Live Solheimdal. Foto: Vik IL

Solheimdal og Fissehatsion norske mestre i Vik

Et flott NM i terrengløp ble arrangert i Vik i Sogn på lørdag. Det var en hard løype med bløte forhold som gjorde at det ble store differanser i en del av klassene. I seniorklassene var det to av de største favorittene Live Solheimdal og Okubamichael Fissehatsion som kunne ta med gull på turen hjem østover.

Nettsiden til mesterskapet

Se stort bildearkiv fra mesterskapet

Solheimdal med sitt første terrenggull

Live Solheimdal, SK Vidar, har hatt en litt trøblete sesong, men kom i god form mot slutten og tok et suverent NM-gull da hun løp 6 kilometer på 21.19. Med dette var kvinnen fra Møre og Romsdal hele 39 sekunder foran sølvvinner Maria Sagnes Wågan, Namdal Løpeklubb, som var regjerende mester. Den siste medaljen gikk til årets norske motbakkedronning Karoline Holsen Kyte, Førde IL Friidrett, da hun kom i mål etter å ha løpt på 22.06. Solheimdal og Holsen Kyte tok sine første NM-medaljer i terrengløp i seniorklassen noensinne, mens Wågan nå har medalje i fire strake NM i terrengløp.

Kvinnenes medaljevinnere. Fra venstre: Maria Sagnes Wågan, Live Solheimdal og Karoline Holsen Kyte. Foto: Vik IL.

Det dannet seg fort en gruppe på fire løpere der de tre nevnte medaljevinnerne var med. Da en runde var unnagjort hadde Solheimdal fått en luke på fire sekunder ned til Sagnes Wågan og denne luken bare økte utover i løpet.

Tjalve-gull i herreklassen

Også i herreklassen skilte det seg tidlig ut en pulje som skulle kjempe om medaljene. IK Tjalves Okubamichael Fissehatsion tok føringen og fikk en luke snaut halvveis. Ingen kunne tukte mannen fra Eritrea og selv om sølvvinner Eivind Øygard nærmet seg på slutten hadde Fissehatsion god kontroll og vant med syv sekunder. Med dette endte Okubamichael et trinn høyere opp på pallen enn under tilsvarende mesterskap i fjor.

Okubamichael Fissehatsion. Foto: Vik IL.

Øygard, som representerer Jølster IL, har sakte, men sikkert nærmet seg norgestoppen. Han tok et meget gledelig sølv i hjemfylket. Øygard løp et fornuftig løp der han løp fra bronsevinner Zerei Mezngi, IL Skjalg, drøyt halvveis og sølvet hans var aldri truet. Mezngi tok som nevnt bronsemedaljen og var 17 sekunder bak gullvinner Fissehatsion i mål.

Suveren seier i kvinnenes juniorklasse

Lucia Philipp, Tvedestrand Turn og IF, presenterte seg for alvor da hun satte løyperekord i Oslos Bratteste for noen uker siden. Hun viste at det ikke var noe blaff med å vinne kvinnenes juniorklasse da hun løp 4 kilometer på 13.38. Med dette var hun hele 50 sekunder foran sommerens junior-EM-deltaker Ingvild Myking, IL Gneist. Myking var igjen 27 sekunder foran bronsevinner Kristin Salvesen, Kristiansand Løpeklubb. Philipp smadret til allerede fra start og ingen av de andre deltakerne turde å følge 18-åringen.

I herrenes juniorklasse skilte det seg ikke så tidlig ut en tetgruppe som i de andre klassene, men da det var løpt snaut halvveis bestemte Askim IFs Fredrik Sandvik seg for å trykke til. Mannen som deltok på 3000 meter hinder under junior-EM i Grosseto i sommer fikk en luke på fem sekunder, men denne ble tettet igjen av Petter Myhr, FIK Orion, ikke lenge etter. Mot slutten var Sandvik raskest og han ble norsk mester i juniorklassen fem sekunder foran Håkon Stavik, Ålesund Friidrettsklubb. Myhr sikret seg bronsemedaljen ti sekunder bak Sandvik

Fredrik Sandvik. Foto: Vik IL.