nyJ1.jpg
Jakob Ingebrigtsen. Foto: Maxime Delobel.

Europeisk rekord av Jakob - norsk rekord av Hedda

Hvilken ellevill friidrettskveld vi fikk i franske Lievin i kveld. Først forbedret Hedda Hynne sin norske innendørsrekord på 800 meter til 2:00.92. Så slo Jakob Ingebrigtsen til med en fantastisk 1500-meter der han forbedret den europeiske innendørsrekorden til 3:31.80.

Jakob Ingebrigtsen løp fantastisk på 1500 meter og satte en klar europarekord innendørs.
Den gamle lød på 3:33.32 og ble satt av spanjolen Andres Manuel Diaz i 1999, året før Jakob ble født.
Tiden fører Jakob inn som nummer fem i verden gjennom alle tider innendørs, bak Samuel Tefera (3:31.04), Hicham El Guerrouj (3:31.18), Yomif Kejelcha (3:31.58) og Haile Gebrselassie (3:31.76). Verdensrekorden lever uhyre farlig hvis Jakob løper enda et løp innendørs i vinter.

- Jeg vil alltid løpe fort, men dette var mitt første løp i år og da vet man aldri hvordan formen er. Jeg har trent veldig bra i vinter, men dette føltes veldig lett og det er en fantastisk følelse, sa Jakob til arrangøren like etter løpet.

Se innspurten av rekordløpet [NRK].

Feltet bestod av mange verdensklasseløpere, og Jakob hadde en klaring på over fem sekunder ned til andremann Marcin Lewandowski som er regjerende europamester innendørs og tok VM-bronse i Doha. Verdensrekordholder Tefera ble nummer elleve med 3:39.27 og Bethwel Birgen, som løp 3:34.67 for få dager siden, ble nummer ti etter å ha hengt på Jakob til to runder gjenstod. Filip Ingebrigtsen slet litt allerede fra start av og ble nummer tolv med 3:40.09.

- Kroppen fungerte ikke for Filip [Stavanger Aftenblad].

Jakob la seg som nummer tre i feltet fra start av, mens Filip lå midt i feltet etter litt trøbbel da startskuddet gikk. Første 400 meter gikk unna på 55.84 av teten. Jakob lå uforstyrret i tredjeposisjon i første halvdel av løpet, med Filip lengre bak i feltet og 1000 meter ble løpt på 2:22 av teten, der Jakob lå. Jakob var fremst da 400 meter gjenstod og han dro i fra resten av feltet. Det ble en kamp mot klokken for Jakob på slutten, som hadde en fremragende sisterunde etter å ha passert på 3:04 da 200 meter gjenstod.

Norsk rekord av Hedda

Hedda Hynne løp inn til tredjeplass på sin 800 meter med pene 2:00.92. Tjalve-løperen forbedret med det sin fire år gamle norske innendørsrekord med over halvsekundet og viste at fjorårssesongen absolutt ikke var noe blaff. Hynne gjorde unna sin sesongdebut og havnet bak vinneren Jemma Reekie fra Storbritannia, som løp på 2:00.64, og etiopiske Habitam Alemu. Hynne har ikke toppet formen til dette løpet og dette lover uhyre bra for resten av sesongen.

Se rekordløpet til Hedda i slutten av saken [NRK].

Hynne la seg til i bakre del av feltet fra start av. Hun passerte førsterunden på omtrent 29 blank. Hynne lå i rygg på britene Reekie og Keely Hodgkinson og passerte første halvdel på 59.

hynneleiv1.jpg

Hedda Hynne. Foto: Maxime Delobel.

Da en runde gjenstod viste klokken 1:30 og Hynne var nummer fire etter å ha avansert noen plasser. Fjorårets verdenstoer utendørs hadde en solid avslutning og slo sin egen norgesrekord greit. Hynne legger seg forøvrig inn som nummer fem i verden hittil denne sesongen og seiler opp som en klar medaljekandidat i EM innendørs i Polen om en snau måned. Resultater.