1 2015 NM terreng lang.JPG
Kristin Størmer Steira og Henrik Ingebrigtsen triumferte i terreng-NM i Oslo lørdag.

Terreng-EM frister begge gullvinnerne

Kristin Størmer Steira imponerte i sitt «comeback». Henrik Ingebrigtsen beregnet løpet sitt perfekt. Begge åpner for å delta i terreng-EM i Provence om to måneder.

Den tidligere langrennsløperen er ikke ukjent i friidrettsmiljøet, med NM-seier både på bane og i terreng fra før. På lørdagens seks kilometer var Kristin, i SK Vidars drakt, uimotståelig der hun stakk fra konkurrenten på direkten og til slutt endte opp med over minuttet bakover til Eli Anne Dvergsdal fra Gular. Bronsen gikk også til Vidar ved Silje Fjørtoft.
- Målet mitt var bare å henge med, forklarte Kristin, som etter 15 år med 100 prosent satsing, nå satser på en sivil karrier, men ikke verre enn at hun godt kunne tenke seg å teste seg mot kravene til sommerens EM og OL.
Ikke siden Lillehammer-NM
- Jeg hadde ventet at tre-fire av konkurrentene skulle ha vært med meg i åpningen, og jeg savnet Karoline Bjerkeli Grøvdal på start, sa vinneren. Klubbvenninnen Karoline prioriterte et annet arrangement denne lørdagen.
- Jeg har ikke løpt i piggsko siden jeg vant NM-gullet på Lillehammer, sa den strålende fornøyde eks-langrennsløperen.
- Hva med nordisk i Göteborg om tre uker?
- Nei, da er jeg opptatt med foredrag i Svolvær, men EM i desember kan passe bra dersom de vil ha meg med.

Og slik tok det seg ut da de to vinnerne passerte målstreken.


Solskinnsdag på Ekeberg

I Tjalves regi ble det et kjempegodt mesterskap sett gjennom de sportslige brillene. Løypa gikk opp og ned på et digert jorde nedenfor «Tyskersletta» og enda litt lenger nedenfor i forhold til Ekeberghallen. Det var gjengs oppfatning at dette var en kjempeløype som virkelig krevde absolutt alt og det var en god del som fikk svi for en åpning i tøffeste laget.

Henrik dropper nordisk
Etter at Ørjan Grønnevig sammen med motbakkespesialisten Johan Bugge hadde dradd feltet gjennom de første kilometerne, begynte Henrik Ingebrigtsen opphentingen. Og ingen ble slått til jorden av overraskelse da Henrik ankom målstreken som førstemann. At avstanden til slutt ble på nesten 15 skunder, forklarte Ørjan slik:
- Jeg var kraftig kvalm og måtte kaste opp et par ganger. Siste gang 200 meter fra mål! Jeg hadde rett og slett syre opp i ørene! Jeg pushet det jeg kunne for å ta Henrik, men hadde ikke noe å svare med på slutten.
- Jo, jeg er godt fornøyd med løpsopplegget mitt. Jeg var ute etter jevn fart fra start og var ikke interessert i å dra opp farten. På sisterundet ble det en balansegang for hvor fort jeg kunne løpe.
- Hva med nordisk i Göteborg?
- Nå skal jeg være hjemme et par dager, så blir det høydetrening i Flaggstaff, Arizona noen uker, så nordisk går uten min deltagelse.
- EM da?
- Er jeg i god form, satser jeg mot EM i desember! Jeg er første års senior og det er et veldig bra nivå på europeiske løpere. Stiller jeg, er jeg ute etter en god plassering. Topp-10 er et mål!
Henrik forklarte at han hadde sluttet teten så langt fra seg som han torde, og mente at dersom han vinner NM på en dårlig dag, kan det bli bra i desember!

Lillebror vant UM-gullet
Henrik kunne også glede seg over at lillebror Jakob gikk til topps i sin debut som 15-åring. Og ikke bare det; han slo også de beste i 16- og 17-årsklassene.
- Jakob er en kandidat til juniorlaget til nordisk, mente sportssjef Ronny Nilsen i Friidrettsforbundet. Dette laget blir tatt ut på grunnlag av innsatsen i NM, men blir også vurdert opp mot andre terrengløp denne høsten.
Der Jakob slo andremann, Andreas Vågen fra Fri IL med over minuttet, gikk gullet i G16 til Simen Halle Haugen fra Runar, som var 47 sekunder foran Joachim Losnedal Tonning, Mandal og Halse.
G17 endre med seier til Harald Østberg Amundsen, Tyrving, syv sekunder foran Birk Nagell Skogland, Haugesund.
- Bra til å være en langrennsløper, smilte Asker-gutten, som ikke fikk lange hvilen på sine laurbær. Nå går turen rett til barmarkstrening for langrennsløpere på Mallorca.
- Gøy løype, mente KJ-vinneren
Gulars Ingrid Folvik var suveren i kvinner junior. Gullet ble sikret med en differanse på 28 sekunder bakover til Marian Roe fra Skarphedin.
- En gøy løype hvor det vekslet mellom opp- og ned hele veien. Jeg er ikke så god til å løpe nedover, men jeg fulgte planen min til punkt og prikke. Den gikk ut på at jeg ikke skulle dra fra start, forklarte Ingrid. Men da ingen av de andre var interesserte i å dra, dro hun like gjerne fra og løp solo frem til gullet.
- Nordisk i Göteborg har jeg ikke planlagt, men jeg skal snakke med trener Arne Risa, før jeg gir endelig beskjed, sa Ingrid og dro hjem til Bergen med døren på gløtt.
I menn junior ble det hjemmeseier ved Thomas Byrkjeland, som spurtbeseiret Sigurd Ruud Skjeseth, Orion etter at de to hadde kjørt det meste av løpet sammen med Stian Øvergaard Aarvik fra Gneist. 57/100 skilte mellom gull og sølv!
I jentenes UM-klasser vant Christine Næss fra Asker den yngste klassen, 10 sekunder foran Camilla Ziesler, Sandnes.
Stine Wangberg, Varteig gikk til topps i J16 29 sekunder foran Asta Susan Rustad, Strindheim. Tina Knutsmoen, Nesodden tok gullet i J7 4,5 sekunder foran Ellinor Austrheim, Haugesund.