Starten går med Sondre Nordstad Moen midt i feltet. Foto: Copenhagen Half Marathon.

Knallsterk halvmaraton av Sondre Nordstad Moen

Sondre Nordstad Moen løp et av de beste halvmaratonløpene av en europeer noensinne i København søndag formiddag, der det ble satt en råsterk verdensrekord av Geoffrey Kamworor. Marcus Thomsen leverte en god konkurranse i Polen lørdag kveld, mens under Bergenslekene satte både Martine Hjørnevik og Andreas Haara Bakketun norsk aldersrekord.

Copenhagen Half Marathon:
Sondre Nordstad Moen løp på sterke 1:00.20 på halvmaraton i vinden i København søndag formiddag. Vidar-løperen åpnet meget offensivt, men fikk det litt tøft på slutten. Han var uansett ikke langt bak sin norske rekord på 59.48 og viste at formen er meget bra før maraton senere i høst. Tiden til den tidligere europarekordholderen på maraton er tredje best av en europeer i år og opp gjennom historien har bare seks europeere løpt raskere på distansen i en godkjent løype.

Nordstad Moen ble nummer ni i løpet og var den eneste som kunne bryte den totale afrikanske dominansen. Utenom Moen må man helt ned til 21. plass for å finne en løper som ikke var fra Kenya, Etiopia eller Uganda, det var svenske David Nilsson.

Narve Gilje Nordås fra Sandnes gjorde også et fint løp da han ble nummer 26 på 1:04.57 og senket sin gamle pers på 1:08.14 fra nettopp København. Tiden er nok under det som blir EM-kravet på distansen neste år og gjør at Gilje Nordås kan være aktuell både på 10 000 meter og halvmaraton til mesterskapet i Paris.

Tre ganger verdensmester på halvmaraton Geoffrey Kamworor, som også har VM-sølv på 10 000 meter, løp et helt ellevilt løp og vant på 58.01, han smadret dermed den gamle verdensrekorden med 17 sekunder.

Det var lagt opp til høy fart med en haug av deltakerne i feltet med pers under timen. Harene skulle løp 2:46-fart per kilometer, altså 13:50 per 5 kilometer, som gir en sluttid på 58:22. Moen la seg fint tilrette i fremre del av tetgruppen fra start av der 3 kilometer ble passert rett i underkant av 8:20. Trønderen lå med teten også ved passering 5 kilometer på 13:52, men lå nå på halen av gruppen.

Like før 7 kilometer var passert hadde Moen måtte gi en luke til teten, han passerte 10 kilometer på 28:03, 31 sekunder bak ledergruppen, der Kamworor fikk seg en luke like før halvveis og harene hadde da måtte gi seg. Kenyaneren holdt oppe farten fantastisk og passerte 15 kilometer på 41:03, godt innenfor verdensrekordfart. Nordstad Moen holdt tempoet ok og hadde avansert et par plasser da han passerte 15 kilometer på 42:23, mens han passerte 20 kilometer på 57:05. Det ble litt tungt siste halvdel for Nordstad Moen etter en råsterk start, men han kom inn til en meget fin tid. Resultater.

Memorial Kamili Skolimowskiej:
Marcus Thomsen ble nummer fem i kule i Chorzow i Polen lørdag kveld med 20.30. Dette er hans fjerde beste konkurranse utendørs noensinne, 29 centimeter bak persen fra junior-NM. Mannen som ble U20-europamester i 2017 åpnet med 19.58, deretter ble det 20.30 og 19.61. Tjalve-utøveren lå da som nummer fem etter tre omganger. Vossingen avsluttet med 20.07, 20.07 og 19.83.

Det var høyt nivå på konkurransen, der flere medaljekandidater til VM stilte. Konrad Bukowiecki, som har vunnet omtrent det som kan vinnes i junior- og ungdomsklassene, kom seg over 22 meter for første gang og ble seierherre med 22.25. Tom Walsh ble nummer to med 21.90, mens Michal Haratyk endte på plassen bak med 21.88. Resultater.

Bergenslekene:
Det ble en meget jevn duell på 200 meter hekk i J18/19 mellom Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus og Hanne Arstein fra Bergens Turnforening. Førstnevnte løp på 27.38 (-0.8) og slo da Arstein med to hundredeler. Hjørnevik satte aldersrekord i J18 og begge to var godt under den gamle rekorden til Anne Beth Espetvedt fra 1987 på 27.69. De to plasserer seg som nummer fire og fem i kvinneklassen i Norge gjennom alle tider.

På samme distanse i gutteklassen løp Andreas Haara Bakketun fra Gneist på 24.10 (-0.9). Med det forbedret han Øyvind Strømmen Kjerpeset sin aldersrekord i 18-årsklassen med to tideler og bare fem norske menn har løpt raskere enn Bakketun på distansen noensinne. Tiden er også norsk juniorrekord.

Laksevågs Fabian August Warpe hoppet 4.61 da han vant stav i G16. Resultater.

KM Østfold:
Henriette Jæger fra Aremark hadde nok en hektisk helg, nå på Melløs stadion under kretsmesterskapet for Østfold. Hun vant 100 meter på 12.23 (-1.2), kule med 12.97, og lengde med 5.72 (1.7) på lørdag. Alle disse resultatene er meget sterke i J16, men var litt bak hennes personlige rekorder.

På søndag ble det nye KM-titler til Jæger på 80 meter hekk etter å ha løpt på 12.26 (-5.1), høyde med 1.70, tresteg med 12.39 (1.3), slegge med 32.28 og spyd med 35.90. Hun var tre centimeter bak pers i høyde og perset i tresteg der hun er inne som nummer fire i 16-årsklassen i Norge gjennom alle tider. Hun debuterte forøvrig i slegge og var halvmeteren bak persen i spyd.

Tommi Aslaksrud Pasanen vant som ventet spyd i G15 med 58.33, litt bak pers. To klasser over vant Benjamin Gressløs fra Sarpsborg etter å ha kastet spydet 60.27, drøye meteren bak pers. I J17 vant Tuva Mathilde Jacobsen øvelsen med 45.63. Resultater.

Stump Invitational:
Mina Marie Anglero fikk ikke lange sesongpausen og er allerede i gang med terrengløpssesongen i USA. For sin skole Berkeley vant hun 6 kilometer på 21:43.9 og var ti sekunder foran andre kvinne. Tyrving-løperen Anglero hadde en sterk banesesong med god fremgang på 1500 meter og hun viste nå at hun ikke har sluppet seg mye ned. Resultater.

KM Oslo og Akershus:
Groruddalens egen Aiden Floyd Vincent løp på 50.94 på 400 meter da han løp utenfor konkurranse i G17 under kretsmesterskapet for Oslo og Akershus i Groruddalen. Moelvens Håvard Bentdal Ingvaldsen var først over målstreken på 50.17, pers med fire hundredeler. I klassen over forbedret Nittedals Sebastian Plows sin pers til 49.03.

Elisabeth Thon Rosvold fra Asker vant gull i diskos i J17 med 44.83. Tyrvings Hedvig Kallåk hoppet 1.68 da hun vant høyde i J15. To klasser over vant hennes klubbvenninne Lea Trong-Johansen 300 meter hekk på 46.08, litt bak pers. Resultater.