jona.jpg
Jonathan Quarcoo. Foto: Eirik Førde

Forhåndsomtale av alle øvelsene under junior-NM

Litt i skyggen av VM i London skal landets beste juniorer delta i Junior-NM i Harstad i helgen. Mesterskapet går av stabelen fredag til søndag og forhåndsomtale av alle øvelsene finner du her.

Nettsiden til mesterskapet
Tidsskjema
Streaming og resultater 

Noen utøvere, som Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen, som kunne satt preg på mesterskapet har vært opptatt med VM i London. Som vanlig kommer jeg med forhåndsomtale av alle øvelsene i mesterskapet, med medaljetips i hver øvelse.

Kvinner J19

100 meter:
Bronsevinner fra junior-EM Ingvild Meinseth, Sørild FIK, blir klar favoritt i øvelsen når Norge sin andre finalist på øvelsen i junior-EM, Helene Rønningen står over. Meinseth har løpt på 11.66 i år og jakter nok persen på 11.65 i Harstad. Bak Meinseth skiller Live Haugstad Hilton, IL Gular, og Vilde Aasmo, Sandnes IL, seg ut som de to øvrige i feltet som har vært under 12 sekunder i år. Urædd Friidretts Ida Eikeng må regnes med.


Ingvild Meinseth
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Ingvild Meinseth
2.Live Haugstad Hilton
3.Ida Eikeng

200 meter:
Ingvild Meinseth får favorittstempelet også på 200 meter etter å ha perset til fine 23.89 i år. Med Rønningen ute er det hele 94 hundredeler ned til nest beste påmeldingstid, som Thale Leirfall Bremset, Stjørdal Friidrettsklubb, har. Det kan fort bli jevnt om de to plassene bak Meinseth på resultatlisten mellom Bremset, Vilde Aasmo, Kristine Berger Akervold, Live Haugstad Hilton og Tonje Fjellet Kristiansen, FIK Orion.


Vilde Aasmo
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Ingvild Meinseth
2.Vilde Aasmo
3.Thale Leirfall Bremset

400 meter:
Josefine Tomine Eriksen, Larvik Turn & IF, har best årsbeste og pers av deltakerne her. Hun har løpt på 55.43 i år. Det kan fort bli en meget jevn kamp om plassene på pallen. IL Tyrving-duoen Marie Skjæggestad og Mari Drabløs har løpt på henholdsvis 56.05 og 57.39 i år og bør kunne kjempe om medaljer. Det samme kan kanskje Sturla IFs Solveig Hernandez Vråle og June Sæbøe Tveit, Norna-Salhus IL.


Josefine Tomine Eriksen
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Josefine Tomine Eriksen
2.Marie Skjæggestad
3.Mari Drabløs

800 meter:
To av løperne som stiller her har vært under 2.10 i år i Vilde Våge Henriksen og Pernille Karlsen Antonsen, SK Vidar. Sistnevnte er født i 2002 og er et meget spennende talent. Henriksen sin klubbvenninne Kristine Lande Dommersnes bør ha gode medaljemuligheter, det samme med Camilla Ziesler.

Medaljetips:
1.Vilde Våge Henriksen
2.Camilla Ziesler
3.Pernille Karlsen Antonsen

1500 meter:


Camilla Ziesler
Foto: Eirik Førde

Camilla Ziesler, Sandnes IL, fikk det ikke helt til å stemme i junior-EM da hun ikke kom seg til mål på noen av de to distansene hun løp. Hun viste for et par uker siden at formen er god da hun var like bak persen på 4.17.21. Hun kommer nok til å sette et høyt tempo fra start og da spørs det om noen kan følge. Karoline Skauen, Sarpsborg IL, har hatt en sterk sesong og er klar medaljekandidat, det samme med duoen Vilde Våge Henriksen og Kristine Lande Dommersnes fra Haugesund IL.

Medaljetips:
1.Camilla Ziesler
2.Karoline Skauen
3.Vilde Våge Henriksen

3000 meter:
Karoline Skauen får et lite favorittstempel i den lengste kvinneøvelsen etter å ha perset til 9.29.64 i år. Hun har da vært snaue elleve sekunder raskere enn Ziesler og det blir fort en duell mellom disse to om gullet der Ziesler kanskje er sterkest i en ren spurtduell. Unge Emma Kirkeberg Mørk, IF Hellas, debuterer i junior-NM og kan kjempe om medalje. Det samme med junior-EM-deltaker Ingvild Myking, IL Gneist, og kanskje Kristine Lande Dommersnes om det går litt rolig underveis.

Medaljetips:
1.Camilla Ziesler
2.Karoline Skauen
3.Ingvild Myking

100 meter hekk:
Det er gledelig med hele 15 utøvere påmeldt. Hele tre av disse deltok i årets junior-EM, mens Martine Hjørnevik tok medalje på øvelsen i EYOF. Et favorittstempel må Ida Eikeng ta på seg, men hun kan få tøff kamp fra Kristi Strømmen Kjerpeset, Florø Turn og IF, og Kristine Berger Akervold, Fagernes IL. Hjørnevik får prøve seg med seniorhøyde på hekkene for første gang i år og bør kunne løpe godt ned på 14-tallet og da være i medaljekampen. Også IL Tyrvings Marie Skjæggestad kan nevnes.


Ida Eikeng
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Ida Eikeng
2.Kristi Strømmen Kjerpeset
3.Martine Hjørnevik

400 meter hekk:
Marie Skjæggestad har hatt en sterk sesong på langhekken med pers 59.78 og semifinale på distansen under junior-EM. Hun er den eneste U20-løperen som har vært under 62 sekunder i år og blir da klar gullfavoritt. Solveig Hernandez Vråle bør ha gode muligheter til å sikre seg sølv. Vår Åsheim, Ullensaker/Kisa IL, blir nok en liten bronsefavoritt.


Marie Skjæggestad
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Marie Skjæggestad
2.Solveig Hernandez Vråle
3.Vår Åsheim

3000 meter hinder:
En enslig kvinne i Asta Susan Rustad, Strindheim IL, er påmeldt og hun debuterer på hinder i mesterskapet.

Høyde:
En av utøverne i feltet har vært over 1.70 i år og det er Line Myrestøl Johansson, Sørild FIK, med 1.71. Med dette får hun et lite favorittstempel, men utøvere som Ingrid Færøvik Mork, Norna-Salhus IL, Thea Lerifall Bremset, Stjørdal Friidrettsklubb, Hedda Marie Kjølberg Hauge, Ski IL Friidrett, Telma Eida, Søndre Land IL og Tonje Nedberg, IL Sandvin, er alle kvinner som kan ta gull på en toppdag og forhåpentligvis kommer flere av disse seg over 1.70.

Medaljetips:
1.Line Myrestøl Johansson
2.Thea Leirfall Bremset
3.Tonje Nedberg

Stav:
Dette kan fort bli en spennende duell mellom Hedda Marie Kjølberg Hauge og Birgitte Kjuus, Ullensaker/Kisa IF. Førstnevnte har hoppet 3.75 i år og viste form under vanskelige forhold i EYOF, mens Kjuus har vært best av U20-kvinnene i år med 3.85. Fana IL har en spennende 2002-modell i Kitty Friele Faye, mens hennes klubbvenninne Sanne Myrmel kan også kjempe om medalje.

Medaljetips:
1.Hedda Marie Hauge
2.Birgitte Kjuus
3.Kitty Friele Faye

Lengde:


Live Haugstad Hilton
Foto: Eirik Førde

En av mesterskapets mest spennende dueller kan komme mellom deltakerne fra junior-EM i øvelsen, Thale Leirfall Bremset og Live Haugstad Hilton. Førstnevnte har perset til 6.15 i år, mens Haugstad Hilton har vært centimeteren bak. Forhåpentligvis kan de begge perse her og nærme seg aldersrekorden i J18 utendørs på 6.23. Bak disse kan det bli jevnt, men Tyrving ILs Maria Aaberg, Caroline Amalie Sætre, Fiskå IL og Andrea Thorsheim, Norna-Salhus IL skiller seg litt ut.

Medaljetips:
1.Thale Leirfall Bremset
2.Live Haugstad Hilton
3.Maria Aaberg

Tresteg:
Mari Sellevåg Aarø, Norna-Salhus IL, var i junior-EM i øvelsen og må da ta på seg favorittstempelet. Hun har hoppet 12.48 utendørs i år, mens hun hadde hele 12.90 innendørs. Maris søster Guri ligger som nummer fire på statistikken med 12.21 i år, centimeteren bak EYOF-deltaker Karoline Jæger, Aremark IF. Nest best i år har Emily Nyborg, Steinkjer Friidrettsklubb, vært. Solveig Hernandez Vråle har ikke hoppet tresteg i år, men har pers på 12.19 fra i fjor.


Mari Sellevåg Aarø
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Mari Sellevåg Aarø
2.Solveig Hernandez Vråle
3.Emily Nyborg

Kule:
Elise Gravningen blir klar favoritt i kule. Hun har støtet 13.10 denne sesongen og da vært over en meter bedre enn nest beste kvinne i år, Berit Stunes Isene. Bronsekampen står nok mellom Linnea Greiff, Tønsberg Friidrettsklubb, Julie Woio Flølo, IL Gular, og kanskje Elisabeth Thon Rosvold

Medaljetips:
1.Elise Gravningen
2.Berit Stunes Isene
3.Julie Woie Flølo

Diskos:
Berit Stunes Isene, IF Sturla, har hatt en fin sesong der hun har perset til 48.44 og deltatt i junior-EM i diskos. Hun er klar favoritt i øvelsen i Harstad og kanskje kan hun tukte persen. Elisabeth Thon Rosvold, Asker Sk. Friidrett, har også hatt en fin sesong med pers 42.03 og bør ha gode medaljemuligheter. Elise Gravningen, IL Sandvin, sesongdebuterer i diskos og har muligheter til å sikre edelt metall, det samme har Hedda Hauge Aasgård, Fil Aks-77.


Berit Stunes Isene
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Berit Stunes Isene
2.Elisabeth Thon Rosvold
3.Elise Gravningen

Slegge:
Vilde Emilie Ingvaldsen, Norna-Salhus IL, blir nok favoritt i slegge etter 52.22 tidligere i år. Helle Henriksen Hvidsten, Modum FIK, har imponert med 3kg-sleggen i år og kan gi Ingvaldsen knallhard kamp. Bak disse er nok Ingvaldsens klubbvenninne Inga Amalie Iversen og Oda Myklebust, IL Gular de sterkeste.

Medaljetips:
1.Helle Henriksen Hvidsten
2.Vilde Emilie Ingvaldsen
3.Inga Amalie Iversen

Spyd:
Stella Weinberg, Kristiansands IF Friidrett, har perset til fine 52.47 og ble nummer fem i junior-EM i øvelsen og når Arianne Duarte Morais ikke stiller er Weinberg klar gullfavoritt. Kaja Mørch Pettersen, Larvik Turn & IF, har satt aldersrekord i J16 med lettere spydtype og det blir spennende å se hva hun får til her. Linnea Greiff og Ida Eikeng er nok interessert i å være med i medaljekampen.


Stella Weinberg
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Stella Weinberg
2.Linnea Greiff
3.Kaja Mørch Pettersen

3000 meter kappgang:
Gledelig med fire kvinner påmeldte i øvelsen. Josefin Greiff, Tønsberg Friidrettsklubb, blir favoritt, mens det er gledelig å se Ellen Sjøblom, Moss IL, påmeldt etter et par sesonger borte. De to øvrige deltakerne er Emma Marie Strand, IK Hind, og Siri Gamst Glittenberg, Laksevåg TIL.

Medaljetips:
1.Josefin Greiff
2.Ellen Sjøblom
3.Siri Gamst Glittenberg

Stafett:
Dette kan bli en spennende stafett og det er vanskelig å peke ut en favoritt. På papiret har både Norna-Salhus IL, Sandnes IL, Tyrving IL og FIK Orion sterke lag, mens også Larvik Turn & IF kan ta medalje.

Medaljetips:
1.Sandnes
2.Norna-Salhus
3.Tyrving

Menn G19

100 meter:
Mathias Hove Johansen, IL Skjalg, har hatt en sterk sesong og løpt persen sin på 100 meter ned til 10.56, han viste form i Sundsvall for noen uker siden med 10.57. Han blir da klar favoritt til gullet. Bak han leder to 2001-modeller an i Pål Haugen Lillefosse, IL Gneist, og Stephan Skogheim Kyeremeh, IL i BUL. Førstnevnte har løpt på 10.73 i år, mens Kyeremeh har 10.80 og tok sølv på distansen i EYOF. Også Tomasz Siemieniuch, Sandnes IL, kan nevnes.


Mathias Hove Johansen
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Mathias Hove Johansen
2.Pål Haugen Lillefosse
3.Stephan Skogheim Kyeremeh

200 meter:
Også på 200 meter er Mathias Hove Johansen klar favoritt. Han løp seg til semifinale i junior-EM på distansen og har senere forbedret sin årsbeste til 21.29. Kanskje kan han utfordre persen fra i fjor på 21.00. Det kan fort bli en fin duell mellom Stephan Skogheim Kyeremeh og Pål Haugen Lillefosse på denne øvelsen også. De er nok begge ute etter å forbedre førstnevnte sin aldersrekord i G16 på 21.59. Muhammad Dodou Jatta har løpt på 21.97 i år og kan regnes med.


Stephan Skogheim Kyeremeh
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Mathias Hove Johansen
2.Stephan Skogheim Kyeremeh
3.Pål Haugen Lillefosse

400 meter:
Muhammad Jatta får favorittstempelet i øvelsen etter å ha perset til 48.45 i år og han var da like bak kravet til junior-EM. Tre andre i feltet har vært under 50 sekunder i år i Fredrik Øvereng, Overhalla IL, Luca Thompson, IL i BUL, og Emmanuel Quarcoo, FIK Orion. Thompson viste form under Tjalvelekene forrige helg med å løpe under 49 sekunder for første gang.

Medaljetips:
1.Muhammad Jatta
2.Luca Thompson
3.Emmanuel Quarcoo

800 meter:
Tre mann skiller seg ut i denne øvelsen. Thomas Jefferson Byrkjeland, Sondre Juven og Didrik Hexeberg Warlo. Alle deltok i junior-EM, de to sistnevnte i denne øvelsen. Førstnevnte har løpt best i år med 1.51.00, mens de to andre har 1.51.38 og 1.51.26. Byrkjeland er påmeldt de fire lengste øvelsene i mesterskapet og det blir da spennende å se hva han faktisk stiller på. Det skal nok litt til for at noen andre skal kunne utfordre de tre nevnte da nestemann har årsbeste på 1.56 (Ola Kroken, SK Vidar).


Sondre Juven
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Sondre Juven
2.Didrik Hexeberg Warlo
3.Thomas Jefferson Byrkjeland

1500 meter:
Denne øvelsen har kanskje vært den sterkeste norske juniorøvelsen i år. Både Jakob Ingebrigtsen og Thomas Jefferson Byrkjeland var i finalen under junior-EM, mens Sondre Juven, Nesbyen IL, ble slått ut i forsøket og Henrik Gravdal, IL Gneist, hadde også tatt kravet til mesterskapet. Her stiller ikke Ingebrigtsen og Gravdal og da blir Byrkjeland ørliten favoritt foran Juven. Fredrik Sandvik, Askim IF, deltok også i mesterskapet i Grosseto, men da på hinder. Han bør kunne ha muligheter til medalje.

Medaljetips:
1.Thomas Jefferson Byrkjeland
2.Sondre Juven
3.Fredrik Sandvik

5000 meter:


Thomas Jefferson Byrkjeland
Foto: Eirik Førde

Et stort felt legger i vei på den lengste distansen, men ingen av de tre beste på årets statistikk stiller. Thomas Jefferson Byrkjeland har bra kapasitet og en sterk spurt og blir da gullfavoritt. Simen Halle Haugen, IL Runar, deltok på 10 000 meter under junior-EM og har 14.39.45 som pers på 5000 meter. Ellers må Fredrik Sandvik og Petter Myhr nevnes.

Medaljetips:
1.Thomas Jefferson Byrkjeland
2.Simen Halle Haugen
3.Fredrik Sandvik

110 meter hekk:
Fire karer er påmeldt korthekken og Sondre Guttormsen, Ski IL Friidrett, får favorittstempelet etter 14.63 tidligere i år. Det kan fort bli en jevn duell mot Gjert Høie Sjursen, IL Gneist, som har vært 17 hundredeler tregere enn Guttormsen i år. De to øvrige er Markus Henriksen, og Simen Sebastian Hansen, Ås IL. Sistnevnte har best årsbeste av de to.

Medaljetips:
1.Sondre Guttormsen
2.Gjert Sjursen
3.Simen Sebastian Hansen

400 meter hekk:
Mangekjemper Toralv Opsal, Dimna IL, har ikke løpt langhekk i år, men perset til fine 54.57 i fjor og med tanke på at han har tangert persen på 400 meter to ganger i år bør det være mulig å utfordre persen på langhekk. Han kan nok få hardest kamp fra Syver Røinaas, IL Tyrving, mens det skal bli meget spennende å se hva Andreas Haara Bakketun, IL Gneist, kan få til med seniorhekker. Han ble nummer fire i EYOF på langhekken.

Medaljetips:
1.Toralv Opsal
2.Syver Røinaas
3.Andreas Haara Bakketun

3000 meter hinder:
Det er høyt nivå på de fire påmeldte her, der to av de deltok på hinder under junior-EM. Thomas Byrkjeland løp der inn til en sterk femteplass på øvelsen og blir favoritt. Sølvfavoritt blir Fredrik Sandvik og han kan kanskje bli dratt inn til pers, den gamle lyder på 9.14.95. Petter Myhr, FIK Orion, kan fort gi Sandvik hard kamp.

Medaljetips:
1.Thomas Byrkjeland
2.Fredrik Sandvik
3.Petter Myhr

Høyde:
To mann har vært over 2 meter i år, Storm Koksvik, IK Tjalve, har 2.02, mens Erlend Bolstad Raa, Fana IL, har 2.00. Disse to kommer nok trolig til å kjempe om gullet, med Raa sin fetter Vetle Raa Ellingsen som en outsider etter 1.95 i år. Kan også nevne Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK.

Medaljetips:
1.Storm Koksvik
2.Erlend Bolstad Raa
3.Vetle Raa Ellingsen

Stav:
Dette kan bli en meget spennende duell mellom Sondre Guttormsen og Pål Haugen Lillefosse. Førstnevnte har satt norsk juniorrekord med 5.36 i år, mens Haugen Lillefosse vant EYOF-gull i denne øvelsen og har hoppet 5.31 i år. Guttormsen er litt mer stabil enn unge Lillefosse og får da favorittstempelet. Filip Aas, Ullensaker/Kisa IL, blir bronsefavoritt.


Sondre Guttormsen
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Sondre Guttormsen
2.Pål Haugen Lillefosse
3.Filip Aas

Lengde:
Både Toralv Opsal og Henrik Flåtnes har vært over syv meter i år. Opsal har flere konkurranser over syv meter, best med 7.22. Han blir da klar gullfavoritt. Bak disse to er det Gjert Høie Sjursen, IL Gneist, som trolig vil sikre seg bronsemedaljen.


Toralv Opsal
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Toralv Opsal
2.Henrik Flåtnes
3.Gjert Høie Sjursen

Tresteg:
Ser en på årsbestelisten kan det bli en fin duell mellom Henrik Flåtnes og Erlend Bolstad Raa. Førstnevnte har hoppet best med 14.82, mens Bolstad Raa har 14.80. Flåtnes deltok i EYOF i sommer og sikret seg der sølv i lengde og en syvendeplass i tresteg. Bolstad Raa har totalt fem konkurranser over 14.60 i år, mens Flåtnes har en og da blir bergenseren favoritt. To andre karer har vært over 14 meter i år i Marius Kristoffer Tronslien, Sturla IF, og Viljar Gjerde, Norna-Salhus IL.

Medaljetips:
1.Erlend Bolstad Raa
2.Henrik Flåtnes
3.Viljar Gjerde

Kule:


Marcus Thomsen
Foto: Eirik Førde

Marcus Thomsen er junioreuropamester i øvelsen fra Grosseto tidligere i sommer. Han blir da soleklar favoritt og hans norske juniorrekord på 21.36 er nesten syv meter ned til nestemann, mangekjemper Toralv Opsal. Det kan fort bli en meget spennende kamp om sølvet mellom nevnte Opsal, Torkel Bjørbæk og Erik Johannes Rosvold. Ser en på årsbeste skiller det bare 17 centimeter mellom disse tre.

Medaljetips:
1.Marcus Thomsen
2.Torkel Bjørbæk
3.Toralv Opsal

Diskos:
Marcus Thomsen, IK Tjalve, er også favoritt i diskos. Han har kastet 1.75kg-diskosen 53.70 i år. Han vil få tøff kamp fra Erik Johannes Rosvold, Asker Sk. Friidrett, som har kastet 52.09 i år. Torkel Bjørbæk, Bodø Friidrettsklubb, må også nevnes etter 50.75 denne sesongen. Ellers blir det spennende å se Fabian Weinberg, Kristiansands IF, med denne diskostypen. Han tok sølv i EYOF og har satt aldersrekord i G16 tidligere i år.

Medaljetips:
1.Marcus Thomsen
2.Erik Johannes Rosvold
3.Fabian Weinberg

Slegge:
Martin Kornerud, Sturla IF, er eneste junioren som har kastet over 60 meter med slegge denne sesongen, da 64.68. Herman Velle Aurdal, Sykkylven IL, er favoritt til sølvet med 58.32 i år. I bronsekampen stikker karer som Kristen Brosvik, Ask Friidrett, og Steffen Fjellestad og Håkon Hjelle Roset, begge Gloppen FIL, seg frem.

Medaljetips:
1.Martin Kornerud
2.Herman Aurdal
3.Kristen Brosvik

Spyd:
To karer som representerer Tyrving IL var i junior-EM i denne øvelsen. Sondre Alexander Høyland har kastet lengst i år med 69.06, mens Kasper Sagen har kastet 68.41. Høyland var nær å komme til finalen i junior-EM og virker å være i best form av disse to. Myron Weinberg, Kristiansand IF, og Alexander Skorpen, Halden IL, blir de fremste bronsefavorittene, mens det skal bli spennende å se EYOF-deltaker Bendik Espenes, Strindheim IL.

Medaljetips:
1.Sondre Alexander Høyland
2.Kasper Sagen
3.Alexander Skorpen

5000 meter kappgang:
Tobias Lømo, IK Tjalve, er eneste deltaker i kappgang i yngste herreklasse. Han har en pers på distansen på 25.42.73 fra tilsvarende mesterskap i fjor, mens hans årsbeste lyder på 27.18.5. Forhåpentligvis kan han nærme seg persen i nord.

1000 meter stafett:
IL Gneist har et meget spennende og sterkt lag, det samme kan sies om IL Skjalg. Norna-Salhus IL og IL Tyrving må alltid regnes med når det er slike stafetter i NM-sammeheng.

Medaljetips:
1.Tyrving
2.Norna-Salhus
3.Gneist

Kvinner J22

100 meter:
På den korteste distansen får Malin Bårdsgård Kulseth, Selsbakk IF, favorittstempelet sammen med Vilde Gjesbakk, IK Tjalve. Kanskje kan de to som begge har løpt på 12.18 i år presse hverandre ned på 11-tallet om medvinen er god. Bak disse er nok Marte Pettersen, Urædd Friidrett, den sterkeste.

Medaljetips:
1.Vilde Gjesbakk
2.Malin Kulseth
3.Marte Pettersen

200 meter:
Malin Kulseth har best årsbeste av de påmeldte med 25.04. Hun kommer nok til å få tøff kamp fra Sara Dorthea Jensen og Marte Pettersen. Også Alice Ulla Berg, Dimna IL, kan nevnes. Trolig må man under 25 sekunder for å sikre seg gullet.

Medaljetips:
1.Sara Dorthea Jensen
2.Malin Kulseth
3.Marte Pettersen

400 meter:
Sara Dorthea Jensen er soleklar favoritt på øvelsen med en årsbeste på 54.06, som er vel halvsekundet bak persen fra i fjor. Mina Marie Anglero, IL Tyrving, blir ganske klar sølvfavoritt, men skal passe seg for Amalie Sæten, Kristiansand IF Friidrett. Også de to siste påmeldte Alice Ulla Berg og Malin Nyfors, Sandnes IL, kan blande seg inn i medaljekampen på en toppdag.


Sara Dorthea Jensen
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Sara Dorthea Jensen
2.Mina Marie Anglero
3.Amalie Sæten

800 meter:
Denne øvelsen kan bli veldig spennende. Ser en på årsbestetider skiller det drøye to sekunder mellom fire utøvere. Beste tid har Mina Marie Anglero med 2.07.11, 55 hundredeler bedre enn Amalie Sæten. Disse tidene ble oppnådd under U23-EM. Videre følger mangekjemper og høydedeltaker i det nevnte europamesterskapet Caroline Fleischer med 2.09.03, mens Ingrid Folvik har 2.09.18. Også sistnevnte stilte i U23-EM, da på 1500 meter. Det er imponerende med fire EM-deltakere i samme øvelse. Anglero viste styrke under Bislett Games med seier der og er ørliten favoritt foran Sæten. Folvik er påmeldt de tre lengste distansene og det blir spennende å se hvordan det spiller inn.

Medaljetips:
1.Mina Marie Anglero
2.Amalie Sæten
3.Ingrid Folvik


Mina Marie Anglero
Foto: Eirik Førde

1500 meter:
Ingrid Halvorsen Folvik, Gular IL, var i finalen på denne distansen under årets U23-EM og blir klar favoritt. Hun kan forhåpentligvis dra med seg et par kvinner under 4.30. Sølvkampen står nok mellom Mariann Roe, IL Skarphedin, og Tessa Frenay, Halden IL.

Medaljetips:
1.Ingrid Folvik
2.Mariann Roe
3.Tessa Frenay

3000 meter:
Som på den halve distansen blir den klare gullfavoritt Ingrid Folvik. Hun har ikke løpt distansen i år, men har en pers på 9.31.51. Mariann Roe har best tid i år med 9.36.30 og hun kommer nok til å sette fart. Skal hun ta gullet må hun nok riste av seg Folvik før spurten. Tessa Frenay bør ha gode muligheter til å henge på lenge.

Medaljetips:
1.Ingrid Folvik
2.Mariann Roe
3.Tessa Frenay

100 meter hekk:
En kvinne er påmeldt og det er Vilde Gjesbakk, som gjør sin debut på distansen. Medaljetips er da unødvendig.

400 meter hekk:
To kvinner er påmeldt i Nora Kollerød Wold, Fredrikstad IF, og Mina Marie Anglero. Førstnevnte blir klar favoritt etter å ha perset til 60.02 i år og hun er nok lysten på å komme seg under minuttet. Anglero har bare løpt distansen tre ganger, men har en såpass fin pers som 61.25 og bør kunne utfordre Wold.


Nora Kollerød Wold
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Nora Wold
2.Mina Marie Anglero

3000 meter hinder:
Silje Lindstad, Norna-Salhus, IL, tar gullet om hun kommer seg i mål da hun er eneste deltaker.

Høyde:
To kvinner deltar her i Caroline Fleischer, Ski IL Friidrett, og Kristin Færøvik Mork, Norna-Salhus IL. Førstnevnte deltok i U23-EM i øvelsen og med en pers på 1.83 i år skal hun kunne sveve inn til gull.


Caroline Fleischer
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Caroline Fleischer
2.Kristin Færøvik Mork

Stav:
De to deltakerne i denne øvelsen representerer begge Moelven IL. Lene Retzius har hatt en fin sesong med en sjetteplass i U23-EM der hun tangerte den norske U23-rekorden på 4.35. Kanskje kan hun tukte den norske seniorrekorden på 4.41 her. Den andre deltakeren er Tiril Malm Sunde.


Lene Retzius
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Lene Retzius
2.Tiril Malm Sunde

Lengde:
Caroline Fleischer bør kunne reise hjem til Trondheim og studiestart med flere NM-gull. Hun har hoppet 5.65 i lengde i år og er da klar favoritt. Sølvet kan bli en fin duell mellom kvinner som Kristin Færøvik Mork, Jenny Nyborg Malin Nyfors og kanskje Marte Pettersen.

Medaljetips:
1.Caroline Fleischer
2.Kristin Færøvik Mork
3.Jenny Nyborg

Tresteg:
Sofie Olsholt, IK Tjalve, var Norge sin representant i denne øvelsen under Lag-EM i Vaasa tidligere i år. Hun har hoppet 12.60 denne sesongen og blir favoritt. Julie Gaustad, IL i BUL, leder an i sølvkampen, mens det skal bli spennende å se hva Caroline Fleischer får til.

Medaljetips:
1.Sofie Olsholt
2.Julie Gaustad
3.Caroline Fleischer


Sofie Olsholt
Foto: Eirik Førde

Kule:
Kastøvelsene er de mest populære i den eldste kvinneklassen. Mona Ekroll Jaidi har best årsbeste av de påmeldte med 13.60. En annen i feltet har vært over 13 meter i år og det er Matilde Roe med 13.35. Disse to skiller seg litt ut, men skal passe seg for Camilla Rønning, Nittedal IL, som har høyt potensiale. Helene Sofie Ingvaldsen gjør sin sesongdebut i øvelsen i år og må regnes med.

Medaljetips:
1.Mona Ekroll Jaidi
2.Matilde Roe
3.Camilla Rønning

Diskos:
Årets to deltakere i U23-EM Matilde Roe, Fri IL, og Mona Ekroll Jaidi, Norna-Salhus IL, blir gullfavoritter. Førstnevnte har kastet lengst i år med 50.93, mens Jaidi var best i Bydgoszcz. Det ligger an til å bli en uhyre jevn duell. De øvrige deltakerne må nok konsentrere seg om bronse. De to sleggekasterne Helene Sofie Ingvaldsen, Norna-Salhus IL, og Beatrice Nedberge Llano, Laksevåg TIL, sesongdebuterer i diskos og bør være med i bronsekampen sammen med Vilde Indseth Holten, Asker Sk. Friidrett. Ingvaldsen har hatt veldig fremgang i slegge i år og bør da også kunne ha gode fremgang i diskos og jeg tipper hun som ørliten bronsefavoritt foran Indseth Holten.


Matilde Roe
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Matilde Roe
2.Mona Ekroll Jaidi
3.Helene Sofie Ingvaldsen

Slegge:
Beatrice Nedberge Llano ble juniorverdensmester i slegge i fjor og sikret seg bronse i U23-EM i år. Hun har en årsbeste på 67.42, mens hennes norske U23-rekord lyder på 67.86. Kanskje kan Llano tukte denne rekorden. Helene Sofie Ingvaldsen blir omtrent en like klar sølvfavoritt som Llano er gullfavoritt. Ser en på årsbeste er medaljene ganske klare, Mona Ekroll Jaidi bør sikre seg bronse.


Beatrice Nedberge Llano
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Beatrice Nedberge Llano
2.Helene Sofie Ingvaldsen
3.Mona Ekroll Jaidi

Spyd:
I Sigrid Borge sitt VM-fravær kan det bli en jevn kamp om gullet. Forhåpentligvis blir den gjeveste medaljen delt ut på lengde over 50 meter. Denne lengden er både Emilie Ingerø, Halden IL, og Mona Ekroll Jaidi kapabel til å kaste. Førstnevnte må ta på seg favorittstempelet etter 48.97 i år. Bronsen blir nok en kamp mellom Matilde Roe og Julie Heiervang Johnsen, Stjørdal Friidrettsklubb.

Medaljetips:
1.Emilie Ingerø
2.Mona Ekroll Jaidi
3.Matilde Roe

3000 meter kappgang:
Fride Møller Flatin som representerer Dimna IL er eneste påmeldte og vinner da gull om hun kommer seg til mål. Hun har gått inn til pers 15.22.7 på distansen tidligere i år og denne tiden bør kunne utfordres.

1000 meter stafett:
Denne stafetten holder høyt nivå og Sørild FIK blir favoritter. De har blant annet Sara Dorthea Jensen og Ingvild Meinseth på laget. Kanskje kan de jakte den norske U23-rekorden på 2.08.46 satt av IL Gular i 1988, da var forøvrig Meinseth sin mor Sølvi på laget. Tyrving IL bør ta sølvet foran Norna-Salhus IL.

Medaljetips:
1.Sørild FIK
2.Tyrving IL
3.Norna-Salhus IL

Menn G22

100 meter:
Jonathan Quarcoo blir naturligvis soleklar favoritt om han stiller i øvelsen. Han har perset til 10.26 i år, men har hatt løp under 10.20 i litt for mye medvind. Jonas Halonen blir klar sølvfavoritt, men Sebastian Guillen Perez og Josh-Kevin Ramirez Talm, Norna-Salhus IL, nok er de fremste bronseutfordrerne.


Jonathan Quarcoo
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Jonathan Quarcoo
2.Jonas Halonen
3.Sebastian Guillen Perez

200 meter:
Jonathan Quarcoo, FIK Orion, er påmeldt denne øvelsen og blir soleklar favoritt om han stiller. Han kommer rett fra VM i London der han løp sitt nest beste løp noensinne og var nære semifinaleplass. Quarcoo har perset til 20.39 i år og ble nummer fire i øvelsen under U23-EM. Ser en på årsbestelisten har Quarcoo nesten sekundet ned til andremann, Joachim Sandberg, Sandnes IL. Han blir sølvfavoritt, men får nok kamp Jonas Halonen, IL Tyrving, og så må også Sebastian Guillen Perez, IK Tjalve, regnes med.

Medaljetips:
1.Jonathan Quarcoo
2.Joachim Sandberg
3.Sebastian Guillen Perez

400 meter:
Josh-Kevin Ramirez Talm har ikke fått helt fullklaff på 400 meter i år og står med en årsbeste på 48.40, vel sekundet bak persen på 47.09 fra 2015. Han bør likevel kunne cruise inn til gull her foran Øystein Klareng, FIK Orion. Hverken Erik Folkow, BUL-Tromsø, eller Lars Gausemel Stølen, IL Tyrving, har notert tider på distansen i år, men kan løpe under 50 sekunder og da kjempe om medalje, det samme med Henrik Semb, Larvik Turn & IF.

Medaljetips:
1.Josh-Kevin Ramirez Talm
2.Erik Folkow
3.Øystein Klareng

800 meter:
Sondre Dingsør har hatt flere skadeplagede sesonger, men fikk det meget fortjent til å klaffe i Strandebarm tidligere i sommer da han perset til 1.49.58. Med dette er han eneste i feltet som har vært under 1.52 i år. Dingsør har slitt litt med skade i etterkant av dette løpet, men om han er frisk blir han klar gullfavoritt. Han bør kunne takle løp der det både går fort underveis og der han må stole på spurten. Sølvfavoritt er Abuljaleel Hir, mens karer som Jens Larsen Åstveit, Anders Bjørndal, IL Gneist, Leonard Johan Nesheim og Tom Skjæråsen, Varegg IL, kan nevnes i medaljekampen.


Sondre Dingsør
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Sondre Dingsør
2.Abduljaleel Hir
3.Anders Bjørndal

1500 meter:
Ser en på årsbeste er Awet Kibrab, IK Tjalve ørliten favoritt med 3.46.33 mot Sigurd Ruud Skjeseths, FIK Orion, 3.46.50. Sistnevnte har ikke den aller råeste spurten og er nok avhengig av å sette fart. To andre karer har vært under 3.50 i Mats Hauge, Haugesund IL, og Abduljaleel Hir, Selsbakk IF. Også Jens Larsen Åstveit, IL Gneist, må regnes med og om det går rolig kan Sondre Dingsør, IL Gular, blande seg inn i medaljekampen.

Medaljetips:
1.Awet Kibrab
2.Mats Hauge
3.Sigurd Ruud Skjeseth

5000 meter:
Hele 15 mann er påmeldt distansen og når man ser på kvaliteten på disse er det lov å håpe på vinnertid godt ned på 14-tallet. Senay Fissehatsion, IK Tjalve, har best årsbeste med 13.58.39. Sigurd Ruud Skjeseth deltok i øvelsen under U23-EM og har løpt på 14.08.72 denne sesongen. Den siste som må nevnes er Awet Kibrab, som perset til strålende 13.22.90 i fjor, men ikke har løpt distansen denne sesongen. Disse tre skiller seg ut og skal ta medaljene.


Sigurd Ruud Skjeseth
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Awet Kibrab
2.Senay Fissehatsion
3.Sigurd Ruud Skjeseth

110 meter hekk:
To karer er påmeldt i Jonas Halonen og Andreas Fernandes Thomaz Gjesdal, IK Tjalve. Førstnevnte har begynt å trene litt hekk denne sesonen og måtte steppe inn for Norge under Lag-EM. Persen derfra lyder på 15.37 og han blir favoritt til gullet. Forhåpentligvis kan han perse. Gjesdal debuterer på distansen med seniorhekker.

Medaljetips:
1.Jonas Halonen
2.Andreas Gjesdal

400 meter hekk:
Fire deltakere er påmeldt langhekken og det kan bli jevnt om gulet, men et lite favorittstempel får Leonard Johan Nesheim, Haugesund IL, etter å ha løpt inn til 55.88 i år. Han vil nok få tøffest kamp fra Henrik Semb, men Christian Steen Orbekk, Lakesvåg TIL, bør også kunne kjempe om gull på en toppdag.

Medaljetips:
1.Leonard Johan Nesheim
2.Henrik Semb
3.Christian Steen Orbekk

3000 meter hinder:
Gledelig med fire karer påmeldt denne øvelsen. Det skiller seg ut tre stykker når man tenker på medaljer. Abduljaleel Hir var like bak kravet til U23-EM da han løp på 9.13.24 tidligere i år og han blir favoritt. Vincent Sondre Førde, Gloppen FIL, og Jens Larsen Åstveit kommer nok til å kjempe om sølvet.

Medaljetips:
1.Abduljaleel Hir
2.Jens Larsen Åstveit
3.Vincent Sondre Førde

Høyde:
I denne øvelsen har Jon Simen Hilstad Mangset, Moelven IL, best årsbeste med 1.97. Han skal nok likevel få en tøff kamp om gullet fra Fana ILs Eirik Dolve. Stavhopperen gjør sin første høydekonkurranse for året og med en pers på 2.03 fra i fjor blir han favoritt. Også gledelig å se Amund Sjursen, IL Gneist i aksjon. Han har ikke hoppet høyde siden 2014, da han perset til 2.02.

Medaljetips:
1.Eirik Dolve
2.Jon Simen Mangset
3.Amund Sjursen

Stav:


Eirik Dolve
Foto: Eirik Førde

Eirik Dolve har en årsbeste på 5.50 utendørs, som er 16 centimeter bak hans pers fra i fjor. Bergenseren ble nummer 12 i U23-EM og er nok ute etter persen sin her. Andreas Gjesdal gjør sin sesongdebut i stav og har en pers på 4.90 fra i fjor.

Medaljetips:
1.Eirik Dolve
2.Andreas Gjesdal

Lengde:
Amund Høie Sjursen deltok i øvelsen under årets U23-EM og har en årsbeste på 7.56. Han er nok meget lysten på å tukte persen på 7.60, som er blitt over tre år gammel. Den andre deltakeren er Odin Hallquist, IK Tjalve, som jakter 7 meter etter 6.91 tidligere i år.


Amund Sjursen
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Amund Sjursen
2.Odin Hallquist

Tresteg:
Amund Sjursen er påmeldt mange øvelser og han er enslig svale i tresteg. Der bør han kunne forbedre sin pers på 12.88 fra 2012.

Kule:
Sven Martin Skagestad har kommet tilbake fra VM-deltakelse i London og skal jakte persen sin i kule på 18.18m som han satte under NM i fjor. Hans årsbeste i 2017 lyder på 17.99. Thor Olav Rosvold og Sondre Kolbjørnsen er de to øvrige deltakerne.

Medaljetips:
1.Sven Martin Skagestad
2.Thor Olav Rosvold
3.Sondre Kolbjørnsen

Diskos:
Sven Martin Skagestad, Norna-Salhus IL, deltok i øvelsen under VM i London forrige helg, men fikk ikke helt fullklaff der. Han har kastet 63.97 denne sesongen og årets U23-europamester blir naturligvis soleklar favoritt. Thor Olav Rosvold, IK Tjalve, blir klar sølvfavoritt, mens bronsekampen står mellom Hans Sande, Gloppen FIL og Sondre Kolbjørnsen, IL Gneist.


Sven Martin Skagestad
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Sven Martin Skagestad
2.Thor Olav Rosvold
3.Hans Sande

Slegge:
Uten Thomas Mardal på start er Evald Osnes Devik, Gloppen FIL, klar favoritt. Han har hatt en fin sesong der han har perset til 64.92 og kanskje kan han komme seg over 65 meter i Harstad. Også Jon Nerdal, Norna-Salhus IL, har kastet over 60 meter i år med 61.37. Hans Sande leder an i bronsekampen, men kan få kamp fra Joachim Heier, Laksevåg TIL.

Medaljetips:
1.Evald Osnes Devik
2.Jon Nerdal
3.Hans Sande

Spyd:
Ingen av de fire deltakerne som er påmeldt har kastet spyd tidigere i år. Sjursen kastet en gang i fjor og fikk da opp 42.58, Sondre Kolbjørnsen sin pers er 57.43 fra 2013, Andreas Gjesdal har 34.78 fra 2014, mens Thor Olav Rosvold sin pers er 49.87 fra 2015.

Medaljetips:
1.Sondre Kolbjørnsen
2.Thor Olav Rosvold
3.Amund Sjursen

5000 meter kappgang:
Fredrik Vaeng Røtnes, BUL-Tromsø Friidrett, har en pers på 19.51.10 fra i fjor, mens her er det nok mest naturlig å gå for å tukte sin årsbeste på 20.49.1.

1000 meter stafett:
Fire lag er påmeldt og det er fire sterke lag. Norna-Salhus er kanskje ørliten favoritt, men både Dimna IL, IL Tyrving og Sandnes IL må absolutt regnes med.

Medaljetips:
1.Norna-Salhus
2.Sandnes
3.Tyrving