_I0A3227EF.jpg
Martin Roe kan juble for sjetteplass. Foto: Eirik Førde

Martin Roe med strålende sjetteplass

Martin Roe avsluttet tikampen fint og ble nummer seks. Karsten Warholm blir første norske mann i en EM-finale på 400 meter, mens to hekkekvinner også sørget for norsk historie på dag 3 av EM i Berlin.

Nettsiden til mesterskapet 
Resultater 
Friidrett.no samleside
Forhåndsomtale 
Dette skjer dag 3

Roe med sterk sjetteplass i tikamp

Martin Roe hadde sine to siste øvelser av tikampen onsdag kveld. I spyd åpnet han med 58.38, et lite stykke bak hans årsbeste på 66.64. I siste omgang kastet Roe fine 64.53, hans fjerde beste resultat noensinne. Med dette lå han som nummer fem før siste øvelse med 7459 poeng. Han falt en plass på den avsluttende 1500 meteren etter at han løp på 4.41.40, 43 hundredeler bak hans årsbeste. Karen fra Fri endte opp med 8131 poeng da han ble nummer seks.

- Jeg må si at dette var en super tikamp. Alt i alt veldig bra. En miss ødelegger for det helt store, men det er sånn "gamet" er. Jeg måtte bare fokusere videre etter diskosen, oppsummerte Roe tikampen. 

- Man henger litt med hodet rett etterpå med tanke på at jeg kjempet om medalje, men jeg er såpass rutinert at jeg visste at mye kunne skje på de tre siste øvelsene. 

Roe avsluttet med å legge til at medalje var målet i EM i 2020 og nå skal han heve seg ytterligere frem mot VM neste år.

Poengsummen er hans tredje beste noensinne og den femte beste av en nordmann noensinne. I sitt andre europamesterskap oppnådde han det nest beste norske resultatet i tikamp i EM noensinne, bare Gotfred Holmvang sitt gull fra 1946 på hjemmebane i Oslo er bedre. Alt i alt en meget sterk prestasjon og det skal absolutt ikke utelukkes at 26-åringen er i medaljekampen helt inn allerede i VM i Doha neste år.

Warholm til sin andre finale

Karsten Warholm sikret sin andre finale på to dager da han vant den tredje semifinalen på 400 meter på 44.91. Tiden er den nest beste av en nordmann noensinne, bare fire hundredeler bak hans norske rekord. Warholm hadde den tredje beste tiden totalt i semifinalene og tiden er femte beste i Europa i år. Skal det bli gull må han nok løpe en god del fortere, briten Matthew Hudson-Smith nærmest gikk over målstreken da han løp inn til 44.76. 

- Det er klart det kostet, samtidig følte jeg at jeg ikke trengte å pushe siste 50 meter og det var kanskje det jeg hadde mest fokus på. Jeg klarte å svare da det kom en på innsiden. Dette var det løpet jeg gruet meg mest til. Det er et handicap å løpe to distanser, men det er det som trigger meg, sa Warholm til pressekorpset.

- Jeg hadde et nivå inne som jeg håpet på. De siste 100 meterne hadde jeg full kontroll da jeg kjente hva jeg hadde igjen. Jeg følte meg sterk, var de lovende ordene fra Dimna-karen.

Karsten Warholm er forøvrig første mannlige, norske løper i EM-finale på 400 meter. Tidligere har bare en norsk utøver vært i EM-finale på distansen og det var da Berit Berthelsen ble nummer seks i 1966.

Stunes Isene med beste diskosplassering på 24 år

Ola Stunes Isene åpnet sin diskosfinale med dødt i første omgang. I andre omgang fikk han opp 59.41 og Sturla-karen lå da på en niendeplass før tredje omgang. Stunes Isene avsluttet med å øke til 59.56 og han endte da på en sterke ellevteplass i sin EM-debut. 

- Det var fantastisk å kaste her, åpnet Isene intervjuet med Norsk Friidretts sosiale medier-sjef Knut Skeie Solberg.

- Jeg kastet etter Robert Harting og da var det en fantastisk stemning på stadion. Jeg visste at jeg var god nok for finale og satte det som mål. Jeg la kanskje litt mye press på meg selv, men det gikk jo fint.

- I dag ville jeg mye og jeg visste jeg måtte på pers for å få en god plassering. Det var alt eller ingenting, sa mannen som kom til EM gjennom invitasjon fra European Athletics.

- Jeg tenker litt på at jeg ikke kastet 60 meter, men jeg kjente at jeg manglet litt trøkk i beina.

Plasseringen til Stunes Isene er den beste norske plasseringen i diskos i et europamesterskap siden 1994. Han har forøvrig det 31.beste kastet i Europa i år med persen på 63.30. Det er da ingen tvil om at mannen med den meget interessante Instagram-kontoen, der han legger hyppig ut om sin trening, presterte bedre enn man kunne forvente i varmen i Berlin. Videre

Ingen til finale på 400 meter hekk

Amalie Iuel ble nummer tre i første semifinale på 400 meter hekk med 55.81, hennes nest beste tid i år. Tyrving-utøveren var seks hundredeler bak direkte finaleplass og var da avhengig av tid for å komme seg videre. I den andre semifinalen åpnet Vidars Line Kloster knallsterkt, men fikk det litt tungt på slutten da hun måtte ta et steg mer til den sjette hekken enn planlagt. Hun kom likevel inn til fine 55.78, hennes tredje beste tid i karrieren. Kloster overtok posisjonen som den med nest beste tid av de som ikke hadde gått direkte videre. Dessverre ble det løpt enda fortere i det siste heatet og de norske kvinnene plasserte seg totalt som nummer 10 og 11. 

- Det var et helt greit løp, det nest beste denne sesongen, men litt unna det jeg hadde håpet på. Det ble dessverre ikke finaleplass, men jeg hadde måtte løpe veldig fort for å komme meg til finale, var dommen fra Iuel. 

- Jeg trodde ikke at tiden ville holde, men jeg hadde selvfølgelig håp. Det var noen dårlige hekkepasseringer og litt tripping som gjorde at det ikke var helt topp. Det ble litt nærme de første hekkene, avsluttet norgesrekordholderen.

- Det var et vel gjennomført løp, men med et par feil. Det er litt kjipt å ikke komme til finalen, men jeg måtte løpt ned på norsk rekord. Da jeg ikke klarte å ta innpå tredjeplassen skjønte jeg at det ville holde hardt, sa Kloster.

- Det er ting vi har jobbet med som gikk veldig bra og så er det noen ting som jeg burde greid som jeg ikke klarte, avsluttet kvinnen som noterte sine første tider på langhekk i fjor, slik at vi nok har mye mer i vente.

Skulle de norske ha kommet seg videre på tid måtte de ha senket den norske rekorden til 55.24. Sist Norge hadde to kvinnelige utøvere topp 11 i samme øvelse var forøvrig i femkamp i Brüssel i 1950 da Unni Sæther og Kirsti Jordet ble nummer seks og ti.

Quarcoo røk ut på 200 meter

Jonathan Quarcoo løp sin andre semifinale i mesterskapet da han stilte i tredje semifinale på sin favorittdistanse 200 meter. Han klarte ikke å komme seg til finalen og fra bane 1 ble han nummer åtte i sitt heat med 21.07 (+0.3). Med dette ble han nummer 22 i EM-debuten på distansen. 

Angelsen røk ut i høyde

Tonje Angelsen var første norske utøver i aksjon onsdag kveld. Tjalve-utøveren deltok i sitt fjerde europamesterskap og imponerte alle med sølv i 2012. Trønderen gikk inn i øvelsen på åpningshøyden og gikk over 1.76 i første forsøk. På 1.81 trengte hun hele tre forsøk på å komme seg over. Neste høyde var 1.86 og der rev hun i de to første forsøkene. Dessverre ble det riv for Angelsen også i tredje forsøk og dermed er europamesterskapet over for henne. Hun ble totalt nummer 24.

- Jeg er litt tom akkurat nå, jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg føler jeg er i kjempeform, men noe smårusk gjorde at jeg ikke klarte å gi alt og da blir det ikke et bra hopp, sa Angelsen som nok kommer knallsterkt tilbake.

Det var forøvrig ikke "bare-bare" å komme seg til finale. Italienske Elena Vallortigara, som har hoppet 2.02, røk ut, det samme med svenske Sofie Skoog.