nm15-lengde_705.jpg
Martin Roe under NM i 2015. Foto: Eirik Førde

Martin Roe med norsk innendørsrekord i lengde

Martin Roe hadde en strålende første dag av NM i mangekamp. Han hoppet hele 7.81 i lengde og satte da norsk innendørsrekord, mens han presterte sterkt også i andre øvelser slik at han er i rute til norsk rekord i syvkamp. I Portugal åpnet Eivind Henriksen og Sven Martin Skagestad sesongen sterkt.

NM/UM mangekamp innendørs: 

Martin Roe har gått en strålende første dag av syvkampen under NM i mangekamp i Sandnes. Fri-utøveren står med 3470 poeng etter de fire første øvelsene og er da i ledelsen i norgesmesterskapet. Hvis Roe fullfører på persene sine på 60 meter hekk, stav og 1000 meter på søndag vil han ende opp med 5925 poeng, noe som er 23 poeng foran den norske innendørsrekorden til Lars Vikan Rise.

Roe åpnet sin syvkamp på en strålende måte med 6.92 på 60 meter, noe som var forbedring av pers med syv hundredeler. I lengde smalt Roe til med hele 7.81 i siste omgang. Dette er norsk innendørsrekord med 20 centimeter, 14 centimeter bak EM-kravet og det lengste hoppet av en nordmann siden 2002. Videre har bare fem nordmenn hoppet lengre enn Roe noensinne, alle da utendørs. 

Roe var rett og slett i råbra slag denne lørdagen. I kule åpnet han med dødt før det ble 15.71 i andre omgang, hans lengste kulestøt noensinne, uavhengig av tak over hode eller ikke. Sett opp mot nivået under det pågende innendørs-VM hadde Roe ledet etter tre øvelser. Mannen fra Trengereid stod med 2756 poeng, mens i VM ledet Kevin Mayer med 2714 poeng.

Dagens siste øvelse var høyde og der gikk Roe inn i konkurransen på 1.81. Han tok denne, 1.84 og 1.87 i første forsøk. På 1.90 gikk Roe over i andre forsøk, mens det dessverre ble riv i alle forsøkene på 1.93 og han «tapte» da noen poeng opp mot pers.

- Noen av resultatene i dag kom litt som lyn fra klar himmel. Jeg har ikke hatt noe spesielt fokus på innendørssesongen, sier Martin til friidrett.no.
- Jeg hadde et lite håp om å kunne lukte på den norske innendørsrekorden med fullklaff. Nå går jeg for den i morgen, sier han.
- Hva skjedde i lengde?
- Jeg hadde jo levert bra på 60-meteren, så jeg visste farta var der. Etter to omganger sto jeg med tangert personlig rekord på 7.28. I og for seg helt ok men jeg hadde ikke hatt noen gode treff. Så jeg la litt frem i siste forsøk og lot det stå til. Men at det skulle bli 7.81 hadde jeg ikke drømt om. Har ikke trent spesielt på lengde, sier han - og tar en liten tenkepause.
- Har faktisk ikke hoppet i ei grop siden før VM i fjor sommer.....
- Nå skal jeg fullføre bra i morgen, og så ser jo dette bra ut frem mot EM i Berlin til sommeren, sier han til friidrett.no.

Lars Vikan Rise hadde også en fin dag i Sandnes. Nidelv-utøveren ligger på en andreplass i NM med 3221 poeng. Vikan Rise hadde denne serien: 7.34, 7.25 (tangering av innendørspers og beste resultat på fire år), 15.41 og 1.96.

Fullstendig resultatliste 

Leiria:

Eivind Henriksen smalt til i sesongens første konkurransekast i slegge med 75.35. Med dette klarte Tjalve-karen EM-kravet på 74.00 med god margin og han var bare 22 centimeter bak sin norske rekord. Videre er resultatet det beste østlendingen har oppnådd siden 2012, og hans tredje beste noensinne. Henriksen viste at kastet i første omgang ikke var noe blaff da han også avslutet med 74.80.

Det var ikke bare vår sleggekjempe Henriksen som åpnet sesongen i dag. Også «Kjempen fra Godvik», Sven Martin Skagestad, var i aksjon i Portugal, da i diskos. Under dårlige forhold kastet han 61.27, drøye to meter bak EM-kravet. Både Henriksen og Skagestad deltar i European Throwing Cup i Leiria neste helg og da kan det være lov å håpe på enda bedre lengder.