Nordland-705x405.jpg
For første gang i historien kunne Nordland løfte pokalen i Lerøy-lekene

Historisk avslutning på Lerøy-lekene i Måndalen

Etter en første dag fylt av overraskelser, var det knyttet stor spenning til hvordan det hele skulle ende i Lerøy-lekene 2018.

For de som ønsket spenning under årets Lerøy-leker, kunne ikke grunnlaget i går ha vært bedre. På Vestlandet ledet Rogaland med 1(!) fattig poeng foran Hordaland, i Midt- og Norge lå Nordland syv poeng foran Troms, og på Østlandet ledet Akershus med 23 poeng.

Ikke bare var det spennende poengmessig, også krestmessig bø den første dagen på artige overraskelser. Nordland, som de siste årene har vaket på fjerde og tredjeplass, hadde plutselig en kjempemulighet til å ta det hele hjem, mens Rogaland rystet et Hordaland som aldri har gjort annet enn å vinne på Vestlandet. I tillegg lå Østfold som en joker, i kampen mot Akershus på Østlandet. 

Østlandet

Med utfordrende regnvær på Hamar, fortsatte de to "kamphanene" Østfold og Akershus i samme spor som gårsdagen. Mange ventet nok også at Oslo skulle henge seg på, men den innhentingen kom aldri. I stedet beholdt Akershus og Østfold sitt forsprang gjennom hele dagen, og det ble tidlig klart at det var mellom disse to duellen skulle stå. Utover dagen økte allikevel Akershus sitt forsprang, og spenningen mange hadde håpet på kom aldri. Akershuslaget beholdt roen og cruiset inn til sin tolvte av fjorten mulige seiere siden 2004.
I andre enden av tabellen var det trekløveret Hedmark, Oppland, og Telemark som kjempet om å unngå jumboplassen. Sistnevnte klarte hele tiden å ligge foran de to andre, men innlandsfylkene fulgte hverandre ekstremt tett helt til siste øvelse. Til slutt var det hjemmekretsen, Hedmark, som kunne puste lettet ut mens Opplendingene måtte bite i det sure eplet.

Vestlandet

På Osterøy svarte hjemmekretsen på tiltale direkte fra start. De tok tidlig igjen det fattige ene poenget de lå bak, og bygde seg opp en luke på 4 poeng ned til Rogaland. Derifra økte Hordaland, og Rogaland klarte aldri å komme helt tilbake. Først med ledelse på 17 poeng, deretter 24, før det endte med 36 poengs margin. Det var nok en liten nedtur for Rogaland som så smått hadde begynt å pakke pokalen i bussen. Den store spenningen på Vestlandet endte i stedet opp med å knytte seg til hvem av Sogn og Fjordane eller Agder, som skulle stikke av med tredjeplassen. De to fulgte hverandre til tider nøyaktig likt, men det var til slutt Agder som kunne slippe jubelen løs. De tok med andre ord samme plassering som i fjor.

Midt- og Nord-Norge

I Måndalen kunne ikke regien ha vært bedre. Her var det jevnt og morsomt i alle dueller, og publikum fikk virkelig valuta for pengene. Det ene aspektet var hvorvidt Nordland skulle fortsette den fine trenden, og faktisk kunne kjempe om pokalen. Den andre var om nabokrets Troms skulle bli den tøffeste motstanderen, eller om Nord-Trøndelag eller Møre og Romsdal ville komme for fullt. 
Og for en thriller det ble. Nordland startet med å gå i ledelsen, mens Nord-Trøndelag tidlig passerte Troms på andreplass. Fra å ligge 15 poeng bak Nordland i går, nærmet Nord-Trøndelag seg førsteplassen sakte men sikkert. Samtidig kom hjemmekretsen, Møre og Romsdal, for fullt bakfra og passerte også de Troms helt på slutten. Plutselig hadde vi en duell der både Nordland, Nord-Trøndelag, og Møre og Romsdal kunne vinne. 
Etter noen nervepirrende sisterunder, kunne Nordlandsgjengen til slutt slippe jubelen løs, 10 poeng foran Nord-Trøndelag på andreplass, som igjen var 36 poeng foran Møre og Romsdal. Aldri før har et lag fra Nord-Norge vunnet pokalen, og for en fantastisk måte å gjøre det på i solfylte omgivelser på praktfulle Måndalen Stadion!

Endelige resultater

Vestlandet:
Hordaland 295
Rogaland 259
Agder 165
Sogn og Fjordane 150

Midt- og Nord-Norge:
Nordland 299
Nord-Trøndelag 289
Møre og Romsdal 253
Troms 244
Sør-Trøndelag 193
Finnmark 34

Østlandet:
Akershus 459
Østfold 425
Oslo 362
Buskerud 350
Vestfold 280
Telemark 252
Hedmark 228
Oppland 226

Resultater finner dere her:
Osterøy
Måndalen
Hamar

Til slutt vil vi få lov til å takke til utøvere, ledere, funksjonærer, publikum, foreldre, og andre som på en eller annen måte har bidratt til et vellykket Lerøy-lekene 2018!

Norges Friidrettsforbund ønsker også å rette en stor takk til Osterøy IL og deres fantastiske arrangørstab som, etter ti år som arrangører, gir pinnen fra seg. Vi er utrolig stolte og takknemlige for den jobben dere har lagt ned.

Helt til slutt vil vi også takk våre nye arrangører, Måndalen, Hamar og Orion, for strålende gjennomførte arrangement. Tilbakemeldingene har vært over all forventning, og vi gleder oss virkelig til fortsettelsen!