plogging.jpg
En ploggepause for brødrene Ingebrigtsen.

Hele Norge plogger - bli med på ploggebølgen du også

#Plasthvalen som ble funnet utenfor Sotra med 29 plastposer i magen ble starten på et ekte engasjement mot plast og forsøpling i Norge. Svensken Erik Ahlström ble drittlei av forsøplingen i Stockholm og starter nettsiden Plogga. Nå har ploggebølgen inntatt verden og norsk friidrett er med. Plogging er på alle måter trening med mening, og dessuten noe av det aller mest trendy og politisk korrekte man kan finne på å gjøre nå for tiden. Og det foregår med løpesko på beina. Bli med å holde Norge rent og kroppen trent.

Du redder verden og gjør noe godt for lokalmiljøet og din egen helse. Samtidig. Mens jogging eller løping ofte kan være en ensidig treningsform, tilfører ploggingen treningen et nytt aspekt. Man må bøye seg ned for å få tak i søppelet, og treningen blir med ett mer variert.
Plogging passer for alle aldersgrupper og kan gjøres i form av naturlig intervall der du stopper litt opp der du ser at det ligger søppel og slenger, eller du kan plukke søppel der det passer deg. Alt er lov og ingenting er feil (så lenge du passer på at søppelet du har plukket opp blir forsvarlig kastet).

Ploggetypene

Standardploggeren har med seg en pose og plukker med seg det søppelet som dukker opp som del av løpeturen. Avanserte ploggere har med flere poser og kildesorterer søppelet direkte. Andre ploggere tømmer ut «fangsten» og sorterer etterpå, mens atter andre ikke er så nøye med akkurat det. Her kjenner hver enkelt etter hva man er motivert for, men tenk på at gjenstander som glasskår og annet farlig avfall (batterier for eksempel) skal håndteres forsvarlig og kastes på egnet sted (gjenvinningsstasjon eller lignende).

Hva trenger du?

  • Plasthansker, hagehansker/arbeidshansker eller lignende passer utmerket til formålet. Votter blir fort litt klønete når man skal plukke småsøppel (som det er mest av).
  • Poser til å ha det i (lommer kan brukes, men har litt begrenset kapasitet og bruksområde).

Ordbok for ploggere

Ploggeblikket

Det intense litt flakkende blikket som aldri møter blikket ditt, men som er på konstant jakt etter søppel, bittesmå biter av plast, godteripapir, sigarettsneiper, snusbokser, ispapir, plastposer og metallbokser. Det er helt vanlig å finne alt dette nærmest uansett hvor man beveger seg i urbane strøk.

Ploggehansker

Å plogge uten hansker går helt fint. Å plogge med hansker går i alle fall helt fint. Litt varmt i 25+, men det er ærlig talt ikke så ofte en problemstilling i Norge. Ta med en pose eller noe annet egnet og så er du i gang.

En «plogg»

En «plogg» er en søppelbit. Uansett størrelse. Alt teller. Også kjærlighet på pinne-pinner, ødelagte korker til såpeboblebokser, sigarettsneiper, brukt porsjonssnus, nedtråkka metallbokser eller ispapir.

 

Ploggeøkter

Du kan plogge alene eller sammen med andre, og den aller enkleste formen for plogging er å plukke med seg det man ser i farta og løpe videre. Du får med mange knebøyninger på kjøpet. Og få med hele familien. Barn og ungdom blir også hekta, og dette er en typisk familieaktivitet.

Under er det noen forslag til andre ploggeøkter som du enten gjør alene eller sammen med andre.

Ploggeintervall

Løp en strekning på 3-400 meter eller ca 60 sekunder, bruk pausen til å plukke søppel. Løp videre og bruk neste pause til å plukke søppel. Gjenta 10-20 ganger, pause ca 30 sekunder.

Ploggepyramide

Etabler en stasjon der du setter posen din. Løp pyramide. Først i en retning, og deretter i motsatt retning. Løp ca 50 meter eller 15 sekunder, plukk med deg søppel du finner der du stopper og bær det med deg mens du løper tilbake til stasjonen, plukk søppel rundt stasjonen i 15 sekunder, løp ca 100 meter eller 30 sekunder, plukk med deg søppel du finner der, løp tilbake og plukk søppel rundt stasjonen i 15 sekunder. Når du har kommet til toppen av pyramiden, snur du og løper i en annen retning.

Eksempel på pyramide på tid:

15/15 - 30/30 - 45/45 - 60/60 - 75/75 - 75/75 - 60/60 - 45/45 - 30/30 - 15/15 sekunder. Pause: 15 sekunder mellom alle de doble.

Eksempel på distansepyramide: 50/50 - 100/100 - 150/150 - 200/200 - 250/250 - 250/250 - 200/200 - 150/150 - 100/100 - 50/50 meter. Pause: 15 sekunder mellom alle de doble.

Ploggestafett

Hvert lag har sitt område der søppelet de samler inn skal ligge. Alle starter samtidig, og målet er å samle flest mulig søppelbiter på åtte minutter. Lagene må minst løpe 50 meter ut fra området før de begynner å samle, og det er maksimalt lov å ta med tre biter før de må inn til stasjonen og tømme seg. De kan plukke søppel hvor de vil, men de må løpe de 50 meterne ut før de kan begynne å plukke. Det laget som vinner er det som har flest søppelbiter.

Tips: velg stafettområde med omhu, det er fint om det er mye søppel der.

Ploggehopping

Hopp til søppelet og plukk det opp. Hopp tilbake til stasjonen og legg søppelet i posen. Varier gjerne med å hinke eller gjøre drills.

Ploggestyrke

Gå trillebår der den som er trillebår plukker opp søppelet og legger det på ryggen eventuelt i en posen som den som kjører trillebåra holder. Bytt etter ett minutt og gjenta fem ganger.

Tina Cecilie Prøsch Stilson er tidligere friidrettsutøver, nå ivrig trimmer i Tøyen sportsklubb og leder av «husmortrimmen» og grønnblogger sammen med søster Mia. Sjekk denne nettsiden.  Hun leder ploggetrening i Oslo, og sier dette når friidrett.no spør henne hvorfor hun plogger:

- Plogging er en super måte å kombinere trening med å ta vare på miljøet. Du får både trent kroppen og får litt grønnere samvittighet. Ekstra gøy er det å plogge med venner, særlig om man har konkurranseinstinkt. Det går sport i å klare å fylle posen først når vi er flere som er ute sammen. Det som er litt trist er at det ligger så mye søppel strødd at det går veldig raskt å fylle den. Nettopp derfor er det så viktig at så mange som mulig blir med på plogging.

KimaOslo er Oslo kommunes eget nettsted og der kan du lese kronikken som dirketør for klimaetaten Heidi Sørensen har skrevet og saken om nettopp ploggerne i parken som er Tina og gjengen hennes.

Så oppfordringen lyder: Hold Norge rent og kroppen trent!