nordenkampen18-1skjeseth66.jpg
Sigurd Ruud Skjeseth med sterk seier. Foto: Eirik Førde

Fem norske seire i Nordenkampen

Det ble seier til Helene Rønningen, Jonathan Quarcoo, Sigurd Ruud Skjeseth og Marcus Thomsen under Nordenkampen i Uppsala søndag, i tillegg ble det en god del pallplasser. Oppsummering av en fin søndag i nabolandet finner du her.

Norge gjorde en fin Nordenkampen i Uppsala på søndag. Det ble tredjeplass både for menn og kvinner, men det var flere sterke enkeltresultater.

Poengstilling kvinner:
Sverige: 146.5
Finland: 115
Norge: 95
Danmark/Island: 83.5

Poengstilling menn:
Sverige: 143.5
Finland: 116
Norge: 114.5
Danmark/Island: 70

Rønningen sikret seg to gull

Helene Rønningen tok som ventet gullet på 200 meter da hun løp inn til 23.78. På denne distansen ble det dobbelt norsk med Astrid Mangen Cederkvist på andreplass etter å ha løpt på 23.97.

- Det var en grei start, men jeg hadde ikke så veldig mye krefter igjen, så det ble på en måte bare ett gir hele veien. Det var et helt greit løp, var analysen fra Rønningen.

- Jeg prøvde å mobilisere ganske mye på 60 meter for å perse der og da brukte jeg ganske mye krefter både i hodet og beina for å få det til.

Rønningen retter nå blikket mot polske Torun, der hun gjør sin debut i IAAF Indoor Tour på torsdag.

Skjeseth stilnet publikum

På herrenes 3000 meter ble det lagt opp til høy fart og tid ned mot svensk rekord for Kalle Berglund. Han fikk en luke som så ut til å holde hele veien inn. Da noen runder gjenstod bestemte Sigurd Ruud Skjeseth fra Tjalve seg for å stikke fra hovedfeltet. En pinnestiv Berglund hadde lite å kjøre med siste 200 meter og da snek Ruud Skjeseth seg forbi og sørget for en litt overraskende norsk seier på 3000 meter.

- Dette var veldig gøy. Det gikk ganske fort i starten og jeg var litt mer defensiv enn Berglund og da var det veldig gøy å ta han på slutten. Da to runder gjenstod var jeg litt usikker på om jeg kunne ta han, men det klarte jeg. Dette setter jeg høyt, sa Ruud Skjeseth som har økt mengdene trening og ikke hatt en dårlig økt i hele vinter under kyndig veiledning av fotograf og trener Eirik Førde.

Tiden til Skjeseth ble fine 8.03.04, raskeste han har løpt noensinne og 12. best av en nordmann på distansen innendørs noensinne. Om han kunne løpt enda fortere om han hadde hengt på Berglund tenkte han ikke så mye på.

- Jeg liker egentlig å gjøre sånne løp som dette der det er litt kontrollert i starten og så løpe fortere og fortere.

Marius Vedvik fra Gular dro lenge hovedfeltet, men måtte se flere løpere løpe forbi mot slutten og han ble tilslutt nummer seks på årsbeste 8.12.57.

Thomsen med nok en pers

Marcus Thomsen åpnet sin kulekonkurranse med dødt. I andre omgang satte han virkelig standarden i konkurransen med 19.67. Han gikk da opp i en klar ledelse og forbedret sin pers med to centimeter. I tredje omgang ble det 19.23, før det ble dødt og så 19.44 av kjempen fra Voss. I siste omgang ble det 19.15 og da ingen av konkurrentene klarte å øke ble Thomsen vinner, tre centimeter foran finske Arttu Kangas.

- Jeg er ikke fornøyd, det satt ikke helt teknisk. Jeg får ikke til de tingene jeg skal, det blir litt for "rushy" da jeg ikke er tålmodig nok. Det er samme fokuspunktene på det tekniske jeg har i år som jeg hadde i fjor, men nå er kulen blitt tyngre, sa fjorårets junioreuropamester.

Marcus Thomsen. Foto: Eirik Førde

Når det virkelig stemmer teknisk blir det meget spennende å følge Thomsen som konkurrerer under European Throwing Cup i Portugal i mars.

Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus åpnet med 16.94, før det ble 17.35 og i fjerde omgang ble det årsbeste 17.44 for diskoskasteren. Bergenseren avsluttet med å øke sin årsbeste til 17.60 i siste omgang og ble nummer fem.

Quarcoo med overlegen seier

Jonathan Quarcoo tok en klar seier på 60 meter på fine 6.68, tangering av pers. Orion-løperen har tatt store steg på den korteste distansen fra i fjor og viser at det kan bli en meget spennende utendørssesong. Det ble jevnt om de øvrige plasseringene og Jonas Halonen fra Tyrving ble nummer fire med perstangering 6.79.

- Jeg følte jeg fikk en fin start, men jeg slappet litt mye av midt i løpet, var analysen fra landets, og Nordens, raskeste mann Quarcoo. 

Fjorårets medaljevinner fra U23-EM gir seg nå for innendørssesongen, en sesong som må sies å være meget vellykket med hele tre løp godt under den tidligere persen på 60 meter.

Halonen var greit fornøyd med sitt løp, men følte at han hadde mer inne.

- Jeg fikk en liten krampe i lysken da jeg stod i blokken, men det var for seint å rekke opp hånden. Jeg ble kanskje litt stresset av det underveis, sa Halonen og det lover meget bra å tangere persen med de plagene.

Rønningen nest best i Norge noensinne

Helene Rønningen hadde en strålende start på 60 meter og klarte å holde hele veien inn. Hun tok dermed en klar seier med 7.35. Tyrving-løperen forbedret da sin pers med to hundredeler og hun er da landets nest raskeste kvinne på den distansen noensinne. Videre er hun inne topp 30 i Europa i år.

- Jeg er veldig fornøyd med løpet. Jeg merket at jeg var veldig nervøs før start, men jeg følte jeg fikk en god start og gjorde et bra løp, sa Rønningen etter løpet.

Astrid Mangen Cederkvist fikk en litt dårlig start, men hadde en sterk avslutning på løpet og ble nummer fire på pers 7.47. Hun var like bak andre- og tredjeplassen og om løpet hadde vært ti meter lengre hadde det nok blitt dobbelt norsk.

- Jeg har slitt litt med starten i det siste, men nå gleder jeg meg til 200 meter senere, sa Sandnes-løperen.

Ziesler med pers og sølv

På 1500 meter var svenske Linn Nilsson og Camilla Ziesler fra Sandnes de eneste som fulgte haren Hanna Hermansson. Det gikk i fart til under 4.20 og da haren ga seg lå Ziesler limt i ryggen på Nilsson. Svensken ble litt for sterk mot slutten, men det ble andreplass til Ziesler på sterke 4.18.80. Dette er innendørspers og drøye sekundet bak pers ute. Vider er hun nummer åtte i Norge gjennom alle tider innendørs.

Tyrvings Mina Marie Anglero ble nummer seks med pers 4.28.22 i hennes andre løp på distansen noensinne, som også var hennes debut på seniorlandslaget.

Avslutningsøvelsen var 1500 meter for herrer og der ble det etterhvert et oppgjør mellom svenske Daniel Lundgren og de to norske deltakerne Ådne Andersen fra Dimna og Stords Tom Erling Kårbø. Dessverre var Lundgren litt for sterk og tok seier med Kårbø på andre- og Andersen på tredjeplass. De norske tidene ble 3.48.91 og 3.49.16, som er innendørspers for begge to.

To karer på pallen på 400 meter

Joachim Sandberg åpnet sterkt på 400 meter og var i ledelsen da utøverne løp inn til listen. Sandnes-løperen holdt ledelsen hele veien i heat 1 og tok seieren på 48.65, 19 hundredeler bak innendørspers.

- Jeg har såvidt trent på to uker, så jeg er greit fornøyd med dette. Jeg kjente litt til problemene jeg har slitt med i akselerasjonen, men ellers gikk det greit, sa Sandberg.

I andreheatet løp debutant Fredrik Øvereng fra Overhalla. Han lå som nummer to i heatet hele veien og ble klokket inn på fine 48.71, pers med fem hundredeler. Trønderen ble da nummer tre, mens Sandberg var andre raskeste på distansen.

- Egentlig skulle jeg ønske at tiden ble bedre, men å oppnå denne tiden fra bane en er bra. Jeg føler at jeg traff fint på åpningsfarten, så jeg er greit fornøyd, sa Øvereng som sikter seg inn mot junior-VM til sommeren.

Andreplasser på 800 meter

Thomas Roth fra Ullensaker/Kisa la seg i rygg på haren på 800 meter og tok på seg drajobben da haren ga seg. På siste langside løp svenske Andreas Almgren forbi og Roth løp inn til andreplass med fine 1.48.62, hans tredje beste løp innendørs noensinne og det beste på et par år.

- Dette er jeg veldig fornøyd med. Like før 400 meter skrek jeg til haren at han måtte ut, sa Roth som ga en fin bursdagsgave til seg selv på sin 27-årsdag.

- Jeg hadde lyst på et raskt løp i dag og hadde bestemt meg for å sette fart, sa mannen som virker å nærme seg gamle høyder.

Thomas Roth. Foto: Eirik Førde

Didrik Hexeberg Warlo fra Tyrving ble nummer fem med 1.51.20, forbedring av innendørspersen med nærmere to sekunder og også bedre enn hans pers utendørs. Dette er mer enn godkjent landsdagsdebuten på seniornivå.

På kvinnenes 800 meter suste haren i fra feltet, selv om hun passerte på 60 sekunder slik planen var. Hedda Hynne lå i andreposisjon i feltet hele veien og nærmet seg seieren veldig på oppløpet. Dessverre ble det litt for langt frem og svenske Hanna Hermansson vant på 2.04.34, tre hundredeler foran Strindheim-løperen Hynne.

- Løpet går litt sakte og jeg er ikke sånn superinteressert i å ta initiativet. Jeg ventet på at svensken kom og jeg mistet litt konsentrasjonen fordi det gikk litt sakte underveis. Jeg hadde et håp om at jeg kunne rekke svensken på slutten, men jeg skulle begynt litt før, sa Hynne som la til at hun tror det blir veldig bra fremover.

Malin Edland fra Larvik gjorde et fint løp og ble nummer fem på 2.07.87, som er klar årsbeste og forbedring av hennes innendørspers. Edland viser at hun er tilbake etter skadeproblemer i fjor.

- Jeg føler etter løpet at jeg virkelig ikke får ut alt, men det var et greit løp, sa Edland som det blir spennende å se utendørs.

Malin Edland. Foto: Eirik Førde

Angelsen med beste innendørsresultat på flere år

Skis Caroline Fleischer kom seg greit over 1.59 og 1.66 i første forsøk i høyde, før det ble riv i første forsøk på 1.73. Tonje Angelsen gikk inn i konkurransen på 1.73 og hadde null problemer med å komme seg over denne høyden. Også 1.78 gikk lett for Angelsen, mens Fleischer kom seg over 1.73 i andre forsøk og 1.78 i første forsøk. Sistnevnte høyde er innendørspers av den allsidige utøveren. Det ble dessverre stopp for Fleischer på 1.83, mens Angelsen kom seg over i første forsøk.

Neste høyde var 1.86, en centimeter over Angelsen sin norske årsbeste. Det ble riv for trønderen i første forsøk, men hun kom seg greit over i andre. På 1.89 ble det et hårfint riv i første forsøk for sølvvinneren fra EM i 2012. Angelsen kom seg greit over i andre forsøk, hennes beste resultat innendørs siden 2012. Det ble stopp for Angelsen på 1.91 og hun ble nummer tre.

- Jeg er egentlig ganske fornøyd. Jeg synes at jeg fikk tilbake litt gamle takter. Nå gjelder det å få på plass det siste lille i de siste fire skrittene i tilløpet. Når det kommer på plass blir det bra. Nå kjenner jeg at jeg virkelig får svar for den jobben gjør, var analysen til Angelsen og persen på 1.97 lever nok farlig når det blir snakk om utendørssesong.

Ikke helt fullklaff i stav

Både Eirik Dolve og Pål Haugen Lillefosse åpnet sin stavkonkurranse på 5.14 og kom seg greit over i første forsøk. Begge sto deretter over neste høyde, før de prøvde seg på 5.36. Her rev Dolve i første forsøk, mens junioren Haugen Lillefosse fra Gneist kom seg over. Det ble riv også i andre og tredje forsøk for Fana-utøveren Dolve.

Listen ble deretter flyttet opp til 5.47, centimeteren over Haugen Lillefosse sin norske juniorrekord. Bergenseren rev på alle forsøkene på denne høyden og ble da nummer tre. Dolve ble forøvrig nummer seks.

- Det var helt greit. Jeg prøvde på pers og hadde to forsøk der jeg hadde høyden, men rev på vei ned på 5.47. Det var et par ting som ikke stemte teknisk, var dommen fra unggutten som har 5.55 i sikte, som er identisk med kravet til EM i Berlin i sommer.

Iuel disket på 400 meter

Amalie Iuel åpnet fint på 400 meter og hadde ledelsen til drøyt halvveis i løpet. Dessverre ble Iuel disket for å ha tråkket på listen. Tyrving-løperen Mari Drabløs ble da eneste norske kvinne med tellende resultat da hun ble nummer syv med 56.14, ikke langt bak årsbeste på 55.93 og pers på 55.89.

Amalie Iuel. Foto: Eirik Førde

Gode prestasjoner av lengdegutta

De norske karene Amund Høie Sjursen fra Gneist og Henrik Flåtnes fra Tønsberg leverte varene i lengdegroppen. Sjursen var over sin tidligere årsbeste i hele fem hopp, der det lengste på 7.50 bare var centimeteren bak innendørspers. Sett i lys av problemer med en kink i ryggen etter NM forrige helg var dette sterkt fra bergenseren.

- Dette var jevnt bra. Det å hoppe jevnt fra 7.45-7.50 når kroppen føles dårlig inn mot konkurransen er jeg sinnsykt fornøyd med, sa mannen som ble nummer fire.

- Jeg tenkte bare på å "gønne" på i tilløpet og ikke tenke så mye på satsen.

Unggutten Henrik Flåtnes fulgte opp med pers 7.21 og dette holdt til en sjetteplass. Flåtnes sitt resultat er nest best av en nordmann i 17-årsklassen noensinne, bare ni centimeter bak aldersrekorden til Karsten Warholm. Resultatet er også tredje best av en U18-utøver i verden i år.

Pers på Epland

På kvinnenes 3000 meter ble det åpnet friskt og Maria Sagnes Wågan fra Namdal lå lenge på en andreplass. Dessverre ble det litt tungt mot slutten og Wågan ble forbiløpt av et par løpere. Hun løp i mål som nummer fire med 9.27.76. Seniorlandslagsdebutant Pernilla Eugenie Epland fra Stord ble nummer fem og løp under 9.30 for første gang da hun noterte 9.29.24.

Fjerde- og femteplass i høyde

De norske karene leverte fine plasseringer i høyde. Frederik Jahr fra Tyrving ble nummer fire med 1.99. Samme høyde klarte Viks Henrik Holmberg, men med flere riv havnet han på plassen bak Jahr.

Fin lengdehopping

Hanne Berit Irgens fra Sandnes åpnet lengde med 5.86, ikke langt bak pers og to centimeter bak det hun vant NM på forrige helg. Også Live Haugstad Hilton fra Gular åpnet fint med årsbeste innendørs 5.88 i første omgang. Irgens fulgte opp med to døde sprang, mens Hilton hoppet 5.86 og 5.89 i de neste omgangene.

Haugstad Hilton var ekstrem jevn og økte til 5.91 i fjerde omgang, der ble det dødt på Irgens. I femte omgang leverte Irgens et hopp på 5.84, mens bergenseren Hilton hoppet dødt. I siste omgang forbedret Hilton seg til 5.92, som holdt til en femteplass. Debutanten Irgens smalt til med 6.06 og ble da nummer fire. Resultatet er pers for Irgens og hun hoppet seg opp som nummer 14 i Norge gjennom alle tider innendørs.

I tresteg ble Oda Utsi Onstad fra Norna-Salhus som ventet beste norske kvinne. Hun ble nummer fire med et lengstehopp på 13.07.

- Jeg er ikke sånn kjempefornøyd, for jeg hoppet en del lengre i NM. Det var greit å komme seg over 13 meter. Jeg klarte ikke å time bakken bra nok og tilløpet stemte heller ikke så bra, var dommen fra Fagernes-jenten.

Solveig Hernandez Vråle fra Sandvin gjorde unna sin seniorlandslagsdebut med å bli ummer åtte med 11.88.

På 200 meter ble de norske representantene Carl Emil Kåshagen og Mathias Hove Johansen henholdsvis nummer seks og syv med 21.93 og 21.94. 

- Jeg datt helt sammen i andre sving, jeg følte at jeg brukte alle kreftene der. Første 50 meter følte jeg var greit, sa Hove Johansen som ikke er vandt med å løpe svinger slik de har i Uppsala og klarte da ikke å tukte persen han satte i NM.

Gikk litt for raskt for Moen

På korthekken for herrer stilte stortalentet Marcus Moen opp i hans andre løp på distansen med seniorhekker noensinne. Dessverre kom han litt ut av rytmen mot slutten av løpet og han løp inn til 8.42. Dette holdt til en sjetteplass for mannen som har junior-VM til sommeren som mål.

- Jeg fikk rett og slett for høy fart og da klarte jeg ikke å løfte beina skikkelig. Dermed slo jeg borti en hekk. Det var utrolig irriterende, for jeg lå bra an, sa seniorlandslagsdebutanten som nok revansjerer seg senere i år.

Henrik Holmberg fra Vik har slitt litt med hamstringen og løp rolig gjennom hekkeøvelsen for å være klar til høyde senere på dagen. Han ble da nummer åtte med 10.19.

Wathne nummer syv

Første løpsøvelse var 60 meter hekk for kvinner. Her ble som ventet Agathe Holtan Wathne fra Sandnes beste norske utøver med en syvendeplass med 8.56. Charlotte Lund Abrahamsen fra Tjalve steppet sporty inn i øvelsen i lånte piggsko etter frafall fra et par utøvere. Hun ble nummer åtte med klar årsbeste 9.10. Den svenske hekkeløperen Khaddi Sagnia tok forøvrig seieren på fine 8.14, pers med tidelet og tangering av kravet til innendørs-VM.

Erik Lund var første norske herre i aksjon da han åpnet trestegkonkurransen med 14.41. Fanagutten Erlend Bolstad Raa åpnet sitt mesterskap med 14.37. I andre og tredje omgang ble det dødt på begge nordmennene. I fjerde omgang økte Lund til 14.98 og spratt da opp på fjerdeplass, før det ble dødt og han avsluttet med 14.77. BUL-hopperen ble da vår bestemann med en sjetteplass. Bolstad Raa, som debuterte i seniorlandslagssammenheng, fikk dødt også i fjerde og femte omgang, før han avsluttet med 14.15 og ble da nummer åtte.

Erlend Bolstad Raa. Foto: Eirik Førde

Kjuus med innendørspers i stav

Første øvelse ut var stav for kvinner og Birgitte Kjuus, Ullensaker/Kisa, fikk æren av å åpne mesterskapet. Hun kom seg over 3.46 lekende lett. Også seniorlandslagsdebutant Hedda Kjølberg Hauge fra Ski kom seg enkelt over åpningshøyden i første forsøk. Neste høyde var 3.62 og begge de norske representantene kom seg over denne høyden uten å være i nærheten av listen.

Listen ble videre flyttet opp til 3.78, åtte centimeter over Kjuus sin innendørspers og hun kom seg over i første forsøk. Hedda Hauge greide også denne høyden i første forsøk. Neste høyde var 3.91, som er høyere enn begge de norske kvinnene har hoppet noen gang. Dette ble dessverre for høyt og det ble tre riv på Kjuus og Hauge. Dermed delte de to norske stavtalentene syvendeplassen i konkurransen.

I kule endte de norske kvinnene som nummer syv og åtte. Charlotte Lund Abrahamsen var like bak årsbeste da hun støtte 14.00. Landslagsdebutant Marit Jørgenrud tangerte sin årsbeste da hun fikk opp 11.96.

- Jeg skal hjem å fortsette å trene, var det første Lund Abrahamsen sa.

- Det føltes greit ut under oppvarmingen, men så stemte det bare ikke under konkurransen.

Resultater