Filip aksjon_NM.jpg
Prominent heiagjeng for Filip Ingebrigtsen: Hedda Hynne og Ida Fillingsnes. Foto: Thore-Erik Thoresen

Bunnsolide løp av Karoline og Filip sikret gull

Et vellykket NM i terrengløp lang løype ble arrangert i Skien på søndag. En utfordrende og morsom løype førte til tøffe løp i alle klasser og Karoline Bjerkeli Grøvdal og Filip Mangen Ingebrigtsen løp begge meget sterke løp da de vant seniorklassene.

Filip Ingebrigtsen tok en klar seier i herrenes seniorklasse under NM i terrengløp i Skien. Sandnes-løperen satte fart fra start og leverte et solid løp der han løp de snaue 10 kilometerne på 29:23. Filip ble europamester i terrengløp i 2018, men tok faktisk nå sin første NM-medalje i øvelsen på seniornivå. Han viste solid form og kapasiteten er absolutt på plass i starten av oppkjøringen til OL i Tokyo.

Sølvvinner ble Magnus Tuv Myhre fra Brandbu; 1:04 bak gullvinneren. Tuv Myhre har hatt en fantastisk sesong og vært en av sesongens store kometer og kronet sesongen med sin første NM-medalje på seniornivå.
Det ble et spurtoppgjør om bronsemedaljen, og der var Jonatan Andersen Vedvik den sterkeste to sekunder foran BULs sterke maratonløper Weldu Negash Gebretsadik.

Henrik Ingebrigtsen har vært skadefri i et par uker og stilte sporty opp. Han ble nummer syv etter en fin avslutning av løpet, den regjerende mesteren var elleve sekunder bak podieplass. Vi krysser fingrene for at mannen med medalje i seks europamesterskap på bane på rad holder seg skadefri gjennom oppkjøringen til neste sesong, da kan det nok gå fort.
- Jeg har løpt mye mer i et svømmebasseng enn på land, meldte en optimistsik Henrik.

Filip Ingebrigtsen tok på seg drajobben på førsterunden og det var et tempo som gjorde at feltet strakk seg utover. Storebror Ingebrigtsen, Henrik, hadde måtte slippe de fire løperne i teten allerede tidlig på den første runden. Ved første passering, som var halvveis på førsterunden, bestod tetgruppen av Filip, Magnus Tuv Myhre og Senay Fissehatsion fra Tjalve. Filip satte opp et meget bra tempo og var ensom i tet ved passering en runde, som hadde gått unna på 6:00. Da to runder var unnagjort viste klokken 11:47 og Filip ledet med 20 sekunder ned til Tuv Myhre og Vikings Casper Stornes, mens syv sekunder bak der igjen lå fire karer som var på skuddhold til medalje.

Halvveis viste klokken 14:53 og Filip holdt en bra fart. Etter at tre runder var løpt viste klokken 17:40 og han hadde nå 36 sekunder ned til Tuv Myhre og Stornes. På fjerderunden fikk Tuv Myhre en luke ned til Stornes og begynte å feste grepet om sølvet. Da en runde gjenstod hadde Filip løpt i 23:31 og ledet med hele 50 sekunder til Tuv Myhre, mens Stornes og Weldu Negash Gebretsadik lå likt i kampen om bronsemedaljen. Sistnevnte fikk en liten luke på sisterunden, men ble jaktet av Jonatan Andersen Vedvik fra Tønsberg og Halfdan-Emil Færø fra Varegg. Vedvik hadde den sterkeste avslutningen og tok den siste pallplassen.

- Et monsterløp [NRK].

- Det kjennes bra ut. Jeg hadde ingen plan før start, men kjente at det fungerte greit på oppvarmingen og da bestemte jeg meg for å ta en rolig første runde. De andre slapp jo tidlig og jeg ble kanskje litt ivrig, forklarte Filip.

- Det var et løp i verdensklasse [VG].

Soleklart gull til Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal fra Tjalve gjorde kort prosess om seieren i kvinneklassen. Hun hadde full kontroll på gullet, løp de snaue 6 kilometerne på 19:04 og vant 1:18 foran klubbvenninnen Maria Sagnes Wågan. Bjerkeli Grøvdal tok sitt fjerde NM-gull i terrengløp lang løype og det første på åtte år. Hun er en meget erfaren terrengløper med EM-gull i juniorklassen i 2009 og hele fire strake EM-medaljer på seniornivå, senest sølv i fjor. Sagnes Wågan er også en medaljegrossist i terrenget og tok medalje i sitt femte mesterskap på rad, gull i 2016, sølv i 2017 og 2018 og bronse i fjor.

Skoen raknet. Men Karoline Bjerkli Grøvdal var suveren [VG].

Plasseringene var stort sett like gjennom hele løpet og Ull/Kisas Silje Fjørtoft løp inn til bronsemedaljen 28 sekunder bak sølvet og 16 sekunder foran klubbvenninnen Hanne Mjøen Maridal. Fjørtoft er en rutinert løper og tok sin første medalje i terrenget tilbake i 2007 da hun tok sølv i kort løype, mens hun har to bronsemedaljer fra lang løype de senere årene.

Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk seg en solid luke allerede etter ett minutts løping og det var aldri tvil om hvem som skulle bli norsk mester. Hun passerte første passeringspunkt, som var etter omtrent en kilometer, på 3:33 og ledet med elleve sekunder ned til Maria Sagnes Wågan, som hadde noen sekunder ned til to løpere. Førsterunden ble unnagjort på 6:27 og luken ned var nå på 27 sekunder. Grøvdal gjorde unna to runder på 12:46 og var 57 sekunder foran Sagnes Wågan. Silje Fjørtoft lå på tredjeplass elleve sekunder bak sølvplassen, mens kvinnen som lå på fjerdeplass Amalie Sæten fra Ull/Kisa brøt med en runde igjen. Plasseringene til de beste holdt seg hele veien inn.

- Se på skoene. Begge to røk i sømmen. Jeg kjørte kanskje litt for hardt i svingene, lo Karoline Bjerkeli Grøvdal etter det hun omtalte som en god gjennomkjøring.
- Du var ute etter å teste deg selv?
- Ja, helt klart. Jeg likte løypa veldig godt. Den var ikke enkel, men morsom å springe.
- Jeg ble kanskje i overkant ivrig på førsterunden, men samtidig var jeg ute etter å teste formen før Hytteplanmila neste helg. I dag var målet «å gønne på», understreket Karoline og tittet med på sine ødelagte sko.

Klare vinnere også i juniorklassene

Andrea Modin Engesæth fra Runar tok en klar seier i kvinnenes juniorklasse da hun løp på 13:40 på de snaue 4 kilometerne. Det ble dobbelt Runar da Mari Roligheten Ruud hadde en solid avslutning og slo Steinkjers Grethe Tyldum på sisterunden. Sølv- og bronsevinnerne var henholdsvis 15 og 26 sekunder bak gullvinneren. Engesæth kronet en solid sesong med NM-gull og hun befester sin posisjon som en solid terrengløper etter at hun tok sølv i nordisk i fjor.

God klaring for Andrea Modin Engesæth. Foto: Thore-Erik Thoresen.

Løypen var 1960 meter lang og underlaget var stort sett gress. Det var en ganske småkupert løype, som gjorde det til en forholdsvis tøff løype med store differanser og kvinnene skulle løpe to runder. Forhåndsfavoritt Andrea Modin Engesæth dro til fra start og etter bare 30 sekunders løping var tetgruppen nede i fem kvinner. Halvveis på førsterunden var Engesæth i tet og bakerst slet Mari Roligheten Ruud litt med å holde følge. Det ble småluker mellom alle de fem løperne i tetgruppen og ved passering en runde hadde Engesæth og Grethe Tyldum fått en liten luke til de tre øvrige. Runar-løperen viste seg som den klart sterkeste på sisterunden og det var liten tvil om hvem som skulle bli norsk juniormester. Roligheten Ruud hadde jobbet seg opp i ryggen på Tyldum halvveis ut på sisterunden og hun avgjorde på siste halvdel.

- Det var hardt, men jeg var innstilt på å kjøre fra start og se hvor lenge det ville holde. Jeg liker ikke lureløp, så derfor er jeg kjempefornøyd med dagen og det at jeg så luken bakover bli stadig større, sa Andrea.

Første klasse ut i mesterskapet var menn junior og der var Ibrahim Buras raskest på de snaue 6 kilometerne da han løp på 18:29 og vant 12 sekunder foran Gneists Philip Massacand. Lillehammer-løper Buras imponerte i terrenget i fjor da han løp inn til en 29. plass i EM og var med på Norge sitt sølvlag i juniorklassen. Han har slitt med skader i år og ikke notert noen tider på bane, derfor var det meget gledelig å se han tilbake i godt slag i “comebacket” da han sikret seg sin første norgesmestertittel. I kampen om bronsemedaljen viste Martin Kirkeberg Mørk seg som den sterkeste på sisterunden og var 21 sekunder bak gullet.

Massacand tok som ventet føringen i løpet og feltet strakk seg tidlig ut. På passering en runde bestod tetgruppen av seks mann, men de to karene bakerst slet litt med å holde følge. Halvveis i løpet var Massacand, Cedrik Bakke Christophersen fra Tønsberg og Buras de tre i teten. Da en runde gjenstod hadde Buras fått en liten luke i teten ned til Massacand, mens Bakke Christophersen hadde måtte slippe hele 12 sekunder og fikk besøk av juniorlandslagsløperne i langrenn Lars Agnar Hjelmeset fra Nittedal og Martin Kirkeberg Mørk fra Hellas.

Luken fra Buras til Massacand økte på sisterunden og førstnevnte hadde full kontroll på gullmedaljen med god klaring ned til sølvvinneren fra Bergen. I kampen om bronsemedaljen hadde Kirkeberg Mørk fått en fin luke ned til forfølgerne ved passering 5 kilometer og han økte denne luken inn til mål.

- Planen min var jo å løpe fra de andre. Jeg merket at jeg aldri var utfordret, og det var virkelig deilig å være tilbake igjen, strålte Ibrahim.

Nok et UM-gull til Østgård

I J17 var det stilt forventninger til kampen mellom Ingeborg Østgård fra Ren-Eng og tvillingene Ina og Maren Halle Haugen fra Runar. Dessverre stilte ikke tvillingene opp og da ble det en parademarsj til gullet for Østgård. Hun løp den første runden på 6:53 og kom i mål etter to runder, og snaue 4 kilometer, på 13:46, med andre ord to jevne runder. Østgård gjentok bedriften fra i fjor, da i J16, med å bli norsk ungdomsmester i terrengløp.

Østgård har vist strålende form gjennom hele sesongen og imponerte nok en gang. Det kan nevnes at vinneren i juniorklassen Andrea Modin Engesæth løp på 13:40 og løypen var nå mer oppløpt, Østgård burde da absolutt kunne ha kjempet om gull i juniorklassen, men grunnet koronarestriksjonene måtte utøverne stille i sine respektive aldersklasser. Sølv- og bronsevinnerne ble Ingvild Brennhovd fra Vidar og Gjendine Gjelstad Rebård fra Runar.

Vinnerne i J15 og J16 Malin Hoelsveen fra Raufoss og Anna Marie Nordengen Sirevåg fra Vidar lå sammen på førsterunden der de passerte på 7:01. På andrerunden viste sistnevnte seg som den sterkeste av de to og løp i mål på 14:12, mens Hoelsveen krysset målstreken da klokken viste 14:28. De øvrige medaljevinnerne i de to klassene ble Ingrid Elise Kullerud fra Sarpsborg og Kristin Roland fra Kongsberg i J15 og Leona Vedvik fra Tønsberg og Emma Hanstveit fra Mjøsdalen i J16.

I G15 skilte Simen Gløgård Stensrud fra Nittedal og Andreas Fjeld Halvorsen fra Vidar seg tidlig ut som de sterkeste og ledet etter få minutters løping. De økte luken på førsterunden og da de passerte på 6:15 lå Vidars Mikkel Bakken åtte sekunder bak. De to i teten lå sammen helt til avslutningen og der viste Fjeld Halvorsen seg som den sterkeste spurteren og vant på 12:25, to sekunder foran Stensrud. Bakken ble bronsevinner 21 sekunder bak klubbkompisen.

I G16 bestod tetgruppen av fem karer etter en runde, der Eivind Duelien Vaaje fra Kongsvinger ledet an ved passering på 6:32. Vaaje hadde, sammen med Østen Brovold Midtsundstad fra Vaaler, ristet av seg de tre andre løperne opp til passering midt på den andre og siste runden. Det ble ett spurtoppgjør om gullet og der var Vaaje den klart sterkeste. Han krysset målstreken på 12:46 og dermed vant han med tre sekunder til Midtsundstad. Henrik Hodne Eliassen fra Norna-Salhus løp inn til bronse med 12:56.

Den siste klassen i UM var G17 og der vant som ventet Abdullahi Dahir Rabi. Runar-løperen brukte 12:13 på de snaue 4 kilometerne og vant med ni sekunder til Vebjørn Hovdejord, som hadde en solid avslutning på løpet. Esten Hansen-Møllerud Hauen løp inn til bronse 15 sekunder bak gullvinneren. Rabi tok forøvrig sølv i juniorklassen i fjor, men måtte løpe i 17-årsklassen i år. Han har hatt en kruttsterk sesong med strålende perser på bane, 8:11.92 på 3000 meter og 13:57.21 på 5000 meter.

Rabi tok som ventet på seg drajobben og fikk med seg Vebjørn Hovedjord fra Snøgg, Esten Hansen-Møllerud Hauen fra Ren-Eng og Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås i rygg.  Sistnevnte måtte slippe tetpuljen på slutten av førsterunden, mens de to øvrige måtte gi en luke på to sekunder opp til Runar-løperen ved passering førsterunden, som ble unnagjort på 6:09. Luken hadde økt med ni sekunder halvveis på andrerunden og det ble etterhvert en parademarsj for Rabi, mens i kampen om sølvmedaljen avgjorde Hovedjord på sisterunden. Resultater.