanskelig å kaste og det så man spilte inn for alle kasterne, sa Osterøy-kasteren etter konkurransen.

Det er ingen tvil om at det var veldig vanskelige forhold og spydene flakset både hit og dit i vinden. Dette er en fin erfaring for Borge før U23-EM der hun er medaljekandidat.

Svela Europacup-debuterte på 5000 meter

Per Svela la seg i fremre del av feltet på 5000 meter der den tyrkiske storfavoritten Ali Kaya satte tempoet fra start. Svela passerte 1000 meter på 2.40 og lå da i en gruppe med Romania og Sverige. Denne gruppen ble etterhvert større og da to runder gjenstod var det fem løpere som lå i gruppen som skulle kjempe om tredjeplassen.

Svela satte inn et lite rykk da det ringte for en runde igjen og han var på tredjeplass med 200 meter igjen. Svenske Jonas Leandersson og portugisiske Samuel Barata ble dessverre litt for sterk på oppløpet og Gular-løperen ble nummer fem med 14.06.63, bare hundredelet bak portugiseren.

- Jeg føler at den tredjeplassen stod mitt navn på. Jeg burde kanskje ventet 100 meter med å sette inn rykket, men jeg kunne fort blitt stengt inne om jeg hadde ventet lenger, sa Svela etter løpet der han gjorde en god figur.

Hedda nummer tre på 800 meter

Hedda Hynne kom seg fint ut av starten på 800 meter og la seg inne til listen i andreposisjon. Farten var forholdsvis rolig med 62 høy på førsterunden for Hynne. Ut på oppløpet jaktet Hynne sveitsiske Selina Büchel og den svenske vinneren Lovisa Lindh, men endte som nummer tre på tiden 2.03.68. Alt i alt et godt løp av Strindheim-løperen.

Hedda Hynne. Foto: Eirik Førde

Llano ikke fornøyd med sjetteplass

Beatrice Nedberge Llano, Laksevåg, var første norske utøver i aksjon på dag to og åpnet med fine 64.28 i slegge. Med det var hun på en tredjeplass etter første omgang. I andre omgang økte hun til 65.92 og bergenseren var da under to meter bak sin pers. Llano økte også i tredje omgang, da til 66.55 og var under en meter bak årsbeste.

Beatrice Nedberge Llano. Foto: Eirik Førde

- Jeg er ikke fornøyd. Jeg føler meg skikkelig bra, men teknikken stemmer ikke. Lengden er helt grei, men jeg kastet bare på vilje og hadde håpet på bedre, var dommen fra Llano.

Får hun teknikken til å stemme kommer det til å gå langt og forhåpentligvis er ting i orden under U23-EM senere i sommer.

Henriksen nummer tre 

Eivind Henriksen åpnet med dødt i første omgang i slegge, mens han kastet 69.93 i andre omgang og la seg da som nummer fire. Tjalve-karen økte til 71.33 i tredje omgang og fikk da en fjerde mulighet til å tukte sin årsbeste på 71.55. Det klarte han ikke da han kastet dødt. Henriksen, som har vært Norge sin representant i slegge hver utgave av Europacupen siden 2009, ble nummer tre med 71.33.

- Det var bra dette her. Har vært litt syk i det siste, så må si meg fornøyd med plusspoeng, var dommen fra Henriksen.

Eivind Henriksen. Foto: Eirik Førde

Kåshagen med plusspoeng på 400 meter

Mauritz Kåshagen løp inn til en fin femteplass på 400 meter med 47.66, drøye halvsekundet bak hans årsbeste. Moelven-løperen sikret plusspoeng da han hadde dårligste pers og årsbeste i feltet.

- Jeg er greit fornøyd med løpet. Kjente at jeg var litt tung i kroppen fra i går og det var ikke helt topp forhold med en del vind, men jeg sikret noen plusspoeng, sa Kåshagen etter løpet.

Norge nummer tre på 4x100 meter

På herrenes 4x100 meter stafett satt vekslingene og det norske laget med Jonas Halonen, Jonathan Quarcoo, Mathias Hove Johansen og Øyvind Strømmen Kjerpeset løp inn til 39.91. Dette holdt til en fin tredjeplass på øvelsen og er den beste tiden på øvelsen for Norge i Europacupen siden 2000.

Jonathan Quarcoo overlater pinnen til Mathias Hove Johansen. Foto: Eirik Førde

Kloster halvsekundet bak årsbeste

Line Kloster hadde den ytterste banen på 400 meter og hadde en fin åpning. På oppløpet kjempet hun for å komme seg topp fem, men måtte "ta til takke" med sjetteplass. Tiden til Vidar-løperen ble 54.11, snaue halvsekundet bak årsbeste.

Skagestad like bak pers i kule

Sven Martin Skagestad, Norna-Salhus, støtet 16.89 og 16.67 i sine to første omganger i kule. Han lå da som nummer ti etter to omganger. Bergenseren fikk til et bra resultat i tredje omgang da han støtet 17.99, bare 19 centimeter bak hans utendørspers og han ble da nummer åtte i konkurransen.

- Jeg er helt ok fornøyd. Jeg støter ikke mye kule, så det var greit nok. Kroppen kjennes grei ut og om forholdene er gode håper jeg på sesongbeste i diskos i morgen, var Skagestads kommentar etter konkurransen.

Wågan løp 3000 meter hinder

Maria Sagnes Wågan løp sitt første hinderløp på tre år. Hun ble nummer ni på 3000 meter hinder med 10.37.20 etter en god avslutning. Dette var pers for Namdal-løperen med over minuttet og hun er inne topp 20 i Norge gjennom alle tider. Absolutt en fin Europacup-debut av Wågan.

Maria Sagnes Wågan. Foto: Eirik Førde

- Jeg ga det jeg hadde og var ikke bedre i dag, var dommen fra trønderen. 

Kårbø steppet inn på 1500 meter

På 1500 meter la Tom Erling Kårbø seg til rette i bakre del av feltet fra start av. Det gikk rolig og førsterunden ble passert på 67 sekunder. Da to runder gjenstod avanserte Kårbø i puljen som passerte på 2.20 på 800 meter. Mannen fra Stord ledet da 500 meter gjenstod. Farten nærmest eksploderte da 400 meter gjenstod og Kårbø løp i mål på en tiendeplass med tiden 4.02.18, han rykket en plass opp da estlenderen ble disket etter målgang.

- Følte jeg jogget store deler av løpet. Tenkte at jeg måtte ligge godt fremme da spurten gikk. Håpet å kunne svare på oppløpet, men det gikk litt for fort, sa Kårbø.

Han sa kroppen føltes veldig bra og det lover godt før 3000 meter hinder i morgen.

Nilsen tangerte norsk årsbeste

Ivan Kristoffer Nilsen, BUL, kom seg over åpningshøyden i høyde 1.95 i første forsøk. På neste høyde 2.00 ble det dessverre riv i første forsøk, men mannen som gjør sin femte Europacup for Norge kom seg over i andre forsøk. På 2.05 kom Nilsen seg over i første forsøk og han tangerte sin årsbeste da han hoppet over 2.10 i første forsøk. På neste høyde 2.15 ble det riv i alle forsøkene. Nilsen ble da nummer åtte og sikret plusspoeng i høyde med tanke på at han hadde delt dårligst årsbeste i feltet.

Ivan Kristoffer Nilsen. Foto: Eirik Førde

Rønningen nummer seks

Helene Rønningen løp inn til sjetteplass på 100 meter med tiden 11.94 i vind -1.2. Dette var en fin plassering av Tyrving-løperen og hun sikret godt med poeng for Norge.

Olsholt nummer ti i tresteg

Sofie Olsholt åpnet med 12.07 i første omgang i tresteg. I andre omgang økte Tjalve-hopperen til 12.42, mens det ble 12.30 i siste omgang. Olsholt ble nummer ti og sikret da et plusspoeng sett ut fra deltakernes årsbeste.

Sofie Olsholt. Foto: Eirik Førde

Retzius med årsbeste i stav

Lene Retzius gikk inn på 3.80 i stav og kom seg lekende lett over i første forsøk. På neste høyde 4.00 ble det dessverre riv i første forsøk. Til det andre forsøket byttet BUL-utøveren stav, men havnet under listen og fikk da forsøket registrert som riv. I tredje omgang stemte det og Retzius kom seg over årsbeste 4.00.

Listen ble flyttet opp til 4.15 og da hadde Retzius mulighet til å avansere fra syvende- til andreplass. Hun var veldig nære å gå over, men rev dessverre på denne høyde i første forsøk. Dessverre ble det riv også i andre forsøk og da var Retzius ute av konkurransen grunnet fire riv totalt, som er det maksimale antalle riv man kan ha i ETCH. Norges sin representant ble stående med 4.00 og ble nummer ni.

Lene Retzius. Foto: Eirik Førde

- Jeg er fornøyd med årsbeste. Det går riktig vei nå, sa Retzius som er tilbake i konkurranser etter å ha åpnet sesongen litt seint.

Norge nummer ni på kvinnestafett

På 4x100 meter stafett for kvinner ble det kluss i siste veksling mellom Ingvild Meinseth og Christine Bjelland Jensen. Meinseth skrek febrilsk for å få Jensen til å løpe tilbake for å hente pinnen. Gular-løperen adlydet ordre og jogget over mål med tiden 61.57, som holdt til en niendeplass. De øvrige på laget var Agathe Holtan Wathne og Helene Rønningen. 

Øvrig informasjon

Første dag av ETCH inneholdt kun kvalifiseringsøvelser på 100 meter, 200 meter, 400 meter, 100/110 meter hekk og 400 meter, og du finner disse oppsummert her.

Gjennom helgen vil vi også komme med saker på vår Facebook-side.

Her finner du fullstendig resultatliste.

Her finner du arrangørens hjemmeside med all relevant informasjon.

NRK1 sender søndag 13:30-16:30.