sykkel.jpg
Øystein Sylta har blant annet brukt godt trente syklister i sin studie.

Prestisjepris til Øystein Sylta

Doktorgradstipendiat ved Universitet i Agder, trener for EM-deltaker Trine Mjåland og tidligere langdistanseløper Øystein Sylta sitt bidrag «Does periodization matter?» gikk nylig til topps i en kåring i regi av det europeiske friidrettsforbundet EA.

Kategorien Øystein har stukket av med seieren i er «Coaching», og det han har forsket på er om periodisering er viktig. Altså om periodisering av intensive økter innen utholdenhetstrening gir effekt, eller om treningsresponsen kun er avhengig av hvor mye man trener (treningsdosen/treningsbelastningen). Det som særlig styrker Øysteins forskning er hans store antall forsøkspersoner, hvor godt trente de var i utgangspunktet, designet på studien og forsøkspersonenes evne til å gjennomføre den planlagte treningen. Øystein er i disse dager inne i sluttspurten på sitt doktorgradsarbeid.

Prisvinneren selv sier at "dette er veldig stas for meg, men man må ikke glemme at hele prosjektet har vært et samarbeidsprosjekt mellom UIA, OLT, HIL og NTNU. Dyktige og anerkjente idrettsforskere som Stephen Seiler, Espen Tønnessen, Øyvind Sandbakk og Bent Rønnestad har alle vært med å gjøre dette prosjektet mulig. Den artikkelen som vant prisen er den første i rekken av flere publikasjoner som stammer fra det samme prosjektet, og jeg gleder meg til å kunne vise frem flere interessante vinklinger i tiden som kommer."

Han er nå også med i konkurransen om «The Overall Award» i regi av EA.
Du kan lese mer om EA-kåringen her.