Jakob Ingebrigtsen reiser hjem fra VM U20 med både sølv- og bronsemedalje. Foto: Morten Olsen

VM U20 dag 5: Nok en medalje til Jakob

Jakob Ingebrigtsen fra Sandnes sikret seg bronsemedaljen på 5000 meter da han løp inn til ny europeisk U20-rekord med tiden 13:20.78. Simen Halle Haugen fra Runar ble tredje beste europeiske løper på samme distanse, mens Sondre Guttormsen fra Ski ble nummer seks i stav. Her kommer oppsummeringen av den siste norske dagen i årets VM U20 i Tampere.

Resultater lørdag

Hvilket mesterskap det har vært for Jakob Ingebrigtsen. Medalje på 1500 meter var kanskje ikke uventet, men det å komme på pallen på 5000 meter var en større prestasjon. Ja vi velger å si en av de virkelig store norske mesterskapsprestasjonene noen sinne. I tillegg er han første norske utøver med to medaljer fra VM U20.
For Jakob er faktisk bare den fjerde ikke-afrikanske løperen som noen gang har tatt medalje på denne distansen i VM U20. På sytten mesterskap.

- Det verste løpsopplegget jeg kunne få (VG).

Jakob fikk akkurat det løpsopplegget han ikke håpet på i tropevarmen i Finland.
-  Jeg hadde håpet de skulle åpne rolig, men det gjorde de ikke, sa han.
Det dannet seg fort en tetgruppe med de beste afrikanerne, mens Jakob lå i gruppe to. Men midtveis i løpet klarte han på egen hånd å løpe seg opp, og i spurten var det fritt frem.

Innspurten på 5000-meteren. Foto: Decabild.

- Klart det kostet en del å løpe meg opp, men heldigvis stakk de ikke da jeg kom.
I mål skilte bare sekundet, men Jakob klarte å være blant de tre som fikk ta turen opp på pallen.

Ikke smågutter

Og det var ikke hvem som helst som utkjempet medaljekampen. Vinneren Edward Pingua fra Kenya har en bestenotering på 13.10. Hans landsmann Stanley Mburu på sølvplass har 13.19. Bak seg hadde Jakob etiopierne Selemon Barega med 12.55 og Telahun Bekele med 13.04.

Et sjeldent syn. En ikke-afrikansk løper på seierspallen etter 5000 meter i VM U20. Foto: Decabild.

Rett og slett imponerende at en norsk løper men en peronlig rekord, som dog ikke ga et riktig bilde av hans kvaliteter, på13:35.84 i det hele tatt klarer å blande seg inn i dette selskapet.

Ingebrigtsen satte europeisk rekord (NRK)

Britiske Steve Binns hadde for øvrig den tidligere europeiske U20-rekorden med 13:27.04, så det var snakk om en ganske betydlig forbedring.
I tillegg er det naturligvis norsk juniorrekord, det er under kravet til EM i Berlin og det er en femteplass på årets europastatistikk for senior.
Nå reiser Jakob tilabke til St. Moritz, løper 1500 meter i Monaco fredag og så blir det EM i Berlin.

Nummer tre i Europa

Bak i feltet var det også en norsk løper som gjorde sakene sine bra. Simen Halle Haugen ble nummer elleve av de tyve som fullførte med tiden 14:25.37.
Og ser man nøyere på resultatlisten var Simen faktisk tredje beste europeer, bak Jakob og serberen Elzan Bibic.

Simen Halle Haugen. Foto: Decabild.

- Jeg er godt fornøyd med plasseringen, men tiden skulle gjerne vært bedre, sa Simen.
Men slik løpet utviklet seg gjorde Simen en rekke gode valg, og under 14 minutter kommer om ikke lenge.
Også Simen var dermed plasseringsmessig bedre enn den tidligere beste norske prestasjonen på distansen, som var Sondre Nordstad Moens fjortendeplass fra 2008.

Resultater 5000 meter

Sondre på sjetteplass

Den tredje norske utøveren som var i aksjon på den siste dagen med norsk deltakelse i dette mesterskapet var Sondre Guttormsen fra Ski.
Han ble nummer seks i stav med 5.40, og dette er den tredje beste norske plasseringen i årets mesterskap.

Sondre Guttormsen. Foto: Decabild.

Sondre gikk inn på 5.20, og tok den høyden i første forsøk. På 5.40 måtte han ha to forsøk.
På 5.50 rev han i første forsøk, og med fire hoppere feilfritt over valgte han å ta forsøk to på 5.55 og det tredje på 5.60.
Både forsøket på 5.50 og 5.60 bød på hårfine riv, og det er ingen tvil om at Sondre har disse høydene inne. Men nå ble det ikke helt hans dag.
- Jeg må bli litt mer stabil i hoppingen, sa Sondre.
Som i motsetning til i kvalifiseringen der han kjørte 14 stegs tilløp nå kjørte 18.
- Det er 18 steg som er nøkkelen til store høyder, men samtidig er det en prosess å lære seg å takle den noe høyere farten du får, sa han.