IMG_4564.jpg
Sander Aae Skotheim. Foto: Bildbyrån.

Dobbeltseier til Tjalve for femte år på rad

Det er ingen overraskelse at Tjalve vinner lagserien. I de 21 årene vi har hatt serien i nåværende format har de vunnet 18 ganger for menn og 17 ganger for kvinner. Vi tar for ordens skyld forbehold for feil og mangler.

Førstedivisjon menn:
Tjalve helt suverene med tiende seier på rad og med ny suveren poengrekord.

H1.png

Tjalve har vært helt suverene i årets serie og oppnådde den høyeste poengsummen noensinne med nåværende regelverk hva antall øvelser angår og siden nåværende poengtabell ble iverksatt i 2003. Poengrekordforbedringen var på over 500 poeng.
Sandnes forsvarte sin sølvplass fra i fjor med sin beste poengsum noensinne, og det er bare Tjalve som har klart en høyere poengsum. Det var en særdeles jevn og spennende duell om bronseplassen. Lenge var det BUL som var i føringen, men med en imponerende sluttspurt i romjulen ble det til slutt Norna-Salhus som kunne forsvare plassen fra fjoråret. Flotte prestasjoner av begge, og BUL leverte sin beste poengsum noensinne.
Det har generelt vært et høyt nivå i år. Aldri før har noen rykket ned med en poengsum over 22.000, og aldri før har alle lag vært over 20.000. Vi legger merke til at Fana som nyopprykket lag klarte en fin sjetteplass, og at to av de nyopprykkede lagene klarte seg, mens Tønsberg rykker ned etter syv strake sesonger på øverste nivå.

Førstedivisjon kvinner:
Tjalve suveren vinner for femte år på rad og også her med ny poengrekord.

K1.png

Tjalve er også ganske suverene i kvinneklassen og slo også sin egen poengrekord med ca. 50 poeng. Den største framgang var det Norna-Salhus som stod for. Det var ingen tvil om andreplassen, og bergensklubben endte opp med en poengsum som kun Tjalve har klart av andre lag tidligere. Det var jevnt i kampen om tredjeplassen, og til slutt var det Tyrving som var best av disse lagene. Vi noterer her flott framgang for Fredrikstad med sin klart beste poengsum noensinne.
Det er relativt vanlig at nyopprykkede lag sliter med å klare seg, så også i år hvor tre av de fire som rykket opp rykker rett ned igjen. Ullensaker/Kisa derimot sikret plassen i sin første sesong på øverste nivå.

Andredivisjon menn:
To lag rykker opp for andre år på rad.

H2.png

Med en flott sluttspurt var det Sørild som vant og sikret seg sitt andre opprykk på rad. Det var særdeles jevnt, og Sørild lå på en syvendeplass inntil de mobiliserte i et stevne i romjulen. Også Moelven fortsetter opprykksferden og det skal bli spennende å se hva de to klubbene kan utrette på det øverste nivået i 2024. Sandvin imponerte også, og rykker opp for første gang.
Det var også svært jevnt i bunnstriden, og Hind klatret til slutt over den berømte nedrykksstreken. Vi noterer også at både Gular og Nittedal rykker ned for andre året på rad.

Andredivisjon kvinner:
To av «reservelagene» rykker opp.

K2.png

Tjalves andrelag vant relativt klart etter å ha rykket opp fra tredjedivisjon. Det blir første gang Tjalve får sitt andrelag på det øverste nivå, og med flere nyinnmeldte utøvere, er det all grunn til å tro at de vil hevde seg veldig godt. Den eneste klubben som så langt har hatt to lag på toppnivået er Tyrving, og også deres andrelag rykket opp. Fana var dog nærmest Tjalve, og sikret med det raskest mulig retur til toppen, mens Kristiansand ble siste opprykkslag. Sist gang de var i førstedivisjon var i 2015.
Nederst legger vi merke til at begge lagene fra Nord Trøndelag må ta turen ned i tredjedivisjon.

Tredjedivisjon menn:
To lag fra BUL rykker opp.

H3.png

BUL dokumenterer sin store bredde ved at både deres andrelag og tredjelag rykker opp, og det er historisk at et tredjelag rykker opp til nivå to. Det var en del lag som mobiliserte i romjulen, og Dimna ble gjennom det belønnet med opprykk igjen etter nedrykket i fjor. Asker rykket også opp. De har vært på nivå to før, men det er helt tilbake i 2007.
Antall lag over minimumsgrensen på 5.000 er opp i år, fra 148 til 151 lag.

Tredjedivisjon kvinner:
Imponerende seier til Fyllingen.

K3.png

I fjor rykket Fyllingens menn opp til nivå to og i år var det kvinnenes tur. Det var jevnt i toppen. Bækkelaget var rett bak og rykker dermed opp igjen etter to år på nivå tre. Den sterke sesongen til Norna-Salhus understrekes av at deres andrelag rykker opp. Det blir første gang for klubben. Urædd avgjorde kampen om den siste opprykksplassen, da de passerte Lambertseter i romjulen.
Antall lag over minimumsgrensen på 5.000 er opp fra 136 i fjor til 138 i år.

All historikk samlet på et sted

Serieutvalget har samlet all historikk fra 2003-2023 i et regneark. Her kan man se de beste lagene i de ulike divisjonene år for år, all-time best lister både samlet og hver krets og en oversikt over alle lag år for år sortert pr. krets.

Første- og andredivisjon 2023.

Tredjedivisjon kvinner 2023.

Tredjedivisjon menn 2023.