sondre17.jpg
Sondre Nordstad Moen imponerte i sitt første løp siden han brøt maratonløpet under EM i Berlin i fjor. Foto: Bildbyrån.

Sterkt comeback av Sondre Nordstad Moen

Sondre Nordstad Moen gjorde et strålende comeback på 5 kilometer i Monaco, Pål Haugen Lillefosse forbedret nok en gang den norske juniorrekorden innendørs i stav, Marcus Thomsen presterte nok en gang sterkt i kule og Martin Roe viser form før EM innendørs. Og i emiratene vant Ida Nesse spyd i sesongstarten for para-utøverne. En oppsummering av den norske friidrettshelgen finner du her.

Monaco Run:
Sondre Nordstad Moen gjorde sitt første start siden han på grunn av skade måtte bryte maratonløpet under EM i Berlin sist sommer fjor og løp inn til andreplass på 13.36 på 5 kilometer i Monaco søndag formiddag. Dette er det raskeste av en nordmann på distansen i gateløp noensinne og trønderen forbedret sin pers på 13.44 med god margin.

Julien Wanders, som satte europeisk rekord på halvmaraton forrige uke, satte standarden og var den eneste som hang med haren. På passering tre  kilometer lå Nordstad Moen på en andreplass og han passerte på 8.17, ti sekunder bak Wanders. Vidar-løperen Nordstad Moen avsluttet sterkt og var åtte sekunder bak Wanders i mål, som bare var få sekunder bak den europeiske rekorden.

Løpet var en meget fin opptur for Nordstad Moen og viste at han absolutt er tilbake til gamle høyder, som gjør at det blir spennende å se han på lengre løp utover våren. Det er ingen tvil om at han har gjort en meget god jobb med alternativ trening i perioden han ikke har kunnet løpe. Resultater.

Pingvinlekene:
Pål Haugen Lillefosse fra Fana fortsatte sin strålende form i stav da han satte nok en norsk juniorrekord innendørs med 5.57 lørdag ettermiddag. Med dette forbedret han sin rekord fra Nordenkampen med en centimeter. 
Fjorårets U18-europamester hadde også ett meget godt forsøk på 5.65, som er identisk med EM-kravet innendørs, men det ble litt for høyt. Bergenseren gikk inn i konkurransen på 5.27 og brukte to forsøk på å klare høyden, det samme med 5.47. På rekordhøyden 5.57 spratt Haugen Lillefosse over i første forsøk, før det ble stopp på 5.65. Han får et nytt forsøk på EM-kravet under Norna Indoor på onsdag.

Lillefosse befester sin posisjon som verdens beste junior i øvelsen hittil i år og han har 12 centimeter ned til den franske duoen Ethan Cormont og Matthias Orban, som seiler opp til å bli de tøffeste utfordrerne i U20-EM i Sverige i juli.

Pål ble for øvrig nummer to i en konkurranse i Irland onsdag med 5.45, og slo der blant andre OL-mesteren fra Rio; Thiago Braz.

Fris Martin Roe perset også i stav da han kom seg over 4.87. Med dette har mangekjemperen forbedret sin pers i øvelsen med syv centimeter i vinter, noe som lover meget bra for mangekamp både i EM innendørs og VM utendørs i sommer. Roe åpnet på 4.37 og kom seg greit over i første forsøk, det samme med 4.57, før han måtte ha to forsøk på 4.67. På 4.77 kom Roe over i første forsøk, før han trengte tre forsøk på 4.87. Den norske rekordholderen i syvkamp innendørs og tikamp utendørs prøvde seg deretter på den magiske høyden 5.00, men det ble for høyt i Leikvanghallen lørdag ettermiddag.

Martin Roe løp sin første 60 meter for året på lørdag og vant i Leikvanghallen på 6.95, tre hundredeler bak pers. Fanas Filip Bøe sesongdebuterte med 7.02, også han var tre hundredeler bak pers. Bøe hoppet lengde for første gang siden 2015 og vant med 6.47.

I kule var Roe eneste deltaker i herreklassen og resultatet ble 15.47, 14 centimeter bak årsbeste. På søndag var Roe sin eneste øvelse 60 meter hekk og der løp han inn til 8.46, årsbeste med fem hundredeler og tre hundredeler bak pers. Hekken er en av Roe sine svakeste øvelser i mangekamp og kan han forbedre seg med noen tideler på øvelsen vil det gjøre godt på poengsummen sammenlagt.

Andreas Haara Bakketun fra Gneist vant G18/19 på 60 meter da han løp på 7.02, årsbesteforbedring med hele 16 hundredeler og pers med seks hundredeler. På 200 meter løp fjorårets U18-EM-finalist på langhekk inn til 22.10. Resultater.

Istanbul Athletics Cup:
Marcus Thomsen tok turen til Tyrkia for å konkurrere på søndag og ble nummer tre i kule med 20.29. Tjalve-karen fortsetter da sin stabilt sterke støting og var 29 centimeter bak sin pers. Junioreuropamesteren fra 2017 har nå hatt fem konkurranser over 20 meter og hatt en meget god innendørssesong. Vossingen sier selv han har mer inne og kulen kan fly langt med et fulltreff.

Müller Indoor Grand Prix Birmingham: 
Helene Rønningen tangerte sin årsbeste da hun løp inn til 7.41 på 60 meter i Birmingham på lørdag. Tyrving-løperen ble nummer fem i første heat og totalt nummer ni. Skulle semifinalisten fra EM innendørs i 2017 kommet seg til finalen måtte hun ha løpt på 7.33.

Hedda Hynne hadde også tatt turen til Storbritannia for å løpe under Müller Grand Prix, det femte stevnet under IAAF Indoor Tour. Tjalve-løperen fikk ikke helt fullklaff på 800 meter og ble nummer ni på 2.05.01, drøyt halvannet sekund bak hennes norske årsbeste.

Det ble forøvrig løpt fort på 1500 meter der Samuel Tefera satte innendørsverdensrekord med 3.31.04, mens Yomif Kejelcha løp på 3.31.58. Resultater.

Steve Miller Open: 
Helene Sofie Ingvaldsen fra Norna-Salhus leverte en meget sterk serie i vektkast på hjemmebane i Kansas på lørdag. Bergenseren fikk opp et lengstekast på 21.13 og ble nummer tre. Hun hadde i tillegg kast på 21.10, 20.61, 21.12 og 21.05. Med tanke på at hennes norske årsbeste lyder på 21.17 og hennes norske bestenotering innendørs er på 21.20 er det ingen tvil om at Ingvaldsen har rekordlengder inne med tanke på stabiliteten på lange lengder. Resultater.

NAU Tune Up: 
Matilde Roe fra Fri konkurrerte på hjemmebane og ble nummer fire i kule med 14.20, som er forbedring av innendørspersen med 32 centimeter og bare 28 centimeter bak utendørspersen. Resultater.

Eirik Gundersen fra Romerike Ultraløperklubb og Mona Grindberg fra Verdal Friidrettsklubb vant Bislett 50 km lørdag. Se reportasje på kondis.no.

Torsdag vant Ida Nesse spyd under IWAS World Games i Sharja med resultatet 33.10. Se vår forhåndssak om årets internasjonale sesongstart for parautøverne.