705jakob.jpg
Jakob og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Geir Eikeskog.

Ingebrigtsens med meget solid sesongåpning

Under fine forhold i Stavanger onsdag kveld åpnet Jakob og Henrik Ingebrigtsen sin sesong med sterke tider på 5 kilometer. Begge løp under den tidligere norske bestenoteringen på distansen og bak disse viste flere rogalendinger at de har trent bra i vinter.

Under Forus Perseløp var Jakob Ingebrigtsen i aksjon for første gang dette tiåret. I sitt første gateløp på 5 kilometer dundret Sandnes-karen inn til 13:28. Han løp rolig første halvdel, før han økte farten gradvis på sisterunden og etter en strålende avslutning løp han inn til den beste tiden av en nordmann på 5 kilometer gateløp noensinne. 13:29 var forøvrig europarekorden frem til Jimmy Gressier løp på 13:18 i Monaco i midten av februar.

- Det var gøy å endelig få startnummer på brystet igjen, men jeg måtte vekke kroppen igang. Det var absolutt en godkjent tid, sa Jakob til NRKs Jann Post under minuttet etter at han var i mål.

Den tidligere bestenoteringen av en norsk løper på distansen på asfalt var Sondre Nordstad Moen sitt 13:37-løp i Monaco for et drøyt år siden. Også Henrik Ingebrigtsen var under den gamle bestenoteringen med 13.32.

Det ble også løpt meget solid av Ull/Kisas Per Svela og Sandnes-karen Narve Gilje Nordås med 13:40 og 13:45. Førstnevnte var fem sekunder bak sin banepers, mens Gilje Nordås løp 23 sekunder raskere enn han har gjort på bane. Også Spirits Zerei Mezngi kom seg under 14 minutter, noe bare to mann hadde klart tidligere på 5 kilometer gateløp. Det kan nevnes at kravet til nå avlyste EM i Paris var på 13:44.00, og det er ikke verst at fire løpere i samme treningsgruppe, Svela og Nordås trener med Jakob og Henrik, er under eller like i nærheten av kravet.

Henrik tok teten fra start av med Jakob like i rygg før Narve Gilje Nordås tok over drajobben. Første kilometer ble passert like under 2:50 og det ble fortsatt i den farten på hele førsterunden med like i underkant av syv minutter på førsterunden, som målte 2,5 kilometer. Da halve løpet var unnagjort tok Jakob teten for første gang. Zerei Mezngi valgte deretter å ta over drajobben og farten var nå økt med ned mot 2:40 på kilometeren og 3 kilometer ble passert på 8:25.

Gilje Nordås var den første i den fremste startpuljen på fem som måtte slippe. Deretter måtte Mezngi gi opp å henge med teten, før Svela slapp slik at det ble en brødreduell om seieren. På de siste 500 meterne var Jakob den klart sterkeste og fenomenet kunne løpe inn til en meget habil tid i sesongåpningen.

Sterk løping også i kvinneklassen

Skjalgs Vienna Søyland Dahle leverte også et meget fint løp med 16:14,  som gjør at hun er inne topp 10 i Norge gjennom alle tider på 5 kilometer gateløp. Dahle passerte halvveis på 8:02 og fikk da en litt tyngre andre halvdel av løpet.

Resultater.