Filip Ingebrigtsen. Foto: Decabild.

Filip er best i familien og nummer to i Norge

Med 13:11.75 på 5000-meteren under Diamond League-stevnet i Roma tok Filip Ingebrigtsen over familierekorden på distansen, og er nå nummer to i Norge gjennom alle tider. Vi oppsummerer også SkaraRacet, Grefsen Eiendom Elite og første dag av NCAA. [Oppdateres].

Etter en periode der kroppen ikke helt har respondert var nok både Filip og pappa Gjert spente før Diamond League-løpet i Roma.
Filip leverte et godt taktisk løp, holdt hodet kaldt da teten åpnet ekstremt fort og klarte å løpe seg opp på slutten. Selv om han nok var litt ivrig en runde før mål og fikk det litt tungt på oppløpet.
Med 13:11.75 har han bare Marius Bakken foran seg på norgesstaistikken med 13:06.39, men han er foran både Henrik med 13:16.97 og Jakob med 13:17.06. Han forbedret sin tidligere personlige rekord fra 13:30.48, er under VM-kravet og er nummer to i Norden gjennom alle tider.

Slo tilbake med personlig rekord og familierekord [NRK].

Men jeg blir ikke overrasket om den norske rekorden på distansen ved neste årsskifte har tallet 12 først. Resultater.

Grefsen Eiendom Elite
Elitestevnet på Jessheim ble preget av voldsomme regnbyger, men ellers ganske lite vind og fine temperaturer.
På herrenes hoveddistanse 1500 meter var Håkon Mushom hare og det ble løpt tøft med passering 1:56 på 800 meter og det var bare Tjalves Ferdinand Kvan Edman som hang på. Dessverre ble det for tungt for Edman å holde oppe farten alene og etter en tøff siste 200 meter ble han nummer seks med 3:47.43. Det var uansett meget tøft og riktig satset. I puljen bak var Thomas Roth fra Ull/Kisa den sterkeste og han løp inn til seier på 3:45.08. Roth forsvarte da seieren fra i fjor på hjemmebane og var under to sekunder bak persen fra det løpet.

Gulars Marius Vedvik viste at han ikke lar seg affisere av litt mediabråk og ble nummer to med 3:45.77 og han forbedret sin pers fra 2014 med seks hundredeler. Det ble også Gular på femte- og sjetteplass til Jacob Boutera og Per Svela med henholdsvis 3:45.96 og pers 3:47.38. Ellers verdt å nevne Tyrvings Didrik Hexeberg Warlo, som ikke var langt bak krav til U23-EM da han perset til 3:48.75. Sems Mouhamed Abounnachat vant B-heatet på 3:51.95, like bak persen fra i fjor og kravet til U20-EM på 3:50.00 klarer han nok når han får konkurranse på siste del av løpet og ikke må løpe solo.

Kvinnenes 1500 meter ble vunnet av Tyrvings Mina Marie Anglero med 4:26.02. Ytterligere to norske kvinner kom under 4:30 og det var Tjalves Malin Edland og Maria Sagnes Wågan med 4:29.17 og 4:29.32.

På 400 meter var to polakker raskest, Andrzej Jaros vant på 47.41, mens Cezary Miroslaw løp på 47.94. Deretter fulgte Markus Einan fra Ull/Kisa og Luca Thompson fra BUL med henholdsvis 48.18 og 48.66. Einan var nære kravet til U23-EM på 47.85 og persen på 47.76. På kvinnenes 400 meter kom det et voldsomt regnvær midt under løpet, men det hindret ikke Fredrikstads Nora Kollerød Wold å være nær persen på 55.73 da hun vant på 56.01. Moelvens Sigrid Kongssund ble nummer tre på pers 57.34, fire hundredeler bak krav til EYOF.

Hele 71 mannlige og 44 kvinnelige løpere fullførte 1500-meteren. Det gleder vi oss over. Resultater.

SkaraRacet
Orions Jonathan Quarcoo leverte to fine løp på 100 meter i Skara på Sveriges nasjonaldag. I forsøket ble det 10.28 (2.2), mens han løp 10.34 (1.1) i finalen og ble nummer to. Sistnevnte tid er norsk årsbeste. Dessverre pådro Quarcoo seg en skade i låret på slutten av finalen og Bislett Games ryker for landets raskeste mann.

Skjalgs Mathias Hove Johansen stilte i de samme heatene som Quarcoo og løp på 10.49 og 10.46, som holdt til en fjerdeplass. Sistnevnte tid er pers med åtte hundredeler og også under kravet til U23-EM. Trondheims Christian Mensah løp på 10.68 (0.0), ble nummer 12 totalt og var tre hundredeler bak persen fra i fjor.

På 200 meter ble det seier til Hove Johansen med 21.01. Tiden er bare hundredelet bak hans pers fra 2016, men tiden er ikke godkjent da vindmåleren viste 2.7. Uansett fin løping av rogalendingen og 20-tallet i godkjent vind er absolutt innenfor rekkevidde i år.

Helene Rønningen åpnet sin sesong individuelt med 11.64 (2.3) i forsøket på 100 meter, før hun løp inn til 11.53 (2.6) i finalen. Rønningen ble nummer tre og hun har bare løpt raskere enn dette seks ganger i sin karriere. På den doble distansen ble det nok en tredjeplass, da med tiden 23.80 (2.0) og det var hennes tredje beste løp på distansen utendørs i godkjent vind noensinne. Trondheims Marte Pettersen ble nummer fem på 200 meter etter å ha vunnet det femte heatet på tiden 24.23 (1.6) og hun klarte med det kravet til U23-EM.

Sørilds Ingvild Meinseth forbedret sin årsbeste på 100 meter til 11.74 (1.9) i forsøket og klarte kravet til U23-EM. Tiden er ikke langt bak persen på 11.65 fra 2016 for den tidligere bronsevinneren fra U20-EM. I finalen ble tiden 11.81 (0.8) og sørlendingen ble nummer syv totalt. Alice Ulla Berg fra Dimna løp på 11.92 (3.2) i finalen, første gang hun løp under 12 sekunder.

Sarpsborgs Magdeli Støten har hatt fin fremgang denne sesongen. Hun vant B-finalen på 100 meter hekk i Sverige da hun løp på 13.98 (1.5) og hun løp da under 14 sekunder for første gang i karrieren. Hun senket persen i godkjent vind på 14.34 fra i fjor kraftig i løpet av dagen og klarte også kravet til U23-EM på 14.10. I forsøket løp hun på 14.09 (-0.7).

Sondre Faugstad Amundsen fra Fri hadde en pers på 100 meter på 11.15 før dagen og senket denne til 10.87 (1.9) i forsøket, før han løp på samme tid i vind 1.2 i finalen. På 200 meter løp Amundsen på 22.04 (1.9). Tyrvings 2002-modell Tobias Windjusveen løp på 11.17 (1.3) og 11.22 (0.8). Han perset og klarte krav til EYOF. Resultater.

NCAA Outdoor Championships
I USA er NCAA Outdoor Championships I gang, og natt til torsdag fikk vi to sterke norske prestasjoner. Thomas Mardal fra Gloppen forbedret sin personlige rekord i slegge med ti centimeter, til 73.10, da han ble nummer fire. Thomas innledet med et dødt kast og hadde så serien 71.74, dødt, 71.57, 73.10 og dødt.

I stav satte Sondre Guttormsen fra Vidar norsk årsbeste med 5.60, noe som ga niendeplass. Sondre gikk inn i konkurransen på 5.35 og tok den høyden i tredje forsøk. 5.55 gikk i første, 5.60 i andre før han rev to ganger på 5.70 og en på 5.75. Offensiv satsing.
Den store skrellen her var nok at svenske Mondo Duplantis måtte se seg slått. Mondo endte med 5.80, mens amerikanske Chris Nilsen vant med hele 5.95. Resultater.