tjalve.jpg

Tjalve suveren dobbelt-vinner i Lagserien 2019

IK Tjalve er vinner av Lagserien 2019 både for kvinner og menn. I de 17 årene vi har hatt det nåværende seriesystemet kan klubben se tilbake på fjorten seire for menn og tretten for kvinner.

KV1-27.jpg

Førstedivisjon kvinner - fire lag rykker ned:

Etter sølvplass i 2018 var det ingen tvil om hvor seieren skulle havne i år. Tjalve vinner med nesten 1.000 poeng på fjorårsvinner Tyrving som på sin side ble kraftig truet av Norna-Salhus. Poengsummen til Tjalve er den nest beste noensinne, kun slått av deres egen rekord fra 2016. Det er framfor alt på de obligatoriske øvelsene Tjalve legger grunnlaget for seieren, på de valgfrie var faktisk bronsevinner Norna-Salhus den med høyest poengsum, og Bergensklubben oppnådde totalt sin høyeste poengsum noensinne.

Det var et langt hopp ned til fjerdeplassen hvor BUL avanserer én plass fra i fjor på tross av lavere poengsum. BUL har mange gode utøvere, men mangler bredde i de tekniske øvelsene. For første gang noensinne klarte alle de nyopprykkede lagene å holde plassen. Normalt går 2-3 av dem rett ned igjen. Best var Skjalg som imponerte stort med en flott femteplass, tett fulgt av Stjørdal som klarte en sterk sjetteplass i sin debut i toppserien. Sandnes ble litt overraskende slått av sin Stavangernabo, og var noe svakere enn i fjor. De to siste opprykkslagene Fredrikstad og Dimna stod begge for fine prestasjoner. For sistnevnte var det første gang i toppserien, mens Fredrikstad tidligere har hatt flere år i toppen. 

Det siste laget som berget plassen var Selsbakk. De er kjent for særdeles gode seriespurter, og også denne gang berget de plassen ved hjelp av sene seriestevner. Tyrving 2 må dermed ta veien ned på nivå 2 igjen, selv om poengsummen var høyere enn i fjor da de akkurat sikret fornyet tillit. Bækkelaget klarte ikke å leve opp til deres flotte debutsesong fra 2018. Urædd rykker også ned etter fem sammenhengende år i toppen, mens Gular var sjanseløse uten deres gode utøvere fra deres tidligere samarbeidsklubb Bergens Turn.

ME1-27.jpg

Førstedivisjon herrer - fire lag rykker ned:

Selv om Tjalve var langt bak sin fantastiske poengrekord fra 2016 på hele 27.383 poeng, vant de likevel suverent med en seiersmargin på nesten 2.000 poeng. Sandnes presterte svært godt i år, og klatret tre plasser. Rogalandsklubben er faktisk bedre enn Tjalve på de valgfrie øvelsene. Det er ganske jevnt mellom lagene på andre og femte plass, og både Norna-Salhus, Tyrving og Gneist presterer solid.  

Bak topp fem er det svært jevnt. Helt inntil den siste dagen var det uvisst hvem som rykket ned. Tønsberg leverte sin sterkeste prestasjon noensinne med en flott sjetteplass. De er blant de aller beste til å seriemobilisere med stevner hver helg i hele oktober. I likhet med klubbens damelag har Skjalgs herrelag også hatt en fin sesong, to plasser opp fra i fjor med en markant høyere poengsum. Bak disse kom det to nyopprykkede lag i flott framgang. Begge har det til felles at de også var oppe i 2017, men da rykket de rett ned igjen. Denne gang var poengsummene til Nittedal og Dimna så sterke at plassen ble sikret. For Dimnas del ble den reddet ved deres seriestevne siste dag.

Fana manglet to øvelser, men klarte likevel å holde plassen. Det klarte ikke deres to kretskollegaer. Stord leverte godt i sitt come-back i toppen, men 20.830 poeng var i år ikke godt nok til fornyet tillit. Bergensklubben Gular må ta veien ned etter en klart svakere sesong enn i fjor. Ranheim gjorde også en bra prestasjon i sin toppseriedebut. Poengsummen ville ha vært god nok til å holde plassen i fjor, men årets nivå er noe høyere. Siste klubb som rykker ned er Orion etter syv sammenhengende år i toppen.

KV2-27.jpg

Andredivisjon kvinner - fire lag rykker opp og fire ned:

Det er ikke uvanlig at nyopprykkede damelag hevder seg godt og sikrer to opprykk på rad. Så også i år, hvor Ranheim etter hvert tok en klar seier. Trondheimsklubben med en rekke unge og lovende utøvere på laget vil dermed i 2020 gjøre come back i toppen, 16 år etter at de var der sist. Haugesund sikret seg raskest mulig retur til toppen med sin andre plass. Dermed får Rogaland hele tre lag i toppdivisjonen neste år. Fana er andre klubb som tar strake veien til toppen med to opprykk på rad, og får følge av sin nabo fra de søndre bydeler i Bergen, Gneist som med dette sikrer seg plass i toppen for første gang siden 2015.

Både Nittedal, Sørild og Sturla var alle nærme opprykk. De to sistnevnte rykket ned fra eliten i fjor, og har ikke helt det samme nivået som de hadde som best i toppen hvor de var nummer syv og åtte i 2017. Også Nittedal har hatt et par sesonger i toppen, men har nå tre år på rad i midtsjiktet på nivå to. Litt bak disse tre fulgte ytterligere to klubber fra Bergen. Laksevåg sikret plassen med god margin i sin comeback-sesong, mens Fri forsterker sin posisjon som en klubb med lang fartstid i andre divisjon. Dette ble fjerde år på rad mellom syv og ni. Siste lag som berget plassen var Ullensaker/Kisa, og dermed var det ingen nyopprykkede lag som rykket ned igjen.

Et litt overraskende nedrykk ble det derimot på Steinkjer som stort sett har vært å finne på det øverste nivået. Også Larvik er på et svakere nivå enn de foregående årene, hvor de så sent som i 2017 var å finne i toppdivisjonen. De to siste lagene som rykker ned er Sandvin og Lillehammer etter henholdsvis to og fire år på det midterste nivået.

ME2-27.jpg

Andredivisjon herrer - fire lag rykker opp og fire ned:

Også blant herrene fikk vi oppleve en klubb med to opprykk på rad. Ask overrasket og vant hele divisjonen. Dermed blir det et comeback i toppen, tolv år siden forrige gang. Opprykk blir det også på Tjalve 2 som med det viser hvor god bredde Osloklubben har. Steinkjer presterte bedre enn på flere år, og sikret et fint opprykk. Seneste gang de var oppe var i 2014. I likhet med sitt damelag rykker også Haugesund menn rett opp igjen. De lå på femte plass helt fram til siste uken, hvor de forbedret seg nok til å passere BUL som dermed må ta nok et år på nivå to.

Fri er stabiliteten selv. De seneste seks årene har de plassert seg mellom fem og syv. Bak Fri kom det tre klubber fra Akershus. Ullensaker/Kisa klarte ikke å rykke rett opp igjen, men var heller ikke truet av nedrykk. Tyrving 2 klarte å holde plassen etter opprykket, mens Ås imponerte stort med sitt seriefokus, og klarte til slutt å holde plassen med god margin etter en rekke stevner i oktober. Siste klubb som holder seg er Moelven, også dette på grunn av god seriedugnad.

Osterøy må ta turen ned på nivå tre etter tre på rad i midtdivisjonen. Gloppen rykker ned for andre år på rad. Sist gang klubben fra Nordfjord var ned på nivå tre var i 2014. Moss følger samme skjebne som Osterøy med nedrykk etter tre år, mens Herkules var eneste nyopprykkede klubb som ikke holdt plassen, klubben fra Skien var helt oppe på fjerde plass i elitedivisjonen så sent som i 2015.

KV3-27.jpg

Tredjedivisjon kvinner - fire lag rykker opp:

I kvinnenes tredjedivisjon ble det oppnådd en suveren poengrekord for divisjonen, mer enn 1.000 poeng bedre enn den forrige. Bergens Turn terminerte samarbeidsavtalen med Gular ved årsskiftet, og de fleste av klubbens utøvere var med Gulars lag som ble nummer fire i første divisjon i 2018. Med det som bakgrunn er det ikke så overraskende at de stakk av med seieren.

Moss var nær å rykke opp i fjor, og i år var det ingen tvil. Dermed bærer det tilbake til den midtre divisjonen seks år siden forrige gang. De to siste opprykksplassene gikk Tjalve 2 og Vidar. Oslolagene gjorde med dette oppholdet kortest mulig.

ME3-27.jpg

Tredjedivisjon herrer - fire lag rykker opp:

Herrelaget til Vidar gjør som damene og rykker rett opp igjen. Vidar er solide på løpssiden, men er tynnere besatt i tekniske øvelser. Bækkelaget har mange år som en god klubb på nivå tre, men aldri klart å rykke opp. De har vært topp 13 hvert år siden 2013, og denne gang ble det topp fire og opprykk.

 I likhet med Vidar tar også Sturla med tredje plass raskeste vei tilbake. Drammensklubben var i toppdivisjonen så sent som i 2017. Siste lag som rykker opp er Laksevåg. De har samme historie som Bækkelaget med topp 12 hvert år siden 2014.

Informasjon om Lagserien med tidligere resultater.

Første- og andredivisjon.
Tredjedivisjon kvinner
Tredjedivisjon menn.