sondre2.jpg
Sondre Nordstad Moen over mål til en historisk tid i Valencia. Foto: Wataru Ogushi.

Sondre Nordstad Moen med 59.48 på halvmaraton

NB: I følge IAAF er Sondres tid justert med ett sekund til 59.48 -- Sondre Nordstad Moen løp en fantastisk halvmaraton i Valencia søndag formiddag. Han smadret den norske bestenoteringen, og er nå tredje beste europeer noensinne.

Sondre Nordstad Moen fra SK Vidar satte norsk bestenotering på halvmaraton i Valencia i dag da han løp på fantastiske 59.48 (justert fra opprinnelig 59.47). Dette er smadring av den tidligere norske bestenoteringen på distansen, personlig rekord med godt over to minutter og han er nå tredje beste europeer på distansen noensinne. Bak britiske Mo Farah med 59.22 og portugisiske Antonio Pinto med 59.43.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si etter dette, sier Sondre til friidrett.no.
- Jeg har fått trent veldig godt den siste tiden, og i dag fungerte kroppen veldig bra. Jeg er ikke direkte overrasket over at jeg kunne løpe på rundt en time. Under 1.01 var jeg ganske sikker på, men spørsmålet var om jeg ville holde til mål siden jeg hadde bestemt meg for å følge teten fra start, sier han.
- Det er et resultat av kontinuitet i treningen. Det er ti år med trening, sier han i en kommentar til VG.

- Håper på under 2.08 i Japan

Han brukte løpet som en del av oppkjøringen til maraton i Japan 3. desember, og hadde ikke toppet formen til dette løpet. Det lover meget bra for det som skal skje senere i år og ikke minst EM i Berlin neste år.
- Om ALT klaffer og jeg får forberedt meg optimalt er 2.07 innen rekkevidde i Japan, skriver Sondre i en melding.
- Dette er en av de største norske utholdenhetsprestasjoner uansett idrett gjennom tidene. Det er så fort at det er ikke til å forstå, sier NRK sin friidrettskommentator Jann Post til VG.

Sondre på Instagram: Yesss! 59:47 for half marathon in Valencia. Really happy! Big thanks to you all who support my running career!

Moen brakes the one hour barrier

Trønderen la seg fint til midt i tetgruppen fra starten av. Like før halvveis ble passert sprakk tetgruppen opp og Nordstad Moen ble liggende i gruppe to, bak tre løpere i front.

Valencia maraton på IAAF sin side

I følge velrennomerte Alberto Stretti på Twitter hadde Nordstad Moen disse passeringstidene: 13.56 på 5km, 27.55 på 10km og 42.26 på 15km. Han passerte da 10km på samme tid som hans pers, og norske bestenotering på distansen. Han holdt bra hele veien inn og smadret Geir Kvernmo sin tidligere norske bestenotering på på 62.13 fra 1988. Nordstad Moen ble forøvrig nummer fire i løpet.

Han er som nevnt tredje beste europeer på halvmaraton noensinne og bare en annen norsk utøver har æren av å være topp tre i Europa gjennom alle tider på "sin" øvelse: Ingrid Kristiansen er nummer tre både på 10 000 meter og halvmaraton.

Resultater (justert i forhold til siste informasjon via IAAF):

1 Abraham Cheroben (BRN) 59:11
2 Leul Gebresilase (ETH) 59:18
3 Fikadu Haftu (ETH) 59:22
4 Sondre Nordstad Moen (NOR) 59:48
5 Mustapha El Aziz (MAR) 1:00:50
6 Amanuel Mesel (ERI) 1:00:53
7 Justus Kangogo (KEN) 1:00:55
8 Mathew Kisorio (KEN) 1:01:15