Pål Haugen Lillefosse (216). Foto: Astrid Nordhaug

UM avsluttet på strålende vis

De norske mesterskapssesongen på bane er nå over og også basert på resultatene under siste dag av UM er det grunn til å juble for norsk friidrett. Helene Rønningen og Pål Haugen Lillefosse løp fort på 200 meter og det ble også oppnådd gode tider på de avsluttende stafettene. Oppsummering leser du her.

Forhåndsomtale
Infoside om mesterskapet
Nettsiden til mesterskapet

Lillefosse med enda et kjempeløp

Pål Haugen Lillefosse, IL Gneist, tok sitt fjerde gull for helgen da han løp inn til strålende mesterskaprekord 21.63 (vind +0.2) på 200 meter i G16. Dette er første gang bergenseren er under 22 sekunder på distansen og han var bare fire hundredeler bak aldersrekorden som Stephan Skogheim Kyeremeh satte under årets Bislett Games. To av de tre raskeste 2001-modellene i Europa på 200 meter i år er da fra lille Norge.

Helene Rønningen. Foto: Astrid Nordhaug

Også i eldste jenteklasse ble det løpt meget fort på 200 meter. Dobbelt norgesmester Helene Rønningen ble nå dobbelt ungdomsmester da hun løp på 23.92. Dette er en meget sterk tid av utøveren som representerer IL Tyrving da vindmåleren viste -1.1. Tiden er elleve hundredeler bak hennes utendørspers og et hundredel bak hennes mesterskapsrekord.

I J17 vant Josefine Tomine Eriksen, Larvik Turn & IF, 200 meter på pers 24.84 i lett motvind -0.3.

Mathias Hove Johansen. Foto: Astrid Nordhaug

I eldste gutteklasse vant som ventet Mathias Hove Johansen, IL Skjalg, sitt andre gull da han stormet i mål på 21.56 (-0.5) på 200 meter.

I den yngste jenteklassen vant arrangørklubbens Emma Moldestad Abotnes på fine 25.35 (+0.1). Tiden er pers med halvsekundet og hun forbedrer sin årsbeste med hele 78 hundredeler, snakk om å prikke inn formen til de riktige anledningene. Abotnes er også inne topp 20 i Norge i J15 noensinne.

Emma Abotnes (startnr. 127) Foto: Astrid Nordhaug

Gneist med knalløp på stafett

Pål Haugen Lillefosse fikk sitt femte gull i helgen da han løp tredjeetappen på IL Gneist sitt vinnerlag på 1000 meter stafett i G15/16. Laget løp på meget sterke 2.00.71 og senket da klubben sin egen mesterskapsrekord fra 2005 med halvannet sekund. De øvrige på laget var Håvard Oppedal Rinde, Herman Ellingsen og Andreas Haara Bakketun. Også sølvvinner IL i BUL løp sterkt med 2.03.65.

Andreas Haara Bakketun. Foto: Astrid Nordhaug

På 1000 meter stafett i J17-19 vant Sandnes IL med 2.16.96, snaue tre sekunder bak Sørild FIKs mesterskapsrekord fra 2015. På laget løp blant annet Camilla Ziesler inn til sitt fjerde gull i en sterk helg i verdens vakreste by.

Vinnerne på 1000 meter stafett i J15-16 var IK Tjalve sitt førstelag med 2.18.73.

Pallen 1000 meter stafett J15-16 (fra v.): Tyrving, Tjalve og Tjalve. Foto: Astrid Nordhaug

IL Skjalg var meget nærme mesterskapsrekorden på 1.56.25 på 1000 meter stafett i G17-19 da de løp på 1.56.49. På laget løp blant annet landets nest beste sprinter Mathias Hove Johansen.

Marstein og Lillefosse fikk bestemannspremie

I etterkant av stevnet mottok Vilde Marstein og Pål Haugen Lillefosse bestemannspremiene i etterkant av stevnet for sine fantastiske prestasjoner i helgen.

Vilde Marstein og Pål Haugen Lillefosse. Foto: Astrid Nordhaug

Kirkeberg Mørk med sterkt løp på 2000 meter

Emma Kirkeberg Mørk, IF Hellas, tok et klart gull på 2000 meter i J15 med 6.21.79. Tiden er en forbedring av hennes gamle pers med drøye to sekunder, en forbedring av mesterskapsrekorden med over åtte sekunder og hun forsterker sin posisjon som tidenes nest beste norske 15-åring på distansen, drøye fem sekunder bak aldersrekorden til Mariann Steine fra 1982.

Ziesler med sitt tredje gull

Camilla Ziesler, Sandnes IL, tok sitt tredje gull for helgen da hun ble søndagens første ungdomsmester. Hun vant 800 meter i J17 på mesterskapsrekord 2.10.96. Tiden er årsbeste av Ziesler og 57 hundredeler bak hennes utendørspers.

Årets kanskje største norske komet på mellomdistanse Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb vant sitt andre gull i helgen da han løp på 1.55.91 i G17.

Sigurd Tveit. Foto: Astrid Nordhaug

Sterkt felt på 800 meter

På 800 i G18/19 var det hele fire deltakere fra junior-EM som stilte i det beste heatet, to av de deltok på denne distansen i Grosseto. Thomas Jefferson Byrkjeland, IK Tjalve, ble nummer fem på 3000 meter hinder og seks på 1500 meter i junior-EM, mens Dimna ILs Toralv Opsal ble nummer seks i tikamp.

På Fana Stadion på søndag formiddag ble ble det satt god fart og første 400 meter ble passert på 53 sekunder. Didrik Hexeberg Warlo, IL Tyrving, lå i rygg på Sondre Juven, Nesbyen IL, og Thomas Byrkjeland i 750 meter og Warlo var den klart sterkeste på slutten og vant på 1.52.43, foran Juven og Byrkjeland. Ellers meget sterk fjerdeplass til Toralv Opsal på 1.54.53 i hans første 800 meter på fire år. Dette er altså en kar som også hopper 2.00 i høyde og kaster godt over 40 meter i diskos. Med andre ord en fantastisk atlet.

I eldste jenteklasse hadde Ingvild Myking, IL Gneist, en forrykende avslutning og snappet gullet fra Haugesund ILs Kristine Lande Dommersnes på målstreken med pers 2.11.60 og var da syv hundredeler foran Dommersnes.

Ingvild Myking. Foto: Astrid Nordhaug

Thomsen vant diskos

IK Tjalves Marcus Thomsen tok helgens andre gull da han vant diskos med 51.65.

I kule i J15 vant Elisabeth Thon Rosvold, Asker Sk. Friidrett, med et lengstestøt på 12.89, hennes nest beste konkurranse noensinne.

Henrik Flåtnes, Tønsberg Friidrettsklubb, vant som ventet lengde i G16 med 6.70 og medaljevinneren fra årets EYOF tok da sitt tredje gull i årets UM.