adobe-spark-post (64).png
Kongepokalvinnerne Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Eirik Førde

Kongepokal til Karoline og Karsten

Et flott hovedmesterskap på Hamar er unnagjort. Det ble satt mesterskapsrekord også på siste dag av mesterskapet til Therese Johaug, mens Sondre Nordstad Moen var en annen som er presterte sterkt. Karoline Bjerkeli Grøvdal og Karsten Warholm sikret seg kongepokalene.

Forhåndsomtale
Nettsiden til mesterskapet
Resultater

Kongepokalreprise fra 2017

Som i Sandnes i 2017 sikret Karoline Bjerkeli Grøvdal og Karsten Warholm seg kongepokalene etter sterke løp på henholdsvis 3000 meter hinder og 400 meter og 400 meter hekk. Warholm tok sin femte strake kongepokal og er første mannlige utøver til å klare det.

Sterke løp på milen

Sondre Nordstad Moen satte som ventet god fart på 10 000 meter. Han løp andrerunden på 67 sekunder og etter en drøy kilometer var han ensom i tet. Han klokket inn like under 2:50 på hver kilometer og passerte halvveis på 14:03. Bak Vidar-løperen var det en gruppe på fire mann som lå samlet, men Narve Gilje Nordås fikk med seg publikum, rykket til og fra gruppen drøyt halvveis.

Nordstad Moen løp meget jevnt og fint og løp i mål på sterke 28:13.14, som er hans nest beste løp på distansen på bane noensinne. Bare en gang har det blitt løpt raskere i NM noensinne, da Knut Kvalheim satte mesterskapsrekord med 27:50.8 i 1978.

adobe-spark-post (62).png

Sondre Nordstad Moen. Foto: Eirik Førde

- Planen var å løpe med en negativ splitt, men det klarte jeg ikke. Jeg tenkte å legge meg rundt 70 sekunder de første rundene og så øke litt etterhvert. Plutselig ble det 67-runder og da kom jeg inn i en rytme som jeg holdt.

- Jeg har ikke ladet opp for dette, jeg var tung på fredag og det var varmt. Jeg var egentlig her for å løpe 28:40 og ta gullet, så det at jeg løper nesten halvminuttet raskere tyder på at jeg kan klare VM-kravet om noen uker, sa trønderen etter premieutdelingen.

Gilje Nordås holdt på å bli tatt igjen med en runde rett før Nordstad Moen løp i mål, men han la inn en liten spurt for å unngå dette. Sandnes-karen løp sin neste beste 10 000 meter noensinne da han tok sølv med 29:19.23.

Duellen om bronsemedaljen stod mellom Bjørnar Sandnes Lillefosse Gular og Erik Udø Pedersen fra Kristiansand. Det gikk fort siste 200 meter og det så ut som at sørlendingen hadde sikret sølvet før Lillefosse avsluttet meget sterkt og kunne ta sin andre NM-medalje på 10 000 meter med tiden 29:44.98 etter en siste 200 meter på godt under 30 sekunder. 

På 10 000 meter hadde hele 43 utøvere krysset seg av og det ble to heat. Det første, og presumptivt, svakeste heatet la opp til en fart på like under 31 minutter. Etter drøyt halvveis dro Alexander Kirkeberg fra Namdal i fra og han vant heatet på 30:35.98.

På kvinnenes 10 000 meter var det stilt forventninger til Therese Johaug og hun innfridde absolutt. Hun åpnet knallhardt med 33-34 på første 200 meter. Etterhvert stabiliserte hun farten og rundetidene på litt lavere fart. Hun holdt fint hele veien inn og løp på 32:20.86. Dermed slo hun Gunhild Halle Haugen sin mesterskapsrekord fra 2000 med drøye tre sekunder.

- Jeg har ikke løpt løp på bane på 11 år og jeg er ikke vant med fart og rundene, sa Johaug til VG og la til at hun bestemte seg å stille etter å ha sett Diamond League fra treningsleir i Aspen.

adobe-spark-post (61).png

Therese Johaug. Foto: Eirik Førde

- Jeg hadde en økt på bane for et par dager siden for å sjekke litt på farten. Jeg er kjempefornøyd med løpet og skal ta med meg erfaringen videre med å ikke åpne så hardt. Jeg hadde håpet å se 32-tallet og la opp et skjema til det. Det var utrolig gøy å være med og dette ga absolutt mersmak.

Ren-Eng-løperen viste at hun også kan prestere meget sterkt med joggesko på beina og hun er nummer 15 i Europa i år. Med en hare og jevnere fart burde VM-kravet på 31:50.00 absolutt bli slått for en av tidenes beste langrennsløpere. Bare fire norske kvinner har løpt raskere på 10 000 meter noensinne.

Johaug var naturligvis suveren og gullvinneren fra 5000 meter på fredag Maria Sagnes Wågan tok sølvet på 34:47.35. Trønderen som representerer Tjalve prøvde å henge seg på Johaug i starten, men måtte slippe ganske fort. Det ble uansett medalje på milen i NM for tredje år på rad. Vidars Runa Skrove Falch løp inn til bronse med 35:26.25 i varmen på Hamar. Også Skrove Falch tok sin tredje NM-medalje på øvelsen.

Oppskriftsmessig på korthekken

Isabelle Pedersen suste inn til sitt syvende NM-gull på 100 meter hekk. Bergenseren som er verdensmester både i U18- og U20-klassen løp på 13.16 (1.2), som er hennes nest beste tid på distansen i år. 

- Jeg synes finalen var mye bedre enn forsøket, forsøket var veldig trått. Det har hele tiden handlet om å finne en timing og jeg har ikke klart å finne den helt denne sesongen. Jeg har hatt to ganske stygge fall og det krever en del å komme tilbake fra det, sa Pedersen til bergensavisene.

adobe-spark-post (66).png

Isabelle Pedersen. Foto: Eirik Førde

- Jeg er fornøyd med at jeg er på riktig vei. Det er andre som virkelig begynner å løpe fort og jeg må jo prestere i NM.

Den norske rekordholderen viste at hun absolutt er på riktig vei og hvis hun unngår problemer fremover vil det nok gå fort og under VM-kravet på 12.98 i løpet av sesongen.

Sølvvinner ble Urædds Ida Eikeng med 13.52, som er tangering av pers og hennes andre NM-medalje på korthekken. Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus gjentok dessverre hekten på siste hekk fra U20-EM og ble litt hindret av dette. Hun ble da bronsevinner med 13.68, som er hennes første NM-medalje på øvelsen. Sølvtiden er den nest beste i NM noensinne, mens bronsetiden er den fjerde beste.

Det ble favorittseier også på herrenes korthekk, 110 meter. Vidars Vladimir Vukicevic tok sitt niende NM-gull da han løp på 13.99 (-0.8). 

- Det var gøy å løpe og omsider kom vi oss avgårde etter at det ikke ble forsøk og litt rot på første skuddet. Publikum leverte bra og jeg koste meg. Jeg hadde en ok start, men mistet litt fokus underveis og tenkte litt på tid underveis, var analysen fra mannen som nå er ferdig å studere og da får mer tid til hekkeløping.

adobe-spark-post (63).png

Vladimir Vukicevic. Foto: Eirik Førde

- Jeg hadde lyst på mesterskapsrekorden og tror jeg kunne tatt den om jeg hadde perfekt medvind. Jeg begynte sesongen for noen få uker siden og nå skal jeg ha en treningsperiode før jeg løper noen løp i slutten av måneden.

Det ble dobbelt Vidar da stavhopper Sondre Guttormsen løp på 14.66 i hans andre løp på 110 meter hekk med seniorhekker og det første siden 2016. Viks mangekjemper Henrik Holmberg løp inn til sin tredje NM-medalje på øvelsen da han ble bronsevinner på 14.76. Tiden er pers med to hundredeler og beste bronsetid siden 2006.

Gull til Hynne og Ingebrigtsen

På 800 meter gjorde Hedda Hynne kort prosess. Hun satte god fart fra start med 60 sekunder på førsterunden og kom i mål på 2:02.30. Dette er den nest beste tiden i NM noensinne, bare 27 hundredeler bak Ingvill Måkestad Bovim sin mesterskapsrekord fra 2011 og hun tok sitt tredje NM-gull på øvelsen.

adobe-spark-post (67).png

Hedda Hynne. Foto: Eirik Førde

- Jeg er sykt fornøyd med løpet og gjennomføringen. Det er første gang jeg gjør et løp på den måten med å sette fart og dette var veldig overbevisende for meg selv. Jeg synes det er sterkt gjort og jeg skulle gjerne tatt mesterskapsrekorden. Jeg skulle åpne hurtig, men kontrollert. Jeg var opptatt av å ikke åpne for hardt 

- Jeg kjente meg veldig sterk og god underveis, sa Hynne og det lover meget bra for resten av sesongen der den norske rekorden til Måkestad Bovim på 1:59.82 kanskje kan tuktes.

Amalie Sæten fra Ull/Kisa var den som fulgte Hynne best første 700 meter. På slutten stoppet det litt mye opp for sørlendingen og Mina Marie Anglero fra Tyrving passerte Sæten på oppløpet. Anglero løp inn til sølv på årsbeste 2:07.28, mens Sæten ble bronsevinner med 2:08.22. Anglero tok sin andre NM-medalje på øvelsen utendørs, Sæten tok sin tredje på rad.

Filip Ingebrigtsen var sterkest på 800 meter da han løp på 1:48.45. Det ble satt grei fart på førsterunden og gullet stod tilslutt mellom Ingebrigtsen og Ull/Kisas Markus Einan. Sistnevnte klarte ikke å tukte Ingebrigtsen på oppløpet og ble sølvvinner, hans fjerde NM-medalje på 800 meter utendørs, 16 hundredeler bak Ingebrigtsen, som tok sitt andre NM-gull på 800 meter utendørs.

adobe-spark-post (70).png

Filip får medalje fra Vebjørn Rodal. Foto: Eirik Førde

- Det var et fint løp. Einan er en god løper og er rutinert på distansen, så jeg visste at han kom til å bli tøff. Jeg følte jeg hadde god kontroll på oppløpet. Jeg løp teknisk greit på slutten, sa Filip til VG og NTB.

Bronsevinner ble Didrik Hexeberg Warlo fra Tyrving med 1:49.59. Dette er hans første NM-medalje utendørs og bare tre hundredeler bak pers.

Pers av Marcus Thomsen

Marcus Thomsen begynner å finne flyten i kule etter ryggskade og leverte serien 19.24, 19.65, 20.11, 19.56, 19.93 og 19.93. Med dette forbedret han sin utendørspers fra EM-kvalifiseringen i fjor med 17 centimeter og tok sitt tredje strake gull. 

adobe-spark-post (65).png

Marcus Thomsen. Foto: Eirik Førde

- Konkurransen er helt ok. Jeg er stabil på høye 19 meter og det er deilig med over 20 meter, men jeg hadde håpet på mye bedre. Jeg har lyst å ta VM-krav og mesterskapsrekorden, men den får stå ett år til, sa Tjalve-utøveren. 

- Jeg er på rett vei nå og føler jeg gjør noe riktig. Teknikken begynner å bli bedre, var de lovende ordene fra U20-europamesteren i 2017.

Nittedals Michal Rozporski tok sølv med 18.24, mens Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus tok sin sjette NM-medalje i kule utendørs etter støt på 17.86. 

Nok et gull til Utsi Onstad

adobe-spark-post (71).png

Oda Utsi Onstad. Foto: Eirik Førde

Oda Utsi Onstad fra Norna-Salhus tok et suverent gull i tresteg. Hun hadde fire gyldig hopp og det lengste målte 13.56 (0.0). Utsi Onstad tok sitt fjerde strake NM-gull i tresteg utendørs og har nå totalt 26 NM-gull uten- og innendørs i tresteg, lengde og lengde uten tilløp. Gneists Monika Benserud ble sølvvinner med 12.88 (1.1), mens Chiamaka Okparaebo fra BUL hoppet åtte centimeter kortere og tok sin sjette NM-medalje utendørs.

Sander Aae Skotheim avsluttet et par fantastiske uker med gull i høyde da han kom seg over 2.08 i andre forsøk. Tjalve-karen perset og er nummer to i 17-årsklassen gjennom alle tider, bare en centimeter bak aldersrekorden. Aae Skotheim tok gull i EYOF forrige uke og viser en fantastisk allsidighet.

adobe-spark-post (59).png

Sander Aae Skotheim. Foto: Eirik Førde

- Det føles helt fantastisk å vinne gull, det var kjempegøy. Jeg forventet ikke gull, men visste det kunne gå. Jeg hadde ikke forventet å hoppe 2.08. Nå må jeg prøve på aldersrekorden, det hadde vært veldig gøy å ta den, sa østlendingen som vil fortsette å satse mangekamp videre.

Sølvvinner ble Vetle Raa Ellingsen fra Fana med 2.05, mens Frederik Jahr fra Tyrving sikret seg bronse med 2.00, hans fjerde NM-medalje i høyde utendørs.

Skjalg-dobbel på 200 meter

På 200 meter ble det som ventet en spennende duell mellom Elisabeth Slettum fra Skjalg og Helene Rønningen fra Tyrving. Veteranen Slettum var den sterkeste og tok gullet på 23.91 (-0.4). Dette er rogalendingen sitt åttende NM-gull på øvelsen utendørs, første gull siden 2015 og totalt hennes 13.medalje. Rønningen var elleve hundredeler bak, mens Orions Tonje Fjellet Kristiansen fullførte en strålende helg på hjemmebane med 24.38 og bronsemedalje, slik hun tok på 100 meter.

adobe-spark-post (68).png

Elisabeth Slettum. Foto: Eirik Førde

- Det var et bra løp og det var knallgøy med gull. Det var en skikkelig kamp mot Helene hele veien, så jeg var ikke sikker før jeg var i mål. 

- Gullet betyr mye, det er dette vi jobber for og det var en stund siden sist gull. 

Herrenes 200 meter ble vunnet av Mathias Hove Johansen. Skjalg-løperen tok sitt første NM-gull utendørs, etter sølv på distansen de to siste årene. Mannen som har en haug med løp like over 21 sekunder løp på 21.27 (-0.7) og vant 22 hundredeler foran Fanas Filip Bøe. Det ble en bergensk junior også på tredje plassen på pallen, Gneists Andreas Haara Bakketun løp på 21.67.

adobe-spark-post (72).png

Mathias Hove Johansen. Foto: Eirik Førde

- Det var et bra løp. Jeg synes at jeg hadde en ok start, løp en god sving, så økte jeg bra ut av svingen og hadde et bra oppløp, var oppsummeringen fra rogalendingen.

- Et NM-gull betyr egentlig alt, jeg vet ikke helt hva jeg skal si egentlig. I dag var det viktigere med gull enn en tid på 20-tallet.

Hove Johansen løp totalt syv løp i mesterskapet, han avsluttet med en sterk 300 meter for Skjalg sitt stafettlag.

Hjemmegull i spyd

Herrenes spydkonkurranse så i utgangspunktet ut til å kunne bli jevn. Hjemmehelten Håkon Løvenskiold Kveseth åpnet konkurransen med 65.53 i sitt første spydkast i konkurranse for året. I andre omgang kastet Haldens Alexander Skorpen 67.60 og tok over ledelsen. Favoritten Sondre Alexander Høyland fra Tyrving hadde forøvrig ugyldig i de to første omgangene. I tredje omgang tok Kasper Sagen fra Bækkelaget ledelsen med 67.90, årsbeste og 51 centimeter bak persen fra 2017. Høyland fikk ugyldig også i tredje omgang og var dermed ute av konkurransen.

I fjerde omgang fikk Kveseth virkelig klaff og kastet 71.35. Dette er hans beste kast siden 2015 og det viste seg å holde til gull for mannen som er en av verdens beste i frisbeegolf.

- Det var en spesiell dag og et spesielt øyeblikk, sa Kveseth til NTB sett i lys av at Egil Danielsen gikk bort tidligere denne uken.

adobe-spark-post (60).png

Håkon Kveseth. Foto: Eirik Førde

- Jeg har trent rundt i området her og han har ofte vært vært i bakgrunnen, sa Kveseth som bestemte seg for å delta i NM like før påmeldingsfristen gikk ut og tok sitt tredje NM-gull.

Sølvmedaljen gikk til Kasper Sagen, mens Alexander Skorpen ble bronsevinner. Begge tok sine andre NM-medaljer i spyd.

Elisabeth Thon Rosvold kastet 49.33 i andre omgang i diskos og det holdt til gull for jenten som fyller 17 år senere i år. Asker-kasteren har satt norsk juniorrekord denne sesongen og tok sin første NM-medalje i diskos.

- Det er en helt syk følelse å vinne gull, jeg tror jeg aldri har opplevd noe så stort. Dette hadde jeg ikke forventet. Jeg fikk egentlig ikke skikkelig treff, men jeg fikk ett kast som var langt nok, sa Rosvold som ble den fjerde norgesmesteren i diskos siden 1983. 

adobe-spark-post (69).png

Elisabeth Thon Rosvold. Foto: Eirik Førde

Rosvold kan fort innlede en ny seiersrekke i NM i diskos, slik Mette Bergmann og Grete Etholm har hatt med 17 gull på rad. 

Det var jevnt om medaljene, fjorårsvinner Mona Ekroll Jaidi fra Norna-Salhus sikret seg sølvet med 48.89, mens Tjalves Vilde Indseth Holten ble bronsevinner med 47.39.

Som vanlig var det 1000 meter stafett som avsluttet mesterskapet. Etter at favorittene og de siste to års vinnere Tyrving vekslet seg bort på første veksling stod gullkampen mellom Skjalg og Sandnes. Elisabeth Slettum leverte en sterk tredjeetappe for Skjalg og dermed kunne Marin Stray Gautadottir løpe i mål som gullvinner på 2:15.34. De øvrige på laget var Nathalie Ommundsen Johnsen og Anna Bogunovic Jakobsen. Sandnes løp inn til sølv på 2:16.59, mens Kristiansand ble bronsevinnere med 2:27.20.

adobe-spark-post (73).png

Skjalg. Foto: Eirik Førde

På herrenes 1000 meter stafett ble det en meget spennende duell om gullet. Moelven stakk av med gullet etter en sterk avslutning av Jørgen Kåshagen. Han løp sammen med brødrene Carl Emil og Mauritz, mens Magnus Bentdal Ingvaldsen løp førsteetappen. Karene løp på 1:54.41 og tok klubben sitt første NM-gull på stafetten i hovedmesterskapet. Sølvvinner Tyrving pushet Moelven bra på slutten med Markus Nikolai Berner, men var 31 hundredeler bak gullet. Tyrving tok faktisk sin første NM-medalje på 1000 meter stafett for herrer. Bronsevinnere ble Skjalg med 1:57.35.

adobe-spark-post (74).png

Markus Nikolai Berner og Jørgen Kåshagen. Foto: Eirik Førde

Forsøk på korthekk

På 100 meter hekk for kvinner var det to forsøksheat. Ida Eikeng fra Urædd vant det første heatet på årsbeste 13.69 (-1.6), mens BULs Isabelle Pedersen vant det andre heatet på 13.49 (-1.8). I det sistnevnte heatet ble Vidars Line Kloster disket.