Even Meinseth. Foto: Eirik Førde.

Søsknene Meinseth løp fort på Bislett

Det ble løpt fort på mange distanser under Oslo Sommerstevne på Bislett stadion onsdag, der det også var nære en aldersrekord i lengde. I Finland debuterte en lovende junior med bravur på 3000 meter hinder. Alt om en innholdsrik friidrettsdag finner du her.

I forsøket på 100 meter var Even Meinseth suveren med 10.39w (+2.4). Han meldte på Twitter tidligere i dag at han "aldri" klarer å løpe under 10.50 i godkjent vind og fikk rett i sin spådom. Dette var hans nest raskeste løp noensinne, bak 10.38 under nordisk juniorlandskamp i 2015. De tre karene som fulgte bak den suverene Gular-løperen var Øyvind Strømmen Kjerpset fra Florø med 10.63w, Mathias Hove Johansen fra Skjalg med 10.64w og Patrick Monga Bifuko fra Tyrving med 10.65w. Sistnevnte løp sin raskeste 100 meter noensinne, mens Kjerpeset ikke har løpt raskere siden 2017.

Even Meinseth løp inn til en grei seier i finalen på 10.51 (+0.4) og klarte da nok en gang ikke å komme seg under 10.50 i godkjent vind, men forbedret sin personlige rekord med hundredelet. Tiden var uansett årsbeste i Norge og bronsevinneren fra U20-EM i 2015 på 200 meter klarte da det forhåndsannonserte målet sitt. Mathias Hove Johansen ble toer med 10.65, mens Strømmen Kjerpeset og Bifuko fulgte med 10.71 og 10.79.

Sørilds Ingvild Meinseth løp fint i forsøket med 11.78 (+1.7) og krysset da målstreken først. Linn Oppegaard fra Moss hadde en solid avslutning på løpet og ble nummer to med pers 11.85, mens Tjalves Vilde Humstad Aasmo ble tredjemann under 12 sekunder med 11.98, som er første gang hun løper på 11-tallet i godkjent vind siden 2017.

I finalen ble plassene identiske som i forsøket mellom de tre beste og Meinseth suste inn til 11.67 (+1.7). Tiden er bare to hundredeler bak persen til bronsevinneren fra U20-EM i 2017. Det er veldig gledelig å se sørlendingen tilbake i skikkelig slag. Oppegaard, som imponerte på 400 meter forrige uke, perset for andre gang i dag da hun løp på 11.79. Aasmo er tilbake i bra slag og løp på 11.89, 18 hundredeler bak persen fra 2016.

Årsbeste i Norge på korthekk

Første øvelse ut var 110 meter hekk og der stilte norgesrekordholder Vladimir Vukicevic til start. Vidar-løperen noterte 13.92 i forsøket og forbedret sin norske årsbeste med syv hundredeler. I finalen 40 minutter senere løp han på 13.97 (-0.3) og leverte med det sine to beste løp hittil i 2020.

Sterk løping på 1500 meter

På 1500 meter for menn ble det løpt solid. Gulars Jacob Boutera er tilbake i slag og vant på 3:43.03, som er hans nest beste løp på distansen noensinne. Hans klubbkompis Mats Hauge ble toer med pers 3:43.37, mens Jonatan Vedvik fra Tønsberg senket sin pers til 3:45.63. Nummer tre i Gular og fire i konkurransen ble Marius Vedvik med 3:45.91. Årets komet på langdistanse Magnus Tuv Myhre fra Brandbu perset til 3:49.80 da han ble nummer fem.

Håkon Mushom var hare og passerte førsterunden på 58 med Hauge, Boutera og 2 x Vedvik i rygg. Det ble en liten luke til haren på andrerunden og 800 meter ble passert på 1:57 av Mushom, som ga seg etter 900 meter. Hauge tok over drajobben, men da en runde gjenstod smalt Boutera til. Han løp neste 200 meter på 28 sekunder og holdt unna for Hauge på slutten.

Moa Abounnachat Bollerød valgte å løpe i andreheatet og fikk et sololøp. Han passerte 1100 meter på 2:48 og kom inn på 3:51.09.

Ingeborg Løvnes, tidligere OL- og EM-deltaker på 3000 meter hinder, var hare på kvinnenes 1500 meter og hadde en liten luke til feltet da hun ga seg etter 800 meter på 2:21. Hennes klubbvenninne i Tjalve Sigrid Jervell Våg måtte ta over drajobben og ledet hele veien inn til mål. Trønderen fikk tøff kamp fra Steinkjers Grethe Tyldum, men var den sterkeste på slutten og vant på årsbeste 4:23.77. Tyldum løp et meget solid løp og ble nummer to med 4:24.49. Hun var da under kravet til utsatte U20-VM og perset med nærmere fire sekunder.

Tre andre juniorer var under kravet til mesterskapet som opprinnelige skulle blitt arrangert i Nairobi forrige helg i Sara Busic fra Skjalg og Ina og Maren Halle Haugen fra Runar. Førstnevnte løp på 4:24.64 og perset med over åtte sekunder, mens Ina perset til 4:24.87 og er inne som nummer elleve i J17 gjennom alle tider. Maren løp på 4:26.62 og perset med drøye to sekunder.

Frisk satsing av Blummenfelt

På stevnets siste øvelse 10 000 meter hadde Kristian Blummenfelt bestilt høy fart fra start med planlagt passering 3000 meter på 8:30. Fredrik Sandvik var hare og passerte første 1000 meter på 2:50. Sandvik passerte 3000 meter på 8:33 og Blummenfelt og Trond Einar Moen Pedersli lå i rygg. Haren slapp seg deretter ned og Blummenfelt måtte nå gjøre jobben. Like før passering 4000 meter var Viking-løper Blummenfelt i ensom majestet i tet og han begynte å plukke løpere med en runde.

Klokken viste 14:24 da en av verdens ypperste passerte halvveis. Farten dalte litt utover i løpet og 7000 meter ble passert på 20:20. Som ventet ble det en suveren seier til Blummenfelt, som krysset målstreken på klar banepers 29:42.71 etter en tøff åpning.

Nær aldersrekord i lengde

I lengde hoppet Sebastian Berntsen fra Tønsberg hele 6.85 (+1.0). Han er født i 2005, satte en klar personlig rekord og var bare to centimeter bak aldersrekorden til Marius Bull Hjeltnes i G15. Berntsen plasserer seg som nummer tre i G15 gjennom alle tider, mellom han og Bull Hjeltnes ligger en kar med navn Karsten Warholm. Det er tydelig at legenden Odd Bergh har fått frem enda et kjempetalent i lengde. En annen kar som er født i 2005 og som hopper langt er Bastian Elnan Aurstad. Steinkjer-karen forbedret sin personlige rekord til 6.57 og er inne topp 15 i aldersklassen gjennom alle tider.

Kvinnenes lengdekonkurranse ble vunnet av Vidars Vilde Marstein med 5.80, syv centimeter bak pers.

Flere sterke resultater

På 400 meter ble Vidars Line Kloster som ventet vinneren med 54.71, et par sekunder bak hennes årsbeste fra Sør-Afrika i midten av mars. Tjalves Sara Dorthea Jensen forbedret sin årsbeste til 55.69 da hun ble nummer to. En annen oppskriftsmessig vinner ble Tyrvings Ane Dahlen i spyd etter et kast på 52.24.

Fredrik Øvereng fra Overhalla vant som ventet 400 meter med 47.40, som er like bak hans årsbeste på 47.35 og ikke langt bak persen fra European Team Championships i fjor på 47.03. Florøs Øyvind Strømmen Kjerpeset leverte et solid løp med 48.21 og var ikke langt bak persen på 47.98 som han satte i 2014 og tangerte tidligere denne sesongen. Tor Junior Vedde fra Gular ble tredjemann med årsbeste 48.76.

I diskos leverte Lotta Flatum Fallingen fra Brandbu varene. Hun åpnet med 45.45 og deretter ble det fire ugyldige kast. I siste omgang smalt hun til med 49.85, som er hennes tredje beste konkurranse noensinne og ikke langt bak persen på 50.14 fra midten av mai.

På første løp på 100 meter hekk løp Fredrikstads Marlen Aakre raskest med 14.02 (-0.7), seks hundredeler foran Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus. Vidars junior Ingrid Pernille Rismark løp på 14.29, mens Sarpsborgs Magdeli Støten ble disket.

I finalen ble det en ny duell mellom Aakre og Hjørnevik. Førstnevnte fikk en liten ledelse allerede før første hekk og holdt denne hele veien inn. Hun vant på årsbeste 13.99 (+0.4), som er elleve hundredeler bak pers, mens Hjørnevik noterte 14.07. Rismark pushet de to meritterte løperne bra og senket sin personlige rekord til 14.09. Hun var med det under kravet til utsatte U20-VM for andre gang i år. Rismark har gjort «comeback» på korthekken etter noen års pause og er en av årets sprintkometer i Norge.

I J17 perset Lisa Wilker til 14.43 (+1.6) på korthekken og var 23 hundredeler bak kravet til utsatte U18-EM. Resultater.

Motonet GP Lahti:
Andrea Modin Engesæth dro til Finland for å debutere på 3000 meter hinder i Lahti onsdag kveld. Runar-løperen ble nummer tre med 10:16.46 og var da godt under kravet til utsatte U20-VM på 10:35.00 og sist en norsk junior løp så bra som Modin Engesæth på øvelsen var Heidi Mårtensson i 2013. Med flere hinderløp i beina og ytterligere kapasitet bør tider godt under 10 minutter være mulig for den lovende løperen. Resultater.