filhans.jpg
Europamester Filip Ingebrigtsen sammen med EA-president Svein Arne Hansen. Foto: Knut Skeie Solberg

Norge beste nasjon med tre gull under EM i terrengløp

EM i terrengløp i nederlandske Tilburg åpnet på en strålende måte for Norge med gull til Jakob Ingebrigtsen og  norsk lag-gull i juniorklassen. I seniorklassen for kvinner sikret Karoline Bjerkeli Grøvdal seg nok en bronsemedalje og er med det historisk. Dagen ble avsluttet på en strålende måte med gull til Filip Ingebrigtsen i herreklassen.

Søndag 9. desember var det en meget god dag å være norsk i Nederland. Norge tok hele tre gull i EM i terrengløp i Tilburg og ble beste nasjon på medaljetabellen som eneste land med så mange gullmedaljer.

Brødrene Ingebrigtsen imponerte nok en gang og det går mot en meget spennende 2019-sesong.

Filip overlegent best i herreklassen

Filip Ingebrigtsen tok et utrolig sterkt EM-gull da han vant herreklassen etter en overlegen avslutning. Han så frisk ut hele veien og hadde full kontroll på oppløpet. Løypen på 10 300 meter (var nok kortere) ble unnagjort på 28.49 og han vant tre sekunder foran belgiske Isaac Kimeli. Tyrkia, som hadde vunnet de fire siste herregullene med fire ulike utøvere, måtte nå ta til takke med bronse til Aras Kaya, syv sekunder bak Filip.

Filip Ingebrigtsen på toppen av seierspallen med EM-gullet. Foto: Morten Olsen.

- Dette er deilig. Jeg hadde ikke trodd dette på forhånd, men det var gøy, sa Filip til Norsk Friidrett på Facebook like etter løpet.

- Jeg har jobbet lenge mot å bli en komplett løper som ikke bare holder i drøye tre minutter, dette viser at treningen vi gjør fungerer. Jeg løp og var forsiktig veldig lenge. Jeg prøvde å holde igjen så lenge jeg turde og så ble jeg aldri skikkelig sliten, sa en meget glad Filip, som nå sørget for at tre blad Ingebrigtsen har gull i EM i terrengløp ettersom Henrik har tidligere vunnet U23-klassen.

Ingebrigtsen sjokkert over eget EM-gull [NRK]

Filip sikret seg sitt andre EM-gull i karrieren og noterte seg for sin desidert beste prestasjon på en distanse lengre enn 1500 meter. Filip har løpt i de yngre klassene i EM i terrengløp tidligere, der en 19. plass fra U23-klassen i 2015 er hans beste prestasjon. Nå viser Sandnes-løperen at han har tatt enorme steg kondisjonsmessig og dette lover utrolig godt for de kommende årene. Dette var forøvrig første gang en norsk mann kom topp ti i seniorklassen i EM i terrengløp og første gang en norsk utøver tok gull i seniorklassen.

Her løper Filip inn til gull [EA]

Henrik Ingebrigtsen, som nok var det største norske håpet på forhånd, ble nummer atten, 56 sekunder bak broderen. Henrik var aldri helt fremme i teten, men hadde en sterk avslutning på løpet.

Henrik Ingebrigtsen. Foto: Decabild.

De to øvrige nordmennene var Stords Tom Erling Kårbø og Stavangers Ørjan Grønnevig. Førstnevnte løp inn til en 36. plass, mens Grønnevig ble nummer 43. De løp på henholdsvis 30.16 og 30.26. Dette var Grønnevig sin beste plassering i seniorklassen i EM i terrengløp, mens Kårbø har vært jevnheten selv de siste årene i dette mesterskapet med 31. og 35.plass.

Det norske laget gjorde jevnt over en fin prestasjon og ble nummer seks i lagkonkurransen med 55 plassiffer og var da 18 siffer bak bronsevinner Italia. Tyrkia vant med 14 plassiffer, 20 foran Storbritannia.

Filip hadde kontroll hele veien

Det ble satt fart fra start av i løpet av spanjolen Adel Mechaal. Brødrene Ingebrigtsen la seg litt bak i feltet og ved passering 1500 meter lå de rundt en tyvendeplass. Aras Kaya, som vant i 2016, tok over drajobben og Filip hadde jobbet seg opp topp ti. Etter to runder var det to kenyansk-fødte tyrkere i Kaya og Polat Kemboi Arikan som ledet an, mens Filip passerte som niendemann og Henrik lå som nummer nitten. Filip løp like etter dette opp i teten av løpet og så meget komfortabel ut. Hans broder Henrik slet mer nå og etter 4500 meter lå han som nummer femten og hadde ti sekunder opp til teten.

Tetgruppen bestod av åtte mann halvveis og Filip lå i en andreposisjon bak Kaya. Etter 6000 meter ledet Filip, mens Henrik var nummer sytten, nå 16 sekunder bak broderen i tet. Regjerende vinner Kaan Kigen Özbilen satte etter denne passeringen opp farten, og da var tetgruppen redusert til fem mann - med Filip på halen av dette feltet. Mechaal, som lå like foran Filip, begynte å slite slik at det ble en luke opp til medaljegruppen. Filip løp forbi spanjolen og tettet luken til teten lekende lett.

Da to runder gjenstod var Özbilen, Kaya, Isaac Kimeli og Filip i tetgruppen. Henrik hadde dessverre fått det litt tøft og hadde falt til 25. plass. Özbilen måtte slippe tetgruppen, der Filip lå i andreposisjon og fortsatt så meget frisk ut på tross av åtte kilometer i gjørme i Nederland. Europamesteren på 1500 meter fra 2016 var oppe i teten da de ringte for en runde igjen, med tre karer født i Kenya like bak seg.

På sisterunden var det Kaya som satte farten, men Filip svarte da Kimeli prøvde seg. Kaya måtte etterhvert gi seg og på oppløpet hadde ikke Kimeli sjans og Filip sikret seg seg et nesten litt sensasjonelt EM-gull på 10 300 meter i terrenget.

Godt disponert av Kårbø

Både Kårbø og Grønnevig la seg til litt bak i feltet fra starten av. Etter at det var løpt 3000 meter, og da to runder, lå Grønnevig som nummer 44 og Kårbø som nummer 55. Grønnevig hadde avansert fem plasser på neste runde, som var 1500 meter lang, mens Kårbø nå var nummer 49.

Tom Erling Kårbø. Foto: Morten Olsen.

Det norske laget lå på en finfin femteplass i lagkonkurransen snaut halvveis. Grønnevig og Kårbø fortsatte å plukke noen plasser opp til 6000 meter. Grønnevig hadde mistet noen plasser på neste runde, mens Kårbø nå bare var fem sekunder bak Stavanger-løperen. Ut på sisterunden lå begge karene topp 40, med noen sekunder opp til løperne foran og Kårbø avsluttet løpet pent.

Jakob overlegen i juniorklassen

Jakob Ingebrigtsen hadde god kontroll og løp inn til gull i juniorklassen tidligere på dagen. Jakob gjorde unna de 6,3 kilometerne på 18:00 og var da ni sekunder foran sølvvinner Ouassim Oumaiz fra Spania og elleve sekunder foran bronsevinner Elzan Bibic fra Serbia.

Jakob Ingebrigtsen på toppen av seierspallen med EM-gullet. Foto: Morten Olsen.

EA vil ikke forandre reglene [NRK]

- Dette var stort. Første gang vi tar laggull i juniorklassen og det er kult å ta gull både i lag og individuelt, var dommen til Norsk Friidrett på Facebook like etter løpet.

- Vi har et mye sterkere lag i år enn i fjor, så vi er ikke så veldig overrasket, men det er stort når det skjer.

Gullgutten Jakob. Foto: Knut Skeie Solberg.

Jakob tok sitt tredje strake gull i juniorklassen i EM i terrengløp. Med det er han første mannlige utøver med tre individuelle gull i juniorklassen i mesterskapet noensinne og er bare andre utøver med tre strake individuelle gull i samme klasse, etter Serhiy Lebid som tok gull i seniorklassen i 2001-2005. 

Her løper Jakob inn til sitt tredje U20-gull i terreng-EM [EA]

Sandnes-karen er nå oppe i totalt syv individuelle EM-gull, der fem er i juniorklassen, og åtte totalt med laggullet. Med tanke på at det er EM innendørs, U20-EM og EM i terrengløp neste år er det langtfra utenkelig at fenomenet fra Lura står med et tosifret antall EM-gull allerede før han fyller 20 år, noe som er en helt vanvittig prestasjon.

Strålende laginnsats

Det var stilt forventninger til det norske laget i juniorklassen og de innfridde så til de grader da de løp inn til gull i lagkonkurransen. Norge fikk totalt 28 i plassiffer og var da to plass-siffer foran sølvvinner Storbritannia og ti foran bronsevinner Tyskland. Norge tok sitt første laggull i juniorklassen i EM i terrengløp og andre gull totalt, etter at det ble laggull i U23-klassen i 2011.

Det norske gullaget i juniorklassen: Jonatan Vedvik, Simen Halle Haugen, Jakob Ingebrigtsen, Håkon Stavik og Simon Steinshamn. Foto: Knut Skeie Solberg.

Simen Halle Haugen hang lenge med i medaljekampen og tok en imponerende femteplass, bare syv sekunder bak bronsemedaljen. Han har hatt en strålende sesong og forbedret sin attendeplass fra i fjor kraftig. Runar-karen har tatt store steg de siste årene og det er nok mye godt i vente fra den karen. For første gang noensinne hadde Norge to utøvere topp fem i samme klasse i EM i terrengløp, fremtiden ser med andre ord meget lys ut for norsk langdistanseløping.

- Det er utrolig stort å ta laggull og det er utrolig gøy. Vi er en god og sammensveiset gjeng, så dette betyr mye rett og slett, sa Halle Haugen til Norsk Friidrett.

Fornøyde norske gutter etter lagtriumfen i U20-klassen. Foto: Morten Olsen.

- Jeg løp det jeg var god for og i dag var det femteplass. Det er naturligvis litt bittert å være så nærme medalje og jeg har slått sølvvinneren i terrengløp tidligere, men i dag var jeg ikke bedre, sa Halle Haugen, som absolutt har grunn til å feire en strålende formiddag i Nederland.

Årets nordiske juniormester i terrengløp Håkon Stavik fikk en litt tung start, men løp seg strålende opp underveis i løpet. Stavik hadde en sterk avslutning og ble nummer 22, drøye minuttet bak Jakob. Han forbedret da sin 32. plass fra i fjor og han er fortsatt junior neste år. Hans sterke løping på sisterunden sørget for norsk laggull.

Jonathan Vedvik. Foto: Decabild.

Simon Steinshamn. Foto: Decabild.

De to øvrige løperne på det norske laget var EM-debutantene Jonatan Andersen Vedvik fra Tønsberg og Simon Nebijo Steinshamn fra Tingvoll. De ble nummer 59 og 74, etter å ha løpt på 19.31 og 19.50.

Jakob og Halle Haugen i tet hele veien

Jakob la seg som ventet godt fremme i teten fra start av og etter et drøyt minutts løping var både han og Simen Halle Haugen helt i teten. Etter passering 1000 meter lå Jakob som nummer tre og Halle Haugen var inne topp ti. Ouassim Oumaiz og Elzan Bibic, to av de største utfordrerne til Jakob, var karene som dro fremme i tet, med Jakob i rygg.

Da løpet nærmet seg halvveis begynte det å sprekke opp og ved passering 3500 meter bestod tetgruppen av syv løpere, der Norge var eneste nasjon med to løpere i gruppen. Oumaiz økte farten like etter dette og det ble små luker i tetgruppen. Oumaiz roet etterhvert ned og ga Jakob en liten high five underveis. Dessverre ble det litt tungt for Halle Haugen mot slutten og han måtte se fire løpere stikke av i medaljekampen. Spanjolen Oumaiz løp litt i rykk og napp og fikk en liten luke i teten like før passering 5000 meter, Jakob var våken og tettet denne luken greit.

Ut på den siste runden på 1300 meter stod medaljekampen mellom Jakob, Oumaiz og Bibic, men sistnevnte måtte etterhvert gi en luke. Jakob begynte å øke farten da snaue 1000 meter gjenstod og da hadde ikke Oumaiz sjanse til å hindre Sandnes-løperen sin tredje strake tittel som junioreuropamester i terrengløp. Halle Haugen kjempet strålende hele veien og løp også inn til en sterk plassering.

Sterk bronsemedalje til Karoline

Karoline Bjerkeli Grøvdal sikret seg sin fjerde strake bronsemedalje i EM i terrengløp da hun løp 8300 meter på 26:07. Tjalve-løperen ga en luke til gullvinner Yasemin Can, som tok sitt tredje strake gull, og sølvvinner Fabienne Schlumpf fra Sveits, halvveis i løpet. Bjerkeli Grøvdal hadde en strålende avslutning på løpet, men klarte akkurat ikke hente inn de to foran henne og var to sekunder bak Can og et sekund bak Schlumpf.

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Decabild.

- Jeg var helt sikker på at det var to runder igjen da det ringte. Det var vanskelig å følge med underveis og jeg så ikke rundetelleren. Jeg kjente jeg hadde mye krefter igjen og måtte bare gå. Jeg øynet håp om å ta igjen de to fremste og jeg tror det hadde blitt en annen medalje om det var 500 meter lengre.

Karoline Bjerkeli Grøvdal på seierspallen etter nok en flott EM-bronse. Foto: Morten Olsen.

Se oppløpet i kvinneklassen [EA]

- Jeg er fornøyd med nok en bronse, det var et hardt løp og underveis kjente jeg at jeg måtte kjempe for å få bronse, sa en tross alt fornøyd Grøvdal til Norsk Friidrett. Hele intervjuet ser du her.

Karoline Bjerkeli Grøvdal sikret seg da nok en bronsemedalje i EM og har nå seks bronsemedaljer som senior i EM, der fire er i terrengløp, i tillegg har hun fire gull i U20-klassen i EM. Bjerkeli Grøvdal har totalt seks individuelle medaljer i EM i terrengløp og er da den kvinnen med flest individuelle medaljer i EM i terrengløps historie.

Grøvdal langt fremme hele veien

Grøvdal la seg som ventet godt fremme i tet fra start av. Yasemin Can tok teten og satte opp en fart som førte til at feltet strakk seg utover. Etter bare fem minutters løping bestod tetgruppen av seks løpere, med Bjerkeli Grøvdal i tredjeposisjon. Ved passering 2500 meter var det bare tre utøvere som hadde noenlunde kontakt med leder Can. Like etter dette hadde Can fått seg en luke og Bjerkeli Grøvdal lå i gruppen bak med Fabienne Schlumpf og Susan Krumins.

Schlumpf tok på seg drajobben i gruppen bak og denne gruppen var tre sekunder bak Can ved passering 4000 meter. Schlumpf fikk en luke til Grøvdal og Krumins ved omtrent halvveis løpt og sveitseren kom seg opp til Can da like under tre kilometer gjenstod. Grøvdal lå fortsatt i rygg på Krumins og hadde ni sekunder opp til teten ved passering 5500 meter.  Da en runde gjenstod hadde Grøvdal fortsatt ni sekunder opp til gullet og ut på sisterunden passerte hun Krumins for første gang i løpet.

Da Isfjordens store datter satte opp farten nærmet hun seg tetduoen. Grøvdal fikk seg en god luke til Krumins, men dessverre åpnet hun hardkjøret litt for seint og måtte ta til takke med nok en bronsemedalje.

Fin lagplassering for Norge

Norge stilte totalt med tre kvinner i kvinneklassen og de to andre som utgjorde laget var Silje Fjørtoft fra Ull/Kisa og Sigrid Jervell Våg fra BUL. Fjørtoft løp et godt disponert løp og ble nummer 33 med tiden 27:54 i det som var hennes første opptreden i EM i terrengløp siden 2006. Trønderen Jervell Våg havnet på en 55. plass, snaue to og et halv minutt bak Can.

Både Jervell Våg og Fjørtoft la seg til godt bak i feltet i starten av løpet. De plukket jevnt plasseringer utover løpet og Norge var nummer ti i lagkonkurransen etter 4000 meter. De to fortsatte å plukke plasser og etter 5500 meter var Norge nummer åtte i lagkonkurransen. Disse fortsatte å hente løpere mot slutten og med plassiffer 91 ble Norge nummer åtte, av fjorten lag, i lagkonkurransen. Den ble vunnet av Nederland foran Storbritannia og Tyskland.

Resultater