konge705.jpg
Sigrid Borge og Karsten Warholm vant fjorårets Kongepokaler. NM-helga i Hamar avgjør hvem som vinner årets. Foto: Eirik Førde.

Våre fremste utøvere konkurrerer under NM

NM i friidrett arrangeres på Hamar fra fredag til søndag, og de største stjernene; ledet an av Karsten Warholm og Team Ingebrigtsen, stiller opp. Gjennomgang av alle øvelsene i mesterskapet finner du her.

Det er fjerde gang Hamar arrangerer NM i friidrett. Første gang var i 1907, deretter i 1959 og så i 1971.

Nettsiden til mesterskapet
Tidsskjema

Mesterskapet storskjermproduksjon vil bli streamet på Norsk Friidrett sin nye plattform.

Kvinner:

100 meter:
Ezinne Okparaebo fra Norna-Salhus vant NM-gull på 100 meter tolv år på rad fra 2005-2016. I 2017 var hun ikke med, men hun var tilbake på topp i fjor. Den norske rekordholderen har årsbeste i Norge på 11.43 og hun blir favoritt også i år. Tyrvings Helene Rønningen vant i 2017, før det ble det sølv og bronse. Hun har løpt på 11.60 denne sesongen og blir nok den tøffeste utfordreren til Okparaebo, men hvis ting er ved det normale må hun ta til takke med sølv.

Henriette Jæger fra Aremark er et kjempetalent med 11.70 som pers, og hun har nylig fylt 16 år. Her bør hun absolutt kunne kjempe om medalje med tanke på at hun har tredje beste tid i Norge i år, men blir nok utfordret av mer rutinerte løpere som Ingvild Meinseth fra Sørild og Astrid Mangen Ingebrigtsen fra Sandnes. Meinseth har vunnet sølv de to siste årene og er nok lysten på å ta sin tredje NM-medalje på 100 meter, mor Sølvi har gull og sølv i premieskapet på distansen. Orions Tonje Fjellet Kristiansen løp sterkt under sommerstevnet på Bislett og er nok lysten på en medalje, Malin Bårdsgård Kulseth fra Selsbakk og Elin Serine Vik Johannessen fra Lyngdal kan også nevnes.

Medaljetips:
1. Ezinne Okparaebo
2. Helene Rønningen
3. Ingvild Meinseth

200 meter:
På 200 meter er det Helene Rønningen, Amalie Iuel fra Tyrving, Elisabeth Slettum fra Skjalg og Line Kloster fra Vidar som seiler frem som de største favorittene. Både Rønningen og Kloster satte norsk rekord på distansen i fjor, Rønningen med 23.27 under Bislett Games, før Kloster forbedret den med seks hundredeler noen uker senere. De har ikke vært helt i nærheten av disse tidene i år, men er kvinner som vet hvordan de skal prikke formen for å vinne NM på 200 meter, Kloster vant i 2012, 2013 og 2018, mens Rønningen vant i 2016 og 2017.

Slettum har vist fin form på denne distansen i år med 23.68 og hun har da årsbeste i Norge. Rogalendingen er en skikkelig medaljegrossist med 12 NM-medaljer i øvelsen og bør absolutt ha muligheten til å sikre seg nok en medalje. Amalie Iuel har løpt på 23.78 i år og har en pers på 23.41 fra 2016. Hun har ikke løpt distansen i NM tidligere, men bør absolutt kunne være med å kjempe om medalje hvis hun stiller på øvelsen.

Ezinne Okparaebo er påmeldt øvelsen hun tok sølv i NM i 2006 og hun bør kunne kjempe høyt oppe om hun stiller. Det samme bør absolutt Henriette Jæger, som har løpt på 23.79 i år og vært nære den norske juniorrekorden på øvelsen. Andre navn som kan nevnes er Marte Pettersen fra Trondheim, Tonje Fjellet Kristiansen, Ingvild Meinseth og ikke minst Christine Bjelland Jensen fra Gular, som er regjerende sølvvinner og løp fint under Universiaden tidligere i sommer.

Medaljetips:
1. Line Kloster
2. Helene Rønningen
3. Elisabeth Slettum

400 meter:
Line Kloster er påmeldt flere øvelser i helgen og det er da spennende å se hva hun stiller på. Hun har ikke notert tid på 400 meter uten hekker i år, men har en såpass bra pers som 52.78 fra 2013 og har en imponerende merittliste med tre gull og to sølv på distansen fra norgesmesterskapet utendørs. Tyrvings Amalie Iuel har vunnet de to siste årene og blir favoritt om hun stiller opp. Heller ikke hun har løpt distansen i år, men har norsk rekord med 51.81 og var nære denne tiden i fjor.

Sara Dorthea Jensen tok sølv både i 2016 og 2018 og Kristiansand-løperen topper den norske årsbestelisten i 2019 med 54.47. En ny medalje bør absolutt være innen rekkevidde. Ellers kan June Sæbøe Tveit fra Norna-Salhus nevnes.

Medaljetips:
1. Amalie Iuel
2. Line Kloster
3. Sara Dorthea Jensen

800 meter:
Hedda Hynne har vært vår beste løper på 800 meter de siste sesongene og har også vært best i år med en årsbeste på 2:01.27. Tjalve-løperen tok gull i 2014 og 2018 og bør kunne ta enda et om hun stiller her. Hun måtte forøvrig sy flere sting forrige uke grunnet en glassdør som knuste, noe som naturligvis ikke er optimalt midt i sesongen. BULs Yngvild Elvemo ble norsk mester i 2016 og 2017 og er den som på papiret skal gi Hynne hardest kamp. Nordlendingen har ikke helt vært ned mot pers i år og står med 2:07.25 som årsbeste.

Amalie Sæten fra Ull/Kisa har vist fin formstigning i det siste og står med 2:06.84 som årsbeste, som er et par sekunder bak persen fra i fjor. Hun har vunnet sølv de to siste årene og sørlendingen bør absolutt ha muligheter til å gjenta dette i år.

Sigrid Jervell Våg fra BUL kan også nevnes, men hun er nok sterkere på lengre distanser. Mina Marie Anglero fra Tyrving tok bronse i 2017 og med 2:07.62 i år blir hun absolutt med i medaljekampen også i år. Flere unge og lovende utøvere har tider rundt 2:10 og kan forhåpentligvis bli dratt ned til pers hvis de kommer seg til finale. Eilen Brenne fra Herkules bør nevnes etter at hun senket sin pers til 2:07.19 under EYOF og da har tredje best tid i Norge hittil i år.

Faktisk har 1990-kullet tatt de syv siste NM-gullene på 800 meter i kvinneklassen, med fem forskjellige løpere og de kan fort ta enda et gull med Hynne eller Elvemo.

Medaljetips:
1. Hedda Hynne
2. Amalie Sæten
3. Yngvild Elvemo

1500 meter:
På 1500 meter har to utøvere løpt under 4:20 denne sesongen, det er Sigrid Jervell Våg og Mina Marie Anglero. Førstnevnte har etterhvert blitt en rutinert NM-løper og tok hele fem gull i fjor og hun har vunnet denne distansen de to siste årene. Trønderen har vist en imponerende evne til å avgjøre dueller til sin fordel og blir nok en liten favoritt foran Anglero, som viste god fremgang i USA i vår. Amalie Sæten løp sterkt på 1500 meter i fjor, men har ikke fått løpt distansen i år grunnet skade. Hun er nok lysten på å blande seg inn i gullkampen og både hun og Anglero kan ta sine første NM-medaljer på 1500 meter utendørs.

Ellers kan regjerende bronsevinner Christina Maria Toogood fra Sandnes og regjerende sølvvinner Yngvild Elvemo nevnes, sistnevnte blir farlig om det går veldig rolig underveis. Noen yngre utøvere i Andrea Modin Engesæth fra Runar, Kristine Lande Dommersnes fra Haugesund og Malin Edland fra Tjalve kan henge med lenge om formen er som tidligere i sesongen.

Medaljetips:
1. Sigrid Jervell Våg
2. Mina Marie Anglero
3. Amalie Sæten

5000 meter:
Sigrid Jervell Våg er regjerende norgesmester også på 5000 meter og må ta på seg favorittstempelet på distansen i år. Hun løp på 16:19.14 i fjor og det hadde vært veldig gøy om det ble satt fart til å løpe sub 16 i år. Maria Sagnes Wågan fra Tjalve og Pernilla Eugenie Epland fra Stord bør begge kunne kjempe om medalje, de har pers på 16:21.99 og 16:11.92 på distansen. Øvelsen er generelt ganske åpen og Ull/Kisas Silje Fjørtoft bør også kunne kjempe om medaljer på en god dag.

Vidars Runa Skrove Falch satser maraton og det blir spennende å se om hun har farten i beina til å henge med i medaljekampen her. Emma Kirkeberg Mørk fra Hellas kan hevde seg godt oppe, mens det nok spørs litt om Astrid Uhrenholdt Jacobsen fra Heming kan gjøre som hun gjorde i 2013, løpe inn til bronsemedalje. Marte Mæhlum Johansen fra Raumnes & Årnes er en annen langrennsløper som presterer bra med løpeskoene på beina.

Medaljetips:
1. Sigrid Jervell Våg
2. Pernilla Eugenie Epland
3. Maria Sagnes Wågan

10 000 meter:
Runa Skrove Falch ble norsk mester på øvelsen i 2013 og har også sølv fra 2016. Trønderen bør kunne ha gode muligheter til å kjempe om en medalje også i år. Hennes klubbvenninne fra Vidar Live Solheimdal kan og nevnes, hun har gull fra 2016, i tillegg til sølv og bronse, men har ikke vist storform hittil i år. Utøvere som Pernilla Eugenie Epland, Maria Sagnes Wågan og Silje Fjørtoft bør også kunne være med i medaljekampen. Wågan har årsbeste i Norge med 33:48.00 fra London i starten av juli.

Therese Johaug stiller opp på 10 000 meter, da det ikke er krav på den lengste distansen. Johaug er ikke ukjent med baneløp og deltok i UM for et drøyt tiår siden. Hun løp Fornebuløpet på 33:36 og klarer hun en lignende tid her kan hun absolutt være i kampen om å bli norsk mester. Hun har nylig kommet hjem fra høydeopphold og går rulleskiløp denne uken, noe som ikke er optimal oppladning, men hun er såpass sterk kondisjonsmessig at det ikke skal ha veldig mye å si.

Medaljetips:
1. Therese Johaug
2. Maria Sagnes Wågan
3. Pernilla Eugenie Epland

100 meter hekk:
Isabelle Pedersen blir naturligvis soleklar favoritt på korthekken. Bergenseren er regjerende mester og har i tillegg fem NM-gull før det. BUL-utøveren satte norsk rekord med 12.72 i fjor, men har ikke helt vært på samme nivå i år. Hun står med en årsbeste på 13.08 og med fullklaff i gode forhold kan kanskje VM-kravet på 12.98 tuktes.

Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus var på vei til en meget god tid da hun slo borti den siste hekken under U20-EM. Hun ble nummer seks med 13.60, men en tid ned på 13.40-tallet skal kunne være mulig og da bør hun absolutt kunne kjempe om sølv. Line Kloster har sølv fra 2016 og blir en klar medaljekandidat om hun stiller på øvelsen.

Lambertseters Andrea Rooth har hatt en strålende sesong og løpt meget bra på korthekken med lavere hekkehøyde. Hun bør kunne løpe fint på distansen, det samme kan Urædds Ida Eikeng. Ellers kan fjorårets bronsevinner Marlen Aakre fra Fredrikstad nevnes, det samme med Agathe Holtan Wathne fra Sandnes, som har fire medaljer på korthekken utendørs i NM.

Medaljetips:
1. Isabelle Pedersen
2. Martine Hjørnevik
3. Line Kloster

400 meter hekk:
Amalie Iuel vant gull på øvelsen i 2016 og 2017 og er favoritt i år. Hun har senket den norske rekorden til 55.15 og hennes mesterskapsrekord på 56.55 fra 2017 kan stå for fall. Iuel har tydeligvis respondert bra på nok en vinter under Leif Olav Alnes sitt regime og har blitt mer stabil på gode tider. Iuel får tøff kamp fra Line Kloster om hun stiller på øvelsen. Kloster er regjerende mester og har løpt på 56.74 i år, som er litt bak persen på 55.49 fra i fjor.

Unge Andrea Rooth har hatt en strålende sesong og har perset til 58.83, som er like bak aldersrekorden i J17. Hun tok sølv under EYOF forrige uke og kan her ha muligheter til å ta sin første NM-medalje på langhekken. Fredrikstad Nora Kollerød Wold tok bronse i 2017 og er nok absolutt med i kampen om den medaljen også i år. Det samme må ikke minst sies om Elisabeth Slettum. Hun har notert 58.72 på langhekken i år, som er drøye sekundet bak persen fra i fjor.

Medaljetips:
1. Amalie Iuel
2. Line Kloster
3. Nora Kollerød Wold

3000 meter hinder:
Karoline Bjerkeli Grøvdal er naturligvis soleklar favoritt til gullet på hinder og er en av mesterskapets største favoritter. Tjalve-løperen har den norske rekorden på 9:13.35 fra NM i Sandnes for et par år siden, mens hun har løpt på 9:28.99 i år. Det blir spennende å se om den regjerende EM-bronsevinneren på øvelsen virkelig setter fart, da bør hun kunne tukte sin norske årsbeste. Det er faktisk ikke utenkelig at kvinnen fra Isfjorden vil ta igjen kvinne nummer to med en runde.

Askims Mari Andreassen Rud deltok på 2000 meter hinder under U18-EM i fjor. Denne sesongen har hun ikke løpt hinder, men hun bør kunne kjempe om medalje. I fjor var BULs Delphine Poirot eneste startende og vant da gull, i år er seks kvinner påmeldt og forhåpentligvis stiller nok utøvere til å fylle podiet. Både Olea Ville Furre fra Selsbakk og Sara Aarsvoll Svarstad fra Vidar bør kunne kjempe om medalje, førstnevnte har løpt raskest av de to i år.

Medaljetips:
1. Karoline Bjerkeli Grøvdal
2. Olea Ville Furre
3. Mari Andreassen Rud

Høyde:
Tonje Angelsen har seks NM-gull i høyde utendørs og har vunnet de tre siste årene. Tjalve-hopperen åpnet sesongen lovende med 1.91, hennes beste sesongåpning siden 2014, men pådro seg en skade i sitt neste stevne og har slitt litt etter det. Hun bør likevel ha gode muligheter til å sikre seg nok et NM-gull og om fotskaden er leget kan hun kanskje utfordre VM-kravet på 1.94. Tyrvings Katarina Mögenburg begynte sesongen seint grunnet skadeproblemer og hun har totalt åtte NM-medaljer i høyde utendørs. Mögenburg er en garantist for hopp over 1.80 og er nok den eneste som kan utfordre Angelsen.

De siste syv mesterskapene har bronsemedaljen blitt delt ut på 1.70 og det er godt mulig det vil skje også i år. Utøvere som Marie Brekke fra Måleselv og Thea Leirfall Bremset fra Stjørdal vil nok kjempe om medalje. Det samme kan nok Skis Caroline Fleischer og Ålesunds Sigrid Kleive. Førstnevnte hoppet 1.71 under Boysen Memorial, hennes første konkurranse siden mars 2018 og hun har pers på 1.83, mens Kleive har hoppet 1.76 i år.

Medaljetips:
1. Tonje Angelsen
2. Katarina Mögenburg
3. Sigrid Kleive

Stav:
Lene Retzius vant gull i stav i 2014-2017, men slet i vinden i Byrkjelo i fjor og fikk «bare» med seg sølv hjem. BUL-hopperen har bodd i Sveits siden fjorårssesongen og det har tydeligvis fungert fint. Hun har norsk årsbeste på 4.36, som er hennes nest beste resultat noensinne, og hun er klar favoritt til nok et gull. Det blir spennende å se om hun kan utfordre sin norske rekord på 4.50 fra i fjor.

Ull/Kisas Birgitte Kjuus har hatt en fin sesong og forbedret persen flere ganger, senest under Världsungdomsspelen til 4.13. Hun ble norsk mester i fjor, men det skal nok litt til for at hun klarer dette i år, men hun er en klar sølvfavoritt.

Ranheims unge Agnes Elisabeth Morud kan nok være med i kampen om bronse, det samme med Stine Grong Ruud fra Stjørdal og kanskje Tiril Malm Sunde fra Moelven.

Medaljetips:
1. Lene Retzius
2. Birgitte Kjuus
3. Stine Grong Ruud

Lengde:
Oda Utsi Onstad er regjerende mester i lengde og hun har totalt åtte medaljer i øvelsen utendørs, den første som 16-åring i 2006. Denne sesongen slo hun endelig persen utendørs fra det året med 6.31 under sommerstevnet på Bislett. Den norske rekordholderen i lengde uten tilløp blir favoritt i lengde og hopp opp mot 6.50 kan være mulig med god medvind og fullklaff teknisk.

Ranheim har et stort talent i Mia Guldteig Lien, som tok sølv under EYOF da hun perset til 6.15. Hun er født i 2003, men bør likevel kunne kjempe om medalje. En annen trønder som bør være med i medaljekampen er 2017-bronsevinner Thale Leirfall Bremset fra Stjørdal, som vist fin form forrige uke med 6.08 i Hommelvik. Ellers kan Ålesunds Sigrid Kleive nevnes, hun har absolutt potensiale til lange hopp.

Vågs Ida Marcussen har tre NM-gull i øvelsen utendørs og totalt hele ni medaljer. Mye skal til for at det blir nok en medalje, men sørlendingen legger opp etter denne sesongen og fortjener da å bli nevnt etter at hun har hatt en sterk karriere med blant annet norsk rekord i syvkamp, men dessverre er det en del sesonger siden hun presterte på sitt toppnivå resultatmessig.

Medaljetips:
1. Oda Utsi Onstad
2. Mia Guldteig Lien
3. Thale Leirfall Bremset

Tresteg:
Oda Utsi Onstad sesongåpnet med 13.65 i tresteg for noen uker siden og nå er det naturlig å sikte seg inn på den norske rekorden på 13.83. Utsi Onstad har blitt norgesmester i tresteg utendørs de tre siste årene og er soleklar favoritt til nok en gullmedalje. Hvis forholdene ligger til rette blir det meget spennende å se om Utsi Onstad setter norsk rekord, noe hun klart siste hun deltok i et norgesmesterskap. Hun forbedret den norske innendørsrekorden i tresteg og lengde uten tilløp under NM innendørs i vinter, der hun tok hele tre gull totalt.

Gneists Monika Benserud har hoppet 13.03 i år og bør kunne ta medalje her, slik hun har gjort to ganger i NM tidligere. Chiamaka Okparaebo fra BUL har etterhvert blitt rutinert med hele fem NM-medaljer i tresteg utendørs og kan fort ta med seg nok en medalje hjem. Ellers kan Mari Sellevåg Aarø fra Norna-Salhus og Julie Gaustad fra BUL nevnes, men de må nok forbedre sine årsbesteresultater om det skal bli medalje.

Medaljetips:
1.Oda Utsi Onstad
2.Monika Benserud
3.Chiamaka Okparaebo

Kule:
Mona Ekroll Jaidi fra Norna-Salhus hadde en fin vårsesong i USA der hun leverte bra i alle fire kastøvelsene. Har hun litt av den formen bør hun kunne ta med seg medaljer hjem fra Hamar. I kule forbedret bergenseren seg til 14.36, noe som kan gjøre at fjorårets sølv blir til gull da hun blir favoritt etter å ha støtt lengst i år av deltakerne som er påmeldt.

Kampen om de to øvrige medaljene kan bli jevn. Camilla Leonardsen Rønning fra Nittedal har 12.79 i år og har bronse fra NM i 2016. Unge Birthe Franck-Petersen fra Ålesund, Julie Noraberg Nilsen fra Seljord og Sigrid Kleive kan alle være med å kjempe om en pallplass.

Medaljetips:
1. Mona Ekroll Jaidi
2. Camilla Leonardsen Rønning
3. Sigrid Kleive

Diskos:
Mona Ekroll Jaidi satte en stopper for Grete Etholm sin elleville seiersrekke i diskos i fjor og ble da bare den tredje vinneren siden 1983. Ekroll Jaidi bør absolutt kunne kjempe om gullet også i år etter å ha kastet 50.37, men det blir nok en knalltøff kamp med 16 år gamle Elisabeth Thon Rosvold om gullet. Asker-jenten har hatt en fantastisk sesong og forbedret den norske juniorrekorden til 52.13. Hun viste form under U20-EM med å ta seg til finale og hennes første NM-medalje i øvelsen bør kunne sikres her.

Solveig Fredriksen fra Fana må nesten regnes som en liten veteran, men har vist fin kasting i år og forbedret persen til 51.53 under Oslo Sommerstevne. Hun har tre NM-sølv i premieskapet og nok en medalje bør absolutt kunne sikres her. Matilde Roe fra Fri er en som bør kunne kjempe om medalje da hun er siste kvinne som har kastet over 50 meter i år med 50.13 fra slutten av april. Ellers kan Lotta Flatum Fallingen fra Brandbu og Else Lundestad Bakkeid fra Gloppen nevnes.

Medaljetips:
1. Mona Ekroll Jaidi
2. Elisabeth Thon Rosvold
3. Solveig Fredriksen

Slegge:
I slegge er det gledelig å se at Beatrice Nedberge Llano er påmeldt. Laksevåg-utøveren har hatt en meget bra sesong der hun forbedret den norske rekorden til 71.43 allerede 22.mars. Dessverre har hun slitt med skade etter dette og den tidligere juniorverdensmesteren måtte stå over U23-EM i sommer. Når hun nå er påmeldt NM tyder det på at hun er på bedringens vei og selv med skadetrøbbel bør hun absolutt sikre seg sitt fjerde NM-gull.

Helene Sofie Ingvaldsen fra Norna-Salhus seiler opp som favoritt til sølvet etter en årsbeste på 61.80. Hun har kastet seg til bronsemedalje de siste to mesterskapene, men mulighetene er virkelig tilstede for å gå høyere opp på pallen nå. Mona Ekroll Jaidi må nevnes også i denne øvelsen og hun kan med litt klaff få med seg hele tre medaljer fra Hamar.

Kampen om bronsemedaljen kan bli jevn mellom utøvere som Helle Henriksen Hvidsten fra Modum, Solveig Fredriksen og Oda Marie Myklebust fra Bergens Turnforening.

Medaljetips:
1. Beatrice Nedberge Llano
2. Helene Sofie Ingvaldsen
3. Mona Ekroll Jaidi

Spyd:
Spyd for kvinner er, i motsetning til herreklassen, en øvelse med forholdvis bra nasjonal bredde i toppen. Sigrid Borge leder an og hun har vunnet de tre siste årene, i tillegg stakk hun av med kongepokalen i fjor. Dessverre har hun slitt med en skade i en lengre periode og må stå over mesterskapet.

Med Borge borte kan det fort bli meget jevnt om gullet og det er nok syv kvinner som har potensiale til å bli norgesmester på en toppdag. Det bør være mulig at det kreves over 50 meter for å ta medalje, noe som bare har vært nødvendig i ti NM tidligere.

Kaja Mørch Pettersen fra Larvik kastet hele 56.22 i slutten av mars og bare ni juniorer i verden har kastet lengre i 2019. Dessverre var Mørch Pettersen skadet i flere måneder etter dette og var tilbake i konkurranse under Boysen Memorial. Hun kom seg ikke til finale under U20-EM og er nok litt revansjesugen her. Kast over 50 meter og en kamp om gull er absolutt innen rekkevidde.

Ane Dahlen fra Tyrving, Stella Weinberg fra Kristiansand, Emilie Ingerø fra Halden, Kristina Kristianslund fra Bækkelaget og Stjørdals-duoen Mali Ingeborg Vollan Marstad Maria Børstad Jensen bør alle kunne kjempe om medalje. Den tidligere sølvvinneren fra U18-VM Weinberg er på vei tilbake fra skade og det blir spennende å se hvordan formen er, mens Dahlen har bronse og sølv de to siste mesterskapene. Kristianslund har vist at hun kan prikke form til NM med medalje de tre siste årene. Ingerø har perset til 54.72 i år og forhåpentligvis kan vi se et par av de nevnte kaste over 55 meter.

Medaljetips:
1. Ane Dahlen
2. Kaja Mørch Pettersen
3. Emilie Ingerø

3000 meter kappgang:
Gloppens Merete Helgheim er favoritt til å ta nok et NM-gull i kappgang. Hun vant på 13:55.77 i fjor og har vunnet syv gull på rad. Dette året vil hun nok få tøffere konkurranse enn på lenge, da Laksevågs Siri Gamst Glittenberg har gått på 14:19.16 i år, som er snaue 20 sekunder bedre enn Helgheim sin årsbeste. Sturlas Maren Karlsen Bekkestad har også prestert fint i år og vil kjempe om medalje. Det samme bør den siste påmeldte Fride Møller Flatin fra Dimna, kunne gjøre.

Medaljetips:
1. Merete Helgheim
2. Siri Gamst Glittenberg
3. Maren Karlsen Bekkestad

1000 meter stafett:
Tyrving har vunnet de to siste årene og bør regnes blant favorittene også dette mesterskapet ledet an av de etablerte toppløperne Helene Rønningen og Amalie Iuel, i tillegg har de et stort talent i Miranda Lauvstad på de korteste etappene. Fredrikstad har et spennende lag med to sterke langhekkløpere og stortalentet Ida Breigan og de bør kunne ta sin første medalje på øvelsen noensinne, mens også Norna-Salhus kan klare den bragden. Sandnes gjør det alltid bra og bør kunne kjempe om medalje.

Medaljetips:
1. Tyrving
2. Fredrikstad
3. Sandnes

Menn:

100 meter:
Jonathan Quarcoo har dessverre fått mye av årets sesong ødelagt av skader. Orion-løperen står med en årsbeste på 10.34, som er 12 hundredeler bak persen fra i fjor. Etter at han har kommet tilbake fra skadetrøbbel har han løpt på 10.59 som sitt raskeste etter starten av juni. Bronsevinneren fra øvelsen under U23-EM i 2017 har blitt norsk mester på øvelsen de to siste årene og må nok kjempe hardt om nok et gull med en annen gullfavoritt.

Den andre favoritten er Salumu Kashafali fra Norna-Salhus. Han har i år for første gang blitt klassifisert i paraidretten, da i klasse T12 for svaksynte. Han har forbedret persen til 10.44 og da satt verdensrekord i klassen. Tidligere har han to sølv- og en bronsemedalje fra NM utendørs og nå bør han absolutt kunne kjempe om gull.

Skjalgs Mathias Hove Johansen fikk til et meget bra løp på 100 meter under Skara Racet i Sverige i starten av juni, da han løp på 10.46. Han har sølv på distansen fra de to siste norgesmesterskapene, men det spørs om han ikke må ned på bronseplass i år. Gulars Even Meinseth tok sølv i 2015 og kan kjempe om medalje på en god dag i år, det samme med Skjalgs Simen Tjelta Larsen, Gneists Amund Høie Sjursen, Trondheims Christian Mensah og Tjalves Nickolai Jallow.

Muhammed Dodou Jatta fra Norna-Salhus løp forrykende i fjor med 10.37, men har løpt lite i år og står med 10.88 som årsbeste. Hvis han nærmer seg fjorårsformen bør han kjempe om medalje.

Medaljetips:
1. Jonathan Quarcoo
2. Salumu Kashafali
3. Mathias Hove Johansen

200 meter:
Som på den halve distansen har Jonathan Quarcoo vunnet NM-gull på 200 meter de to siste årene, i tillegg sikret han seg tittelen i 2015. Han har faktisk ikke notert tid på distansen i år og det er litt usikkert hvordan han står etter skadeproblemene. Hans pers er så sterk som 20.39 og er han noenlunde i nærheten av denne bør det bli et greit gull. Mathias Hove Johansen har løpt på 21.01 i år og nok en gang vært nære persen på 21.00 fra 2016. Forhåpentligvis kan han endelig komme seg under 21 sekunder og da er det ikke utenkelig at han kommer seg høyere opp på pallen enn det andre trinnet, som han har klart de to siste årene.

Bak de to nevnte kan det fort bli jevnt om bronsemedaljen. Bergenserne Filip Bøe fra Fana og Andreas Haara Bakketun fra Gneist har perset til 21.38 og 21.36 i år og deltok begge i U20-EM, der førstnevnte kom til semifinale på 200 meter og Bakketun ble slått ut på langhekken. De kan absolutt kjempe om medalje, det samme med Christian Mensah, regjerende bronsevinner Joachim Sandberg fra Tjalve, Salum Kashafali og Muhammed Jatta.

Medaljetips:
1. Jonathan Quarcoo
2. Mathias Hove Johansen
3. Filip Bøe

400 meter:
Karsten Warholm er påmeldt 400 meter flatt og forhåpentligvis får vi se han på distansen han ikke har løpt utendørs denne sesongen. Warholm sin norske rekord lyder på 44.87, mens han tangerte den europeiske innendørsrekorden på 45.05 da han ble europamester i Glasgow i vinter. Med fullklaff med løpsopplegg og forhold er det ikke utenkelig at Dimna-karen kan tukte den europeiske rekorden på 44.33 på Hamar. Warholm har vunnet distansen de fem siste årene og blir naturligvis skyhøy favoritt til gullet, han kunne trolig vunnet distansen selv om han løp med hekker og de andre uten.

Warholm har forøvrig vunnet kongepokalen de fire siste årene og han kan bli første mannlige utøver med fem strake kongepokaler.

Fredrik Øvereng fra Overhalla viste fine takter under U23-EM i Gävle. Han forbedret sin pers til 47.48 og tok seg med det til semifinalen. Han er regjerende bronsevinner i NM, men bør kunne ta et steg ytterligere opp på pallen her. BULs Luca Thompson har perset på de fleste distanser i år og kan kjempe om medalje her, det samme kan to blad Kåshagen fra Moelven i Mauritz og Jørgen, førstnevnte har vært skadet i år, mens sistnevnte har gjort et sterkt comeback. Mauritz har forøvrig hele seks NM-medaljer på 400 meter utendørs, den første i 2008, men mangler gullet. Ranheims Simen Sigurdsen, Joachim Sandberg og Markus Nikolai Berner fra Tyrving kan også nevnes.

Medaljetips:
1.Karsten Warholm
2.Fredrik Øvereng
3.Mauritz Kåshagen

800 meter:
På 800 meter stiller ikke de siste to års vinner Thomas Roth fra Ull/Kisa og da blir det nok en duell mellom hans klubbkompis Markus Einan og Filip Ingebrigtsen fra Sandnes om gullet. Einan har tre bronsemedaljer på 800 meter i NM og har løpt på 1:47.74 i år, mens Filip tok gull i 2016 og har en pers på 1:47.79 fra 2016. Filip gjør sin første opptreden på distansen i 2019 og det blir spennende å se hvor han står etter å ha løpt sterkt både på 1500 meter, mile og 5000 meter i år.

Både Didrik Hexeberg Warlo fra Tyrving og Luca Thompson har perset til under 1:50 i år med 1:49.56 og 1:49.99. Med dette bør de kunne kjempe om sine første NM-medaljer på distansen utendørs, men de skal passe seg for veteranen Ådne Svahn Dæhlin. Gular-løperen har gjort et fantastisk comeback i en alder av 37 år og løpt på 1:50.37. Han tok sin første NM-medalje på distansen utendørs med gull i 2004, mens hans siste medalje var bronse i 2011, mellom der ble det to gull-, en sølv og en bronsemedalje og det kan absolutt bli nok en medalje på bergenseren. Ellers kan Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb nevnes.

Medaljetips:
1. Markus Einan
2. Filip Ingebrigtsen
3. Ådne Svahn Dæhlin

1500 meter:
Jakob Ingebrigtsen har fortsatt sin utrolige fremgang med 3:30.16 på 1500 meter og 13:02.03 på 5000 meter. Han prioriterer favorittdistansen 1500 meter på Hamar og den regjerende europamesteren blir selvsagt skyhøy favoritt til å forsvare gullet fra 2018. Den beste vinnertiden til en Ingebrigtsen i NM på 1500 meter utendørs er 3:42.66, som Henrik løp på i 2014 og det blir spennende å se om Jakob går for å slå denne tiden. Jakob kan forøvrig ta sin tredje NM-tittel på 1500 meter utendørs på rad.

Tjalves Ferdinand Kvan Edman har vunnet sølv de to siste utgavene av NM på 1500 meter og er favoritt til å ta den plasseringen også i år. Hvis det blir satt fart kan han få en fin hare i Jakob og kanskje komme seg under 3:40 for andre gang i karrieren. Det kan fort bli meget jevnt om de øvrige medaljene. Jacob Boutera fra Gular har fortsatt sin strålende fremgang fra han begynte å løpe for noen år siden og har løpt på 3:42.75 i år. Han har slitt litt med skade den siste tiden, men fått trent godt i en periode og er nok lysten på en medalje.

Mats Hauge fra Haugesund har perset fint i år og fikk med seg deltakelse i U23-EM. Han har en bronse å forsvare fra Byrkjelo i fjor og det kan han absolutt klare. Ellers bør unggutter som Moa Abounnachat Bollerød fra Sem, Didrik Hexeberg Warlo fra Tyrving og Andreas Vangsnes fra Ålesund nevnes.

Medaljetips:
1. Jakob Ingebrigtsen
2. Ferdinand Kvan Edman
3. Andreas Vangsnes

5000 meter:
Henrik Ingebrigtsen har dessverre fått nok en sesong litt hemmet av skader, men har vist imponerende form i flere av løpene han har deltatt i. Han slo til med et rått løp på 3000 meter under Bislett Games der han forbedret den norske rekorden til 7:36.85, mens han perset til 13:15.38 på 5000 meter under KBC Nacht i Belgia for noen uker siden. Han blir favoritt på 5000 meter, der han har to medaljer fra NM tidligere, gull i 2015 og 2018. Han er regjerende sølvvinner fra EM på distansen og skal kunne tre øverst opp på pallen her.

Den halve milen har vært strålende for Norge i år med hele seks mann under 13:36 og fire av disse stiller her. Utenom Ingebrigtsens er det Vidars Sondre Nordstad Moen og Gular-duoen Marius Vedvik og Per Svela som har klart dette. Det blir spennende å se om Nordstad Moen stiller på 5000 meter, der han løp inn til gull i 2011. Vedvik vant øvelsen i 2014 og 2016 og bør absolutt kunne sikre seg nok en NM-medalje hjem til sitt elskede Førde. Svela har en brukbar avslutning og er nok lysten på å fylle på medaljeskapet med sølvmedaljen fra 2016.

De som er nevnt bør være de som kjemper om medaljene, men Bjørnar Lillefosse fra Gular, Erik Udø Pedersen fra Kristiansand Løpeklubb, Narve Gilje Nordås fra Sandnes, Ørjan Grønnevig fra Stavanger, Awet Kibrab fra Tjalve og Tom Erling Kårbø fra Stord kan nevnes.

Medaljetips:
1. Henrik Ingebrigtsen
2. Per Svela
3. Sondre Nordstad Moen

10 000 meter:
En haug med løpere er påmeldt 10 000 meter, som gjør at det blir to heat, og flere av løperne holder bra nivå. Den som leder an er Sondre Nordstad Moen, som meget gledelig er tilbake i konkurranser etter skadeproblemer. Trønderen senket sin pers på bane på milen til 28:06.27 i London i starten av juli og blir favoritt til å vinne. Han viste sterk form i Italia forrige fredag og skal bli vanskelig å slå. Den tidligere europarekordholderen på maraton har gull fra 2015 og sølv fra 2009 og 2010. Nordstad Moen bør være såpass sterk at han kan riste av de øvrige løperne før man kommer inn på oppløpet.

Marius Vedvik kan fort bli Moen sin tøffeste utfordrer. Han har ikke løpt distansen i år, men er en rutinert kar på distansen og har to sølv- og en bronsemedalje fra NM. Hans klubbkompis Per Svela er en annen mann som bør være i medaljekampen. Det samme bør Narve Gilje Nordås være. Han løp et forrykende løp under U23-EM der han perset med nærmere minuttet og ble nummer seks med 28:59.04, som gjør at han har nest beste tid i Norge i år.

Det blir spennende å se hva Didrik Tønseth fra Mosvik får til, andre som kan nevnes er Bjørnar Lillefosse og Tjalves Petter Rypdal.

Medaljetips:
1. Sondre Nordstad Moen
2. Marius Vedvik
3. Narve Gilje Nordås

110 meter hekk:
Det er meget gledelig med hele ti mann påmeldt korthekken, som gjør at det kan bli forsøk for første gang på mange år. I 2017 var det faktisk bare to deltakere på distansen. Vidars Vladimir Vukicevic blir nærmest som vanlig favoritt, han har totalt åtte NM-gull på distansen. Han har ikke vært helt i nærheten av sin norske rekord på 13.54 i år, hans norske årsbeste lyder på 13.86. Forhåpentligvis kan vi få en tid ned på 13-tallet, noe som bare har skjedd fem ganger i NM tidligere.

Et par mangekjempere i Henrik Holmberg fra Vik og Martin Roe fra Fri bør kunne kjempe om medaljer. De har løpt på henholdsvis 15.00 og 15.03 i år, Roe vant gull i 2017, mens Holmberg har sølv og bronse fra tidligere. Vidars stavstjerne Sondre Guttormsen kan gjøre sitt første løp på distansen med seniorhekker siden 2016, mens Tjalves nykronede EM-bronsevinner i tikamp Markus Rooth kan gjøre sin debut med seniorhekker.

Medaljetips:
1. Vladimir Vukicevic
2. Henrik Holmberg
3. Sondre Guttormsen

400 meter hekk:
En person er naturligvis skyyyhøy favoritt på langhekken for menn: Karsten Warholm. Han har løpt tre kruttsterke løp på øvelsen denne sesongen, der han har forbedret den europeiske rekorden to ganger, senest til 47.12 i London nylig. Han bør her ta sitt femte strake NM-gull på øvelsen og bli den første siden Petter Hesselberg i 1981-1985 til å klare det på 400 meter hekk. En gang har det blitt løpt under 49 sekunder i NM, Warholm løp på 48.73 for to år siden og mesterskapsrekorden kan bli slått her.

Gneists Andreas Haara Bakketun har løpt på fine 51.94 i år. Med det har han vært like bak aldersrekorden i G18 og nære Warholm sin norske juniorrekord. Bergenseren kan være litt ujevn og fikk det ikke til å stemme i U20-EM for noen uker siden. Det blir da spennende å se hva han får til her og om han kan sikre seg sin første NM-medalje. Tjalves Joachim Sandberg har sikret seg fem medaljer fra 2013-2018 og han bør absolutt kunne ta nok en medalje. Ellers bør Håvard Becker fra Sem og Andres Joseph Dixon fra Fana nevnes i medaljekampen, begge har perset fint i år.

Medaljetips:
1. Karsten Warholm
2. Joachim Sandberg
3. Andreas Haara Bakketun

3000 meter hinder:
Hedersmannen Tom Erling Kårbø har tatt hele fem NM-gull på hinder de siste syv årene og har totalt ti NM-medaljer siden 2009. Stord-løperen bør kunne sikre seg nok et gull i år med tanke på at han har løpt på 8:29.70 og vært like bak VM-kravet på 8:29.00.

Fire nordmenn har løpt under ni minutter i år og forhåpentligvis kan vi få en bronsetid på 8-tallet for første gang siden 2004. Jacob Boutera gjorde sitt andre hinderløp i karrieren med 8:43.96 i Sollentuna i midten av juni. Hvis Kårbø setter litt fart kan forhåpentligvis jusstudenten Boutera henge seg på og kanskje få en tid rundt pers. Fredrik Sandvik fra Askim har vist solid løping i år og falt fra det som kunne blitt finaleplass under U23-EM. Han har notert 8:58.84 i år og er nok lysten på å minst forsvare bronsemedaljen fra de to siste årene.

Steinkjers Abduljaleel Hir har løpt på 8:50.83 i år og det blir spennende å se om han kan nærme seg pers. Han tok sølv i fjor og bør ha muligheter til en tur opp på pallen også i år. Lars Lunde fra Stord var i U23-EM på øvelsen og er nok lysten på en tid på 8-tallet, mens Per Svela og Erik Udø Pedersen begge er solide løpere og det blir spennende å se hvordan de takler hinderne.

Medaljetips:
1. Tom Erling Kårbø
2. Jacob Boutera
3. Fredrik Sandvik

Høyde:
Høyde for menn er dessverre en av de svakere øvelsene i Norge og vinnerhøyden i fjor på 2.00 var den laveste siden 1968. Årsbeste i Norge har den meget lovende mangekjemperen Sander Aae Skotheim. Koll-utøveren har perset til 2.05 og sikret seg gull i tikamp under EYOF forrige uke. Tre øvrige nordmenn har hoppet over to meter i år og alle de stiller på Hamar. Dette er Vetle Raa Ellingsen fra Fana, Frederik Jahr fra Tyrving og Henrik Holmberg fra Vik. Førstnevnte er regjerende bronsevinner, Jahr har tre medaljer i NM utendørs i høyde, mens mangekjemper Holmberg har sølv fra 2012 og 2015. Forhåpentligvis kan vi få alle medaljevinnerne over to meter, sist det ikke skjedde var i 2006.

Medaljetips:
1. Sander Aae Skotheim
2. Frederik Jahr
3. Vetle Raa Ellingsen

Stav:
Vidars Sondre Guttormsen viste strålende form i Tyskland forrige uke da han hevet sin norske rekord til 5.80. Guttormsen hadde en litt trøblete vår etter en sterk innendørssesong, men har nå vist at han er tilbake til gamle høyder og vel så det. På tross av at en nykronet U20-europamester i Pål Haugen Lillefosse skal utfordre han, bør Guttormsen absolutt kunne ta sitt andre strake gull.

Nevnte Haugen Lillefosse vant U20-EM i Borås for noen uker siden etter en trøblete sesong hittil grunnet skade. Nå er bergenseren, som har vunnet titler i internasjonale mesterskap tre år på rad, EYOF i 2017 og U18-EM i fjor, tilbake i slag og forhåpentligvis kan han tukte persen utendørs på 5.46 og innendørspersen på 5.57. Da bør han absolutt ta sin første NM-medalje utendørs.

Simen Guttormsen fra Vidar fikk det dessverre ikke til å stemme helt under U20-EM i Borås. Han har vist sterk hopping gjennom sesongen med pers 5.30 og er nok meget lysten på å ta medalje her. Eirik Dolve fra Fana vant 2013-2017 og U20-europamesteren fra 2013 har nok lyst på nok en medalje, men det kan bli tøft. Dessverre har han slitt med skade etter å ha hoppet 5.31 under Clean Air Games og det blir spennende å se hva han får til.

Den beste sølv- og bronsehøyden i NMs historie har vært 5.30 fra 2000 og 5.20 fra 2001, mens mesterskapsrekorden har Trond Barthel fra 1995 med 5.70.

Medaljetips
1. Sondre Guttormsen
2. Pål Haugen Lillefosse
3. Simen Guttormsen

Lengde:
Ingar Kiplesund har hatt en fantastisk sesong med 8.00 som sitt lengste lengdesprang og mange konkurranser over 7.80. Trondheims-utøveren ble norsk mester i 2016 og bør også bli det i år. Han har bare vært to centimeter bak den legendariske norgesrekorden i lengde og uttalte tidligere i sommer at han ventet til en stor anledning for å slette rekorden. Anledningen her er ypperlig og forhåpentligvis er forholdene gode nok til å hoppe langt. Mesterskapsrekorden lyder forøvrig på 7.90 og er fra 1985.

Henrik Flåtnes fra Tønsberg er regjerende mester og han har vist bra hopping med å forbedre sin personlige rekord til 7.65 i år. Tønsberg-karen fikk det ikke helt til å stemme under U20-EM i Borås, men bør absolutt kunne sikre seg medalje om han hopper normalt på Hamar. Gneists Amund Høie Sjursen har tatt medalje de siste tre årene, toppet med gull i 2017. Denne sesongen har han hoppet 7.57 og nok en medalje bør være mulig.

Ellers kan Tjalves Marius Bull Hjeltnes og Fris Martin Roe nevnes. De har hoppet henholdsvis 7.31 og 7.44 i år, Roe har tatt medalje de tre siste årene, mens Bull Hjeltnes fra Ulvik kan ta sin første NM-medalje i lengde utendørs.

Den beste bronselengden i et NM er 7.58 fra 1973 og det er ikke utenkelig at denne kan slås i år.

Medaljetips:
1. Ingar Kiplesund
2. Henrik Flåtnes
3. Amund Høie Sjursen

Tresteg:
To menn har hoppet over 15 meter i tresteg i år og begge de to stiller her i Per Bucher Johannessen fra Fana og Marius Bull Hjeltnes. Førstnevnte ble nummer fire i EYOF forrige uke og har hoppet 15.30 i år og da vært fem centimeter bak sølvvinner fra 2017 Henrik Flåtnes sin aldersrekord i G17. Flåtnes er påmeldt tresteg og gjør en meget interessant opptreden i øvelsen i NM. Han har vist fremgang i lengde i år og om han treffer her bør han kunne tukte sin pers fra i fjor i sin første konkurranse i tresteg i år.

Ingar Kiplesund er regjerende mester og kan også være med i medaljekampen i år.

Medaljetips:
1. Henrik Flåtnes
2. Per Bucher Johannessen
3. Ingar Kiplesund

Kule:
Tjalves Marcus Thomsen er gledelig tilbake i ringen etter skadetrøbbel og skal ta sitt tredje NM-gull på rad. Thomsen, som ble U20-europamester i 2017, leverte en fantastisk innendørssesong med alle konkurranser over 20 meter og finale i EM innendørs i Glasgow. Han pådro seg en ryggskade i vår og begynte først å konkurrere for noen uker siden. Han har ikke helt kommet opp mot lengdene fra i vinter, men her kan støt over 20 meter være mulig, noe som isåfall vil bli første gang i et NM siden 1991.

Michal Rozporski fra Nittedal er polsk statsborger, men er startberettiget til NM. Han har 19.25 som årsbeste og bør kunne gi Thomsen god kamp om gullet. De to diskoskjempene Ola Stunes Isene fra Sturla og Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus har begge muligheter til støt opp mot 18 meter og med det bør de kunne kjempe om medalje. Skagestad tok gull i 2015 og 2016 og har i tillegg to sølv- og en bronsemedalje, mens Stunes Isene har tre NM-medaljer i kule utendørs. Ellers blir det spennende å se om norgesrekordholderen i tikamp Martin Roe kan forbedre sin årsbeste på 15.26.

Medaljetips:
1. Marcus Thomsen
2. Michal Rozporski
3. Ola Stunes Isene

Diskos:
Fjorårets mester Ola Stunes Isene har hatt en utrolig imponerende sesong. Han åpnet med å kaste hele 67.78 i Portugal i april og har etter dette leverte flere konkurranser over 65 meter. Det betyr at fjorårets EM-finalist er klar for finalen i Diamond League og han har etablert seg i verdenstoppen. Han blir naturligvis favoritt til gullet og hvis det blir riktig vind kan vi nok få se meget lange kast på Hamar.

Sven Martin Skagestad har kast rundt 65 meter inne om det virkelig klaffer, men han har dessverre ikke fått det til å stemme de siste par sesongene. Den tidligere U23-europamesteren står med en årsbeste på 59.44 og er nok meget lysten på å kaste over 60 meter. Bergenseren bør naturligvis ta nok en medalje og han har totalt fem medaljer fra tidligere, blant annet gull fra 2015-2017.

Kampen om bronsemedaljen bør stå mellom Fabian Weinberg fra Kristiansand, Thor Olav Rosvold fra Tjalve, Bjørn Terje Pay fra Ros og Steffen Melheim fra Olden. Weinberg er nok lysten på å revansjere seg etter å ha røket ut i kvalifiseringen i U20-EM og han har kastet lengst av de nevnte med 55.65 i år. Pay er en veteran med bronse fra 2017, mens Melheim er født så seint som i 2003 og sikret seg sølv under EYOF for få dager siden.

Medaljetips:
1. Ola Stunes Isene
2. Sven Martin Skagestad
3. Fabian Weinberg

Slegge:
Eivind Henriksen skal ta sin tiende strake NM-tittel i slegge. Han har løftet seg til enda et nytt nivå i år med norsk rekord 78.25 og fjorårets EM-femmer er da blant verdens aller ypperste sleggekastere, noe som er utrolig imponerende etter mange år med skadeproblemer. De to siste årene har 13.mannen fra OL i London i 2012 kastet 74.27 i NM, som er mesterskapsrekord og denne kan fort bli slått nå.

Gloppens Thomas Mardal er en klar sølvkandidat etter å ha forbedret sin personlige rekord til 73.10. Han er regjerende sølvvinner, men har dessverre slitt med skade i sommer og måtte trekke seg fra U23-EM. Han bør likevel kunne sikre seg en medalje ganske greit. Også bronsefavoritten er ganske klar i Jon Nerdal fra Norna-Salhus. Han hadde en fin vårsesong som student i USA og perset til 67.01. Med kast rundt det bør han kunne sikre seg sin første NM-medalje. Regjerende bronsevinner Evald Osnes Devik fra Gloppen kan også nevnes, det samme med 2013- og 2017-bronsevinner Kjetil Røste Ringen fra Brandbu.

Medaljetips:
1. Eivind Henriksen
2. Thomas Mardal
3. Jon Nerdal

Spyd:
Spyd for menn er dessverre nede i en bølgedal og fjorårets vinnerresultat på 64.99 var det svakeste i NM siden 1953. Tyrvings Sondre Alexander Høyland har kastet 71.87 og hvis han har en normal dag bør han absolutt kunne kaste over 70 meter og da ta sin første NM-medalje. Regjerende sølvvinner Alexander Skorpen fra Halden, Myron Weinberg fra Kristiansand, regjerende mester Gardar Fridriksson fra Norna-Salhus, 2017-gullvinner Christer Stenersrød fra Halden, Vebjørn Kaldahl Bottenvik fra Bryne, 2017-bronsevinner Kasper Sagen fra Tyrving og 2014- og 2015-vinner Håkon Kveseth fra Orion er alle karer som bør kunne kjempe om medalje. Sistnevnte konkurrerer for første gang siden Sommerstevnet på Bislett i fjor og han er blant verdens beste i frisbeegolf.

Medaljetips:
1. Sondre Alexander Høyland
2. Kasper Sagen
3. Myron Weinberg

5000 meter kappgang:
Håvard Haukenes fra Norna-Salhus har slitt med skade i en periode og den soleklare favoritten i kappgang står over NM. Rapportene er gode fra Font Romeu, der han er på treningsleir, og fjorårets EM-firer på 50 kilometer er tilbake i god trening, noe som forhåpentligvis fører til at formen blir god i VM i Doha.

Et meget gledelig navn på startlisten er Fredrik Vaeng Røtnes fra BUL-Tromsø. Han noterte sitt første baneresultat på et par sesonger i Finland i slutten av juni og blir gullfavoritt. Mannen som har studert matematikk i London har en sølv- og to bronsemedaljer fra 5000 meter kappgang i NM på bane. Kolls Tobias Lømo, som tok sølv i fjor, og Haugesunds Andreas Pedersen Døske er de to som i utgangspunktet skal ta de to øvrige podieplassene, mens sistemann til start er Benjamin Bjørnstad fra Sturla.

Medaljetips:
1. Fredrik Vaeng Røtnes
2. Tobias Lømo
3. Andreas Pedersen Døske

1000 meter stafett:
Ull/Kisa er regjerende mester, men stiller ikke i år. Det gjør heller ikke mesterne fra 2016 og 2017 Dimna. Norna-Salhus, som vant i 2015, bør regnes med, det samme med regjerende sølvvinner Skjalg og bronsevinner BUL. Gular kan ha et lag som biter godt i fra seg, det samme med Moelven, Ranheim, Sandnes og Tyrving.

Medaljetips:
1. BUL
2. Tyrving
3. Gular

NRK1s sendeskjema:
17:50-18:50 fredag
17:55-19:00 lørdag
14:45-15:50 søndag