HPmila.jpg
Fra starten av fjorårets løp. Foto: Arrangøren.

Jubilant med full score på europeisk ranking

De nærmer seg fulltegnet løp, hvilket vil si 3000 løpere, over et halvt år før jubileumsløpet finner sted lørdag 19. oktober. Og med fem stjerner fra European Athletics «Quality Road Race» viser arrangøren av Hytteplanmila at de mener alvor i å legge forholdene optimalt til rette.

- Som i et ledd i hele tiden å prøve å strekke oss lengre, og gjøre løpet enda bedre, har vi nå inngått avtale med NFIF og blitt sertifisert med fem stjerner fra European Athletics «Quality Road Race», sier Tommy Støa, som er kontaktperson for arrangøren.

Hytteplanmila arrangeres for øvrig som et samarbeid mellom Hytteplan BIL og IL Holeværingen.

- Vi har også et veldig godt samarbeid med løpsorganisasjonen Kondis, som gjennom sitt kvalitetsstempel har passet på at vi har arrangert løpet i henhold til regelverket i Norge.
- Men nå har vi valgt å gå enda et steg. Prosessen med å få fem stjerner har gjort at vi har fått noen aha-opplevelser som i sin tur har gjort til at vi har tatt noen grep, lagt til noen arbeidsoppgaver og gjort litt om på arrangementet, sier han.

Tanken bak

-  Hytteplanmila ble til for femten år siden som en gave fra oss løperne i Hytteplan Sport til alle andre som arrangerte løp og andre løpere. Det var tanken. Vi var 85 løpere det første året løpet ble arrangert. Vi har hele tiden hatt i tankene at dette skal være en fest for alle som kommer, uansett hvilket nivå de er på, og vi har prøvd å legge forholdene så godt som vi kan til rett for at det skal bli god stemning både i og utenfor løypa, fortsetter han.

- Vi en gjeng mosjonister som deltar i en del løp. Men vi er særlig imponert over hvordan Göteborgvsvarvet arrangerer sitt løp med over 50.000 fullførende.
- Så når vi deltar der prøver vi å legge merke til hvordan de gjør ting, og så tilpasser vi løsninger til Hytteplanmila ut fra de erfaringene vi gjør oss.
- Vi prøver å tenke kvalitet i alle ledd, og har «gruppeledere» med det Heimevernet ville kalt «objektplan»; detaljerte oversikter over arbeidsoppgaver, kontaktlister, ansvarsfordeling, og tidsskjema, sier han.

Flott ramme

- Vi er heldige som har ett flott anlegg som vi får låne av Holeværingen, og som er med på å skape en veldig fin ramme rundt løpet. Det har jo alltid blitt løpt fort i Hytteplanmila, og mange ønsker nok å avslutte sesongen med et raskt gateløp på 10 kilometer. Så både løype og plasseringen på terminlisten har nok bidratt til at vi har fått så mange løpere til Hytteplanmila, sier Støa.

- Vi er også så heldige å ha en utrolig stor, dedikert og motivert funksjonærstab som utfyller hverandre nesten skummelt godt og mange kreative sjeler som hele tiden kommer med gode forslag om forbedringer av arrangementet.

Topp og bredde … eller omvendt

- Vi er jo veldig glade for at vi har en del trofaste løpere som kommer tilbake år etter år. Karoline Bjerkeli Grøvdal har jo på en måte blitt et fast innslag på Hytteplanmila, fortsetter han.

- Vi fikk jo også en liten kickstart da en 18 år gammel gutt med navn Sondre Nordstad Moen tok turen ned til Svensrud, og løp Hytteplanmila på 28:50 for en del år siden. Dette var et utrolig sterkt løp, og det har vært mange løpere på besøk for å prøve å slå den rekorden. Men ingen klarte å slette den rekorden før Henrik Ingebrigtsen løp inn på 28:41 i fjor, med broren Filip seks sekunder bak.

Se ytterligere informasjon på arrangørens hjemmeside

- Og når også Karoline, prinsessen av Hytteplanmila (vi liker jo eventyr her borte i Jørgen Moes fotefar) kommer tilbake år etter år blir det alltid en god sportslig ramme rundt løpet.

- Så når løperne kommer på besøk til Hytteplanmila 19. oktober 2019, så håper vi at Hytteplanmilas 15-årsjubileum vil bli en løpsopplevelse som mange vil huske, avslutter han.

Dette er kriteriene

Alle gateløp som er godkjent og sertifisert av Norges Friidrettsforbund kan også søke om å bli sertifisert internasjonalt gjennom Running4all.

Running4all er det Europeiske Friidrettsforbundets sertifiseringsordning, med støtte fra forbundene i de ulike europeiske landene.

Som arrangør vurderes man utfra 54 kriterier/spørsmål som blant annet omhandler administrasjon og finans, sikkerhet, medisinsk, løype, timing, måling, resultathåndtering, miljø, og tjenester. Ordningen er delt inn i tre nivåer (1-stjerne, 3-stjerner og 5-stjerner), og kriteriene er en suksessfaktor for det som defineres som et godt og internasjonalt arrangement, tilpasset de nasjonale kravene.

For å bli sertifisert må løpet ha minimum 500 deltakere og være sertifisert (kvalitetstemplet) av Norges Friidrettsforbund.

Dersom løpet blir godkjent med 1, 3, eller 5 stjerner vil løpet bli synlig på den internasjonale terminlisten til Running4all.

NFIF imponert

- Norges Friidrettsforbund er imponert over det Hytteplanmila har fått til i løpet av disse årene. Å oppnå høyeste rangering hos det Europeiske Forbundet vitner om god organisasjonskultur og målrettet arbeid, sier Magnus Trosdahl, som er lisens- og mosjonsansvarlig i NFIF.
- Å heve kompetansen og kvaliteten blant norske løpsarrangement er helt essensielt for utviklingen av mosjonsområdet. Det er viktig å tenke arrangementsutvikling, og hvordan gode rutiner, systemer og verktøy kan legge til rette for best mulig opplevelse for både deltagere, funksjonærer, publikum og arrangør. Hytteplanmila er et eksempel til etterfølgelse, og vi oppfordrer også andre arrangører til å søke om sertifisering, sier han.

Ønsker du å søke om nasjonal sertifisering, gjør du det her.

Ønsker du å søke om internasjonal sertifisering, gjør du det her.