hansen.jpg
EA-president Svein Arne Hansen og sølvmedaljevinner Fabian Weinberg. Foto: Decabild.

EM U18 dag 2: Medaljer til Weinberg og Lillefosse

Andre dag av årets EM U18 i ungarske Györ bød på to norske medaljer; sølv til Fabian Weinberg fra Kristiansand i diskos og bronse til Pål Haugen Lillefosse fra Gneist på 100 meter. Her kommer vår oppsummering av dagen.

Link til resultater

Fabian Weinberg fra Kristiansand sikret Norges første medalje i årets mesterskap da han ble nummer to i diskos (1.75kg) med 58.84. Yasiel Sotero fra Spania vant en suveren gullmedalje med ny mesterskapsrekord 64.31.

Fabian innledet med 52.69, men kastet seg så jevnt og trutt oppover resultatlista med 56.76, dødt, 57.62, 58.84 før han avsluttet med 57.85. Dette var også Weinberg-familiens andre internasjonale sølvmedalje ettersom storesøster Stella sikret seg sølv i spyd under VM U18 i 2015.

Kjente favorittstempelet

Pål Haugen Lillefosse fra Gneist sikret seg bronsemedaljen på 100-meteren med tiden 10.72/+0.3 noe som var Norges andre medalje denne fredagskvelden.
Gullet gikk til Raphael Buojou fra Nederland med 10.64, mens sølvet gikk til Dominik Illovszky fra Ungarn med 10.70.

Pål Haugen Lillefosse. Foto: Decabild.

- Det var veldig gøy å løpe, men jeg var faktisk litt nervøs i forkant. Jeg kjente favorittstempelet i og med at jeg hadde beste personlige rekord av finalistene. Jeg hadde litt sein reaksjonstid og et par dårlige førstesteg, og fikk litt å hente inn. Men jeg er veldig fornøyd med at det ble en tredjeplass, sa han.

Pål var også i aksjon i stav og ble klar for sin andre finale under dette mesterskapet etter å ha hoppet 4.80 i kvalifiseringen. Han gikk inn i konkurransen på den høyden og tok den i andre forsøk. Det automatiske finalekravet var 5.00 men med kun tretten hoppere over 4.80 var nok nok.
- Kvalifiseringen begynte klokka 10:00 på 4.00 og det tok nesten tre timer før jeg begynte å hoppe. Men jeg visste det ville bli mye venting. Jeg rev i første forsøk på 4.80, men gikk over i andre forsøk i et bra hopp, sa Pål.

Simen Guttormsen fra Ski endte opp med 4.55 i stavkvalifiseringen, og det holdt ikke til avansement til finalen. Han gikk inn i kvalifiseringen på 4.40, som han tok i første forsøk. Deretter tok han 4.55 i andre forsøk før det ble tre riv på 4.70.
- Jeg hoppet ikke helt som jeg ville i dag. Etter å ha gått over 4.55 gikk jeg på en stivere stav, men det gikk ikke helt, sa Simen, som likevel var tålelig fornøyd.

Ventet på bakken

Henrik Flåtnes fra Tønsberg ble nummer syv i finalen i tresteg med 14.59/+0.3.
I regnværet i Ungarn hadde han serien 13.49, dødt, 14.54 og 14.59 før han avsluttet med to døde hopp.

Henrik Flåtnes. Foto: Decabild.

- Jeg kom bra ut av planken men deretter ventet jeg på at bakken skulle treffe meg i stedet for at jeg skulle treffe bakken. Så jeg mistet mye fart og kom meg ikke videre. Ser frem mot lengde der jeg føler meg mer stabil og trygg, sa han.

Tiendeplass til Kirkeberg Mørk

Emma Kirkeberg Mørk fra Hellas sikret seg tiendeplassen i den direkte finalen på 3000 meter med tiden 9.41.32 - i det himmelens sluser åpnet seg over Györ. Irske Sarah Healy sikret seg gullet på ny mesterskapsrekord 9.18.05, etter en imponerende siste kilometer.
- Jeg synes egentlig det fungerte greit hele veien. Jeg tror det var en fin åpning. Så datt vel farta litt etterhvert. Men jeg føler at jeg fikk ut det jeg hadde inne i dag. Det var absolutt en god opplevelse som ga mersmak, sa Emma.

Semifinale og aldersrekord

Andreas Haara Bakketun fra Gneist er klar for lørdagens semifinale på 400 meter hekk (84) etter å ha vunnet sitt heat på ny personlig rekord 52.76. Den gamle lød på 53.29. Tiden er også ny norsk aldersrekord for G17.
Bakketun hadde også den fjerde beste tiden i forsøket.
- Målet her er finale, så forsøket handlet om å gå til semifinale. Jeg begynte litt rolig, men akselererte ut av siste sving da jeg så jeg hadde tre stykker på siden av meg og hadde grei kontroll inn. Formen er veldig god, og kanskje jeg kan løpe under 52 sekunder også, sa han.

Andreas Dixon fra Fana ble slått ut på langhekken etter en åttendeplass i sitt forsøksheat med tiden 55.33, ikke så langt bak hans personlige rekord på 54.75.
- Målet for sesongen var å kvalifisere meg til dette mesterskapet. Jeg la opp til å gjennomføre forsøket som en helt ordinær konkurranse, både i forhold til oppvarming, i forhold til å tenke det samme og å holde stegrytmen. Jeg syntes det fungerte greit, sa Andreas.

Emma Moldestad Abotnes fra Fana klarte ikke å avansere til semifinalen på 200 meter etter at hun ble nummer syv i det andre forsøksheatet med 25.28/+1.6.
- Det var et bra løp på slutten, men det gikk for sakte i starten. Hadde bane to og det var mye motvind i de innerste banene. Moro å debutere for landslaget, og jeg gleder meg til å løpe stafett i morgen, sa Emma.

Utslått i semifinale

Både Frida Røe Tærum fra Vidar på 400 meter og duoen Kristin Svendby Otervik fra Lørenskog og Sara Busic fra Skjalg på 800 meter måtte si takk for seg i dagens semifinaler.

Sara Busic. Foto: Decabild.

Frida løp en bra semifinale og ble nummer seks i sitt heat med 56.07. Det var imidlertid et stykke unna avansement til finale ettersom den siste finalebilletten gikk på 54.60. Frida ble nummer 17 totalt på 400-meteren.
- Det var utrolig gøy å få løpe et løp til. For meg er bane to perfekt. Det er den banen jeg løp i under Bislett Games, så jeg elsker den, sa Frida.

Kristin ble nummer syv med tiden 2.11.14 i sin semifinale.
- Jeg visste det ville bli vanskelig å gå til finale, så målet var å løpe så fort jeg kunne. Jeg syntes det gikk greit i dag, sa Kristin - som løp sitt nest raskeste løp i karrieren i denne semifinalen.

Sara var godt med i sin semifinale til 200 meter gjensto, men da toget gikk ble det for tøft. Tiden ble 2.11.68, og det ga en syvendeplass i heatet som ble vunnet av svenske Gaël de Coninck på ny mesterskapsrekord 2.06.51.
- Jeg stivnet litt på sisterunden, og dette var ikke helt min dag. Men jeg gjorde det jeg kunne for å sikre meg en finalebillett. Det var kjekt å komme til semifinale, konkluderte Sara.

Kasterne utslått

Birthe Franck-Petersen fra Ålesund klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i kule. Hun endte opp med 14.01 i tillegg til 13.74 og 13.20, og ble totalt nummer atten. 14.70 måtte til for finale for Birthe som har 15.06 som personlig rekord.
- Hjemme i Ålesund er jeg den store - den alle legger merke til. Men her var jeg knøttliten og det var litt skummelt før det begynte.
- Opplevelsen var imidlertid gøy, sa Birthe.

Håkon Litland fra Laksevåg led samme skjebne i kvalifiseringen i slegge. Etter å ha kastet 63.96 endte han til slutt på en 25. plass totalt. Håkon hadde også 63.52 og et dødt kast. 
- Det var veldig gøy å få kaste mot de aller beste, og jeg er greit fornøyd med innsatsen. I det lengste kastet mitt var jeg litt ustø i starten, men fikk tatt meg fint inn igjen og fikk et greit utkast, sa Håkon.

Nærkontakt ødela

Verken Moa Bollerød fra Sem eller Hans-Magnus Haukøy fra Gneist klarte å kvalifisere seg til lørdagens semifinale på 800 meter.

Moa Bollerød. Foto: Decabild.

Moa ble nummer åtte i sitt forsøksheat med 1.59.19. Han var innblandet i litt knuff etter ca 500 meter, og på oppløpet så det ut til at finalen på 1500 meter i morgen lå i bakhodet.
- Det gikk greit på førsterunden, men da jeg fikk det uhellet ble jeg litt satt ut. Ut på oppløpet skjønte jeg at det ikke ville gå og valgte å spare meg til finalen på 1500-meteren, sa Moa.

Også Hans-Magnus var innblandet i et uhell og ble sist i sitt heat med 2.01.96.  En knuff etter 700 meter gjorde at han kom ut av balanse og fikk løpet ødelagt.
- En helt grei opplevelse. Følte meg veldig bra i dag, og tok en god rygg etter 500 meter. Med 120 meter igjen følte jeg meg veldig bra, skulle gønne på og hadde troa på dette da uhellet skjedde, sa Hans-Magnus.

Mer knall og fall

Lars Agnar Hjelmeset fra Nittedal klarte ikke å kvalifisere seg til finalen på 2000 meter hinder. Han endte totalt som nummer 23 med tiden 6.34.23 etter et dramatisk forsøksheat.

Lars Agnar Hjelmeset. Foto: Decabild.

- Det var veldig mye knuffing i starten av løpet. Jeg la meg litt bak for å spare krefter i starten, men der kunne jeg ikke ligge for der var det mye slossing. Over første vanngrav var jeg med helt der fremme, men over vanngrava ble jeg dratt i trøya.
- Det førte til at jeg fikk ei veldig dårlig landing, og tapte mye. På det neste hinderet trakk løperen foran meg seg i inngangen så jeg hekta, tok en 360 og landet på håndleddet. Prøvde å ta ham igjen, men jeg stivnet, sa han.