NFIF-logo-705x405.jpg

Helseklareringsordning for sesongen 2017

Norges Friidrettsforbund utvider fra sesongen 2017 sin ordning med helseklarering for alle utøvere som skal representere Norge internasjonalt.

Formålet med klareringen bygger på at norsk idrett setter utøvernes helse foran prestasjon, samt ønsker sunne og friske utøvere. For å bli helseklarert brukes helseattesten. Denne skal avdekke om utøver har ernæringsutfordringer, spiseforstyrrelse eller om det foreligger andre forhold som er relevant for vurderingen av om utøver kan representere.

Helseattesten består av to deler. Egenerklæring fra utøver og skjema fra en undersøkelse utført av fastlege. Begge delene må være utfylt og signert. Utøveren skal selv fylle ut egenerklæringen og fremvise den til legen i forbindelse med legeundersøkelsen. Dersom utøver er under 16 år skal egenerklæringsskjema også signeres av en foresatt.

Det er frivillig å gi fra seg helseopplysningene, på lik linje med at det er frivillig å satse mot toppen i friidrett. Men dersom man ønsker å bli vurdert for representasjonsoppgaver for Norges Friidrettsforbund, er det et krav at man har avgitt de etterspurte helseopplysninger innen den frist som er fastsatt. Ved signering av helseattesten legges det til grunn at utøver har avgitt helseopplysningene basert på et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke. Samtykket kan til enhver tid trekkes tilbake. Helseopplysningene vil da bli makulert/slettet.

Alle utøvere (gutter og jenter) som skal vurderes for representasjonsoppgaver i regi av NFIF må avgi helseopplysninger ved å sende inn helseattesten.
Ordningen med helsesertifikat gjelder fortsatt for jenter/kvinner som konkurrerer på distanser fra 800 meter og lengre. Disse utøverne skal fylle ut egenerklæringsdelen av helseattesten før de oppsøker en av fagpersonene i nettverket som kan utstede helsesertifikat, men trenger ikke å gå til (en evt. annen) lege i tillegg. Merk at jenter/kvinner som skal konkurrere på Bislett games skal ha helsesertifikat.

I 2016/2017-sesongen gjelder helseklarering for følgende mesterskap*:
VI orppfordrer alle aktuelle til å ordne dette i god tid og siste frist for innsending er før uttaksdato til det aktuelle mesterskapet. 
European Team Championship
European Combined Events
European Mountain Running Championships
Mannheim Juniorengala
EM U23
IPC VM funksjonshemmede
EM U20
EYOF
VM
IPC Junior VM
Nordisk Juniorlandskamp
Universiaden
Nordisk landskamp og mesterskap kappgang
Nordisk mesterskap terrengløp
EM terrengløp

*med forbehold om at det kan komme flere tiltak på denne listen

Her finner du helseattest-skjemaet.

Spørsmål om helseklareringen kan rettes til leder av helseteamet i NFIF, Jan Henning Løken på jan.h.loken@nimi.no, eller lege Thomas Torgalsen på thomas.torgalsen@olympiatoppen.no