0000001VMBerlin2009 146.jpg
Trond Nymark, til høyre, på vei inn til seiersseremonien i Berlin-VM. Foran ham går russeren Sergej Kirdjapkin, som nå må gi fra seg gullet.

Et steg nærmere gullet

Nå er Kjersti Tysse Plätzer og Trond Nymark et steg nærmere ”etterbetalingen” av henholdsvis OL- og VM-gull!

Etter at generalsekretær Mikhail Butov i det russiske friidrettsforbundet, ARAF, onsdag bekreftet betingelsene for at de to dopingavslørte kappgjengerne Olga Kaniskina og Sergej Kirdjapkin skal komme tilbake fra utestengelsen:

- I forbindelse med diskvalifikasjonen, skal de levere tilbake medaljene de har tatt og premiepengene de har vunnet, var beskjeden fra Butov.

Dermed rykker Kjersti Tysse Plätzer opp fra sølv til gull på 20 kilometeren i OL Beijing, mens Trond Nymark på samme måte inntar gullplassen på 50 kilometeren i VM Berlin 2009.

Snart 31 år gamle Kaniskina vant i tillegg til gullet i Beijing, også sølv i London-lekene 2012, sølv i EM 2006, og VM-gullet i Osaka 2007. Her gikk Plätzer inn til fjerdeplass, og skal dermed overta bronsemedaljen.

Kirdjapkin, 35, vant gull på 50 kilometeren i London-lekene. I VM ble det gull i 2005, og her kan det gå samme veien for Nymark som for Plätzer, i og med fjerdeplassen. Og da russeren gikk inn til VM-gullet i Berlin 2009, ble det sølv på Nymark.

- Positivt, sier presidenten

- Vi har ikke noe egen sak fra vår side her, men vi har gitt tydelig uttrykk for at medaljer som er vunnet på urederlig vis må leveres tilbake, sier friidrettspresident Tore Hordnes til friidrett.no, og legger til:

- Det er CAS som, slik jeg har forstått det, gjør vedtak om omfordeling av medaljer. Om de forholder seg til foreldelsesfristen på 10 år eller ikke, vet jeg ikke noe om. Det er imidlertid positivt at det russiske forbundet tar tak i denne saken.

Kjersti Tysse Plätzer møter pressekorpset etter gullet i NM på Lillehammer 2009, hvor hun også ble tildelt Kongepokalen for sin innsats.