adobe-spark-post (81).png
Hedda Hynne. Foto: Bildbyrån.

Norge nummer tre i ETCH før siste dag

Etter en fredag med to finaler og forsøk i alle løpsøvelsene til og med 400 meter var det utelukkende klart for finaler under European Athletics Team Championships i Sandnes på lørdag. Etter et voldsomt regnvær tidlig på dagen var det finere vær da stevnet dro til, før det begynte å regne mot slutten. Totalt ble det fem seire til Norge og vi ligger som nummer tre med 139 poeng, 24 poeng bak Portugal og ett poeng bak Nederland, før siste dag.

Forhåndsomtale
Nettsiden til stevnet
Norges sin tropp
Tidsskjema og resultater
Stream

Bunnsolide løp av flere norske løpere

Amalie Iuel var favoritten på 400 meter hekk og hun innfridde så absolutt på lørdagens første løpsøvelse. Iuel åpnet tøft og ledet ganske klart etter 200 meter. Det var motvind ut på oppløpet der Iuel hadde en klar ledelse. Hun stod løpet meget bra og løp inn til soleklar seier med 55.80, som er 65 hundredeler bak hennes norske rekord og det var sterkt levert i vinden i Rogaland. Tyrving-løperen slo toer Femke Bol fra Nederland, som vant U20-EM i sommer, med hele ett sekund og 17 hundredeler.

- Det føltes bra i dag. Jeg følte meg bra på oppvarmingen og tenkte jeg bare skulle kjøre på, det føler jeg at jeg klarte, sa Iuel til NRK like etter målgang.

adobe-spark-post (89).png

Amalie Iuel. Foto: Bildbyrån.

Sist Norge vant langhekk for kvinner i Europacupen var ved talentutviklingsansvarlig Mari Bjone i Istanbul i 1994, da Norge var i gruppe B i 2.divisjon.

På 3000 meter åpent det ekstremt rolig med 43 sekunder på første 200 meter og nærmere 90 sekunder på første 400 meter. Det fortsatte i bedagelig tempo og første tredjedelen ble passert på 3:36. Norge sin representant Karoline Bjerkeli Grøvdal lå våkent i fremre del av feltet. Da 1000 meter gjenstod tok Tjalve-løperen over teten og da økte farten.

ny karro.jpg

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

Feltet strakk seg ut og Maureen Koster fra Nederland la seg i rygg. Da 700 meter gjenstod så det ut til å stå mellom Bjerkeli Grøvdal og Koster om seieren, men den portugisiske junioren Mariana Machado hang delvis på. Nest siste runde gikk på 65 sekunder og Koster lå i rygg da 200 meter gjenstod. På oppløpet viste Bjerkeli Grøvdal, som har hele seks bronsemedaljer fra EM i seniorklassen, som den sterkeste og vant på 9:45.20, drøye sekundet foran Koster, etter en siste kilometer på 2:41.

- Det var veldig merkelig å løpe så rolig, så det var uvant. Det er litt deilig å øve på et sånt løpsopplegg og jeg føler jeg hadde en god avslutning, sa Isfjordens store dronning, som tok Norge sin første kvinnelige seier på 3000 meter i Europacupen siden Susanne Wigene i 2006.

Hedda Hynne vant 800 meter på 2:04.94 og tok Norge sin første seier på distansen i Europacupen siden Vebjørn Rodal i 1998. Tjalve-løperen valgte å legge seg inne til listen fra start av og lå i fremre del av feltet der førsterunden ble passert på 63 sekunder. Hynne lå fint plassert i tredjeposisjon i siste sving og ledet da 100 meter gjenstod. Hun var overlegen på slutten og tok full poengpott i sin andre opptreden i lag-EM.

To Ingebrigtsen-seire

På 5000 meter leverte Filip Ingebrigtsen som forventet da han vant med tiden 13:37.09, som absolutt er en bra tid i et mesterskapsløp. Sandnes-løperen var fullstendig overlegen på hjemmebane, han vant med nærmere 17 sekunder etter en sisterunde på 57 sekunder og var bare 34 hundredeler bak mesterskapsrekorden. En mannlig norsk utøver har ikke vunnet distansen i Europacupen siden Arne Kvalheim klarte det i Brüssel i 1973.

adobe-spark-post (92).png

Filip Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

- Jeg hadde det så gøy at jeg ikke kjente at det regnet. Jeg har jobbet både med psyken og det å få opp utholdenheten til å holde på 5000 meter og dette viser vel at jeg har klart det, sa en blid Ingebrigtsen til NRK.

Tyrkiske Aras Kaya tok på seg drajobben og passerte første kilometer på 2:47, samme fart var det på den andre og tredje tusenmeteren. Det ble en liten luke opp til to karer i tet rundt halvveis, men Filip var greit oppe og tettet luken. Tetgruppen bestod av tre karer ut på siste halvdelen av løpet. 4000 meter ble passert på 11:08 og da gikk Filip opp i tet og økte tempoet litt, som gjorde at han raskt var alene i tet. Sandnes-løperen løp ekstremt elegant, hadde full kontroll på seieren og begynte å juble til publikum på sisterunden. Filip så helt uanfektet ut etter løpet og det er ingen tvil om at formen er råsterk for den regjerende VM-bronsevinneren på 1500 meter.

Jakob Ingebrigtsen var skyhøy favoritt på 1500 meter som regjerende europamester og med klart beste pers og årsbeste av deltakerne. Sandnes-karen la seg bakerst fra start av før han begynte å avansere etter 300 meter. Da to runder gjenstod var Jakob på andreplass og med 600 meter igjen var han i tet. Passering 1100 meter var på 2:50 og Jakob begynte å dra jevnt fortere på sisterunden. Ut på oppløpet hadde han en god luke til andremann og han fyrte opp publikum hele oppløpet. Unggutten vant lekent på 3:43.43 og han så knapt nok andpusten ut etter den suverene seieren.

- Jeg setter utrolig stor pris på at så mange stiller opp på tribunene, det blir ikke bedre enn det. I dag var det gøy å løpe og det er kult å løpe dette mesterskapet på hjemmebane. Kroppen kjennes overraskende bra ut, sa Jakob til NRK.

ny jakob.jpg

Publikum elsker Jakob og Jakob elsker publikum. Foto: Bildbyrån.

På herresiden var siste norske seier på 1500 meter i Europacupen da Morten Velde seiret i Odense i 2007, mens Ingvill Måkestad Bovim har flere seire i lag-EM på distansen.

Flere på pallen

Marcus Thomsen fra Tjalve leverte varene i kule da han ble nummer tre med 19.62. For å finne en bedre norske kuleplassering i Europacupen må man tilbake til 2005 og andreplassen til Gjøran Sørli i Tallinn.

adobe-spark-post (87).png

Marcus Thomsen. Foto: Bildbyrån.

Thomsen åpnet solid med 19.62 og det var tredje best av deltakerne i første omgang. I de neste omgangene ble det 19.33 og så ugyldig. U20-europamesteren fra 2017 lå som nummer tre etter tre omganger og var sikret enda et støt. I fjerde omgang ble det et litt mislykket støt da han gled i den glatte ringen og kulen fløy 18.84. Denzel Comenentia fra Nederland vant med fine 20.61.

Ingar Kiplesund åpnet med 7.68 (1.7) og lå som nummer to etter at alle elleve hopperne hadde hoppet ett hopp hver i lengde. I andre omgang hoppet trønderen, som hadde god klaring på planken, 7.56 (1.5), og han hadde falt til tredjeplass etter den omgangen. Før hans tredje hopp hadde han falt ytterligere en plassering. Han hadde nok en gang veldig god klaring til planken og hoppet 7.52 (3.8). Ingen passerte mannen med best årsbeste og dermed ble det enda ett hopp på Kiplesund.

adobe-spark-post (82).png

Ingar Kiplesund. Foto: Bildbyrån.

I fjerde omgang traff Trondheim-karen bedre og hoppet 7.76 (1.1). Han endte da på tredjeplass og var bare tre centimeter bak vinneren Tomas Veszelka fra Slovakia og to centimeter bak andremann Uladzislau Bulakhau fra Hviterussland.

- Jeg trodde været skulle være på min side, men jeg fikk ikke helt klaff i de tre første hoppene. Jeg er fornøyd med at jeg klarte å hoppe lengre i fjerde omgang, men jeg skulle gjerne hoppet lengre i dag, sa Kiplesund, som har hoppet 8.00 i år.

Mange nordmenn presterte fint

Beatrice Nedberge Llano hadde en strålende start på sesongen med norsk rekord 71.43 i slegge i mars. Etter dette har hun slitt mye med skader og lengder opp mot sin norske rekord kunne ikke forventes i Sandnes. Llano var en av fire utøvere med kast over 70 meter i år og endte på en femteplass med 64.51, noe som absolutt er godkjent med tanke på skadeproblemene de siste månedene. Sist Norge hadde en bedre plassering for kvinner i slegge i europacupen var Mona Holm sin andreplass i 2008.

ny betarice.jpg

Beatrice Nedberge Llano. Foto: Bildbyrån.

Llano åpnet med 64.51 og lå som nummer fem etter første omgang. Bergenseren var ikke helt fornøyd med sitt andre kast som målte 62.43. Den tidligere U20-verdensmesteren lå på femteplass før tredje omgang, der hun valgte å stå over grunnet smerter i skulderen. De fire beste fikk ytterligere ett kast og det gjorde da ikke da Laksevåg-utøveren. Vinneren i slegge ble tidligere VM-bronsevinner Martina Hrasnova fra Slovakia med 71.64.

Som vanlig åpnet Ezinne Okparaebo fra Norna-Salhus sterkt og lå jevnt med flere løpere mot slutten av løpet. Hun ble nummer fem på 100 meter med tiden 11.86 (-1.8) og sikret da syv poeng for Norge i sin niende opptreden for Norge i Europacupen. Vinneren ble som ventet Marije van Hunenstijn fra Nederland med 11.63.

På herrenes 100 meter ble det en fjerdeplass til Norge sin representant Salum Kashafali, også han løper for Norna-Salhus. Mannen som har verdensrekord i paraklassen T12 løp på 10.80 (-2.6). En av favorittene Emre Zafer Barnes fra Tyrkia ble diskvalifisert og vinneren ble da Carlos Nascimento fra Portugal med 10.64.

adobe-spark-post (95).png

Salum Kashafali. Foto: Bildbyrån.

- Jeg må si meg fornøyd med løpet og å bidra for laget, sa Kashafali til NRK.

Fredrik Øvereng løp et knalløp i forsøket på 400 meter i går og kjempet meget bra også i dag. Han sikret noen plusspoeng for Norge da han ble nummer seks med tiden 47.39. Dette er hans nest beste løp på distansen noensinne, 36 hundredeler bak persen fra i går. Fjorårets U20-verdensmester Jonathan Sacoor fra Belgia vant på 46.43.

ny fredrik.jpg

Fredrik Øvereng. Foto: Bildbyrån.

- Etter løpet i går fikk jeg noen voldsomme kramper i leggene og var nesten helt ferdig. Jeg var litt usikker før løpet i dag, men det gikk bra, sa Overhalla-løperen som til de grader leverte for Norge i Sandnes.

Oda Utsi Onstad åpnet sin trestegkonkurranse med 13.34 (1.5) og lå som nummer fire etter første omgang. I andre omgang ble det 13.26 (0.9) på kvinnen fra Fagernes og hun lå som nummer seks. I siste omgang økte Utsi Onstad, som konkurrerer for Norna-Salhus, til 13.41 (3.2), men hun klarte ikke å passere noen utøvere og endte på en sjetteplass. Hun gjorde forøvrig sin andre opptreden i lag-EM, den første var som 19-åring i 2009. Vinneren ble Doville Kilty fra Litauen med pers 14.28 (0.9).

ny oda.jpg

Oda Utsi Onstad. Foto: Bildbyrån.

Ane Dahlen fra Tyrving ble nummer seks i spyd med 51.16. Kvinnen som kom inn etter at Sigrid Borge meldte forfall åpnet med 51.16 og lå som nummer fem etter første omgang. Deretter ble det 49.95 og så ugyldig. Vinneren ble som ventet Tatsiana Khaladovich fra Hviterussland. da europamesteren fra 2016 kastet 61.17.

adobe-spark-post (83).png

Ane Dahlen. Foto: Bildbyrån.

På 3000 meter hinder stilte Norge med den ferske løperen Olea Villa Furre. Kvinnen som noterte sine første løp på bane i fjor og nå bare løp sitt fjerde hinderløp leverte mer enn godkjent for Norge da hun ble nummer ni med 11:04.28, bare syv hundredeler bak pers. Hun hadde svakest årsbeste og pers før løpet og sikret da flere poeng enn det som var spådd på forhånd.

adobe-spark-post (85).png

Olea Villa Furre. Foto: Bildbyrån.

- Jeg er kjempefornøyd og synes det gikk veldig bra. Jeg hadde ikke trodd det skulle gå såpass bra med tanke på forberedelsene, sa Selsbakk-løperen som tok bronse under NM forrige helg.

Vinneren ble favoritten Viktoria Wagner-Gyürkes fra Ungarn med tiden 9:53.48.

Joachim Sandberg kvalifiserte seg gledelig til finale og hadde fått bane 1 på 400 meter hekk. Mannen som er fra Sandnes kjempet seg inn til en syvendeplass med 52.07 og var da bare 19 hundredeler bak sin årsbeste. Tjalve-løperen hadde før mesterskapet åttende beste årsbeste og sikret seg da ett "plusspoeng".  Yasmani Copello fra Tyrkia var som ventet suveren og mannen som tok EM-sølv i fjor vant på 49.23.

adobe-spark-post (90).png

Joachim Sandberg. Foto: Bildbyrån.

- Det blir ikke større enn å løpe på hjemmebane med så mange folk. I finalen var det bare å løpe avslappet og gjøre mitt beste, jeg følte jeg gjorde det ganske bra, sa Sandberg til Harald Thingnes.

Vetle Raa Ellingsen gjorde unna sin debut for seniorlandslaget med å komme seg over 1.95 i høyde og dermed var Norge sikret minst ett poeng. Neste høyde var 2.00 og der kom Fana-utøveren seg over i andre forsøk. Også på 2.04 kom Raa Ellingsen seg over i andre forsøk og han lå da foran iren David Cussen, som trengte tre forsøk på å komme seg over. Neste høyde var 2.08, to centimeter over pers og tre centimeter over Raa Ellingsen sin årsbeste. Han rev i første forsøk, der iren Cussen kom seg over. Det ble også riv i andre forsøk og dermed var bergenseren ute av konkurransen, ettersom man bare kan ha fire riv totalt. Det ble en en ellevteplass for junioren som fulgte i fotsporene til faren Gisle og broren Brede med å delta i Europacupen.

ny high.jpg

Vetle Raa Ellingsen. Foto: Bildbyrån.

På 4x100 meter stilte Ingvild Meinseth fra Sørild, Helene Rønningen fra Tyrving, Tonje Fjellet Kristiansen fra Orion og Ezinne Okparaebo fra Norna-Salhus. De tok plass i sjette bane i det andre heatet og bommet totalt på siste veksling. Okparaebo måtte løpe tilbake for å hente pinnen. Den norske rekordholderen løp deretter inn til 52.97. Hun løp i mål i bane 5 og Norge ble disket en snau time etter målgang ettersom de hadde bane 6 i stafetten.

På herrenes stafett løp Christian Mensah fra Trondheim, Even Meinseth fra Gular, Mathias Hove Johansen fra Skjalg og Salum Kashafali fra Norna-Salhus. Der ble det bom allerede i første veksling og Norge ble sist i heatet på 41.33, som holdt til en tiendeplass totalt ettersom Nederland ble disket.