lag20.jpg
Sigrid Jervell Våg fra Tjalve. Foto: Bildbyrån.

Tjalve vant begge klasser i Lagserien 2020

Covid-19 har satt sitt preg på årets utgave av Lagserien, som ble vunnet av Tjalve både for menn og kvinner. Serien er oppdatert for andre- og tredjedivisjon den 1. desember.

En stund var det usikkert hvorvidt det var hensiktsmessig å avholde den i år, men etter hvert som smitten avtok og stevner igjen ble arrangert, har norsk friidrett vist styrke i en krevende sesong. Riktignok er det 12 færre lag i herreklassen og 20 færre i kvinneklassen som har klart minimumskravet, og i noen av divisjonene er poengsummene noe svakere enn normalt, men alt i alt er resultatene imponerende forholdene tatt i betraktning. Vi tar for ordens skyld forbehold for feil og mangler.

Serieutvalget har også samlet all historikk fra 2003-2020 i et regneark. Her kan man se de beste lagene i de ulike divisjonene år for år, all-time best lister både samlet og for hver krets og en oversikt over alle lag år for år sortert på krets.

Førstedivisjon menn: Tjalves syvende seier på rad
1h_T20.jpg

Det var langt fra uventet, men Tjalve vant nok en gang lagserien for menn helt suverent. Denne gang med den nest høyeste poengsummen noensinne siden nåværende regelverk og poengtabell ble iverksatt i 2003. Tjalve vinner for syvende år på rad, og for femtende gang totalt av de atten årene.
Fjorårstoer Sandnes forsvarte sin sølvplass med glans. Sandnes er det foreløpig siste laget som har slått Tjalve, tilbake i 2013, og har i alt fem andreplasser. Sandnes har syv enkelt-poengsummer over 1000 poeng mot Tjalves to, men har på den andre siden ikke den samme bredden.
Bronsekampen ble en svært spennende duell mellom to lag fra Bergen. Gneist gikk seirende ut av duellen med Norna-Salhus, og kom for første gang på pallen med sin beste poengsum noensinne. Det var bedre valgfrie øvelser som til slutt ble avgjørende.
Bak de fire var det midtsjikte hvor det var særdeles jevnt med bare 34 poengs differanse mellom femte og åttende plass. Dimna har aldri hatt en bedre plassering enn sin femteplass, og heller ikke noen høyere poengsum. Poengrekord ble også satt av både Tønsberg og Fana, og det til tross for at de begge manglet en øvelse. Tyrving derimot viser noe tilbakegang fra de senere årene hvor de blant annet tok sølv i 2018.
Når det gjelder bunnstriden klarte både Nittedal og Tjalve 2 seg, sistnevnte som det eneste av de som rykket opp før sesongen. Steinkjer hadde en virkelig god serieinnspurt, men dessverre holdt det ikke til fornyet tillit. Laget er derimot så godt at sjansene for rask retur er høye. Skjalg hadde gode muligheter til å klare seg, men måtte da ha fylt opp de to øvelsene som de manglet. Haugesund og Ask var dessverre ikke gode nok denne gang.

Førstedivisjon kvinner: Tjalve vant og sterkt av nykommer Ranheim
1k_T20.jpg

Tjalve er ikke like suverene i kvinneklassen, men vinner likevel komfortabelt. Tjalve har nå vunnet 14 av de 18 årene. Sølvvinner Tyrving kan definitivt sies å være en god nummer to. De har vært på pallen hvert eneste år de seneste åtte årene, hvordan to av dem var det øverste trinnet. Det siste laget på pallen representerer derimot en forandring. Ranheim var nyopprykket, presterte svært godt og ble første Trondheim-klubb på pallen siden Trondheim Friidretts bronse i 2009. Norna-Salhus var svært nær å forsvare bronsen fra i fjor, bare 21 poeng bak Ranheim.
Bak de fire beste er det svært jevnt. Fredrikstad får sin beste plassering og poengsum noensinne, Stjørdal forsvarer sin flotte sjetteplass fra i fjor, mens BUL får sin svakeste plassering siden 2013. Dimna og Gneist var utvilsomt de to lagene som mobiliserte best på slutten av sesongen, og på denne måten sikret begge seg fornyet opphold på bekostning av lag som ikke hadde den samme seriedugnaden. Rett nok klarte Skjalg seg likevel, mens naboen Sandnes og Haugesund begge rykker ned med øvelser til gode. For Sandnes blir det nedrykk etter fem år i toppdvisjonen. Fana hadde også øvelser til gode, men var neppe godt nok til å holde plassen uansett, mens Selsbakk var sjanseløse etter å ha mistet de aller fleste utøverne til Ranheim før sesongen.

Andredivisjon menn: Ny poengrekord av VidarH2_ny20.jpg

Vidar imponerte stort i mennenes andredivisjon med sitt andre opprykk på rad og ikke minst med ny poengrekord for divisjonen. Vidar har potensiale til å kjempe om topp tre i toppdivisjonen til neste år. Stord rykker rett opp igjen, og leverte også en sterk prestasjon. De to siste lagene som rykket opp er også kjent med elitenivået. BUL var der senest i 2017, mens Ullensaker/Kisa hadde sin seneste visitt i 2018. Felles for alle de fire lagene er at de har sin styrke i løpsøvelsene, og at et viktig kriterium for å hevde seg neste år vil være høyt fokus på de tekniske øvelsene. Lykkes de med det, vil alle ha gode sjanser til sterke resultater.
I bunnen opplever Orion det motsatte av Vidar med to nedrykk på rad. Med to manglende øvelser ble det for vanskelig å holde plassen. Forrige gang Orion rykket ned i tredjedivisjon var i 2008, og da rykket de rett opp igjen året etter. Laksevåg, Tyrving 2 og Moelven takker også for seg for denne gang. For Laksevåg var det første året i andredivisjon, mens de to andre har fartet noe opp og ned mellom de to divisjonene de seneste årene, og Moelven var sågar oppe i førstedivisjon i 2010-2011. For Innlandet blir det første gang siden 2007 uten noen lag på herresiden i de to øverste divisjonene.

Andredivisjon kvinner: Vidar og Bergens Turn med to strake opprykkK2_ny20.jpg

Vidars kvinner gjorde det samme som mennene ved å rykke opp for andre året på rad. Og i likhet med deres mannlige klubbkollegaer vant de helt suverent. Det ble riktignok ikke divisjonsrekord, men den nest høyeste poengsummen noensinne.
Også Bergens Turn rykket opp for andre året på rad, og vil dermed få sin debut i toppdivisjonen neste år. Riktignok har flere av utøverne deltatt på Gulars lag i toppen da klubben fram til 2019 var samarbeidsklubb med Gular. De to siste klubbene som rykker opp har begge erfaring fra toppnivået, Nittedal i 2013 og 2016 og Sørild i 2016-2018.
Nederst rykker Fri ned og må kjempe i tredjedivisjon neste år for første gang siden 2006, mens Sturla var nede på nivå tre senest i 2013. Gular og Urædd rykker begge ned for andre året på rad. Begge klubber har satt et fint preg på lagserien, Urædd med en fjerdeplass i førstedivisjon i 2009 og Gular med hele fem pallplasseringer i perioden 2010-2015. Med dette blir Telemark uten lag i de to øverste divisjonene neste år.

Tredjedivisjon menn: Rask retur for Osterøy og GloppenH3_ny20.jpg

Nær sagt som alltid er det jevnt i kampen om opprykksplassene i tredjedivisjon. For mennene var det i år to lag som skilte seg og begge rykket rett opp fra et nedrykk. Osterøy vant på en relativt god poengsum. Kun elleve lag har hatt poengsummer over 14.000, deriblant Osterøy selv da vant i 2016. Osterøy har lang erfaring fra de to øverste divisjonene, og har som aller best en niendeplass i første divisjon i 2011. Også Gloppen har mange år i toppen med en ellevteplass i toppdivisjon som best fra 2016.
Sandnes 2 har aldri vært i førstedivisjon, men har tre sesonger bak seg i andredivisjon. Det er relativt få 2. lag som har vært så høyt oppe. Foruten Sandnes er det kun Tjalve, Norna-Salhus, Tyrving og BUL på herresiden. Sarpsborg har aldri vært noe annet enn i tredjedivisjon. Etter en god periode i 2005-2006 hvor de ikke var så langt unna et opprykk, har klubben i mange år slitt med å klare minimumskravet på 5000 poeng, og i så måte er det et overraskende, men ikke desto mindre veldig gledelig opprykk.

Tredjedivisjon kvinner: Tre lag fra Vestfold rykker oppK3_ny20.jpg

Steinkjer er et lag som har sitt et fint preg på toppen i kvinnenes lagserie. De har stort sett vært å finne i den øverste divisjonen, og dette var det første, og med opprykket så langt det eneste året i tredjedivisjon. De vant med betryggende avstand, selv om poengsummen var ganske moderat.
Utover Steinkjer var det en solid triumf for Vestfold med hele tre lag som rykker opp. Larvik gjorde som Steinkjer og rykket rett opp igjen. Larvik har hatt gode lag i en god periode, og hadde en visitt i første divisjon i 2017. Runar har hatt en relativ moderat periode i mange år, men var i andre divisjon tilbake i 2003. Nå har klubben et svært spennende lag på gang med mange lovende løpere, og kan de spe på med tekniske øvelser kan et ytterligere opprykk neste år klart være innenfor rekkevidde. Tønsberg har hatt gode lag i tredjedivisjon i mange år, men aldri klart å rykke opp, så dette var gledelig for klubben som har sitt herrelag i den øverste divisjonen.

Første- og andredivisjon
Tredjedivisjon kvinner
Tredjedivisjon menn
Serien 2003-2020