Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

Jakob sikret seg sitt andre gull i årets innendørs-EM

Jakob Ingebrigtsen sikret seg i kveld helgas andre EM-gull under innendørsmesterskapet i polske Torun. I overlegen stil vant han 3000-meteren på ny personlig rekord innendørs 7:48.20. Narve Gilje Nordås satte en flott personlig rekord på femteplass med 7:50.21. På 60 meter hekk satte Vladimir Vukicevic norsk årsbeste med 7.73 men det holdt ikke til finale.

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å forsvare sitt gull på 3000 meter i EM innendørs i polske Torun på søndag. Han hadde full kontroll på gullet da han løp inn til 7:48.20 etter en solid avslutning med en siste kilometer på 2:21.51.

På pallen for andre gang. Øverst for andre gang. Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

Jakob vant med over sekundet og hadde den største vinnermarginen på distansen i europamesterskapet innendørs siden 2005.
Jakobs site 1000-meter ville gitt ham en åttendeplass på årets europastatistikk innendørs på den distansen. Han gikk også forbi storebror Henrik på medaljestatistikken for innendørs-EM.

Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. Foto: Bildbyrån.

Sandnes-løperen forbedret sin pers fra forsøket på lørdag med et drøyt sekund og viste at tre løp i beina på de tre foregående dagene ikke hindrer han i å løpe fort. Jakob blir den første mannlige løperen som blir europamester innendørs på 1500 meter og 3000 meter i samme mesterskap og bare seks herrer, og 14 kvinner, har tidligere klart å ta to gull i samme mesterskap. Jakob har enda ikke fylt 21 år, men har totalt 12 EM-gull, der fem er på seniornivå.

- Jeg er veldig, veldig godt fornøyd med å gjøre det bedre i år enn for to år siden og dette er et godkjent mesterskap for min del. Det betyr mye å få fullklaff i mesterskapet som starter året. Det er veldig deilig, og jeg setter veldig pris på å kunne få konkurrere. Utvikling er viktig og dette betyr mye, sa Jakob til NRK.

- Jeg lå i front fra start av og så byttet vi litt på å dra. Jeg tenkte at hvis de andre ikke er dumme vil de trekke i høy fart. Det hadde vært verre mentalt å løpe et raskt løp i finalen. Jeg gikk i front for å bremse farten og det fungerte overraskende lenge. Konkurrentene lot meg gjøre det jeg ville og det er utrolig kult å vinne i kveld. Jeg følte meg litt uslåelig når jeg kommer først ut på oppløpet etter å ha dratt så mye av løpet.

Narve Gilje Nordås. Foto: Bildbyrån.

Jakob sin klubb- og teamkompis fra Sandnes og Team Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås, leverte også et fremragende løp. Han brukte samme taktikk som i forsøket med å legge seg bakerst og deretter plukke en og en løper. Han ble nummer fem med pers 7:50.21 og var 74 hundredeler bak bronsevinner Adel Mechaal. Belgiske Isaac Kimeli tok sølvet. Gilje Nordås fikk en liten luke opp til de fire i tet og hadde han vært tettere på tetgruppen før sisterunden kunne det vært mulig med medalje. Gilje Nordås leverte uansett en strålende mesterskapsdebut på seniornivå, han har tydelig tatt steg fra i fjor og deltakelse i Tokyo i sommer er absolutt mulig.

Slik var løpet

Jakob la seg fremme i feltet fra start av, mens Gilje Nordås gjorde det motsatte. Førsterunden ble passert på 31.49, mens 400 meter ble løpt på 64.69 med Jakob i tet, mens hans klubbkompis fortsatt lå bakerst.
Jakob dro i, en for han, bedagelig fart og han ble forbiløpt av et par karer opp mot passering 800 meter, som ble gjort på 2:11.23 av Jakob.
Første tredjedel ble løpt på 2:44 av Jakob i tredjeposisjon og Nordås lå fortsatt på halen av feltet. Farten var nå rolig med rundetider på 33-tallet. Halvveis ble passert på 4:08 og det lå an til en meget rask avslutning, noe det også ble. Passering 2000 meter ble gjort på 5:26 og Jakob lå på femteplass, Nordås fortsatt bakerst.

Jakob lå litt stengt inne ved listen, men klarte å komme seg opp i tet da 900 meter gjenstod. Han kontrollerte løpet med 28.99 på runden og Nordås begynte å avansere. Neste runde ble løpt på 28.91 av Jakob og med tre runder igjen var Nordås nummer ni. Da to runder gjenstod viste klokken 6:53 etter en 29.17-runde. Nordås hadde nå avansert ytterligere to plasser. Jakob hadde tre mann i rygg da en runde gjenstod og det var løpt i 7:21 etter 28.22 på den nest siste runden. Mohamed Katir lå i rygg på Jakob, men fenomenet fra Lura fikk en liten luke på bortre langside og hadde full kontroll på gullet.

Fin plassering av Vladimir

Vladimir Vukicevic ble nummer fire i den andre semifinalen på 60 meter hekk da han løp på 7.73 og var ni tusendeler bak tredjemann i heatet Balazs Baji.

Vladimir Vukicevic. Foto: Bildbyrån.

Vidar-løperen tok plass i bane syv og de to raskeste i hvert heat, pluss de to beste tidene, gikk til finalen. Vukicevic lå som nummer tre på tid etter to av tre heat var unnagjort og det ble dermed ingen finale. Totalt ble Vukicevic nummer elleve, han tangerte sin årsbeste og var bare fire hundredeler bak den norske rekorden han satte for åtte år siden da han ble nummer ni i Göteborg. For å komme seg til finale på tid måtte man løpe på 7.70, Vukicevic var med andre ord nær finaleplass. Resultater.

Den norske innsatsen dag for dag

Søndag 7. mars:

60 meter hekk menn semifinale:
Heat 2: Vladimir Vukicevic. Slått ut med 7.73. Nummer fire i sitt heat.

3000 meter menn finale: Jakob Ingebrigtsen ble europamester med ny personlig rekord innendørs 7:48.20. Narve Gilje Nordås nummer fem på ny personlig rekord 7:50.21.

Lørdag 6. mars:

60 meter menn forsøk:
Heat 5: Mathias Hove Johansen. Utslått med 6.73 som er ny personlig rekord. Nummer fire i heatet.
Heat 6: Jacob Vaula. Utslått med 6.75. Nummer fem i heatet.
Heat 9: Even Meinseth. Utslått med 6.80. Nummer seks i heatet.

3000 meter menn forsøk:

Heat 1: Narve Gilje Nordås. Til finale med 7:55.03. Nummer to i sitt heat.
Heat 2: Bjørnar Lillefosse. Utslått med 8:02.00. Nummer ti i sitt heat.
Heat 3: Jakob Ingebrigtsen. Til finale med personlig rekord innendørs 7:49.52. Nummer tre i sitt heat.

60 meter hekk forsøk:
Heat 1: Vladimir Vukicevic. Til semifinale med 7.78. Nummer tre i sitt heat.

Fredag 5. mars:

Kule menn kvalifisering:
Marcus Thomsen til finale som åttendemann med 20.27.

Kule menn finale.
Marcus Thomsen ble nummer syv med 20.28.

800 meter kvinner forsøk:
Hedda Hynne ble slått ut med 2:06.46. Nummer fire i sitt heat.

800 meter menn forsøk:
Tobias Grønstad ble slått ut med 1:52.44. Nummer seks i sitt heat.

1500 meter menn finale.
Jakob Ingebrigtsen løp først over mål på 3:37.56. Ble så diskvalifisert. Norge la inn protest på diskvalifikasjonen og fikk medhold. Jakob er dermed europamester.