ig20-6ccv.jpg
Hedda Hynne. Foto: Eirik Førde.

Norsk rekord av Hynne - gullguttene seiret i Ostrava

Hedda Hynne løp inn til en kjempetid på 800 meter og satte norsk rekord i Italia tirsdag. De aller sterkeste tidene uteble for Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen under Golden Spike i Ostrava, men begge to hadde god kontroll på seieren.

Endelig satt den for Hedda Hynne, under et løp i Italia tirsdag kveld løp hun på sterke 1:59.15 på 800 meter. Hun slettet da Ingvill Måkestad Bovim sin ti år gamle norske rekord med 67 hundredeler. Tjalve-løperen har vært nære rekorden flere ganger, i 2017 løp hun på 1:59.87 og 1:59.88, mens hun i år har løpt på 1:59.94 og 1:59.57 i et mikset felt. Nå bestod feltet utelukkende av kvinner og hun tok en klar seier, toer Lore Hoffmann løp på 2:00.51.

- Det er så sykt deilig. Jeg vet jeg har mer inne, men nå er rekorden min, sier Hedda til friidrett.no.
- Jeg tror ikke alle var fornøyd med haren, men hun var bra for meg. Etter 200 meter så jeg ingen av de andre og fra 500 meter og inn var løpet mitt.
- Fortsatt er det mer å gå på, men nå er rekorden slått og jeg kan ta det derfra, sier hun.

Knuser den norske rekorden [NRK].

Tiden er den fjerde beste i verden i år og viser at Hynne har jobbet seg inn i verdenstoppen. Hynne har sammen med trener og samboer Erik Sakshaug jobbet systematisk over flere år og høster nå virkelig fruktene av det, noe som er meget fortjent. 

Det ble ikke helt klaff for Ingar Kiplesund i lengde. Vidar-løperen ble nummer seks med 7.37 som sitt lengste sprang, et stykke bak hans norske rekord på 8.10 fra i fjor. Han åpnet med 7.37 (+1.4), før det ble ugyldig i de to neste omgangene. Han avsluttet med 7.36 (+0.5), ugyldig og 7.27 (-0.7).

To norske vinnere i Tsjekkia

Jakob Ingebrigtsen løp inn til en komfortabel seier på 1500 meter i Ostrava med 3:33.92. Det var tydelig at Sandnes-karen ville ha et litt taktisk løp og han mestret det strålende. Dette var hans svakeste tid på distansen i år, men fortsatt fremragende med tanke på at han enda ikke har fylt 20 år.

Jakob la seg midt i feltet fra start av og måtte løpe i bane to i første sving. Han kom seg etterhvert inn til listen og passerte første 400 meter på 56-tallet, rundt sekundet bak det han hadde i sine to foregående løp. Han holdt ryggen til innendørsverdensrekordholder på mile Yomif Kejelcha, men slapp ryggen like før passering 700 meter og ble passert av Stewart McSweyn.

Vant etter taktisk genistrek [NRK].

Jakob passerte 800 meter sekunder bak det han hadde i Brussel og Stockholm og det var tydelig at seier var fokuset. Da haren ga seg klumpet det seg sammen og Jakob fant plass på innsiden av de øvrige løperne. Han ledet da det ringte for en runde igjen og klokken viste 2:37. Det var tydelig at han løp for seieren og så seg over skulderen hele veien på bortre langside. Han hadde ledelsen ut på oppløpet og hadde kontroll på seieren.

Karsten Warholm gjorde nok en gang et solid løp på 400 meter hekk, men har satt et så skyhøyt nivå for seg selv at han virket overrasket og litt oppgitt da klokken viste 47.62 i Ostrava, som er stevnerekord. Han åpnet knalltøft, men begynte å trippe litt før de siste hekkene og dermed klarte han ikke å komme ned mot sin europarekord på 46.87. Det måtte forøvrig to starter til før utøverne fikk løpe grunnet tyvstart, noe som ikke spiller inn positivt for en knalltid.

Var kjempeoverrasket da han så tida [NRK].

Den dobbelte verdensmesteren hadde fått spesialbehandling med privatfly og fått flyttet løpet to timer frem for å få litt varmere forhold, men leverte sitt svakeste løp hittil i 2020. For å sette løpet i perspektiv har bare tre europeere, utenom Warholm, løpt under 47.62 på 400 meter hekk noensinne og ingen andre utøvere i verden har under 49 sekunder på distansen i år. Warholm fortsetter forøvrig å være ubeseiret og siden han sist ble slått, nettopp i Ostrava for akkurat to år siden, har han løpt 22 løp.