NYWarholm.jpg
Junior-EM i Eskilstuna to år siden med to sølv til Karsten Warholm, på 400 meter (uten hekker) og i tikamp. Nå skal det handle om U23-EM, muligens med både 400 meter hekk og 400 meter "flat"!

Reiser ikke tomhendte hjem denne gang også

Forrige gang det handlet om U23-EM vendte den norske troppen tomhendt hjem. – Det skjer ikke en gang til, lover toppidrettssjef Håvard Tjørhom.

Dette var før toppidrettssjefen hadde presentert sine utvalgte, som skal forsvare de norske fargene i polske Bydgoszcz fra torsdag til søndag. Det var forøvrig på den samme banen Beatrice Nedberge Llano sørget for gull i slegge under fjorårets junior-VM.
- Jeg har ærlig talt ikke foretatt analysene og vurderingene om medaljehåp og håp om gode norske resultater, men jeg tror jeg kan garantere at vi ikke kommer tomhendte hjem fra dette mesterskapet som etter Tallinn 2015. Vi har flere gode kandidater i år, sier Håvard Tjørhom.

Isabelle Pedersen og Henrik Ingebrigtsen sørget for hver sin gullmedalje i U23-EM i Tammerfors for fire år siden.

Karsten Warholm, selvfølgelig

Det var opp til Karsten selv og trener Leif Olav Alnes hvorvidt Karsten skulle "doble" i Bydgoszcz. Det fysiske er en side av saken, den andre handler blant annet om totalbelastningen.

- Nå har Karsten ”kjent litt på det” gjennom Diamond League og EM for landslag, og da vi kom frem til Vaasa, var han tydelig sliten. Men samtidig sa Karsten at det "var moro", og han har dessuten høstet mye verdifull erfaring, påpeker toppidrettssjefen.

Overfor friidrett.no bekrefter Karsten selv muligheten om både 400 med og uten hekk slik:

- Jeg har ihvertfall muligheten.

- Det blir en tøff jobb, men kanskje også en god mulighet for "en superkomp" opp mot VM? Det vil si kjøre seg helt ned og så bygge seg opp igjen!

- Mulig det kan bli bra ja, svarte Karsten ledsaget av et solstrålende smilefjes.

Skagestad topper også

Også Sven Martin Skagestad hører med blant medaljefavorittene i kraft av sin topplassering på statistikken i slegge. Her er forøvrig Ola Stunes Isene inne på syvendeplass.
Vi har i tillegg medaljekandidater med utøvere som Sigrid Borge, på fjerdeplass i spyd, Nadia Akpana Assa på femteplass i lengde, Eirik Dolve på delt fjerdeplass i stav, og hvor Lene Retzius er på åttende plass.
På 100 meter er Jonathan Quarcoo oppe på en niendeplass, bak ikke mindre enn seks briter, en slovak og en franskmann. Ingar Kiplesund er på niendeplass i lengde, Caroline Fleischer er på tiende i høyde.

Tilbake til Bydgoszcz

De europeiske U23-mesterskapene startet i finske Åbo tilbake i 1997, og dermed er det et aldri så lite 20 års jubileum som kan markeres! 2003 ble mesterskapet også arrangert i Bydgoszcz, og der ble det bronse på Ingvill Måkestad, som i ettertid er flyttet opp på sølvplass etter at en senere dopingkontroll avslørte juks. Andreas Thorkildsen havnet på fjerdeplass i det mesterskapet.

Ostrava 2011 med gull til Sindre Buraas og Sondre Nordstad Moen på de to lengste distansene.

Seks gull, to sølv og en bronse

Norges beholdning i disse mesterskapene er seks gull, to sølv og en bronsemedalje.
* I 1999 ble det gull på John Ertzgaard på 200 meter
* Ingvill Måkestads sølv i 2003 er nevnt
* 2007 ga sølv til Christina Vukicevic på 100 meter hekk
* 2009 tok Christina steget opp på øverste trinn på pallen
* I 2011 ble det gull både på Sindre Buraas (5000) og Sondre Nordstad Moen (10.000), mens Fredrik Amundgård tok bronse i diskos.
* 2013 startet med at Henrik Ingebrigtsen fikk sin 1500 meter spolert for så å komme tilbake med seier på 5000 meter senere på dagen. Omtrent samtidig suste Isabelle Pedersen først over målstreken i finalen på 100 meter hekk.
Og som sagt; Tallinn for to år siden ga null norske gull.

Det skjer ikke igjen!