AGATHE.jpg

Åtte av ti nordmenn videre i ETCH

Åtte av de ti norske utøverne som var i aksjon i dagens kvalifiseringsheat i European Team Championships i finske Vaasa er klare for helgens finaler.

Nytt av året er at det arrangeres forsøk i alle løpsøvelser til og med 400 meter. Det er seks utøvere i hvert av de to forsøksheatene på hver distanse og de tre første og de to beste tidene går videre til finalene på lørdag og søndag.

Wathne med pers etter kaotisk oppladning

Et av dagens norske høydepunkt var Agathe Holtan Wathne. Hun gjorde et sterkt løp på 100 meter hekk, der hun løp inn til 13.67 og perset da med syv hundredeler.

Sandnes-løperen fikk forespørsel om hun kunne stille onsdag kveld, da Isabelle Pedersen dessverre måtte melde avbud grunnet sykdom. Det var da ikke mulig å finne flybillett til Wathne og det så mørkt ut for deltakelse. Torsdag formiddag fikk hun beskjed om at flybillett var bestilt og da var det bare å hive seg på flyet. Wathne ankom hotellet klokken 2 natt til fredag og smalt da til med et sterkt løp tolv timer senere.

- Jeg har fått fokusert som jeg skal siden jeg kom på stadion. Jeg er fornøyd med løpet, men det er fortsatt ting å jobbe med, sa bergenseren som løp seg opp til en 15.plass i Norge gjennom alle tider.

Hun får mulighet til å forbedre løpet allerede på søndag, da hun kom seg videre til finalen og sikret plusspoeng for Norge.

Enkelt og greit til finale for Amalie

På dagens siste øvelse, forsøk på 400m hekk for kvinner, åpnet Amalie Iuel bra og kom ut på oppløpet i ensom majestet. Hun kontrollerte inn til seier i heatet på 56.51. Tiden er et drøyt sekund bak Tyrving-løperens norske rekord som hun satte tidligere i sesongen og hun hadde da bestetid i forsøket.

Amalie Iuel. Foto: Eirik Førde

Warholm til finale etter gult kort

Karsten Warholm gjorde det mer spennende enn nødvendig da han rykket i blokken og fikk gult kort på første start på 400 meter hekk. Da feltet endelig kom i gang på andre forsøk hadde Dimna-karen full kontroll på avansement da han ble nummer tre i sitt heat med 50.25.

- Jeg måtte "safe" litt i starten da jeg fikk det gule kortet, men følte det var en fin gjennomkjøring og jeg er klar for løpet i morgen.


Karsten Warholm. Foto: Eirik Førde

Kloster med grei kontroll på 400 meter

Line Kloster kom seg komfortabelt videre til finalen på 400 meter da hun ble nummer tre i sitt heat med 54.47. 

Kåshagen til finale

Mauritz Kåshagen åpnet sterkt på 400 meter og lå som nummer to ut på oppløpet. Han holdt greit unna på slutten og sikret seg finaleplass med tiden 47.11, da han ble nummer tre i det første heatet. Tiden er årsbeste med fem hundredeler og ikke langt bak utendørspersen på 46.90. Kåshagen hadde forøvrig femte beste tid totalt sett.

- Jeg er veldig godt fornøyd og slo løpere som var bedre enn meg. Følte ikke jeg åpnet så veldig hardt, sa Kåshagen.

Moelven-løperen hadde fjerde beste pers og årsbeste og var da nok en norsk utøver som presterte bedre enn det som var forventet på forhånd.

Rønningen til finale på 200 meter

- Det ble litt hektisk mellom løpene, sa Helene Rønningen da hun var i mål på 200 meter.

Det er absolutt forståelig da hun bare hadde en halvtime etter at hun kom i mål på 100 meter før hun var i aksjon på 200 meter. Hun viste at hun takler flere løp på rad da hun noterte 23.97, ble nummer tre og kom seg videre til finalen. Tiden er bare to hundredeler bak hennes årsbeste og 14 hundredeler bak utendørspersen.

Helene Rønningen. Foto: Eirik Førde

- Jeg var ikke helt fornøyd med midtpartiet, men hadde en god avslutning, var analysen fra Rønningen, en analyse medieteamet stiller seg bak.

Alt i alt sterk løping av Tyrving-løperen. Vindmåleren viste 0.0 og med litt medvind i ryggen under finalen på lørdag skal det kanskje være mulig å tukte hennes innendørspers på 23.57, som også er norsk innendørsrekord.

Kjerpeset med 21.41 på 200 meter

Øyvind Strømmen Kjerpeset ble nummer fem i første forsøksheat på 200 meter. Florø-karen løp inn til 21.41 og var da 12 hundredeler bak sin årsbeste. Dessverre ble Kjerpeset totalt nummer ni og var bare fire hundredeler fra å komme videre til finalen.

Rønningen til finale også på 100 meter

Helene Rønningen hadde en fin avslutning på sin 100 meter og da veteranen og favoritten Ivet Lalova-Collio var disket for tyvstart holdt 11.90 til avansement for Rønningen da hun ble nummer tre i sitt heat.

- Ikke helt fornøyd med tiden, men i dag er det viktigste å gå videre, var de kloke ordene fra Tyrving-løperen.

Quarcoo med heatseier

Jonathan Quarcoo løp inn til seier på førsteheatet på 100 meter med 10.43 i vind -0.7. Han var suveren vinner i heatet og hadde best tid av alle i forsøksheatene på 100 meter.

Jonathan Quarcoo. Foto: Eirik Førde

- Jeg er fornøyd med løpet. Hadde håpet på en god tid i dag og det følte jeg at jeg klarte.

Orion-løperen er naturligvis klar for finalen og der lever nok persen på 10.29 farlig.

Halonen sikret plusspoeng

Jonas Halonen steppet inn på 110 meter hekk på kort varsel. Han ble nummer seks i sitt heat med 15.37 i vind +2.0. Dette var Halonens andre løp på 110 meter hekk noensinne og det første med gyldig vind.

- Jeg er fornøyd, måtte ta en for laget og stille opp her, sa Tyrving-løperen som begynte så smått å trene på hekk etter UM Innendørs i vinter, men som har lagt hekkesatsingen litt på hyllen frem til høsten. Ekstremt sporty å stille opp og han har da satt tonen for lagfølelsen for helgen.

Det ble forøvrig to poeng til Norge i øvelsen da irenes representant ble disket.

Jonas Halonen. Foto: Eirik Førde

Hove Johansen klarte kravet til Junior-EM

Jonas Halonen brukte 100 meter som oppvarming til korthekken. Han ble nummer to i det andre B-heatet med 10.64. Denne tiden er årsbeste og bare fire hundredeler bak kravet til U23-EM. Skjalgs Mathias Hove Johansen havnet på plassen bak Halonen da han tangerte persen på 10.69. Dette er også under kravet til Junior-EM. Vindmåleren viste forøvrig småpene +1.8.

Moelvens Carl Emil Kåshagen var første norske herre i aksjon. Han ble nummer seks i det første B-heatet på 100 meter med 11.03 i hans første løp på distansen i år. 

Mesterskapet startet med B-heat på 100 meter

Første norske ut for dagen var Christine Bjelland Jensen, Gular, i første B-heat på 100 meter. Disse heatene teller forøvrig ikke med i landskampen. Bjelland Jensen ble nummer fem med tiden 12.02 i vind +0.2.

I det andre B-heatet løp Ingvild Meinseth inn til en andreplass bak sin "rival" fra Irland Ciara Neville. Meinseth noterte 11.77 i vind +1.3. Sørild-løperen var da bare to hundredeler bak sin årsbeste. Fin løping i småkjølige forhold i Finland.

Ingvild Meinseth. Foto: Eirik Førde

- Greit løp, men var misfornøyd med starten, var dommen fra sørlendingen.

Øvrig informasjon

Her finner du fullstendig resultatliste.

Her finner du arrangørens hjemmeside med all relevant informasjon.

NRK1 sender lørdag og søndag 13:30-16:30.