Forsidebilde.jpg
Glade gullvinnere i Stavanger lørdag. Marthe Katrine Myhre og Frew Zenebe Brkineh. Foto: Thore-Erik Thoresen.

NM-gull etter full kollaps like før mål

- Fy søren. Nå ble jeg imponert, utbrøt Marthe Katrine Myhre som etter sitt sjette NM-gull i maraton fikk se bildet av vinneren av herreklassen.

Det bildet Marthe fikk se viste en knelende, kollapsende Frew Zenebe Brkineh. Etiopieren som løper for Sandnes hadde det fryktelig vondt, men kunne ikke motta hjelp før han hadde passert målstreken. Der fikk friidrett.no historien hans:

- Jeg løp lett og fint til litt over halvveis, men etter rundt 35 kilometer begynte jeg å få vondt. Det begynte med smerter i magen og jeg kastet opp. Jo, jeg var nær ved å bryte, men jeg ville til mål. Denne medaljen vil bety mye for meg.

Tilskuerne var nærmest skrekkslagne da Frew plutselig, med målseilet hundre meter unna, gikk i bakken og krøp et stykke før en funksjonær løp ved siden av ham de siste metere inn til hans aller første NM-gull.

Med mål i sikte, kneler Frew Zenebe Brkineh, men etiopieren ville til mål.

Frew er kommet seg på bena og en av vaktene holder seg ved siden av ham.

Brøt på Bislett

Frew har lenge slitt med en skade under foten. Han brøt under Bislett Games og har ikke greid å holde treningen som kreves for et maratonløp gjennom sommeren.

- Men nå er jeg norsk mester og det kjennes deilig.

I fjorårets NM ble Frew toer bak Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim. Lørdag sikret han NM-gullet på 2:34.53. Til sammenligning løp han maratondistansen i Oslo i fjor på 2:24.03. Nå hadde han nettopp fullført sitt femte maratonløp med beholdningen to NM-sølv på den hele distansen, sølv og bronse på halvmaraton i tillegg til NM-sølv på 10.000 meter i fjor. Men lørdagens løp ble hans desidert tøffeste:

- Motvinden på de siste 15-16 kilometerne var grusom, utbrøt Frew og Marthe Katrine Myhre sa seg hjertens enig:

- Det er en tøff løype her i Stavanger, og med så mye vind mot slutten ble det et slit.

- Hva var planen din, Marthe?

- Løpe og kose meg. Og det ble en deilig treningstur, lo Marthe, som kom til start som tittelforsvarer og tre gull på de da fem siste forsøkene. Nå har hun sitt sjette NM-gull i karrieren og løper videre med halvmaraton i Drammen allerede neste helg.

Feltene i NM maraton for kvinner og menn står klare på startstreken lørdag formiddag.

Store og små hadde en herlig dag ute i Stavangers mange løyper med gode drikkestasjoner.

Bedre form nå

- Jeg er i bedre nå enn på lenge. Men jeg merket vinden betydelig på de siste 16 kilometerne, sa Marthe etter seieren i det 29. norske maratonmesterskap for kvinner. Mennene har hatt sine mesterskap på klassikeren siden 1897.

Bak Marthe og Frew deltok nærmere 2000 løpere i stort og smått i Stavanger og GTIs arrangement, som ble gjennomført for 18. gang.
Løypene var nyvasket etter nattens og morgentimenes regn, men så gikk startskuddet foran domkirketrappen og bak ryggen til dikteren Alexander Kielland. Og derfra var det meste bare fryd og gammen. Bortsett fra de siste kilometerne, og spesielt den siste hundremeteren for Frew.

Nærmest gullgutten fra Sandnes fulgte hjemmefavoritten Thomas Asgautsen fra Stavanger Friidrettsklubb. Tidene var 2:34.53 mot 2:36.10. Bronsen gikk til Vareggs Per Christian Eggen Mjøs på 2:38.38.

Bak Marthe Katrine Myhre løp Maryna Novik fra Klypetussen inn til sølvet; 2:51.06 mot 2:53.02. Bronsen gikk til Anne Aarrestad fra Stavanger Friidrettsklubb på 3:05.56.

Her passerer en gruppe halvmaratonløpere «Tromlingane» som hadde orden på trommestikker og fløyter.

Link til NM-resultatene finner du her.