NMterreng2016StavangerNytt.JPG
Eli Anne Dvergsdal signaliserer seier, bak kommer Trine Mjåland inn til en sensasjonell sølvmedalje.

Spesialistene måtte slåss for seieren i Stavanger

Motbakkespesialist Eli Anne Dvergsdal fikk kamp nesten til døren av Trine Mjåland, mens Hans Kristian Fløystad vant spurten mot Jakob Ingebrigtsen!

Terreng-NM på golfbanen utenfor Stavanger opplevde mange tette dueller og mye god terrengløping på perfekt underlag for de over 200 deltagerne, men naturlig nok var det seniorklassene som påkalte størst oppmerksomhet. Og like naturlig var mye av oppmerksomheten rettet mot nybakte mamma Trine Mjåland og 15-åringen Jakob Ingebrigtsen. Begge fullførte i stil til NM-sølv i første forsøk blant seniorene!

I kvinner senior ble det til slutt seier med fem sekunders margin til Eli Anne Dvergsdal, og hennes forhistorie til mesterskapet ble i seg selv mer dramatisk enn kampen mot Trine og de andre utfordrerne. Til friidrett.no:

- Selve løpet gikk egentlig litt lett, men jeg måtte jo selvsagt ta ut masse krefter og kjempe for gullet. Men vi hadde avtalt avreise fra Bergen fredag morgen. Torsdag fikk jeg plutselig vondt i en akilles og måtte få en legeavtale fredag morgen i all hast. Jeg fikk en god behandling med ultralyd, nå er jeg bare så glad for å kunne få delta, strålte vinneren.

- Har du hatt problemer med den hælen før?

- Nei, aldri, og derfor ble det litt skummelt for meg.

- Hadde du sett for deg at det ble Trine Mjåland du måtte slåss mot?

- Jeg vet ikke en gang hvem Trine er, innrømmet motbakkespesialisten, som neppe kommer til å møte 800 meterspesialisten noe særlig mer i mesterskap fremover.

- Hva er sesongens utfordring for deg?

- VM i motbakkeløp 11. september! Det er målet mitt, men jeg vil også få si hvor verdifullt jeg synes det er å få delta her med gjengen fra Gular. Dette fellesskapet gir meg masse, understreket Eli Anne.

 

 

 Over suser Trine Mjåland  inn til et glitrende NM-sølv i sitt første forsøk på terrengløp. Deretter ble det en egen seiersseremoni på Trine før hun dro fortest mulig hjem til sin to månedernunge baby, Svein.

 

Måtte få sin egen seiersseremoni

Trine Mjåland avslørte tidlig på denne to kilometeren at steget og spurten er intakt, og at kreftene også synes å være på plass allerede nå, to måneder etter nedkomsten med lille Svein. Og nettopp sistnevnte kom til å spille en viktig rolle i dette mesterskapet, for etter å ha spurtet inn til NM-sølv, trippet Trine etter å komme seg hjem til Kristiansand og overta for barnevakten. Så mye trippet hun at da friidrett.no gikk i forbønn hos arrangøren, ordnet stevneleder Jarl Gaute Aase på flekken en spesiell seiersseremoni for Trine, som besteg sølvplassen, fikk sin medalje før hun forsvant i retning Kristiansand.

-  Jeg er helt klart fornøyd med innsatsen, og løpet ble for meg en solid bekreftelse ut fra de spesielle  omstendighetene. Jeg legger ikke skjul på at jeg har vært veldig heldig etter fødselen i februar. Her stilte jeg opp for å få testet det fysiske og det mentale, og begge deler besto testen.

Trine understreket at hun så avgjort ikke har toppet formen til dette mesterskapet.

- Jeg har lite løping på plen, lød forklaringen. Banedebuten kommer midt i mai og først i lokale arrangementer.

- Når angriper du EM-kravet?

- Elitestevnet på Hamar 18. mai kommer for tidlig, derfor blir det nok i slutten av mai eller under Bislett Games. Da skal jeg være i slag, bedyrer den nybakte mamma før hun forsvant hjem til Svein.

Namdals Maria Sagnes Wågan inn til bronse 2,4 sekunder bak Trine.

Hans Kristian Fløystad hiver seg over målstreken foran Jakob Ingebrigtsen.

Ikke lyst til å bli slått av Jakob

Menn senior løp tre kilometer, og allerede fra start var det flust med løpere i Tjalves hvite drakt helt fremme. Utfordrerneanført av karer som Tom Erling Kårbø og Jakob Ingebrigtsen var våkent med hele veien, og da spurtrunden startet, ble det klart at tittelforsvarer – og bursdagsbarn Erik Udø Pedersen nok følte de 22 tynge litt ekstra denne dagen. Til slutt endte Erik på sjette, 8.3 sekunder bak klubbkompis Hans Kristian Fløystad.

I siste sving ned mot målstreken, var «Hansi» heldig med den innersvingen Jakob hadde tatt peiling på.

- Egentlig var det ikke ham jeg var mest redd for, sa Fløystad og stilte velvillig opp med den langt yngre sølvvinneren. To tiendedeler skilte gull fra sølv.

- Men dagen før løpet fikk jeg en tekstmelding fra pappa Gjert Ingebrigtsen om at jeg skulle løpe fort for å slå Jakob, fortalte Hans Kristian.

- Hva var planen?

- Planen var at det fikk bli som det ble, men det var greit at Snorre Holtan Løken dro opp farten. Jeg bare løp det jeg kunne – og jeg hadde ikke lyst til å bli slått av Jakob i dette løpet. Jeg visste at jeg er i god form, og antok ganske riktig at det var Jakob også.

Jakob banedebuterer i USA

- Planen min var å hode meg våkent med og se hva som kom til å skje, kom det rutinert fra 15-åringen fra Sandnes, som var alene om å forsvare familiens interesser. Dog med pappa Gjert med seg, og reaksjonen fra pater familias kom kontant:

- Vanvittig bra gjennomført!

Med storebrødrene Henrik og Filip vel plassert i treningsleir i Flagstaff, Arizona, slutter Jakob seg til den løpende del av familien 15. april.

- Da skal de få kjørt seg, var beskjeden fra benjamin, som akter å løpe det han kan av mesterskap i seniorklassen her hjemme. Internasjonalt satser han på de aldersbestemte verdensmesterskapene, enten i Polen eller Tblisi.

Gulars Ingrid Folvik ikke direkte misfornøyd med NM-gull i juniorklassen. Under slåss Tjalves Thomas Jefferson Byrkjeland for samme status blant gutta.

Favorittseire i juniorklassene

Kvinner junior tok Gulars Ingrid Folvik seg av i suveren stil, med 17 sekunder bakover til Christina Hopland fra Varegg og med Varteigs Stine Wangberg på bronseplass. Sistnevnte var i utgangspunktet plassert i 17 årsklassen, men valgte å gå opp en klasse.

- Jeg fikk en billig reise de to første rundene, og dermed kunne jeg kjøre på ut på sisterunden, forklarte Ingrid, som ikke har konkurrert siden september.

Tjalves Thomas Jefferson Byrkjelo vant menn junior med to tiendedeler å gå på overfor Narve Gilje Nordås fra Sandnes. Bronsen til Stian Øvergaard Aarvik fra Gneist.

- Jeg tenkte bare å følge med i det som skjedde hele veien, for jeg stoler alltid på spurten min, konkluderte Thomas, som har junior-VM i Polen i juli som sesongmål.

Stavanger vil vurdere å søke EM

Første NM-dag gikk greit unna i Skjalgs rutinerte regi, men fremdeles slår det ikke bare friidrett.no men også andre som er tett på miljøet at det ikke skal være mulig å skape enda litt mer festivitas rundt et norsk mesterskap. Avspilling av nasjonalsangen bør være et minimumskrav ved alle nasjonale mesterskap.

- Men det er flere i Skjalg som nå snakker om det samme, nemlig at det skulle være moro å søke et større arrangement igjen. Kanskje går vi for å søke EM terrengløp her til golfbanen, avslørte stevneleder Jarl Gaute Aase.

Link til resultatene:

http://live.eqtiming.no/23224#

De tre beste i J15, fra venstre: Nora Midttun, Fri (sølv), Katrine Aske, Skjalg (gull) og Gyda Skogland Ognedal, Skjalg (bronse)

De tre beste i J16, fra venstre: Tina Moen, Ullensaker/Kisa (sølv) Vilde Våge Henriksen, Haugesund (gull) og Margrete Jørgensen Baustad, Haugesund (bronse)

De tre beste i J 17, fra venstre: Asta Susan Rustad, Strindheim (bronse), Maria Wiig, Skjalg (gull) og Marie Eide Roalkvam, Skjalg (bronse)

De tre beste i kvinner junior, fra venstre: Christina Ellefsen Hopland, Varegg (sølv), Ingrid H. Folvik, Gular (gull) og Stine Wangberg, Varteig (bronse)

De tre beste i G15, fra venstre: André Seliussen, Gneist (bronse), Mats Tranås, Jøa (gull) og Hans Magne Asheim, Sandnes (bronse)

De tre beste i G16, fra venstre: Martin Berntzen Engevik, Nittedal (bronse), Petter Myhr, Orion (gull) og Andreas Vågen, Fri (bronse)

De tre beste i G17, fra venstre: Vetle Bergsvikhorn, Norna-Salhus (bronse), Mathias Flak, Steinkjer (gull) og Jens-Olav Ørpenhausken, Sola (bronse)

De tre beste i menn junior, fra venstre: Narve Gilje Nordås, Sandnes (bronse), Thomas Jefferson Byrkjeland, Tjalve (gull) og Stian Øvergaard Aarvik, Gneist (bronse)