nminne18-2xx.jpg
Karsten Warholm. Foto: Eirik Førde

Karsten Warholm med norsk og nordisk rekord

En strålende første dag av innendørs-NM er over. Karsten Warholm løp inn til norsk rekord og tangering av nordisk rekord, Jakob Ingebrigtsen slo et par av Henrik sine rekorder og ellers ble det oppnådd flere sterke resultater. Alt du trenger å vite finner du her.

Karsten Warholm fortsetter å levere så til de grader. Han suste inn til 45.59 på 400 meter og forbedret sin ukesgamle norgesrekord på distansen innendørs med 29 hundredeler. Tiden er også tangering av nordisk rekord og nest best i verden hittil i år, bare elleve hundredeler bak årsbeste i verden. Warholm tok forøvrig sitt femte NM-gull på distansen innendørs.

Elev Karsten og sprintprofessor Leif Olav. Foto: Eirik Førde

- Det ble faktisk norsk rekord og tangering av nordisk rekord. For meg var nok det aller viktigste nordisk rekord. Det var et veldig bra løp der jeg som vanlig åpnet fort og fikk det tungt på slutten. Det er litt av sjarmen med 400 meter, sa Warholm som la til at det fortsatt er ting å jobbe med og laget et nytt ordtak: "Det er viktig å være grådig dagen etterpå".Neste helg stiller Ulsteinviks store sønn på 300 meter hekk i Finland og er ute etter å sikre seg bestenoteringen i verden på distansen alene, han deler den nå sør-afrikanske Llewellyn Herbert.

Se videointervju med Karsten

Sølvmedaljen gikk til Fredrik Øvereng, Overhalla IL, som løp inn til innendørspers 48.79. Bronsen løp Torbjørn Lysne, Gular IL, inn til på 49.25.

Jakob med strålende sololøp

Første medalje under "finalekvelden" ble gullmedalje til Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL. Unggutten la seg i tet fra start av og la unna de første 400 meterne på 59. Det var bare Ådne Andersen, Dimna IL, som turde å henge på Jakob. Det gikk i jevn fart og 1000 meter ble passert på ca 2.30 og da måtte Andersen slippe.

Se videointervju med Jakob

Jakob hadde som vanlig en fin avslutning og kom i mål på 3.42.75, like bak broder Henrik sin mesterskapsrekord på 3.42.31, men forbedring av Henrik sin juniorrekord og U23-rekord innendørs. Tiden er også den nest raskeste av en europeer innendørs i år og best i U20-klassen. Utrolig imponerende i sololøp av 17-åringen, som stiller opp på 1500 meter i Gent neste helg og jakter kravet til innendørs-VM på 3.39.50.

Gullgutten Jakob. Foto: Eirik Førde

- Jeg er blitt mye sterkere i vinter. Dette løpet var egentlig for å kjenne litt på kroppen og komme i gang. Jeg kjenner at det er litt vanskelig mentalt å løpe alene her og litt vanskelig å pushe meg. Jeg får de svarene jeg vil ha og det er et greit løp, sa Jakob. "Et greit løp" må sies å være et understatement fra karen som forbedret sin pers innendørs med over ni sekunder.

Bak Jakob ble det en kamp om de øvrige medaljene. Stord ILs Tom Erling Kårbø viste å være den sterkeste da han løp inn til 3.49.02, mens Ådne Andersen fikk med seg en bronse med 3.49.29. Dette er første gang begge to er under 3.50 innendørs.

Thomsen med kjempestøt

Marcus Thomsen, IK Tjalve, forbedret persen sin i kule til 19.65 og smadret da mesterskapsrekorden til Sven Martin Skagestad på 18.21. Thomsen hadde i tillegg to støt på 19.38 og viste at formen er god.

- Jeg følte at det lengste støtet egentlig var litt miss, så jeg føler at det er noe å forbedre til neste helg, sa Thomsen som var både fornøyd og ikke helt fornøyd med konkurransen. 

Marcus Thomsen. Foto: Eirik Førde

Sølvet sikret Sven Martin Skagestad, Norna-Salhus IL, seg med 17.24, mens Fredrik Simensen, Sandvin IL, fikk bronse med 13.93.

Quarcoo med knalløp på 60 meter

Jonathan Quarcoo, FIK Orion, vant første semifinale på 60 meter på meget sterke 6.68. Tiden er pers med hele åtte hundredeler, han er inne som femte raskeste nordmann på distansen noensinne og det er bare fem små hundredeler ned til kravet til innendørs-VM.

Se videointervju med Jonathan

Jonas Tapani Halonen, Tyrving IL, gjorde også et sterkt løp da han ble nummer to på pers 6.80.

I den andre semifinalen vant svenske Tom Kling Baptiste på 6.75, tre hundredeler foran argentiske Jorge Caracassis. Beste nordmann ble Mathias Hove Johansen, IL Skjalg, på 6.90.

I finalen var Quarcoo den sterkeste og løp først over målstreken på 6.70. Han sikret seg da sitt andre strake NM-gull på den korteste distansen. Med denne tiden hadde Quarcoo da to løp godt under den gamle persen i løpet av noen få timer.

- I dag har vært en veldig bra dag, to ganger under den gamle persen viser at treningen jeg har gjort har funket, jeg gleder meg til fortsettelsen av sesongen, sa landets raskeste mann.

Jonathan Quarcoo på vei mot gull. Foto: Eirik Førde

- Jeg har alltid hatt lyst til å kjenne på hvordan det er å løpe på 6.60-tallet og det ga absolutt mersmak. Jeg synes at jeg traff litt bedre ut i semifinalen og føler jeg har mer å gå på både i semifinalen og finalen og det er godt å ta med seg, sa Quarcoo som får mulighet til å forbedre sin pers allerede under Nordisk innendørslandskamp neste helg.

Andremann i mål ble svenske Tom Kling Baptiste på 6.78, så da går sølvet til tredjemann i mål Jonas Tapani Halonen. Halonen forbedret sin pers for andre gang i dag da han løp på 6.79. Bronsemedaljen gikk til veteranen Christian Marthinussen, Fana IL, med pers 6.90, dømt foran Mathias Hove Johansen på målfoto.

Rønningen med pers i finalen

Helene Rønningen, Tyrving IL, løp inn til sterke 7.37 da hun vant 60 meter. Rønningen forbedret da sin gamle pers med to hundredeler da hun forsvarte sitt gull fra i fjor. Rønningen forsterket da sin posisjon som tredje raskeste kvinne på distansen i Norge gjennom alle tider, hun er bare hundredelet bak den nest raskeste, Folake Akinyemi.

Se videointervju med Helene

- Det var utrolig gøy å perse i dag. Jeg hadde en veldig god start og følte jeg fikk trøkk gjennom stegene, så jeg fikk en god toppfart. Jeg følte at jeg klarte å trøkke på gjennom hele veien og det var over all forventning med pers, sa en meget fornøyd gullvinner.

Helene Rønningen. Foto: Eirik Førde

Som ventet ble det sølv til Astrid Mangen Cederkvist, hennes åttende NM-medalje på distansen. Tiden hennes ble 7.57 og hun var da seks hundredeler foran bronsevinner Mari Gilde Brubak, Trondheim Friidrett. 

Dolve slo treningskompisen

Eirik Dolve, Fana IL, kom seg over 5.50 i stav og sikret seg da sitt fjerde NM-gull i stav innendørs, i tillegg til mesterskapsrekord. Med det resultatet slo Dolve treningskompis Pål Haugen Lillefosse, IL Gneist, for første gang i år. Lillefosse, som har satt norsk juniorrekord tidligere i sesongen, kom seg over 5.40 og fikk da med seg sølv.

Eirik Dolve. Foto: Eirik Førde

- Det var godt å sette han på plass, sa Dolve om sin nye treningskompis som sikrer at det blir god matching på hver eneste økt.

Dolve var høyt over 5.50 og viste da at han har enda bedre høyder inne.

- 5.50 var bra treff, det var den største staven jeg hadde med i bunken og under landskampen neste helg skal jeg hive med et par ekstra staver. Nå har jeg hoppet 5.50 mange ganger og det ligger da kanskje mer der, sa en blid bergenser, som er meget fornøyd med å være kvitt skadeplagene som hemmet han under fjorårssesongen.

Bronsen gikk til Ranheim ILs Fredrik Weiseth med perstangering 4.90.

Kloster med årsbeste

SK Vidars Line Kloster vant 400 meter i fraværet av Amalie Iuel. Kloster løp inn til 54.29, forbedret da sin årsbeste og var bare to tideler bak mesterskapsrekord. 

- Hadde håpet på bedre og følte meg mye bedre etter løpet nå enn jeg gjorde forrige helg, sa Kloster som føler at det er vanskelig å løpe inne og ikke har toppet formen frem mot løpene innendørs.

Det ble generelt løpt fort på 400 meter der Tyrving-duoen Marie Skjæggestad og Mari Drabløs løp inn til sølv og bronse på henholdsvis 55.64 og 55.93. Dette er den beste tiden Skjæggestad har oppnådd på distansen noensinne og Drabløs løp sin nest beste tid noensinne, bare fire hundredeler bak persen utendørs fra 2015.

Utsi Onstad perset i tresteg

Oda Utsi Onstad, Norna-Salhus IL, gjorde en strålende trestegkonkurranse da hun sikret seg sitt fjerde NM-gull i øvelsen innendørs. Hun smalt til med 13.47 i femte omgang, som er pers, mesterskapsrekord og bare ti centimeter bak den norske innendørsrekorden. 

- Jeg er veldig fornøyd med dette og det er fint å perse, sa Utsi Onstad.

Leder i sportslig utvalg i Norna-Salhus Jonathan Byrkjenes kunne legge til at Utsi Onstad har vært meget sterk på trening i vinter og da er det kanskje lov å håpe på enda lengre sprang når utendørssesongen kommer.

Solveig Hernandez Vråle, IL Sandvin, hoppet seg til sølv med pers 12.39, mens IK Tjalves Sofie Olsholt ble bronsevinner med 12.21.

Ziesler med sterk avslutning på 3000 meter

Argentinske Belen Casetta styrte showet i starten på 3000 meter og hadde med seg Maria Sagnes Wågan, Namdal løpeklubb, og Tessa Frenay, Halden IL, i tetgruppen i starten. Etterhvert jobbet Camilla Ziesler, Sandnes IL, og Pernille Eugenie Epland, Stord IL, seg opp til de tre fremste. Frenay var den første av de fem som måtte slippe. 

Med to runder igjen satte Wågan inn en liten spurt og da var Casetta parkert. Duellen om gullet stod mellom Wågan og Ziesler, der sistnevnte var soleklart sterkest de siste 200 meterne. Ziesler, som er en del av Team Ingebrigtsen, vant på pers 9.26.50. Sølvet gikk til Wågan på 9.29.93, mens Epland fikk med seg bronse på pers 9.30.58.

Camilla Ziesler. Foto: Eirik Førde

- Jeg er veldig fornøyd. Hørte før start at de beste skulle løp på 9.20 og da la jeg meg litt bak. Jeg følte at jeg nesten løp på terskel og hadde kontroll underveis, sa Ziesler som la til at treningen har gått bra i vinter og da skal det bli spennende å se henne på 1500 meter i morgen og ikke minst under utendørssesongen.

Ziesler best også på 800 meter

På 800 meter var det Vilde Våge Henriksen, Haugesund IL, som tok på seg drajobben. Halvveis i løpet var det fire kvinner i tetgruppen. Da det ringte med 200 meter igjen tok Mina Marie Anglero, Tyrving IL, over tetposisjonen, men på oppløpssiden var Camilla Ziesler den sterkeste og tok sitt andre gull i løpet av lørdagen. 

- Det var et veldig rotete løp, jeg holdt på å falle flere ganger, oppsummerte Ziesler.

- Jeg trodde ikke jeg hadde så mye å gi på slutten som jeg hadde. Jeg kjente ikke så mye til 3000 meter i beina og følte meg ikke så veldig preget. Jeg trener mye og gjerne to intervalløkter på en dag, så jeg skal være god nok til å tåle dette, sa Ziesler som nok går et fint 2018 i møte.

Ziesler sin tid ble 2.11.82. Malin Edland, Larvik Turn & IF, er meget gledelig tilbake på tartanen og fikk med seg sølv på 2.12.42. Bronsen gikk til Anglero på 2.12.54.

Angelsen med sitt fjerde NM-gull

Tonje Angelsen tok som ventet sitt fjerde NM-gull i høyde innendørs. IK Tjalve-utøveren kom seg over 1.81, før det ble stopp på 1.86.

- Det var dårlig, sa Angelsen om resultatet og la til at det ble litt mye venting og at timingen over listen ikke har kommet helt på plass.

En ikke helt fornøyd Tonje Angelsen. Foto: Eirik Førde

Det positive er at treningen i vinter har gått meget bra, mye bedre enn tidligere sesonger og da blir det spennende å se hva trønderen, som tok sølv under EM i 2012, får til i sommer.

På sølvplass havnet Caroline Fleischer, Ski IL Friidrett, med 1.75, mens IK Tjalves Charlotte Lund Abrahamsen tok bronse med 1.70.

Sjursen vant lengde

Amund Høie Sjursen, IL Gneist, stakk som ventet av med gullet i lengde med årsbeste 7.45.

- Jeg er rimelig fornøyd, men skulle gjerne hatt litt bedre hopping. Sistehoppet var bra, men var dessverre dødt, sa Sjursen som skiftet teknikk forrige uke og sånn sett bør ha mer inne når teknikken virkelig sitter. 

Sjursen har et mål om 7.95 til sommeren, noe som vil sikre han billett til EM i Berlin.

Sølvet gikk til IL i BULs Erik Lund med innendørspers 7.09, mens stortalentet Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK, fikk med seg bronse med 6.89.

Lund Abrahamsen med oppskriftsmessig kulegull

- Det var mye kortere enn jeg hadde håpet, sa Charlotte Lund Abrahamsen, IK Tjalve, etter at hun som ventet vant gull i kule med 13.92. Dette er hennes fjerde NM-gull i øvelsen innendørs. Abrahamsen var altså ikke fornøyd med lengden, men vet hva som er problemet.

- Jeg har trent mye med 3kg-kulen for å få opp farten. Det viste seg at det ble omvendt med av det det skulle da det ble roligere hink da jeg nå skulle bruke 4kg. Nå får jeg hente frem 5kg-kulen og trene med den, sa Lund Abrahamsen, som satser mot syvkamp i EM i Berlin til sommeren.

Sølvet sikret Marit Jørgenrud, Spydeberg IL, seg med 11.96, mens Berit Stunes Isene, Sturla IF, sikret Stunes Isene-familien sin andre NM-medalje på under en time da hun tok bronse med 11.77.

Rønningen med årsbeste

Helene Rønningen, Tyrving IL, løp inn til fine 7.41 i den første semifinalen på 60 meter. Dette er årsbeste av Rønningen og bare to hundredeler bak hennes pers. 

Det andre heatet ble vunnet av Astrid Mangen Cederkvist, Sandnes IL, på 7.56.

Fagelund med sitt tredje strake gull

Martin Fagelund, Sturla IF, ble mesterskapets første seniormester da han vant høyde uten tilløp. Fagelund sikret seg sitt tredje strake gull, og fjerde totalt, i øvelsen da han hoppet 1.75 og perset da med en centimeter. Vinnerresultatet er det beste i innendørs-NM siden 2013. Som i fjorårets mesterskap ble det dobbelt Sturla med Ola Stunes Isene på sølvplass med 1.67. Det ble to diskoskastere på pallen med Sven Martin Skagestad, IL Norna-Salhus, på bronseplass med 1.64.

Martin Fagelund. Foto: Eirik Førde

- Jeg er veldig, veldig fornøyd. Hadde ikke forventet 1.75 siden jeg har slitt veldig på trening den siste måneden. Det klaffet veldig bra i dag, sa Fagelund, som også la til at det var viktig å sette på plass diskosgutta.

Også i kvinnenes høyde uten tilløp var det en gullgrossist som vant. Katarina Mögenburg, Tyrving IL, hoppet 1.44 og sikret seg da sitt femte NM-gull i øvelsen. Sølvet sikret Mari Sellevåg Aarø, Norna-Salhus IL, seg med 1.41, mens IL Skjalgs Nathalie Ommundsen Johnsen fikk med seg bronsemedalje med 1.35.

Warholm til finale

Karsten Warholm, Dimna IL, tok seg som ventet lett til finale på 400 meter. Han løp inn til tiden 50.04. Warholm løp i det andre heatet og det første heatet ble vunnet av Fredrik Øvereng, Overhalla IL, på 50.30.

Karsten Warholm. Foto: Eirik Førde

Fin løping på 400 meter

På 400 meter for kvinner gikk heatvinner og de tre beste tidene videre til finalen. Marie Skjæggestad, Tyrving IL, hadde en fin avslutning på første forsøksheat og vant på 56.46, som er innendørspers og snaue halvsekundet bak hennes pers utendørs.

I det andre forsøksheatet ble vinneren Gulars belgier Naomi van den Broeck på 56.17 i hennes debut på distansen innendørs, mens Mari Drabløs, Tyrving IL, tok den automatiske plassen til finalen på 56.56 da utenlandske statsborgere ikke kan løp finale på 400 meter. Tiden til Drabløs er innendørspers og sist hun løp raskere utendørs var i 2015.

Den største favoritten til å bli norsk mester er Line Kloster og SK Vidar-løperen vant enkelt og greit det siste forsøksheatet på 56.10.

Amalie Iuel har dessverre blitt syk og stilte da ikke i Bærum.

Favorittene videre på 60 meter

Helene Rønningen, Tyrving IL, stilte i første forsøksheat på 60 meter og kontrollerte inn til seier på 7.56. Rønningen sin kanskje tøffeste utfordrer om gullet Astrid Mangen Cederkvist, Sandnes IL, vant det andre forsøksheatet på 7.63. Også i det tredje forsøksheatet ble det favorittseier, da til Mari Gilde Brubak, Trondheim Friidrett.

I det fjerde heatet ble det jevnt mellom Cecilia Håkegård, Selsbakk IF, og Live Haugstad Hilton, Gular IL, der førstnevnte vant på pers 7.76, hundredelet foran Hilton. 

Det ble meget jevnt i det femte forsøksheatet. Unge Henriette Jæger, Aermark IF, løp inn til sterke 7.72. Dette er pers for jenten som fyller 15 år i sommer. Jæger sin tid er den nest beste i 15-årsklassen noensinne og hun var bare to hundredeler bak Marte Jørgensen sin aldersrekord. Sandnes-løperne Liv Storhaug og Vilde Aasmo løp begge på 7.73, pers for Storhaug og årsbeste for Aasmo.

Det siste forsøksheatet på 60 meter ble vunnet av IL Skjalgs Nathalie Ommundsen Johsen på perstangering 7.73.

Quarcoo med fin løping i forsøket

Jonathan Tetteh Quarcoo, FIK Orion, vant det fjerde forsøksheatet på 60 meter på fine 6.80, bare tre hundredeler bak årsbeste og han hadde da beste tid i forsøket. De tre første forsøksheatene ble alle vunnet av utlendinger. Svenske Tom Kling Baptiste på 6.85, argentiske Jorge Caracassis på 6.83 og briten Marvin Popoola på 6.85. De to siste forsøksheatene ble vunnet av henholdsvis Jonas Tapani Halonen, Tyrving IL, og Mathias Hove Johansen, IL Skjalg, på 6.85 og 6.93.

Klokseth og Kongolo de første gullvinnerne

Første øvelse der det utdelt medalje var høyde uten tilløp for menn junior. Der stakk Muamba Caleb Kongolo, Søndre Land IL, av med gullet med et hopp på 1.55. Sølvet gikk til Askim IFs Alexander Nyberget med 1.50, samme høyde fikk bronsevinner Atcha Prommetta, Moss IL.

I kvinner junior ble gullvinneren Mathilde Sofie Karlsen Klokseth, Moss IL. Hun kom seg over 1.38 og dette er det beste som er hoppet av en norsk junior i øvelsen i NM siden 2011. Klokseth, som er født i 2003, perset da med åtte centimeter. Det ble delt sølvmedalje til Caroline Haugan, Bækkelagets SK, og Johanne Rise Kvalen, Dimna IL, som begge kom seg over 1.30 i første forsøk.

- Jeg er veldig fornøyd med gull i mitt første NM. Jeg hoppet 1.40 under KM tidligere denne sesongen og håpet da på noe lignende, sa en fornøyd vinner etter å ha fått sin velfortjente gullmedalje.

Samleside om mesterskapet
Forhåndsomtale
Resultater