sondregutt.jpg
Sondre Guttormsen. Foto:Bildbyrån.

Norsk innendørsrekord av Sondre Guttormsen

En innholdsrik norsk friidrettsdag er unnagjort. Sondre Guttormsen stjal showet med å sette norsk innendørsrekord i stav i Kalmar, Ezinne Okparaebo forbedret sin årsbeste i Bærum, Vladimir Vukicevic gjorde det samme i Frankrike, mens Marcus Thomsen ikke fikk helt fullklaff i Sätra.

Sondre Guttormsen er i storform og kom seg over 5.74 i stav da han vant det tredje og siste stevnet under Svenska Stavhoppstouren. Vidar-hopperen forbedret sin norske innendørsrekord fra 2019 med en centimeter. Dette var hans tredje beste konkurranse noensinne, bak 5.80 i Leverkusen i juli 2019 og 5.75 da han ble nummer seks under EM i Berlin. Med sin gode form seiler Guttormsen opp som en medaljeoutsider til EM innendørs om fire uker. Sondre sin lillebror Simen ble nummer tre med 5.17.

- Det kjennes veldig bra ut. Jeg har jaktet denne rekorden veldig lenge og det er godt å endelig få det til. Jeg har hatt fire konkurranser der jeg har vært i nærheten, så dette var kjempedeilig. Jeg har visst hele sesongen at jeg har vært på høyt nivå og har da egentlig ventet på å klare det, sa Guttormsen på streamen like etter konkurransen.

- Jeg tenker ikke så mye på om det er innendørs eller utendørs og regner da min pers på 5.80, men det er deilig å hoppe så høyt og det er det beste siden jeg hoppet 5.80. Det faktisk å klare resultatene jeg har trodd jeg har hatt inn kjennes kjempebra. Det neste målet er å hoppe 5.81 og det hadde vært kult å hoppe 5.90 i løpet av sesongen, noe jeg tror er mulig. Jeg kommer inn til EM innendørs med god selvtillit og det er deilig.

Brødrene Guttormsen måtte vente lenge før de kom i gang med sin konkurranse og først nærmere halvannen time etter øvelsesstart var Simen i aksjon. Han åpnet med å komme seg over 5.17 i første forsøk. Han valgte deretter å hoppe på 5.32, men rev dessverre i alle tre forsøk. Sondre åpnet på 5.42 og hadde meget god klaring i første forsøk. Svenske Melker Svärd-Jacobsson rev ut på 5.42 og Sondre var den eneste igjen i konkurransen. Den norske EM-finalisten fra Berlin valgte å hoppe på 5.61 og der ble det riv i første forsøk, men han viste at han hadde høyden inne og han kom seg lett over i andre forsøk.

Listen ble så flyttet opp på rekordhøyde 5.74. Sondre hadde et meget solid første forsøk, men rev dessverre på veien ned. I andre forsøk spratt han over og forbedret dermed sin norske rekord. Neste høyde ble 5.81, en centimeter over Guttormsen sin norske rekord utendørs, men det kom han seg ikke over denne gangen.

Okparaebo med fremgang i Bærum

Ezinne Okparaebo åpnet dagen med årsbeste på 60 meter allerede i forsøket under Vintersprinten i Bærum lørdag ettermiddag med 7.47, før dagen var hennes beste tid i år 7.53. Norna-Salhus-utøveren vant som ventet finalen da hun løp på 7.43 og forbedret sin årsbeste ytterligere. Helene Rønningen sin 7.36 overlevde som norsk årsbeste. Parautøver Ida-Louise Øverland fra Hind løp på 8.43 i forsøket og i finalen. Hennes pers er 8.41 men hun satte årsbeste i dag.

Jonathan Quarcoo fra Orion vant 60 meter på 6.85, litt bak hans årsbeste på 6.80. I forsøket løp han forøvrig på 6.82 og var fem hundredeler bak kravet til EM innendørs. Mathias Hove Johansen fra Skjalg løp på 7.10 i forsøket og stilte ikke i finalen. Vi krysser fingrene for at rogalendingen ikke pådro seg en alvorlig skade. Nummer fem i forsøksheatet er verdt å nevne. Parautøver Vegard Dragsund Sverd fra Norna-Salhus forbedret sin pers til 7.24.

Vidars Line Kloster vant som ventet 400 meter da hun løp på 54.71, som er 96 hundredeler bak kravet til EM innendørs. Hennes klubbvenninne Ingrid Pernille Rismark ble toer med 55.66, og hun forbedret sin innendørspers fra 2018 med nesten tre sekunder.

Andrea Rooth stilte ikke opp og det ble meget jevnt om å være raskest i forsøket på 60 meter hekk. Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus tok seieren da hun løp på 8.57. Bergenseren var 19 hundredeler bak sin årsbeste og to hundredeler foran Vidars Ingrid Pernille Rismark. I finalen løp Hjørnevik tre hundredeler raskere og tok seieren, mens Rismark løp på 8.58 og var syv hundredeler bak pers. Tjalves Kajsa Rooth ble nummer tre med pers 8.66. Resultater.

Årsbeste av Vukicevic

Vladimir Vukicevic ble nummer to i B-finalen på 60 meter hekk i Metz lørdag ettermiddag. Vidar-utøveren løp inn til 7.78 og forbedret sin norske årsbeste med ett hundredel og var ni hundredeler bak norsk rekord. Tiden er den raskeste Vukicevic har løpt på siden 2019. I forsøket løp Vukicevic på 7.87 og ble nummer tre i det andre heatet.

Det fungerte ikke like bra for Marcus Thomsen under Raka Spåret på lørdag, som det gjorde i Växjö da han satte norsk innendørsrekord på mandag. Tjalve-utøveren endte som nummer to i kule med 20.49. Han åpnet med ugyldig, før det ble 20.04 i andre omgang. Deretter ble det to ugyldige støt, før han avsluttet med 20.18 og 20.49. Svenske Wictor Petersson med 20.71. Resultater.

Malin Støyva har hatt en kometkarriere de siste par sesongene, etter å ha kommet tilbake på tartanen etter at hun sluttet etter ungdomsskolen. 26-åringen slo til med 1.80 i høyde under Nornamesterskapet, og utøveren som representerer Norna-Salhus forbedret sin innendørspers med hele syv centimeter og var fem centimeter over persen hun har utendørs. Hedvig Kallåk fra Tyrving ble nummer to og Madelen Haaheim Sveinungsen fra Sørild nummer tre, begge kom seg over 1.74. Kallåk forbedret innendørspersen med to centimeter og var to centimeter under kravet til U18-EM.

Filip Bøe debuterte i drakten til Norna-Salhus med å vinne 60 meter på 6.97, og han perset da med to hundredeler.

Sterk sesongåpning av Mardal

Thomas Mardal fikk til et kjempekast i vektkast South Carolina Invitational i fjerde omgang med 23.14 og vant med det konkurransen. Gloppen-kasteren forbedret sin pers med 25 centimeter i sin sesongåpning og nærmer seg Tore Johnsen sin norske rekord fra 1984 på 23.94 og Mardal er bare åtte centimeter bak Steffen Nerdal, som er nummer to i Norge gjennom alle tider. Resultater.

Jon Nerdal vant vektkast under Charlie Thomas Invitational på lørdag. Utøveren fra Norna-Salhus kastet 21.48, forbedret sin årsbeste og var 24 centimeter bak persen fra i fjor.

Ålesunds Sigrid Kleive deltok i samme stevnet åpnet sin konkurranselørdag med å bli nummer åtte i lengde med 5.53, etter å ha stått over de tre siste omgangene. I høyde rev Kleive ut på sin åpningshøyde 1.60. Hun var forøvrig også påmeldt kule, men den konkurransen gikk samtidig som lengde og hun prioriterte da hoppøvelsen og hun stilte heller ikke til start på 60 meter hekk. Resultater.

Ranheim arrangerte stevne for utøvere med toppidrettsstatus i Ranheimhallen søndag. I lengde ble det dobbelt Leirfall Bremset fra Stjørdal. Thale vant med 5.93, mens Thea hoppet pers 5.88. Resultater.

I Høiehallen hoppet Philip Andreas Kubon fra Bergens Turnforening 4.73 i stav på søndag. Han forbedret persen fra NM med tre centimeter og var godt over kravet til U18-EM på 4.60.

Isabelle Pedersen løp inn til 8.32 i forsøket på 60 meter hekk under American Track League 3 i Fayetteville sent søndag kveld norsk tid. BUL-løperen ble nummer fem og var fem hundredeler bak årsbeste. Den norske rekordholderen på 100 meter hekk valgte å ikke stille opp i finalen senere på dagen og hun har vært et lite stykke bak persen på 7.86 i sesongens to første konkurranser. Resultater.