Warholm_Thoresen.jpeg
Foto: Thore-Erik Thoresen

NM Innendørs- forhåndsomtale av alle øvelsene

NM Innendørs arrangeres i Bærum i helgen og forhåndsomtale av alle øvelsene finner du her.

60m:
Ezinne Okparaebo stiller gledelig opp her. Hun sa at hun var ferdig med innendørssesongen i Glasgow for et par uker siden, men løper her. Hun har 7.19 som årsbeste fra sitt første løp for året og er favoritt til å ta sitt tredje NM-gull på distansen, det første siden 2008, da hun satt mesterskapsrekorden på 7.38. Helene Rønningen leder an i kampen om sølvet, etter å ha notert fine 7.44 i år. Hun får nok hard kamp fra fjorårsvinner Astrid Mangen Cederkvist, som har løpt på 7.49 denne vinteren. Forøvrig har aldri de tre medaljevinnerne i Innendørs-NMs historie løpt under 7.55, noe som bør være mulig i år.

Disse tre skiller seg ut som de klart sterkeste, bak lurer kvinner som Ida Bakke Hansen, Mari Gilde Brubak og Ingvild Meinseth.

200m:
Helene Rønningen har satt aldersrekord i J18 på distansen i år med 23.94 og er nok meget lysten på et gull på hjemmebane. Hun får kamp fra Elisabeth Slettum, som har hele seks NM-gull på distansen innendørs. Slettum har ikke løpt noe denne sesongen, men er nok kapabel til tider ned mot 24 blank. Fjorårsvinner Astrid Mangen Cederkvist har ikke løpt fullt så raskt på distansen i år som i fjor, men er klar medaljekandidat med 24.21 som årsbeste.

Det kan fort bli meget tøff kamp om medaljene. Ida Bakke Hansen får en hard helg med flere distanser, men har vist med 24.26 i år at hun kan ta medalje på denne øvelsen.

400m:
Emily Rose Norum har best årsbeste av de som stiller her med 53.92 fra Nordisk. Hun må da finne seg i å være favoritt. Sara Dorthea Jensen, som har en så fin innendørspers som 54.57, har ikke løpt noe i år, men som regjerende mester er hun en klar medaljekandidat. Bak disse to kan det fort bli en kamp mellom juniorjentene om medaljene, ledet an av Karoline Daland.

Utøvere som Josefine Tomine Eriksen, Mari Drabløs og Anne Skudal Dolvik kan kanskje være med i medaljekampen.

800m:
På denne distansen er det en soleklar favoritt til å ta NM-gullet og hun heter Hedda Hynne. Hun har hatt en fantastisk vinter og løpt den norske innendørsrekorden på distansen ned til 2.01.82, som betyr at hun er kvalifisert for Innendørs-VM. Hynne er forøvrig regjerende mester og tok også gull i 2012. Hynne får kamp fra svenske Lovisa Lindh, som forhåpentligvis kan presse Hynne ned mot norsk rekord.

Ida Fillingsnes er en tøffing og kommer nok til å prøve å henge på de to nevnte. Hun har totalt ett gull, et sølv og hele tre bronsemedaljer fra Innendørs-NM på distansen fra tidligere og vil nok pynte på samlingen her. Emily Rose Norum gjør en spennende start på distansen og det bør settes fart for å riste henne av seg før spurten.

1500m:
Ida Fillingsnes har årsbeste i Norge på distansen med 4.23.19 og når de fem neste på statistikken ikke stiller blir hun storfavoritt til å forsvare fjorårsgullet. Unge Camilla Ziesler har fortsatt fremgangen i vinter med å pers til sterke 4.32.87 i år. Kanskje kan hun komme seg ned på 4.20-tallet med et perfekt løp.

Bak disse kan det fort bli jevnt om den siste plassen på pallen. Unge Christine Næss har løpt godt i vinter med 4.38.19 og kan kanskje få med seg medalje. Andre medaljekandidater er Anniken Johansen, Emilie Fossumstuen Grøterud, Maria Wågan, Tessa den Heijer og ikke minst Ania Zielinkiewicz.

3000m:
Fjorårets sølvvinner fra EM i motbakkeløp, Eli Anne Dvergsdal, blir blant favorittene her, men får hard kamp fra en utøver som Tessa den Heijer om gullet. Det kan fort bli meget jevnt om medaljene og utøvere som Christine Næss, Maria Wågan og Kjersti Fresvik vil nok melde seg på i medaljekampen. Også spennende å se orienteringsløperne Ingjerd Myhre og Silje Ekroll Jahren i aksjon på tartanen.

60m hekk:
Ida Bakke Hansen tok bronse på distansen i fjor og med 8.47 i år blir hun favoritt til gullet. Kristi Strømmen Kjerpeset har vist god fremgang i vinter og seiler opp som den klareste kandidaten til sølvmedaljen. Agathe Holtan Wathne leder an i bronsekampen. Navn som Renate Grimstad og Lene Secher Myrmel kan ikke avskrives, mens Kine Aaltvedt, Synnøve Bjørgo Adam og Eline Breilid nok må forbedre sine respektive årsbestenoteringer for å få medalje.

3000m kappgang:
Josefin Greiff tok bronsen i fjor og kommer hun seg til mål blir det minst den valøren her, da det bare er tre kvinner påmeldt. Favoritten blir nok Fride Møller Flatin som hadde best tid av de påmeldte utendørs i fjor med 15.24.17, og gikk godt i UM forrige helg. Ellen Nordqvist Sjøblom noterte forøvrig 15.40.81 på distansen utendørs i fjor.

Høyde:
Et gledelig stort felt stiller opp i denne øvelsen der 2013- og 2015-vinner Katarina Mögenburg er favoritt. Hun har hoppet sterkt i år med innendørspers 1.88 og OL-kravet på 1.94 skal kunne være mulig i løpet av året. Fjorårets sølvvinner Caroline Fleischer kan fort kopiere den bedriften etter at hun har gått over 1.76 i år. Det kan bli jevnt om plassene bak Mögenburg. Elise Nedberg, Hanne Berit Irgens, Anne Engen Andersen og Tonje Nedberg har alle en årsbeste fra 1.76-1.74.

Stav:
Lene Retzius har hatt en meget sterk innendørssesong, der hun har satt norsk U23-rekord innendørs flere ganger, senest til 4.30. Hun blir klar favoritt i øvelsen og skal ha gode muligheter til å forsvare gullet fra i fjor. Cathrine Larsåsen er tilbake etter fødsel og må nok heve seg en del om hun skal plusse på gullbeholdningen fra Innendørs-NM på fem gull. Mesterskapsrekorden til Larsåsen er forøvrig på 4.30 og den skal kanskje kunne tuktes.

Ida Beate Østhus har hoppet fine 3.90 i år og har totalt sett seks medaljer (tre gull og tre sølv) fra Innendørs-NM i øvelsen. Unge Birgitte Kjuus skal også nevnes blant medaljekandidatene etter å ha klart kravet til U18-EM på 3.70 i år. Slike høyder har også Paula Nedberge Llano inne, men hun har ikke fått det ut i år.

Lengde:
En av mesterskapets største dueller hva gjelder potensiale kommer i denne øvelsen. Norgesrekordholder utendørs og EM-medaljør Margrethe Renstrøm stiller opp og er nok interessert i å plusse på gullet hun har i mesterskapet fra 2009. Da må hun nok forbedre sin årsbeste på 6.11. Nadia Akpana Assa har nemlig norsk årsbeste med 6.30 og den regjerende mesteren vil nok jakte sin norske U23-rekord på 6.36.

Bak disse to kan det fort bli en knallhard kamp om bronsen. Den som leder an er Phylis Boateng, med en årsbeste på 5.75. Fjorårets sølvvinner Synnøve Bjørgo Adam, Monika Benserud, Ingvild Meinseth og Live Haugstad Hilton har årsbester mellom 5.67-5.59.

Tresteg:
I denne øvelsen er det meget gledelig å se Oda Utsi Onstad tilbake på start. 2014-vinneren har en innendørspers på 12.99, men en skal ikke forvente at hun kommer opp til de lengdene etter en årsbeste på 11.54. Favoritten blir Chiamaka Okparaebo som har norsk årsbeste på 12.88 og hun får nok kamp fra Monika Bensrud som har 12.61 denne vinteren. Mai Britt Berge er en klar medaljekandidat, selvom hun ikke har notert resultat i vinter.

Kule:
Kristin Sundsteigen har vunnet de fire siste årene og har i tillegg et gull fra 2008. Hennes norske årsbeste på 14.91 er over halvannen meter foran nr. 2 Matilde Roe, som tok sølvet i fjor. Disse to er klare favoritter til gull og sølv da det skiller over en meter fra Roe og til årets tredje beste kaster som stiller her, Linn Louise Kvaale. Kampen om bronsen kan bli hard og Kvaale får nok kamp fra blant annet Elise Gravningen.

Høyde uten tilløp:
Katarina Mögenburg må ta på seg favorittstempelet her og kan fort ta med seg to høyde-gull hjem. Hun har vunnet øvelsen de tre siste årene, med 1.50 fra i fjor som beste resultat. Caroline Fleischer gjør en spennende start, mens Hanne Berit Irgens nok må forbedre sin årsbeste på 1.30 om hun kan kopiere sølvet fra de to foregående årene.

Lengde uten tilløp:
Oda Utsi Onstad har hele seks NM-gull i øvelsen fra tidligere, har norsk årsbeste og blir da favoritt. Katarine Mögenburg stiller opp og det skal bli spennende å se hva hun kan få til. Ellers kan nok Anne Engen Andersen, Hanne Berit Irgens og Caroline Fleischer kjempe om medaljer.

Kvinner junior:

Høyde uten tilløp:
Det kan fort bli meget jevnt her med flere jenter rundt 1.30 i pers. Dette gjelder Telma Eid, Brita Mehl Lode og Iben Carnhed.

Lengde uten tilløp:
Marte Pettersen har årsbeste i juniorklassen i år med 2.68, tre centimeter foran Ingvild Meinseth. Disse to skiller seg ut som gullfavoritter, men skal ikke slappe mye av før jenter som Ingrid Storlien, Aliyah Osuman, Tonje Fjellet Kristiansen og Julie Bressand nærmer seg.

Menn:

60m:
Over 70 mann er påmeldt til denne øvelsen og det er da mesterskapets mest populære øvelse. Salumu Kashafali tok gullet i fjor med 6.77 og var da første gullvinner under 6.80 i NMs "offisielle" historie. Han får nok tøffere kamp i år. Michael Rosenberg har imponert stort i vinter med 6.75 og har da årsbeste i Norge.

Det kan fort bli meget jevnt om medaljene der også Karsten Warholm, Even Pettersen, Eirik Thorshaug, Kristoffer Buhagen og Even Meinseth kan melde seg på i kampen. Det skal også bli spennende å se hva hekkeløper Vladimir Vukicevic kan få til.

200m:
Karsten Warholm er regjerende mester i øvelsen da han vant på mesterskapsrekord 21.43 i fjor. Han blir favoritt i år etter å ha satt norsk U23-rekord innendørs med 20.92 tidligere i vinter. Bak han kan det fort bli jevnt om medaljene. Mauritz Kåshagen og Even Meinseth har begge notert 21.36 i år. Flere utøvere som Håkon Morken, Joachim Sandberg, Carl Emil Kåshagen og 2013- og 2014-vinner Øyvind Strømmen Kjerpeset må regnes med i medaljekampen.

400m:
Et av mesterskapets store høydepunkter kommer på denne distansen. Vi har to karer i Karsten Warholm og Mauritz Kåshagen som begge har satt norsk rekord i år. Sistnevnte noterte først 46.88, før Warholm løp inn til 46.82 i Steinkjer forrige helg. Det kan bli en meget spennende duell mellom disse to her og kanskje kan de presse hverandre under kravet til Innendørs-VM på 46.70. Kåshagen har forøvrig tre gull på distansen fra Innendørs-NM, mens Warholm har vunnet de to siste årene.

Bak disse to skiller Øyvind Strømmen Kjerpeset seg ut. Han har funnet litt tilbake til sitt gamle jeg og notert 48.00 i år. Andre som kan nevnes er mangekjemper Toralv Opsal, Emil Oustad og Sondre Dingsør.

800m:
Henrik og Filip Ingebrigtsen er påmeldt de tre lengste distansene og de kommer trolig ikke til å stille på alle øvelsene. På en 800m er nok Filip det sterkeste kortet og blir favoritt. Flere av de beste løperne på distansen stiller ikke opp, men navn som 2012-vinner Emil Oustad, Abduljaleel Hir og kanskje Sverre Blom Breivik og 2012-bronsevinner Terje Snarby må regnes med i medaljekampen.

1500m:
Henrik Ingebrigtsen er påmeldt og blir naturligvis soleklar favoritt. Han har tidligere ingen medaljer på distansen i NM innendørs og det er naturlig å kunne sikte seg inn på mesterskapsrekorden til Erik Udø Pedersen fra i fjor på 3.47.72. Udø Pedersen stiller selv opp her og er en klar medaljekandidat, det samme med sølvvinneren fra i fjor Sindre Løchting. De to klubbkameratene må løpe fort for å unngå total Ingebrigtsen-dominans, da både Filip og Jakob også stiller. Forhåpentligvis blir det satt fart i øvelsen og da kan det bli et av mesterskapets høydepunkter. Forøvrig må også Tom Erling Kårbø nevnes i medaljekampen.

3000m:
Henrik Ingebrigtsen blir naturligvis favoritt også på denne øvelsen. Han tok bronse på distansen under Innendørs-EM i fjor da han satt norsk rekord 7.45.54. Han får selskap av brødrene Filip og Jakob og spesielt førstnevnte bør kunne være med å kjempe om medaljer. De fremste utfordrerne er to Tjalve-karer i 2012-vinner Hans Kristian Fløystad og regjerende mester Erik Udø Pedersen. Videre blir det også spennende å se Bjørnar Ustad Kristensen, som har hatt sin beste treningsvinter på noen år.

Ellers stiller flere sterke orienteringsløpere som Gaute Hallan Steiwer, Øystein Kvaal Østerbø og Håkon Jarvis Westergård opp. Disse skal nok være fornøyd om de kommer seg topp 10.

60m hekk:
Vladimir Vukicevic har vært utrolig jevn i vinter og har hatt en haug med løp høyt på 7.70-tallet, senest denne uken. Han er fortsatt på jakt etter kravet til Innendørs-VM på 7.72 og hans norske rekord 7.69. Vukicevic får her matching fra svenske Alexander Brorsson. Vukicevic har tidligere en tittel fra Innendørs-NM, fra 2011. Karsten Warholm har vunnet de to siste årene og vi kan forhåpentligvis se han under 8 sekunder i år.

Bronsekampen kan bli tett mellom mangekjemper Henrik Holmberg, som tok sølvet i fjor, og Eivind Kleven Hagen som har hatt en fin sesong i vinter.

5000m kappgang:
Fredrik Vaeng Røtnes har hatt en forrykende innendørssesong som har inneholdt U23-rekord på 3000m kappgang. Han blir favoritt i fravær av våre to fremste kappgjengere Erik Tysse og Håvard Haukenes, som forbereder seg til jakten på OL-krav 19.mars. Den som nok kommer til å være nærmest Røtnes er Joakim Sælen, som tok gull i fjor. Bronsefavoritt er Håvard Vaeng Bernhardsen, mens veteranen Arne-Johan Martinsen kanskje kan utfordre Bernhardsen et stykke.

Høyde:
Mangekjemper Henrik Holmberg har kommet seg over 2 meter i år og vil kunne kjempe om gullet, det samme med Toralv Opsal og Storm Håkon Koksvik, som imponerte under UM forrige helg. Brede Raa Ellingsen stiller gledelig opp her og NM-vinneren fra 2008 kan kanskje kjempe om medalje. Det kan kanskje også hans lillebror Vetle Raa Ellingsen, men da må han nok forbedre persen på 1.91.

Stav:
I stav blir det en meget spennende duell mellom Per Magne Florvaag og Eirik Dolve. Førstnevnte har årsbeste i Norge med 5.41, mens Dolve har hoppet elleve centimeter dårligere. Begge karene jakter mot EM til sommeren og da må de komme seg over 5.55. Begge har to gull fra Innendørs-NM, der Dolve vant 2012 og 2013, mens Florvaag vant i 2014 og 2015.

Bak disse to blir det spennende kamp om bronsemedaljen. Unge Pål Haugen Lillefosse gjør sin første opptreden i et senior-NM og kan fort få med seg medalje hjem. Han får tøff kamp fra karer som Fredrik Weiseth, fjorårets bronsevinner Andreas Gjesdal og mangekjemper Toralv Opsal.

Lengde:
Et spennende startfelt stiller opp her og supermann Karsten Warholm må ta på seg favorittstempelet etter å ha hoppet 7.47 tidligere i år. Hans mål her er nok den norske innendørsrekorden på 7.61. Jonas Mögenburg og Ingar Kiplesund har hoppet henholdsvis 7.28 og 7.25 denne vinteren og kan fort gi Warholm god kamp.

Disse tre skiller seg klart ut som medaljekandidater, bak må ungguttene Erik Lund og Toralv Opsal regnes å være de sterkeste.

Tresteg:
Jesper Vestbø har hatt en fin innendørssesong der han har perset til 15.11. Han har hele fem medaljer fra Innendørs-NM tidligere, to sølv og tre bronse. Her blir han favoritt til gullet. Det kan fort bli jevnt om de øvrige medaljene med navn som Erik Lund, Jonathan Byrkjenes, norgesrekordholder Ketill Hanstveit og Ingar Kiplesund til start.

Kule:
Sven Martin Skagestad blir favoritt etter å ha perset til 17.89 i vinter. Fjorårsvinnner Ola Stunes Isene har ikke vært helt oppe på de lengdene han hadde i fjor, men er en klar sølvkandidat. Bak disse to er det mangekjemper Lars Vikan Rise, som har sølv i 2013 og 2015, som er den som skiller seg sterkest ut som medaljekandidat. Også fjorårets bronsevinner Fredrik Simensen må nevnes.

Høyde uten tilløp:
Spydkaster Paul Redford stiller opp her og han tok NM-gullet i 2013 med fine 1.80, det høyeste som er hoppet i et NM siden 1984. Andre medaljekandidater er sprinteren Kristoffer Buhagen, diskoskaster Sven Martin Skagestad, høydehopper Martin Fagelund og seks ganger NM-vinner i øvelsen Morten Haave.

Lengde uten tilløp:
Thomas Wiborg har vunnet de fire siste NM-gullene og er tilbake her etter operasjon. Han blir helt klart en medaljekandidat, men får kamp fra karer som Eirik Thorshaug, Ola Stunes Isene, Simen Sigurdsen og 2011-vinner Michael Rosenberg.

 

Menn junior:

Høyde uten tilløp:
Ser en på perser blir Espen Berntzen Høgstedt og Nikolai Borgen Knudsen favorittene. I tillegg til disse blir det spennende å se spydkaster Sondre Alexander Høyland og kanskje kan Caleb Kongolo kjempe om medalje.

Lengde uten tilløp:
Nikolai Borgen Knudsen og Atcha Prometta er nok de største favorittene, der sistnevnte har hoppet best i år med 3.11. Erik Lund er en strålende tresteghopper og bør kunne hevde seg i denne øvelsen. Torstein Eliassen, Haldor Hagen Jøsendal og Sondre Alexander Høyland er også karer som kan kjempe om medalje.