thomsen.jpg
Marcus Thomsen. Foto: Eirik Førde.

Norsk rekord av Amalie Iuel og Marcus Thomsen

En forrykende første dag av NM innendørs er unnagjort i Bærum Idrettspark. Både Amalie Iuel og Marcus Thomsen satte norske innendørsrekorder, mens Hedda Hynne og Henriette Jæger også var blant utøverne som imponerte.

Nettsiden til mesterskapet
Resultater
NRKs sending
Arrangørens stream
NM-podcast

To norske rekorder

Etter å ha levert pers 20.64 i første omgang i kule smalt Marcus Thomsen til med 21.01 i andre omgang. Med det slettet han Georg Andersen sin norske innendørsrekord fra 1989. Endelig fikk Tjalve-utøveren ut de kastene han har vist på trening og han var bare ni centimeter bak kravet til OL.

- Det tok sin tid å komme seg over 21 meter i konkurranse, var den umiddelbare reaksjonen til den tidligere U20-europamesteren.

I de fire siste omgangene ble det ugyldige støt. Hans støt på 21.01 er det tredje lengste i verden hittil denne innendørssesongen.

- Vi har endret teknikken veldig mye før denne sesongen. Nå kommer jeg i bedre og større posisjoner til å støte lengre. Jeg sitter inne med mye, mye mer. Jeg følte at utstøtet var totalt bom i det lengste støtet, det er ikke det utstøtet som jeg er vant med fra treningsleiren nylig, men det er naturlig når det blir ekstra adrenalin i kroppen i konkurranse. Nå må jeg bli mer vant og stabil med teknikken.

- Det betyr mye å få dette resultatet så tidlig. Det viser at det jeg har gjort i høst og vinter, og den endringen vi har gjort, var helt rett å gjøre, sa Thomsen som har planlagt flere konkurranser utover i februar. 

De øvrige medaljevinnerne ble Sondre Alexander Høyland med pers 14.34 og mangekjemper Toralv Opsal fra Dimna med pers 13.83.

Like etter Thomsen sitt kjempestøt var det klart for finale på 400 meter. Line Kloster smalt til fra start og fikk med seg Amalie Iuel i rygg. Tjalve-løper Iuel avansert forbi på andrerunden og stod løpet klart best. Hun kom i mål på 52.25 og forbedret med det sin norske innendørsrekord fra 2016 med 27 hundredeler. Tiden er raskest i Europa i år og inne topp 5 i verden i år. 

- Det var deilig å kjenne at kroppen hadde litt å svare med etter de første 200 meterne. Jeg hadde egentlig forventet at Line kom til å åpne tøft, så jeg prøvde egentlig bare å henge på og ikke la meg stresse for mye, var analysen fra Iuel.

IUel.jpg

Amalie Iuel. Foto: Eirik Førde.

- Vi har gjort noen tester på trening som har vist at jeg har vært i god form, men jeg har ikke løpt så bra innendørs de siste årene, så det var vanskelig å si hvilken tid jeg forventet. Det var på tide at min gamle rekord ble slått.

- Sesongen 2020 blir veldig spennende, jeg tar med meg at jeg må prøve å løpe løpene så kontrollert så mulig, avsluttet Iuel.

Kloster fikk det litt tøft mot slutten, men stod absolutt løpet brukbart og løp inn til sølv på 54.11. Dette var hennes åttende NM-medalje på 400 meter innendørs. Nora Kollerød Wold fra Fredrikstad har hatt en sterk start på sesongen og fortsatte sin fine utvikling i dag. Hun krysset målstreken på 55.09, som holdt til bronse og pers med 54 hundredeler. Bare en gang tidligere i NM innendørs har bronsemedaljen gått på raskere tid og aldri har sølvtiden vært like god.

Fint sololøp av Hynne

Hedda Hynne satte fart på 800 meter og fikk en god luke allerede etter 50 meter. Hun passerte første 400 meter på 60 sekunder og hun tråkket bra til. Farten sank litt på siste halvdel av løpet, men Tjalve-løperen holdt farten godt oppe og løp i mål på 2:04.79, som er klar mesterskapsrekord. Tiden er også godt innenfor topp 10 i Europa i år, noe som må sies å være en meget solid start på sesongen.

- Det var en bra gjennomkjøring. Jeg tror at jeg har litt mer å gå på hvis jeg hadde hatt mer konkurranse. Dette var en kul start på sesongen, sa Hynne.

- Jeg er litt forsiktig med å legge for mye planer på forhånd, men det var en strategi å gå hardt ut. Det var sesongens første løp og jeg måtte føle meg litt frem. Det er mye som er bra og jeg kjenner meg hele tiden litt bedre, jeg er enda bedre enn tidligere. Nå handler det om å bygge videre på selvtilliten og holde seg skadefri.

hynne.jpg

Tjalve-trioen Hedda Hynne, Malin Edland og Solveig Hernandez Vråle. Foto: Eirik Førde.

Hennes klubbvenninne Malin Edland ble liggende alene på andreplass hele løpet og løp inn til 2:09.71, mens Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg fra Ranheim ble bronsevinner på innendørspers 2:11.40 etter en fin sluttspurt.

Tre superløp og gull av Henriette Jæger

Henriette Jæger leverte pers både i forsøk og semifinale og seilte opp som en klar utfordrer til Helene Rønningen om gullet da Ezinne Okparaebo ikke stilte til start i finalen på 60 meter. Rønningen fikk den beste starten, men Jæger løp en forrykende siste del av løpet og sikret seg gullmedaljen på formel 1-øvelsen med fantastiske 7.37. Denne tiden er naturligvis en soleklar aldersrekord i 17-årsklassen i Norge og hun forbedret denne rekorden tre ganger i løpet av dagen. Tiden er også årsbeste i Europa i U20-klassen, noe som er uhyre imponerende av en ung mangekjemper.

- Jeg er selvfølgelig utrolig fornøyd med tiden og gull. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle ta gull før jeg kom hit, men hadde troen på at jeg skulle perse, sa Jæger til friidrett.no.

jager.jpg

Henriette Jæger. Foto: Eirik Førde.

- Jeg har fått trent bra og kommer til å fortsette å satse på mangekamp, den treningen hjelper også på hurtigheten.

Det er bare tre norske kvinner som har løpt raskere enn Jæger noensinne og en av disse er Rønningen. Hun måtte ta til takke med sølvmedaljen, hennes femte medalje på øvelsen, etter å ha løpt på årsbeste 7.45. Tjalves Vilde Humstad Aasmo virker å være tilbake på gamle høyder og perset til 7.57 da hun ble bronsevinner. Det ble perser også på Dimnas Alice Ulla Berg med 7.62 og Lovise Skarbøvik Andresen med 7.64. Sistnevnte løper i 16-årsklassen og presterte den sjette beste tiden av en norsk jente i den klassen noensinne.

Solid levert av Haukenes

Håvard Haukenes vant som ventet 5000 meter kappgang med tiden 19:56.45, som er klar innendørspers og den 16.beste tiden i verden i år.

hauk.jpg

Håvard Haukenes. Foto: Eirik Førde.

- Det var et tyngre løp enn jeg hadde trodd. Jeg hadde håpet at jeg kunne gått litt raskere, men det klarte jeg ikke. Det var nok en blanding av teknikk og fysikk som gjorde at det ikke gikk fortere. Det er fortsatt januar og med doserte svinger må jeg si meg fornøyd med å komme under 20 minutter. Det var en fin test etter høydeoppholdet jeg nylig kom jeg fra.

- Dette var en indikasjon på at jeg er på rett vei, sa fjerdemann fra EM i 2018.

Bak en suveren Haukenes ble det jevnt om sølvmedaljen. Haugesunds Andreas Døske gikk raskest på pers 23:09.56, mens Tjalves Tobias Lømo ble bronsevinner med innendørspers 23:27.78.

Emosjonelt og fortjent gull til Even Meinseth

På 60 meter gjorde Even Meinseth unna sin sesongdebut. Hans største fokus var at hamstringen skulle holde gjennom tre løp. Det gjorde den heldigvis og da ble det gull for Gular-karen. Han løp inn til 6.83 og tangerte med det sin fem år gamle pers.

- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle ta gullet her. Fokuset mitt var å komme seg til finalen og holde tre løp. Jeg var litt skeptisk før finalen for jeg kjente litt i hamstringen, men heldigvis holdt den inn, sa en rørt Meinseth.

- Dette betyr selvfølgelig veldig mye etter å ha slitt med skader i så mange år og det viser at all jobben har vært verdt det, sa sørlendingen som tok bronse på 200 meter under U20-EM i 2015.

Det ble meget jevnt om medaljene og Mathias Hove Johansen fra Skjalg løp inn til sølv med 6.85, pers med fire hundredeler. Gneists Amund Høie Sjursen, som var i EM i Glasgow på denne øvelsen i fjor og var regjerende mester, måtte ta til takke bronse etter å ha senket sin årsbeste til 6.87.

Fredrik Gerhardsen Øvereng innfridde favorittstempelet på 400 meter og ble norsk mester etter å ha løpt på innendørspers 48.31. Han fikk tøffere kamp enn forventet om tetposisjonen etter førsterunden.

- Det var et tungt, men artig løp. Jeg trodde at jeg skulle komme alene etter 200 meter. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle være først da vi gikk inn til listen og brant nok litt mye krutt på det, sa Øvereng, som la til at tiden var helt grei med tanke på at han tok løpet som en gjennomkjøring og ikke har toppet formen. 

Forhåpentligvis kan vi se trønderen ta ytterligere steg utover 2020 og da er det langtfra utenkelig at han deltar i EM i Paris.

Sølv- og bronsevinnere ble Jørgen Kåshagen fra Moelven og Sebastian Casper Plows fra Nittedal med 48.65 og 49.45. Begge to perset da innendørs, Plows forsvaret bronsen fra i fjor mens Kåshagen tok sin første medalje på distansen innendørs siden 2013.

Gode tider av parautøverne

Ida-Louise Øverland fra Hind forbedret sin pers på 60 meter til 8.41 i paraklassen og tok da NM-gull. Bak henne fulgte Ann Selda Deliler fra Eidanger med 11.68 og Anisa Abdihakin Abdulle fra Moelven med 14.06.

para.jpg

Ida-Louise Øverland. Foto: Eirik Førde.

I herreklassen var som ventet Vegard Dragsund Sverd fra Norna-Salhus raskest med 7.35, to hundredeler bak pers. Kristiansand-karene Ole Kristian Antonsen og Nikkolaj Gulbrandsen ble nummer to og tre i mål med 7.99 og 8.74.

- Jeg er fornøyd med gull, men skulle gjerne forbedret persen min, sa Sverd som har en drøm om å sikre seg billett til Paralympics i Tokyo senere denne sesongen.

Spennende avslutning på 1500 meter

På 1500 meter tok Erik Udø Pedersen fra Ull/Kisa på seg drajobben den første runden, uten at det gikk unna i et veldig høyt tempo. Veteranen Hans Kristian Fløystad ville ha fart og tok kommandoen på andrerunden. Bjørnar Sandnes Lillefosse var også oppe og viste seg i teten, mens Orions Even Brøndbo Dahl også dro en del av løpet.

Gulars Marius Vedvik viste seg først i tet da en runde gjenstod og han og Brøndbo Dahl fikk en liten luke. Vedvik dro forbi den eminente langrennsløperen på sisterunden og så ut til å ta gullet. Han stivnet kraftig siste 50 meter og da kom Narve Gilje Nordås fra Sandnes med en strålende avslutning og snappet NM-gullet. Udø Pedersen sikret seg siste plass på pallen etter å ha løpt på 3:55.79, mens vinnertiden ble 3:55.15 og Vedvik var 17 hundredeler bak gullet.

- Jeg hadde ikke trodd at det var jeg som skulle stå øverst på pallen i dag, spesielt ikke når det var et lureløp. Planen var å legge seg inne til listen uansett hvor fort det gikk, sa Nordås som fulgte "Sandnes"-oppskriften på 1500 meter.

- Grunnformen er veldig bra. Jeg har ikke trent for dette etter å ha kjørt kroppen i senk med 180 kilometer i uken på treningsleir i Afrika nå, sa Nordås som har som mål å prestere best mulig under EM i Paris i august.

Vedvik har nå gull, sølv og bronse på distansen i NM innendørs, mens Gilje Nordås løp inn til sin første NM-medalje på 1500 meter.

På kvinnenes 3000 meter var det Runar-duoen Mari Roligheten Ruud og Andrea Modin Engesæth som dro i starten av løpet. Da det dro seg mot målstreken var det sistnevnte og Kristine Lande Dommersnes som skulle knive om øverste plass på podiet. Lande Dommersnes, som løper for Haugesund, var den sterkeste og ble norsk mester på tiden 9:42.77. Modin Engesæth ble sølvvinner i sitt debutløp på distansen med 9:44.48, mens Mari Roligheten Ruud løp inn til bronse på 9:49.26. Både Ruud og Dommersnes senket sine personlige rekorder innendørs kraftig.

Imponerende av diskosutøvere i kule

I kule for kvinner ble det en duell mellom de to 2002-modellene Lotta Flatum Fallingen fra Brandbu og Elisabeth Thon Rosvold fra Asker. Begge to trives best i diskos, men kan også støte kule bra.

Fallingen tok kommandoen i første omgang med 13.42. Rosvold nærmet seg med innendørspers 13.31 i tredje omgang, men deretter sa Fallingen takk for følget. Hun smadret persen sin med en drøy halvmeter da kulen fløy 14.09 i fjerde omgang, før hun avsluttet med 14.35, som bare er 25 centimeter bak kravet til sommerens U20-VM. Resultatet er også tredje beste av en norsk kvinne i 18-årsklassen noensinne og nummer fem i Europa i U20-klassen. Bronsemedaljen sikret lovende Hannah Emilie Hjeltnes fra Ull/Kisa seg med 12.64.

- Det var på en måte både forventet og uforventet. Jeg var liksom ikke helt klar i dag, men har følt meg bra i det siste og håpet på å støte over 14 meter. Det var litt lengre enn forventet, sa en glad gullvinner som la til at det er viktig å slå "rivalen" og venninnen Thon Rosvold.

- Jeg har hatt litt ekstra fokus på kule den siste uken, men det er diskos jeg har hatt fokus på gjennom vinteren. Nå kan det faktisk bli to øvelser under U20-VM og jeg må bli litt bedre teknisk, sa Flatum Fallingen, som presterte den beste lengden i NM på seks år.

Treningen i diskos har gått veldig bra i vinter, ikke minst etter at hun har fått bygget et eget kastrom hjemme. Norge har to meget lovende diskosutøvere og begge kan komme seg til finale i Nairobi i sommer.

Benserud med sitt andre NM-gull 

I fraværet av Oda Utsi Onstad ble Gneists Monika Benserud norsk mester i tresteg. Bergenseren tok sitt andre NM-gull innendørs og sin femte medalje totalt etter å ha hoppet 12.79. Sølvmedaljen gikk til Mari Sellevåg Aarø fra Norna-Salhus med 12.25, lik lengde som bronsevinner Hedda Kronstrand Kvalvåg fra Tjalve.

Laksevågs Siri Gamst Glittenberg, som har vært vår første mesterskapskappgjenger på kvinnesiden siden Kjersti Tysse Plätzer, vant 3000 meter i Bærum på 14:05.36. Hun forbedret da sin pers fra Nornalekene for et par uker siden med halvminuttet og tok sin første NM-tittel innendørs etter to strake sølvmedaljer. Sturlas Maren Karlsen Bekkestad ble sølvvinner, dessverre ble et ikke registrert tid på henne. Bronsevinner ble regjende mester Fride Møller Flatin med 16:07.34.

Birgitte Kjuus har slitt mye med skader og var dermed godt fornøyd med gullmedalje i stav med 3.80, 15 centimeter bak innendørspers. Ull/Kisa-utøveren må absolutt få godkjent med tanke på at hun hoppet med kort tilløp og i joggesko. Totalt var dette hennes tredje NM-gull innendørs.

- Det var en veldig oppløftende konkurranse med tanke på en litt trøblete høst. Jeg er veldig fornøyd med tanke på at det har vært veldig lite hopping de siste månedene, sa Kjuus som er i bedring og jakter høyere høyder til sommeren.

De to neste på resultatlisten hoppet begge 3.44 og det var Ranheims unge Agnes Elisabeth Morud som ble sølvvinner, akkurat som i fjor, etter å ha hatt færre riv enn bronsevinner Synne Marie Engebretsen fra Fana, som hevet sin innendørspers med fire centimeter.

Jevnt i tresteg

I tresteg for menn skilte det tilslutt bare 12 centimeter mellom vinneren og fjerdeplassen. Tjalves Marius Bull Hjeltnes hoppet vinnerhoppet og innendørspers 14.96 i femte omgang og tok da over ledelsen fra Fanas Per Bucher Johannessen, som hoppet 14.84 i tredje omgang. I siste omgang smalt Fanas Sondre Vie Ytrearne til med 14.91 og gikk opp på sølvplass. Tjalves meget lovende mangekjemper Sander Aae Skotheim falt da ned på fjerdeplass. Han viste sterk mental styrke og økte persen til 14.89 i siste omgang og vant bronse. Bare en gang tidligere, i 2013, har bronsemedaljen gått på en lengre lengde.

Forsøk på 400 meter

Amalie Iuel gjorde unna sin debut i Tjalve-drakten på en overbevisende måte da hun vant første forsøksheat på 400 meter med 54.97. Til sammenligning var hennes årsbeste innendørs 55.01 i fjor.

- Dette var artig synes jeg. Jeg bruker innendørssesongen som et lite avbrekk i treningen denne vinteren, sa Iuel til Knut Skeie Solberg etter sitt debutløp i NM innendørs.

Også i det andre heatet ble det seier til en nyinnmeldt Tjalve-utøver i Sara Dorthea Jensen, som løp på 56.24. I det tredje heatet åpnet Fredrikstads Nora Kollerød Wold hardt, men måtte gi tapt for Naomi van den Broeck på siste 100 meterne og Viking-løperen vant på sterk pers 54.30. Kollerød Wold løp på 55.65, to hundredeler bak pers.

Den tidligere norgesrekordholderen på 400 meter innendørs Line Kloster fra Vidar vant greit det fjerde og siste heatet på 56.02.

Heatvinnerne på 400 meter forsøk for menn ble Jørgen Kåshagen fra Moelven med 49.55, Fredrik Øvereng fra Overhalla med 49.14 og Carl Emil Kåshagen fra Moelven med 49.65.

Superløp av Henriette Jæger under forsøket på 60 meter

I det første forsøksheatet på 60 meter for kvinnene var Henriette Jæger fra Aremark som ventet raskest med meget sterke 7.46. 

- Det var veldig morsomt, jeg føler jeg fikk en god start og fløt godt gjennom hele løpet, sa Jæger like etter at hun kom i mål.

Tiden er aldersrekord i 17-årsklassen og hun ble åttende raskeste norske kvinne på 60 meter innendørs noensinne. Lovise Skarbøvik Andresen fra Ålesund ble nummer to i heatet og 2004-modellen tangerte sin pers på 7.72.

Disse to satte standarden for de øvrige heatene og det ble løpt fort av mange utøvere i forsøksheatene.

Elin Serine Vik Johannessen fra Lyngdal vant det andre heatet på perstangering 7.72. Perstangering ble det også av vinneren av tredjeheatet, Vilde Humstad Aasmo fra Tjalve med 7.62. De neste heatene ble vunnet av Tyrvings Helene Rønningen med 7.55 og Trondheims Mari Gilde Brubak med 7.69.

- Det var bra dette, jeg ville komme og se hvor bra formen er. Det kjennes bra ut og det var veldig gøy å løpe, sa Ezinne Okparaebo etter sitt forsøksheat.

Den norske rekordholderen som løper for Norna-Salhus vant det sjette heatet på 7.54 og kom seg som ventet enkelt til semifinale.

Det ble løpt fort også i semifinalene. Jæger forbedret sin pers til 7.43 da hun vant den andre semifinalen, mens Okparaebo løp hundredelet raskere i den første semifinalen. Bare fem norske kvinner har løpt raskere enn Jæger på 60 meter innendørs noensinne. Den siste favoritten Helene Rønningen kom først over målstreken i den tredje semifinalen da hun forbedret sin årsbeste til 7.47.

- Det var gøy, sa dagens første heatvinner Mathias Hove Johansen til speaker Knut Skeie Solberg etter å ha løpt i mål på 7.02 og vunnet det første forsøksheatet på 60 meter.

Fredrikstads Didrik Grøm vant heat to på pers 6.94, mens Iver Koppen fra Tyrving tok seg av tredjeheatet på 7.02. Per Tinius Fremstad-Waldron fra BUL løp under syv sekunder for første gang da han vant fjerdeheatet på 6.98.

Vinnerne av de tre siste heatene ble Jonas Andre Ose fra Dimna med 7.01, Amund Høie Sjursen fra Gneist med 6.98 og Daniel Alejandro Johnsen fra Gular som perset til 7.01. 

Ut fra tidene i semifinalene kunne det tyde på at det ble en jevn finale. Mathias Hove Johansen vant førsteheatet på 6.90, hundredelet foran Iver Koppen. Amund Sjursen vant andreheatet på 6.92, mens Even Meinseth vant den siste semifinalen med 6.90, hans beste tid siden 2016.

Høyde uten tilløp første medaljeøvelse

Den første norgesmesteren ble kåret i kvinnenes juniorklasse. Mathilde Sofie Karlsen Klokseth fra Moss forsvarte gullet fra i fjor da hun klarte alle høydene opp til 1.38 i første forsøk. Lillian Washington fra Hellas hoppet også 1.38, men hadde flere riv og måtte ta til takke med sølv. Bronsemedaljen sikret Tyrvings Hedvig Kallåk seg etter å ha kommet seg over 1.35 i første forsøk.

I herreklassen ble det en suveren vinner i Julian Skimmeland Aasheim fra Stord. Han hoppet sterke 1.67, perset og forbedret mesterskapsrekorden med en centimeter. Bare en norsk junior har hoppet bedre de siste 10 årene. Sølvet gikk til Sørilds Jonathan Askeland med 1.60, mens Teodor Heldal fra Fana ble bronsevinner med 1.50. 

I høyde uten tilløp i seniorklassene vant favorittene Katarina Mögenburg fra Tyrving og Martin Fagelund fra Sturla. Førstnevnte tok sitt tredje strake NM-gull i øvelsen og syvende totalt etter å ha hoppet 1.50, som er tangering av pers. Hun prøvde seg også på norsk rekord 1.54, men det ble litt høyt denne gang. Telma Eid fra Søndre Land sikret seg sølvmedaljen med pers 1.35. 

- Det var en bra konkurranse og jeg er fornøyd med 1.50. Det hadde vært enda gøyere med 1.54, men jeg synes ikke det er bittert at jeg ikke tok rekorden. Jeg hadde mål om å hoppe såpass høyt og jeg gleder meg til høyde i morgen, sa Mögenburg, som skal gi Tonje Angelsen tøff kamp om gullmedaljen i den øvelsen.

Fagelund tok sitt femte strake gull i øvelsen etter at han hoppet 1.67. Klubbkompis Ola Stunes Isene ga Fagelund god kamp og ble sølvvinner etter å ha hoppet 1.64, forbedring av sesongbeste med fire centimeter. Bronsevinner ble delt mellom de tre øvrige utøverne i konkurransen Sondre Alexander Høyland fra Tyrving, Alexander Nyberget fra Askim og Caleb Kongolo fra Søndre Land med 1.55.