adobe-spark-post (10).png
Stian Øvergaard Aarvik

Sølv og bronse under EM i motbakke

EM i motbakkeløp ble arrangert i Zermatt på søndag og der ble det sølv til Stian Øvergaard Aarvik individuelt og bronse til det norske herrelaget. Ellers inneholdt friidrettshelgen strålende løping av Jakob og Filip i Lausanne, pers til Sondre Nordstad Moen og fine resultater under Boysen Memorial.

EM motbakkeløp:
Stian Øvergaard Aarvik løp inn til sølv i herreklassen under EM i motbakkeløp i sveitsiske Zermatt på søndag. Gneist-løperen kom i mål på tiden 53:46.1 og var da drøye minuttet bak vinneren Jakob Adkin fra Storbritannia og hadde klaring på 16 sekunder til bronseplassen.
Mosviks Johan Bugge, som vant EM i 2015, fulgte opp med en fin sjetteplass, mens Andebus Håkon Skarsholt ble nummer 15. Norge hadde da plassiffer 23 på sine tre beste løpere, noe som holdt til bronsemedalje i lagkonkurransen.
Årets norske mester Torstein Tengsareid fra Skjalg ble nummer 20.

I herrenes juniorklasse ble Vareggs Per Christian Grieg nummer ni, mens beste norske kvinne ble Karoline Holsen Kyte fra Førde med en 13. plass. Her fulgte Hilde Aders fra Kvæfjord opp med en 21. plass og BFG Bergens Anita Iversen Lilleskare ble nummer 33. De norske kvinnene ble da nummer syv i lagkonkurransen. Resultater.

Diamond League Lausanne:
Team Ingebrigtsen slutter aldri å imponere. På 1500 meter i Diamond League Lausanne fredag kveld løp Jakob og Filip strålende med henholdsvis andre- og fjerdeplass. Jakob, som det er vanskelig å fatte fortsatt bare er 18 år, løp på 3:30.16 og forbedret sin europeiske juniorrekord med drøye sekundet. Tiden er bare 15 hundredeler bak Filip sin norske rekord og Jakob er tredje beste U20-løper i verden gjennom alle tider. Videre har bare syv europeiske løpere i alle aldre løp raskere noensinne. Plasseringen er også den beste til Ingebrigtsens i Diamond League noensinne, med andre ord var det et historisk løp.

Filip gjorde også et strålende løp da han løp på 3:30.82, som er hans nest beste tid på distansen noensinne. Den virkelige toppformen er siktet inn mot Monaco neste uke og hvis det går fort underveis er det ikke utenkelig med to karer fra Sandnes på 3:29-tallet. Det er heller ikke utenkelig at begge kommer på pallen i VM i Doha, det er bare å glede seg. Løpet ble forøvrig vunnet av Timothy Cheruiyot på råsterke 3:28.77.

Tyrvings Amalie Iuel gjorde sitt første Diamond League-løp utenfor Norge og viste at hun hører hjemme på denne scenen med en sjetteplass på 400 meter hekk. Tiden var 55.48, som er hennes fjerde beste løp noensinne og ikke langt bak hennes norske rekord på 55.15. Resultater.

Night of the 10 000 m PB`s:
Sondre Nordstad Moen løp inn til banepers 28:06.27 på 10 000 meter under Night of the 10k PBs i London lørdag kveld, som også var European 10 000m Cup, da han ble nummer fem. Nordstad Moen sin gamle pers på distansen på bane var 28:15.12, mens han har løpt på 27:55 på gate. Under fantastisk atmosfære med serveringstelt og publikum stående i bane fire gjorde Vidar-løperen et solid løp og det er meget gledelig å se den tidligere europarekordholderen på maraton tilbake i fin form på tartanen. Italienske Yemaneberhan Crippa vant på 27:49.38 etter en sisterunde på 58 sekunder

Moen lå godt plassert fremme hele løpet. Dessverre slet harene med å holde oppe farten på tross av at det var lyshare. Det var flere runder som ble løpt på drøye 68 og 5000 meter ble passert på 14:02. Det var da klart at det ble vanskelig å klare VM-kravet på 27:40. Da harene ga seg gikk farten opp med tyrkiske Kaya i tet. Da 3000 meter gjenstod dro to karer i fra i tet, mens Moen ble liggende i gruppe to. De to i tet ble hentet inn, men trønderen klarte ikke å holde følge og ble liggende alene bak tetgruppen på slutten.

Tjalves Petter Rypdal perset til 29:36.88 da han ble nummer 17 i B-heatet. I kvinneklassen stilte Norge med to løpere. De var begge plassert i B-heatet og Tjalves Maria Sagnes Wågan ble nummer 15 med 33:48.00. Trønderen forbedret da sin personlige rekord med drøye 23 sekunder. Pernilla Eugene Epland fra Stord brøt løpet. Resultater.

Stabhochsprung Meeting:
Vidars Sondre Guttormsen var i Tyskland og hoppet stav på søndag. Etter å ha ventet i 1,5 time da starten ble utsatt grunnet været kom han i gang og tok 5.36 i andre forsøk. Neste høyde 5.46 klarte han i første forsøk, det samme med 5.56. Neste høyde var 5.72, klart over hans norske årsbeste og bare tre centimeter under hans norske rekord. Han hadde noen gode forsøk på høyden, men klarte det dessverre ikke. Guttormsen ble nummer to og viste at formen er god før U23-EM neste uke.

Sondre sin lillebror Simen hoppet i B-klassen i Rottach Egern på lørdag. Det var mye sidevind som gjorde det vanskelig å hoppe høyt, men Simen leverte bra da han kom over 5.22, åtte centimeter under pers. Han ble nummer fem og slo flere med bedre pers. Junioren hadde også gode forsøk på 5.36 og viste at han er i slag før U20-EM om snaue to uker.

Boysen Memorial:
Hedda Hynne løp fint på 800 meter og Eivind Henriksen leverte en stabil og sterk serie i slegge under Boysen Memorial fredag kveld. De to sterkeste resultatene i stevnet stod to utlendinger for med topp verdensresultat på 800 meter og i diskos.

Kvinnenes 800 meter inneholdt verdensmesteren fra 2015 Marina Arzamasova og kvinnen som har vunnet de to siste europamesterskapene Nataliya Pryshchepa. Det var bestilt stor fart fra haren Olha Bibik og Hedda Hynne la seg i fjerdeposisjon fra start. Første 400 meter ble passert på 58 og det var de fire nevnte som lå sammen da, mens resten av feltet ble dratt av Tjalves Malin Edland. Bibik ga seg like før 500 meter og ukrainske Pryshchepa tok drajobben med Hynne i rygg.

Farten ble opprettholdt bra med passering 600 meter på 1:28 og da godt i rute til VM-kravet på 2:00.60. Den regjerende europamesteren var overlegen på oppløpet og vant på sterke 1:59.13, en tid som fører henne opp som nummer åtte i verden i år. Hynne fikk det litt tyngre på oppløpet, men holdt absolutt greit inn og fikk tiden 2:01.27. Dette er en forbedring av hennes norske årsbeste med 34 hundredeler og hun har tidligere i karrieren løpt raskere seks ganger. Med enda en liten forbedring av form ryker VM-kravet og Hynne kan absolutt begynne å sikte seg inn mot persen på 1:59.87 fra 2017 og Ingvill Måkestad Bovim sin norske rekord på 1:59.82.

Arzamasova ble nummer tre med 2:02.66, mens bak henne spurtet Mina Marie Anglero fra Tyrving best og ble nummer fire med 2:08.09, under sekundet bak persen fra 2017 og 47 hundredeler bak årsbeste. Ull/Kisas Amalie Sæten ble nummer fire med årsbeste 2:08.43, Edland løp på 2:08.75, mens Sigrid Jervell Våg fra BUL meget gledelig var tilbake i konkurranse med 2:09.34, snaue halvannet sekund bak persen fra i fjor for kvinnen som er bedre på litt lengre distanser.

På 800 meter for menn tok Markus Einan fra Ull/Kisa teten, mens Andreas Roth var hare for resten av feltet. Einan passerte på 52 sekunder med en liten luke ned til Roth. Einan ble passert på bortre langside og da Roth ga seg ved 600 meter var Luca Thompson fra BUL i tet. Det ble en meget jevn spurtduell og Didrik Hexeberg Warlo fra Tyrving gikk seirende ut med 1:51.33 og var ni hundredeler foran Thompson. Einan ga opp og jogget inn til 2:08.14. Ved passering 400 meter måtte dessverre de to lovende juniorene Andreas Vangsnes fra Ålesund og Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb gi seg. Forhåpentligvis var det ingenting alvorlig som lå bak dette.

I B-heatet for kvinner ble det passert på raske 63 sekunder og Pernille Karlsen Antonsen fra Vidar og Vilde Våge Henriksen fra Haugesund var de som hang seg på. Førstnevnte tok over drajobben da haren ga seg og hun var klart sterkest og vant på 2:10.77, drøye sekundet bak persen fra 2017.

I herrenes B-heat gjorde Tobias Grønstad et meget fint løp. Gutten som er født i 2002 tok teten da haren ga seg like før passering en runde og holdt unna for karene bak og BUL-løperen løp inn til seier på 1:51.94. Med dette forbedret han sin personlige rekord med syv hundredeler og viste meget fin form før EYOF.

Sterk serie fra Eivind Henriksen

Eivind Henriksen fra Tjalve leverte en meget jevn og bra sleggekonkurranse med 75.54 som sitt lengste kast. Den norske rekordholderen vant naturligvis med dette stevnets første øvelse og dette var hans tiende beste resultat i karrieren noensinne.

Henriksen åpnet bra med 75.13 og 75.53 i sine to første omganger. Han viste meget god stabilitet og fikk sleggen til å fly 75.10 i tredje omgang. Han fortsatte i fjerde omgang med 75.54 før rekken med kast over 75 meter ble brutt med 73.61 i femte omgang og sjette omgang. En slik stabilitet er meget bra og jevnheten viser at han absolutt har lengre kast inne og hans norske rekord på 78.25 fra starten av juni blir nok ikke stående veldig lenge.

Fantastisk kast av Dacres

I diskos stilte nummer to og fire i verden opp og Fedrick Dacres tok ledelsen med 63.88 i første omgang, der kastet Sturlas Ola Stunes Isene 59.05. Isene kastet ugyldig i andre og tredje omgang. Dacres smalt til i tredje omgang og økte til fantastiske 68.58, en lengde bare to menn i verden har kastet lengre enn i år, Dacres selv med 70.78 og svenske Daniel Ståhl med 71.86.

Stunes Isene, som har perset til fine 67.78 denne sesongen, er inne i en tung treningsperiode og hadde ikke sluppet opp noe før konkurransen. Han økte til 60.48 i femte omgang og dette ble hans lengste kast da hans siste kast var ugyldig. Stunes Isene ble nummer tre i konkurransen, estiske Martin Kupper endte på andreplass med 63.90. Dacres vant med sitt monsterkast i tredje omgang. Oldens Steffen Melheim ble nummer seks med 51.10. Dette er pers med drøye to meter og forbedring av hans bestenotering i 16-årsklassen i Norge.

Kaja Mørch Pettersen fra Larvik deltok i sin første spydkonkurranse siden slutten av mars og vant øvelsen med 51.68, som hun kastet i første omgang. Hun hadde i tillegg to kast over 48 meter og de tre øvrige var ugyldige. Det blir spennende å se hva hun kan få til i U20-EM i Borås senere i sommer med ytterligere spissing av form. Tjalves Marie-Therese Obst sikret seg andreplassen med 48.13. Amanda Marie Grefstad Frøynes fra Sem testet formen før U23-EM neste uke og mangekjemperen ble nummer tre. Hun kastet tre kast og det lengste oppnådde hun i andre omgang med 43.55, som ikke er langt bak årsbeste på 44.73 og persen på 44.89. Frøynes viste med andre ord lovende takter før mesterskapet i Gävle.

På 400 meter hekk åpnet Nora Kollerød Wold og Elisabeth Slettum fra Skjalg sterkest. Slettum har best pers av disse og viste seg som den sterkeste da hun krysset målstreken på 58.98. Kollerød Wold fra Fredrikstad hadde en fin avslutning og presset Slettum. Hun ble nummer to med 59.26 og bak henne fulgte de to øvrige løperne som skal til U23-EM, Marie Skjæggestad fra Tyrving og Solveig Hernandez Vråle fra Sandvin. De løp på 60.42 og 60.83, like bak årsbeste for alle de tre sistnevnte

Slettum ble nummer to på 200 meter ett par timer før langhekken med tiden 24.49. Kollerød Wold åpnet dagen med å vinne andreheatet på 200 meter på pers 25.44 (0.9).

Tyske Karsten Meier stakk av med seieren på 5000 meter med 14:09.71 og hadde da grei klaring ned til andremann Ørjan Grønnevig. Sistnevnte, som løper for Stavanger, løp på 14.13.50 i sitt første baneløp for året og denne tiden har han bare slått to ganger tidligere i sin karriere. Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes var nummer tre og siste mann under 14:20 med 14:16.98. Ålesunds junior Håkon Stavik ble nummer seks med 14:26.47 og perset med drøye åtte sekunder. Han viser da fin form før U20-EM om et par uker og er nummer elleve i Europa i U20-klassen hittil i år.

Polske Adrian Swiderski vant tresteg med 16.01 (3.3). Fanas Sondre Vie Ytrearne ble beste nordmann med 14.58 (1.0).

Gina Bass fra Gambia tok som ventet seieren på 200 meter med 24.12 (-0.7). De to juniorene Kaitesi Ertzgaard fra Tjalve og Elin Serine Vik Johannessen fra Lyngdal ble nummer tre og fire med 24.77 og 24.86.

Det ble gambisk seier også på herrenes 200 meter, da til Adama Jammeh etter å ha løpt på 20.93 (-1.0). Skjalgs Mathias Hove Johansen ble som ventet beste nordmann med 21.33, deretter fulgte de to bergenske juniorene Filip Bøe fra Fana og Andreas Haara Bakketun med 21.52 og 21.59. Med god medvind kunne det absolutt vært mulig for Hove Johansen å bedre sin årsbeste på 21.12 og Haara Bakketun og Bøe til å slette persene sine fra Bislett Games på 21.36 og 21.38. I B-heatet hadde BULs Stephan Skogheim Kyeremeh en meget god avslutning på løpet og sikret seg seieren med 21.59. Dette er under kravet til U20-EM, men dessverre viste vindmåleren 3.5 og tiden gjelder ikke som krav.

I høyde stilte dessverre ikke Tonje Angelsen opp og da utnyttet Caroline Fleischer fra Ski muligheten til å stikke av med seieren i comebacket. Hun kom seg over 1.71 i sin første konkurranse siden mars 2018 og vant på færre riv enn Marie Brekke fra Målselv. Sistnevnte hevet persen med to centimeter.

Lengde ble vunnet av Anna Garnes Kleven fra Dimna med årsbeste 5.24 (1.2). Tjalves Margrethe Renstrøm fikk ikke klaff i noen av sine hopp. Fem av de var ugyldig, mens det ene forsøket hun løp gjennom ble målt til 2.74 (1.8). Resultater.

European Combined Events Team Championship:
Henrik Holmberg var Norge sin representant under årets europacup i mangekamp i Portugal denne helgen. Han ble nummer syv da han oppnådde 7080 poeng, som er litt bak persen på 7173 poeng.

Vik-utøveren åpnet med 11.08 (1.1) på 100 meter og 7.01 (0.0) i lengde, hans beste resultat på øvelsene på fire år. Han fulgte opp med 12.98 i kule og 1.95 i høyde. Første dag ble avsluttet med 50.10 på 400 meter, hans beste løp på distansen siden 2015. Andre dag ble åpnet med 15.00 (1.3) på 110m meter hekk, også dette hans beste resultat siden 2015. Deretter ble det 37.03 i diskos, 3.80 i stav og 50.19 i spyd, før han avsluttet med 4:56.44 på 1500 meter.

Resultater 

Vindsprint: 
Sandnes arrangerte Vindsprint på Sola stadion på søndag. Agathe Holtan Wathne fra arrangørklubben vant 100 meter hekk på 13.79 (3.0). Her løp klubbvenninne Emilie Sandberg på 14.18 og var tre hundredeler bak kravet til U20-EM, men da i for sterk vind. I forsøket var vinden godkjent med 2.0 og her løp Wathne på 13.88 og Sandberg på pers 14.29.

Elin Serine Vik Johannessen gjorde to gode løp på 100 meter med 11.82 (3.6) i forsøket og 11.87 (2.8) i finalen. Vilde Aasmo fra Tjalve løp også solid med 11.96 og 11.98. Også på 200 meter ble det seier til Vik Johannessen, da på 24.46 (2.8).

Herrenes 100 meter ble vunnet av Fanas Christian Marthinussen på 10.79 (3.0), syv hundredeler foran Skjalgs Simen Tjelta Larsen. Sistnevnte vant den doble distansen på 21.70 (2.5). Tomasz Siemieniuch løp på 21.76 og var nære kravet til U20-EM på 21.70, men vinden var for sterk. Resultater.

Spansk juniormesterskap:
Ålesunds Sigrid Kleive hadde tatt turen til Spania for å hoppe høyde i det spanske juniormesterskapet. Hun hoppet 1.67, var da ni centimeter bak sin årsbeste fra det bulgarske mesterskapet i mangekamp forrige helg og hun klarte ikke kravet til U20-EM på 1.79. Resultater.