hen.jpg
Henrik Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde

Sterke tider under 10-kilometeren på Hole

Henrik og Filip Ingebrigtsen løp begge under 29 minutter på 10 kilometeren på Hole i dag, Karoline Bjerkeli Grøvdal løp seg inn som fjerde raskeste europeiske kvinne på distansen da hun ble nummer to og i tillegg er en nordmann årets beste europeiske junior på distansen.

Dette var første gang begge brødrene løp 10 kilometer gateløp, og de viste at de kondisjonsmessig er på et meget høyt nivå bare tre uker ut i sesongoppkjøringen. Trolig starter de vintertreningen på et høyere nivå enn noen gang tidligere, og det lover meget bra for de to tidligere europamestrene på 1500 meter.
De plasserer seg henholdsvis som nummer ni og tolv på listen over årets beste europeere på 10 kilometer gateløp.

Det var gode forhold på Hole på lørdag med fine løpstemperaturer, tørre veier og knapt nok vind. Henrik tok styringen og ledet halvveis med 14.21. Tetgruppen bestod da av fem løpere. For uten brødrene Ingebrigtsen var Runars Simen Halle Haugen og Senay og Okubamichael Fissehatsion fra Tjalve en del av gruppen. De to brødrene Ingebrigtsen viste seg som de sterkeste på slutten og Henrik kunne løpe først over målstreken.

Simen Halle Haugen. Foto: Decabild.

Okubamichael Fissehatsion ble nummer tre på 29.12, fire sekunder bak hans vinnertid fra i fjor. Simen Halle Haugen imponerte da han ble nummer fire på 29.22. Dette er hans beste tid på distansen noensinne, han er den klart raskeste europeiske junioren på distansen hittil i år og det er bare ti juniorer i verden som har løpt raskere enn Halle Haugen på milen i gateløp i 2018.
Sistemann som kom seg under halvtimen var Senay Fissehatsion på 29.44.

Svensk rekord på kvinnesiden

Karoline Bjerkeli Grøvdal fra Tjalve hadde vunnet kvinneklassen de seks siste årene, men måtte i år gi tapt for svenske Meraf Bahta, som fikk revansj for fjoråret. Det er absolutt ingen skam å bli slått av Bahta som tok tok bronse på 10 000 meter under årets EM i Berlin. Vinnertiden ble svensk rekord 31.38 og Grøvdal fulgte fem sekunder bak. De var da ikke veldig langt bak Isfjordens store kvinne sin løyperekord på 31.25 fra i fjor. Bahta plasserer seg som nummer tre i Europa i år, mens Bjerkeli Grøvdal er nummer fire.

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Eirik Førde.

Bahta hadde fått en luke til Bjerkeli Grøvdal allerede før fem kilometer var unnagjort, der hun passerte på 15.22. Hun klarte å holde luken helt inn og sikret seg seieren. Bak disse to favorittene skilte Tjalves veteran Ingvill Måkestad Bovim seg tidlig ut. Kvinnen som ble nummer seks på 1500 meter under VM i 2011 er gledelig tilbake med startnummer på brystet og løp sin raskeste mil i konkurranse noensinne da hun kom inn på 33.00.

Akkurat et halv minutt bak Bovim ble det spurtduell mellom Skjalgs Vienna Søyland Dahle og BULs NM-gullgrossist Sigrid Jervell Våg. Førstnevnte var sterkest og ble nummer fire, på samme tid som Våg. Begge disse perset på distansen og løp under 34 minutter for første gang.

Ellers løp Emma Mørk Kirkeberg fra Hellas inn til 35.01, og hun er da nest raskeste jente i verden under 18 år i øvelsen denne sesongen.

Resultater