705x405-forsidehaugesund.jpg
Så glade blir utøverne fra Hordaland etter sin suverene seier i Haugesund. Foto: Thore-Erik Thoresen.

Lerøy-lekene 2019 takker for seg

Lerøy-lekene 2019 ble både vellykket og nok en gang spennende. Her finner du oppsummering fra alle tre stevner; i Haugesund, på Hamar og i Måndalen.

Vestlandet (Haugesund):

At det skulle bli Hordaland i år som i fjor, var knapt noen overraskelse, heller ikke at kretsen stadig får frem gode utøvere i aldersklassene som omfattes av Lerøy-lekene. Når det er sagt er talentutvikling en fellesnevner for alle de kretsene som deltar i disse populære lekene denne friidrettshelgen i Haugesund, Måndalen og Hamar. Krestkonkurransen kommer vi tilbake til lenger ned.

- Vi har hatt en veldig flott gjeng på besøk hos oss, understreket stevneleder Thomas Bergh og lot ord drysse over aktive, trenere og ledere.
- Vi hadde aldri noen betenkeligheter ved å søke dette arrangementet og alt har vært helt kjekt. Fin disiplin over alt; jo, dette er kremen av ungdom og sikkert også fremtiden for Norsk Friidrett. Ikke bare på utøversiden, men her er det fremtidige trenere, ledere og foreldre, smilte stevnelederen.

At alt ikke bare var alvoret på konkurransearenaen kom til uttrykk ved stevnets avslutning da kretslederne plukket ut hver sin "gladlaks"; utøvere som fremhever seg sosialt også utenfor friidrettsbanene.
De fire som ble ropt frem var Laila Eline Hirte fra Agder, Johanne Stofring fra Sogn og Fjordane, Rogalands Håvard Haugen og Lea Gundersen fra Hordaland. Sistnevnte hadde fått trofeet utdelt på bussen hjem.

Tre av de fire som ble hedret med de spesielle premiene fra Lerøy til «glade lakser», fra venstre: Laila Eline Hirte, Agder, Johanne Stofring fra Sogn og Fjordane og Håvard Haugen fra Rogaland. Foto: Thore-Erik Thoresen.

Stevnets beste resultat

Selvsagt skal Lerøy-lekene først og fremst handle om idrettsgleden, men det er ikke til å unngå at en og annen utøver trekkes frem. En av disse er Hordalands Tomine Svendheim som var en hyppig gjest ved seierspallen. Hennes 29.26 på 200 meter hekk oppnådde stevnets høyeste poengsum, 1157 på Tyrving-tabellen. Tiden er bedre en 29.34 og 29.40 oppnådd av gode forgjengere som Isabell Pedersen og Martine Hjørnevik.

- Hvilken øvelse jeg liker best? Syvkamp, kom det kontant fra Tomine, som lørdag vartet opp med gull på 600 meter og i lengde og som fulgte opp med 11.28 og gull i tresteg etter 200-meteren.

Klubben er Fri og der handler det gjerne om mangekamp.

Tomine Svendheim på vei over en av hekkene i svingen og inn til stevnets beste resultat. Foto: Thore-Erik Thoresen.

Hoppklubben Fana

En annen utøver som legges merke til er Fanas Oscar Barikmo Stuhr fra «hoppklubben Fana». Hans 12.59 i tresteg var også et av stevnets beste resultater. Gull nummer tre for helgen kom i høyde, selv om Oscar rynket litt på nesen over vinnerhøyden 1.75. Med en pers på 1.83, er det greit å være en smule misfornøyd.

Solid innsats både i tresteg og her, i høyde, av Oscar Bariksmo Stuhr. Foto: Thore-Erik Thoresen.

14-åringen Maia Fuglestrand Baade kommer hverken fra Fana eller hopper. Derimot er hun fra Olden i Sogn og Fjordane, og serverte vinnerkastet på 40.42 med 400 grams-spydet.

- Jeg har spyd som favoritt, men her i Lerøy-lekene har jeg vært med i andre øvelser også. Det er kjempekjekt å få være med her, sa jenta med den lengste bussreisen fra Sogn og Fjordane.

Maia Fuglestrand Baade sender spydet avgårde til seier i 14-årsklassen. Foto: Thore-Erik Thoresen.

Sandnes her også

Friidretten har gode vekstforhold i Sandnes. Et av de mange talentene er Andrea Igeltjørn Lyndholm. Med 1.51 i høyde for 14-åringene, og gode forsøk på 1.53 samt god innsats på andre steder av banen, var hun fornøyd med helgen i Haugesund.

- Jeg gjør alt av øvelser bortsett fra hekk og kast, var meldingen.

Andrea Igeltjørn Lyndholm viser stolt og fornøyd er tavlen med resultatet sitt på 1.51. Foto: Thore-Erik Thoresen.

Og når det handler om 1500 meter og etternavnet er Ingebrigtsen med klubbtilhørighet Sandnes, skal det ikke stor fantasi for å avsløre familieidentiteten:

- Jeg er glad for seieren, men ikke for resultatet, sa Ingrid Ingebrigtsen etter 5:25.44. Persen min er 5.05, understreket «Team Ingebrigtsens» kvinnelige innslag. Og på andre siden av gjerdet sto mamma Tone og lillebror William som supportere.

Seier til Ingebrigtsen på 1500 her også! Nå er det Ingrid det handler om, men Nora Sofie Figved Kvanvig var ikke mer enn 14/100 sekund bak. Foto: Thore-Erik Thoresen.

Kretskampen

Etter at Hordaland hadde vunnet hvert eneste år var det knyttet spenning til om Rogaland kunne gi dem litt mer kamp i år, særlig ettersom de hadde fått økt sin deltagerkvote fra 50 til 60 (10 færre enn Hordaland). I fjor havnet de 36 poeng bak Hordaland, og målet var naturlig nok å minske den.

Og Rogaland viste tidlig at de mente alvor. Etter bare 16 øvelser tok de ledelsen foran Hordaland, med Sogn og Fjordane og Agder bak. Slik fortsatte det, og spørsmålet var hvor lenge det skulle vare. Først etter rundt 35 øvelser tok Hordaland igjen Rogaland, mens ved dagens slutt hadde de en ledelse på kun 9 fattige poeng.

Slik var status etter første dag i Haugesund:

Hordaland:148
Rogaland: 139
Sogn og Fjordane: 96
Agder: 70

På dag to i Haugesund forsøkte Rogaland å ta inn på Hordalands forsprang men det ble for vanskelig. Utover dagen økte i stedet sistnevnte, og da sluttstrek ble satt søndag ettermiddag sto det følgende tall på tavlen.

Sluttstilling:

Hordaland: 289
Rogaland: 257
Sogn og Fjordane: 188
Agder: 142

Østlandet (Hamar):

Hamar IL og FIK Orion tok fatt på sitt andre år som arrangører av Lerøy-lekene på Østlandet, og denne gangen ble endelig åpningsseremonien og innmarsjen gjennomført etter at den regnet bort i fjor.

Sportslig sett har Akershus gjennom historien stort sett gjort som de har villet på Østlandet, og også i år tok de teten og dro i fra tidlig den første dagen. Spenningen skulle derfor dreie seg om andreplassen, og særlig om Østfold kunne forsvar den flotte prestasjonen fra 2018. Den første dagen bølget det frem og tilbake, og både Buskerud og Vestfold var klare for å gi Østfold kamp. I bunnen slåss naboene Hedmark og Oppland om å unngå den sure sisteplassen, mens Oslo noe overaskende også hadde blandet seg med i kampen.

Etter første dag på Hamar var stillingen slik:

Akershus: 246
Buskerud: 196
Østfold: 188
Vestfold: 179     
Telemark: 155       
Oslo: 149 
Hedmark: 135    
Oppland: 87      

På dag to fortsatte Akershus i samme stil og dro fra videre. Videre ble det etterhvert også klart at Buskerud koblet grep om andreplassen, mens kampen om tredjeplassen ble en ren naboduell mellom Østfold og Vestfold. Utpå dagen tittet også sola frem på Hamar, og til slutt ble det klart at Østfold tok tredjeplassen foran Vestfold med syv poengs margin. I bunnen klarte hjemmekretsen å unngå sisteplassen, mens Oppland måtte bite i det sure eplet akkurat som i fjor. På en overaskende tredjesiste-plass endte Oslo med kun 287 poeng. Det er lenge siden de har vært så langt nede.

Sluttstilling:

Akershus: 472      
Buskerud: 375 
Østfold: 356   
Vestfold: 349        
Telemark: 300    
Oslo: 287   
Hedmark: 256  
Oppland: 145     

Nummer en, to og tre på Lerøy-lekene Østlandet 2019. Akershus, Buskerud og Østfold. Foto: Unn-Merete Jæger.

Midt- og Nord-Norge (Måndalen):

Måndalen IL stod som arrangør av Lerøy-lekene for andre gang i historien, og etter å høstet lovord og gratulasjoner for et godt gjennomført fjorårsarrangement var det mange som gledet seg til et nytt gjensyn. Innmarsjen startet med et Måndalen stadion omkranset av tåkebelagte fjell og noen få regndråper. Det var rett og slett trolsk stemning over det hele.

Da innmarsjen var over og startskuddet gikk forsvant tåken sakte men sikkert og sola titt mer og mer frem.

Alle var selvfølgelig spente på om vinneren og den store overraskelsen fra i fjor, Nordland, kunne følge opp. Men med kun tre påmeldte til aldersklassen 14 år lå det i kortene at det ville bli tungt. 

Det skulle vise seg å bli en utrolig spennende første dag i Måndalen. Allerede fra start av dannet det seg en treergruppe med Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, og Troms. De tre holdt følge med hverandre gjennom store deler av dagen, og først etter siste øvelse skilte det kun ett poeng mellom hjemmefylket Møre og Romsdal og nummer to Nord-Trøndelag. Bak der igjen lå Troms kun åtte poeng bak.

Ellers må det nevnes at Finnmark, som manglet et par mann for å stille lag til Donald-stafetten, fikk god og sportslig hjelp fra de andre kretsene til å stille lag. Akkurat slik vi ønsker å se i disse lekene.

Slik var status etter første dag i Måndalen:

Møre og Romsdal: 179
Nord-Trøndelag: 178   
Troms: 170  
Nordland: 148    
Sør-Trøndelag: 122  
Finnmark: 23 

På dag to holdt ikke spenningen fra gårsdagen seg like lenge. Allerede etter et par øvelser dro Møre og Romsdal litt i fra Nord-Trøndelag, og spenningen lå nå heller i om Troms ville ta igjen trønderne. Etter 42 øvelser lå Troms tolv poeng bak, mens fem øvelser senere var det krympet til ni. Slik knep Troms stadig innpå men det holdt ikke helt inn, og etter siste øvelse var de fem poeng bak Nord-Trøndelag. Nord-Trøndelag på sin side endte til slutt 31 poeng bak etter å ha vært ett poeng bak etter den første dagen, mens Nordland tok en fin tredjeplass foran Sør-Trøndelag på femte og Finnmark på sjette.

Sluttstilling:

Møre og Romsdal: 345  
Nord-Trøndelag: 314  
Troms: 309  
Nordland: 281 
Sør-Trøndelag: 268  
Finnmark: 42

Stevneleder i Måndalen IL hadde dette å si etter avslutningen av årets Lerøy-leker:

- Vi har hatt en fantastisk helg sammen med de seks nordligste kretsene i Norge denne helgen. Lerøy Lekene 2019 ble en akkurat like stor suksess i år som i fjor da vi arrangerte for første gang. Det var med mye lavere skuldre vi gikk inn mot vår andre gjennomføring, som nok gjorde at vi klarte å nyte det litt mer underveis i år enn i fjor.

Møre og Romsdal tar tilbake igjen førsteplassen i 2019 etter å ha "lånt" den bort i 2018. Foto: Hanne Waksvik Hustad.

Resultater 2019:

Resultater Østlandet 2019

Resultater Vestlandet 2019

Resultater Midt- og Nord-Norge 2019

Bilder 2019:

Bilder Østlandet 2019

Bilder Vestlandet 2019

Bilder Midt- og Nord-Norge 2019