Therese Falk og Arvid Haugen feirer NM-gullet på 24-timers. Foto: Per Inge Østmoen.

Falk og Haugen norske mestere i 24-timers

Therese Falk fra arrangørklubben Romerike Ultraløperklubb og Arvid Haugen fra BFG Bergen løpeklubb ble i helgen norske mestere i 24-timer på Bislett. Runars Abdullahi Dahir Rabi vant sin klasse under Warandeloop, mens ingen av de norske kandidatene nådde opp under World Athletics sine kåringer i Monaco. Vi oppsummerer helga.

Det var spennende og stadige skiftninger i teten på Bislett 24-timers. I det sluttsignalet gikk ble det likevel til slutt klare NM-gull til Therese Falk og Arvid Haugen.
Totalseieren i herreklassen gikk imidlertid til svenske Torbjörn Gyllebring som til slutt hadde cirka fire kilometer tilgode på Arvid Haugen.

Syvendeplass gjennom alle tider
Det var svært overraskende at en debutant skulle vinne herreklassen i NM. At NM-vinneren løp for BFG Bergen Løpeklubb var derimot som ventet, men vinneren het ikke Bjørn Tore Kronen Taranger. Det var Tarangers klubbkamerat, 48 år gamle Arvid Haugen, som vant foran sin klubbkamerat.
Selv om Arvid er en erfaren ultraløper hadde han aldri tidligere løpt et 24-timersløp.
Han var med i tetstriden hele døgnet, men de fleste ventet bare på når han måtte senke farten. Noe som aldri skjedde.
Dermed fikk vi en overraskende og overrasket vinner, og resultatet 241,914 km fører han inn på en syvendeplass på den norske 24-timerslista gjennom alle tider.
Og for tredje gang på ett år får vi en ny nordmann over 240 kilometer, som er A-kravet til VM på 24-timers.
Årets mesterskap var det sjette i Norge på 24-timersløp (første gang 2012), og første gang vi har en annen herrevinner enn Bjørn Tore Kronen Taranger.

Favorittseier
I kvinneklassen ble det NM-gull og seier til favoritten Therese Falk fra Romerike Ultraløperklubb.
Men som for Taranger var det utfordrende at det bare var fire uker siden VM 24-timers og dermed lite tid til restitusjon.
Jentene skiftet på ledelsen etter hvem som hadde gode og dårligere perioder, og først i sluttimen forsto vi at Therese ville klare å sikre seg sitt tredje NM-gull på rad på 24-timers.
Therese vant med 234,270 kilometer, som er hennes nest beste resultat på 24-timers og banerekord for damer.
Hennes norske rekord er 236,803 fra London i 2017.
Mari Mauland slet som Therese en del underveis, men begge avsluttet sterkt. Mari roet derimot kraftig ned da VM-kravet på 220 km var nådd, mens Therese satte inn en kjempespurt.  Mari nådde 221,267 km, ca 3 km lenger enn hennes tidligere pers fra 2017.

Stokke og Riska tok bronse
Kristin Stokke fra Byåsen IL og Svein Kjetil Riska fra GTI friidrett løp inn til bronsemedaljer i NM. Arrangør var Romerike Ultraløperklubb som kunne glede seg over utsolgt løp. Det var 63 menn og 34 kvinner på startstreken i NM, mens det for løpet totalt var 110  menn og 49 kvinner med.

24-timersløp er ultradistansen for de godt voksne løperne. Det er mentalt svært tøft med slik monoton løping på en bane i 24 timer, og her nytter de ikke å rase ut i maratonfart. Det blir som om en 10000-meterløper gikk ut i 1500-fart. I kvinneklassen må vi ned til 22. plass får å finne beste løper i K23-34, mens det for herrene handler om 7. og 25. plass for å finne de to beste i 23-34 årsklassen. Resultater.

Runar-seier i Nederland
Runars Abdullahi Dahir Rabi tok en komfortabel seier i herrenes juniorklasse i Warandeloop i Nederland på søndag. 2003-modellen tilbakela de 6,2 kilometerne på 18:59 og var da syv sekunder foran andremann. Rabi fortsetter sin strålende løping og det er bare å glede seg til de kommende årene for det lovende talentet.

I kvinnenes juniorklasse, som løp 4,3 kilometer, stilte tre norske kvinner til start. Mari Roligheten Ruud, klubbvenninne med Rabi, ble den beste på en syvendeplass. Hun løp på 15:23 og var drøye minuttet bak vinneren Delia Sclabas fra Sveits, som har to bronsemedaljer fra U20-VM og to gull både fra U20- og U18-EM på bane. Ull/Kisas unge Julie Hammer ble nummer tolv med tiden 16:13, mens enda en Runar-løper, Petronella Torsdatter Halle, ble nummer femten etter å ha løpt på 16:33.

Live Solheimdal ble beste norske senior i Tilburg på søndag. Vidar-løperen ble nummer tretten da hun løp 8 kilometer på 28:47. Den tidligere norske mesteren på 10 000 meter er på vei tilbake fra skadeproblemer og var 1:59 bak den suverene vinneren Anna Emilie Møller fra Danmark. Skarphedins Mariann Roe løp inn til 22. plass med tiden 29:56, mens Ull/Kisas Silje Fjørtoft endte tre plasser og 37 sekunder bak Roe. Roe ble forøvrig åttende beste U23-løper.

Tjalves Senay Fissehatsion ble nummer fjorten i herreklassen etter å ha løpt milen på 30:43. Det var et jevnt og sterkt felt, Fissehatsion endte 42 sekunder bak vinneren Mike Foppen fra Nederland.

Askims Julie Mathisen stilte opp i det korte løpet for kvinnene, 2,4 kilometer, og ble nummer åtte med tiden 7:43, 21 sekunder bak vinneren Jetske van Kampen. Link til arrangørens side og til resultater.

NCAA Division II Cross Country Championships
Ida Meli Narbuvoll fra Ren-Eng ble nummer fire under Nationals i terrengløp i andredivisjon i USA denne helgen. Hun løp 6 kilometer på 20:12 og var snaue minuttet bak vinneren Stephanie Cotter. Narbuvoll tok ledelsen i første del av løpet, fikk det deretter tyngre utover, men berget inn en fin plassering. Resultater.

Ingen av våre nådde opp
Lørdag kveld var det klart for World Athletics Galla i Monaco, og både Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen var nominert til priser; som henholdsvis årets mannlige utøver i verden for 2019 og Male Rising Star 2019.
Ingen av de to nådde imidlertid helt opp, og vinnere av de to kategoriene ble henholdsvis Eliud Kipchoge og Selemon Barega. Likevel er det fantastisk at norsk friidrett har finalekandidater i begge disse klassene.